Marco (37) maakte zijn studie niet af. Hij was bijna afgestudeerd.
Door zijn ‘fout’ in het verleden durft hij niet meer te denken aan een leukere toekomst.
Hij is totaal geblokkeerd. 

Marco werkt bij een cd-zaak. Aanvankelijk vindt hij het werk leuk; hij is gek op muziek en speelt in een band. Maar het doet weinig beroep op zijn capaciteiten. Van uitdaging is na al die jaren geen sprake meer.

Hij wil wat anders. Maar hij durft niet te dromen over een andere baan en al helemaal geen concrete stappen te zetten. Hij heeft het er vaak over. Zijn vriendin geeft hem op voor het wandelcoach -programma omdat ze merkt hoe lusteloos en onzeker hij is geworden.

Mistig Amelisweerd – Kromme Rijn

Mislukt

Elke ochtend als Marco opstaat, denkt hij aan zijn onafgemaakte studie. Het geeft hem een gevoel van mislukking. Steeds als hij denkt wat hij wil, bevriest hij door de angst dat hem dat óók niet zal lukken. Hij durft niet naar de toekomst te kijken en blijft steeds maar hangen in die ene verkeerde keuze.

De eerste wandeling stel ik hem de vraag: ‘Als alle belemmeringen niet meer zouden bestaan, wat zou je dan nu doen?’ Langzaam komt zijn droombaan boven drijven.

Hij wil wetenschappelijk onderzoek doen. Het liefst op het gebied van psychologie en gedrag.

Maar al snel volgen zijn angsten. ‘Onderzoek doen kan niet, want ik heb mijn studie niet afgemaakt. En weer gaan studeren is geen optie, want dat mislukt vast óók weer.’

‘Wat waren toen wél goede redenen om te stoppen?’ 

Er waren moeilijke privé-omstandigheden. En hij had een leuke stageplek die hij niet wilde opgeven. Door op deze nieuwe manier naar zijn ‘fout’ te kijken, ziet hij in dat het op dat moment de meest logische keuze was.

Hij ziet nu ook dat het afbreken van een studie niet meteen betekent dat alles is mislukt. Of zal mislukken. ‘Oké, ik heb dat papiertje niet gehaald. Maar ik ben wél een bioloog. Ik ben een wetenschapper’, zegt hij.

Die andere kijk is voor hem een enorme opluchting. ‘Voor het eerst in al die jaren kan ik erover praten zonder dat ik meteen pijn in mijn buik krijg.’

Ochtendzon en avondzon Amelisweerd

Durven dromen

Marco is niet de enige die in cirkels draait en niet durft te dromen na een verkeerde keuze. Mensen die hiermee worstelen, zijn vaak heel flexibel. Zij redden het best met hun werk en leven. Dat is natuurlijk een mooie eigenschap. Maar daardoor houden ze niet altijd koers en besteden ze geen aandacht aan wat ze nou echt willen. Ze nemen het leven zoals het komt, tot het begint te knagen.

Maar door het gevoel van mislukking durven ze geen stappen te nemen, ze worden lusteloos en passief en maken zichzelf verwijten. Eigenlijk blijven ze hangen in die ‘verkeerde’ keuze. Ze worden er heel onzeker van.

Elfenbankjes – Sneeuwklokjes – Boom

Blij

Gelukkig kun je die cirkel doorbreken. Net als Marco doet. Gedurende het wandelcoach -traject gaat hij anders tegen zijn keuzes in het verleden aankijken, durft hij wél weer te dromen over een studie. Studeren staat voor hem niet meer gelijk aan mislukking.

Hij start met een studie neuropsychologie. Hij studeert in deeltijd en is parttime gaan werken. Laatst mailde hij me hoe blij hij is met zijn nieuwe stap en hoe heerlijk het is om weer met wetenschap bezig te zijn! Zijn vriendin heeft haar levenslustige man weer terug, waar ze verliefd op werd.

Tips om uit de vicieuze cirkel te stappen

Blijf jij ook hangen in je huidige baan en situatie doordat je een ‘verkeerde’ keuze maakte in het verleden? Met deze tips doorbreek je de vicieuze cirkel.

  • Bedenk wat goede redenen waren om toentertijd die beslissing te nemenWe nemen namelijk op dat unieke moment de beslissing die het beste voor ons is. Realiseer dat eens en probeer mild te zijn voor jezelf.
  • Fantaseer over wat je heel graag zou willen èn schrijf het op! Zo werp je een blik in de toekomst in plaats van maar aan het verleden te blijven denken. Je zet je dromen uit je hoofd òp het papier. Wandel en schrijf tien minuten lang alles op wat je graag zou willen doen. Leg jezelf geen belemmeringen op, doe alsof alles mogelijk is. Dat doe je twee keer per week, twee weken lang. Daarna leg je de vier vellen papier bij elkaar en bekijk je wat de rode lijn is. Wat wil je nou echt?
  • Doe het stap voor stap Je droombaan realiseren gaat meestal niet met één telefoontje of één gesprek. Laat je niet afschrikken door de mogelijke beren op de weg. Marco zag ook allerlei belemmeringen, want hoe moest het nou met zijn inkomen? Als je stap voor stap naar je doel toe werkt, zul je zien dat het vaak wél kan. Zo vroeg Marco aan zijn baas of hij in deeltijd kon werken en dat bleek geen probleem. Als je op zo’n manier in actie komt, besteed je vanzelf minder aandacht aan wat er allemaal mis kan gaan.

Docent aan de UvA

Dit artikel schreef ik enkele jaren geleden. Ondertussen studeert Marco dit jaar (hopelijk cum laude) af als psycholoog in cognitieve neurowetenschap. En: hij werkt nu al parttime als docent aan de UvA! Hij is echt goed in zijn vak. En bevlogen!

Zit je ook vast in een cirkelredenering? Vond je oplossingen? Ik stel je reactie zeer op prijs op ons blog.

Veel succes en hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2009-2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau