Cathalijne heeft een venijnig stemmetje in haar hoofd. Die vertelt haar voortdurend dat ze het niet goed doet. En dat terwijl ze een kei is in haar werk. Door vriendelijker naar zichzelf te kijken en te ontdekken waar ze wél warm voor loopt, vindt Cathalijne toch weer een baan die helemaal bij haar past nadat ze bij met de wandelcoach op stap is geweest.

‘Ik vind mezelf waardeloos’, is een van de eerste dingen die Cathalijne tijdens onze wandeling tegen me zegt. Het zijn grote woorden. Ze werkt als regiocoördinator in de kinderopvang en van haar leidinggevende hoorde ik dat Cathalijne een harde werker is en een kei van een leidinggevende. Toch is ze heel erg kritisch over zichzelf.

Cathalijne werkt al twaalf jaar in de kinderopvang. Ze is begonnen als pedagogisch medewerker, werd hoofdleidster en uiteindelijk regiocoördinator. Tegelijkertijd werkt ze ook nog met de kinderen. Tot het bedrijf moet reorganiseren en haar functie komt te vervallen. Ze krijgt een andere functie aangeboden, waarbij ze deels ook weer als kinderleidster zal werken. Ze vindt het lastig om toe te geven, maar ze kan het directe werken met de kinderen niet meer opbrengen. Na 12 jaar heeft ze het helemaal gehad. Liever regelt ze van alles en stuurt ze mensen aan.

Keihard oordeel

Cathalijne zit met een dilemma en ze baalt er ontzettend van. Ze moet een nieuwe functie accepteren waarbij ze met kinderen werkt, of ze moet naar een andere functie omkijken. Weg bij de vertrouwde organisatie waar ze zo lang werkt. En waar moet ze dan op solliciteren? Het dilemma frustreert haar en ze oordeelt keihard over zichzelf. ‘Waarom ga ik iets doen waar ik helemaal geen zin in heb?’ En: ‘de wereld buiten de organisatie is zo onbekend, wat moet ik doen, wie zit er op mij te wachten?’ Ze voelt zich moedeloos en is vooral boos of zichzelf. ‘Wat ben ik voor een slappeling?’, zo vraagt ze zich vertwijfeld af.

Die valkuil van al te negatieve zelfkritiek zie ik soms ook bij andere klanten. Mensen werken met plezier, maar door een fusie of reorganisatie verandert hun functie. Of met de ervaring ontstaat routine en na een tijdje past de functie niet meer bij hen. Krampachtig proberen ze er toch het beste van te maken. ‘Ik moet beter mijn best doen’, zeggen ze. Of: ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Als ze er dan toch geen plezier in hebben of er niet goed in zijn, nemen ze zichzelf van alles kwalijk. Terwijl hun werkzaamheden het probleem zijn, en niet zijzelf.

Innerlijke vriend

We hebben allemaal een innerlijke criticus; een venijnige stem in ons hoofd die kritisch vertelt wat we allemaal fout doen. Bij Cathalijne heeft dat kritische stemmetje de overhand gekregen. Daarom doe ik een oefening met haar waarbij ze de innerlijke criticus tegenwicht geef. Ik laat haar kennis maken met de blik van haar innerlijke vriend. ‘Dat is iemand die van je houdt, die vriendelijk en zachtaardig is’, vertel ik haar. ‘Hij of zij ziet je helemaal zoals je bent, inclusief je sterke en zwakke punten en accepteert je zoals je bent. Richt je aandacht op je kritische gedachten en vraag je af wat deze zachtaardige en betrokken vriend tegen je zou zeggen over dit onderwerp.’

Cathalijnes innerlijke vriendin zegt dat haar situatie inderdaad frustrerend is. Maar de vriendin waardeert ook hoe ze het heeft aangepakt. Op haar werk heeft ze geprobeerd duidelijk te maken hoe ze wel wil werken na de reorganisatie, maar het bedrijf kon niet veel anders dan haar weer voor de groep met kinderen plaatsen. Afscheid nemen komt dichterbij en wordt minder beangstigend. Er gloort een opwindende spanning van het nieuwe dat staat te gebeuren. Ze krijgt er zelfs een beetje zin in.

Cathalijne wil het liefst een teamleidersrol bij een bepaalde non-profit organisatie. Ik geef haar de tip om vooral te bellen voordat ze haar open sollicitatiebrief stuurt. Het eerste telefoontje naar deze organisatie vindt ze doodeng. We spreken een dag en een tijdstip af voor het telefoontje en als ze al haar moed bij elkaar heeft verzameld, ontstaat er een heel leuk gesprek met iemand van personeelszaken van de organisatie. Ze hebben helaas geen vacatures, maar Cathalijne heeft de smaak wel te pakken.

Sollicitatiebeest

Ze wordt een echt sollicitatiebeest. Cathalijne belt, schrijft open sollicitaties en reageert op vacatures. Langzaamaan wordt voor haar ook steeds duidelijker wat voor type leidinggevende ze nou eigenlijk is. Op basis van allerlei vacatureteksten stelt ze zelf haar ideale vacature samen. In deze ideale vacature is ze het eerste aanspreekpunt voor de medewerkers, toetst en bewaakt ze de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden én is ze ook nog eens lid van de feestcommissie. In zo’n soort functie kan ze zichzelf ontplooien, ingewikkelde uitdagingen aangaan en is ze vooral een teamleider die anderen coacht en motiveert.

Als ze eenmaal helder heeft wat ze precies wil, heeft ze al snel beet. Na twee pittige gesprekken en een assessment kan ze aan de slag als teamcoach bij TNT. Tegelijkertijd solliciteert ze met succes naar de functie van locatiemanager in de gehandicaptenzorg. Ze kiest voor de laatste functie; daar heeft ze meer zekerheid en kan ze ook een managementopleiding volgen. Nu geeft ze leiding aan vijftien mensen en is ze heel blij met haar carrièreswitch. Ze heeft een echte regelbaan, waarbij ze haar team motiveert en vooral de werkzaamheden doet die heel goed bij haar passen.

Wees weer lief voor jezelf!

Ben je net als Cathalijne erg kritisch geworden over jezelf? Met deze tips word je weer lief voor jezelf, en kun je op zoek gaan naar de baan die echt past.

*Bekijk jezelf met compassie. Als je steeds een venijnige stem hoort die vertelt wat er allemaal aan schort, zet daar dan de zachtaardige stem van een imaginaire innerlijke vriend tegenover. Deze vriend is wel eerlijk en ziet ook al je tekortkomingen, maar accepteert dat je bent zoals je bent. Wat zou deze vriend zeggen over het onderwerp waar je op dit moment zo kritisch over bent?

*Schrijf elke avond 3 dingen op waar je tevreden over bent. Het is een krachtige en effectieve methode van de oplossingsgerichte visie. Lees er meer over in het boek ‘Gelukkig zijn en geluk hebben’, van Fredrike Bannink.

*Maak je eigen vacature. Door zelf je ideale vacature samen te stellen, krijg je helder wat je echt het liefst wilt doen. Zoekt de ideale werkgever een echte regelneef, of juist iemand die meedenkt over de visie van een organisatie? Wat voor bedrijf is het, heb je veel contact met klanten of stuur je zelf mensen aan? Wat voor leiderschapscapaciteiten moeten ze van jou verwachten?

*Kom in actie. Vind je het eng om naar een bedrijf te bellen om te informeren over mogelijke vacatures? Spreek dan met een vriend of vriendin een dag en een tijdstip af waarop je het telefoontje pleegt. Dan kun je er moeilijk onderuit. Je zult merken dat als je het eenmaal wel hebt durven doen, dit een enorme kick geeft. Misschien word je daarna net als Cathalijne wel een echt sollicitatiebeest. Bereid je wel goed voor, ook dat kun je doen met een vriend(in).

*Als een bedrijf, net als bij Cathalijne, een assessment wil doen, probeer er niet gestrest door te raken. Ik heb als psycholoog ook assessments begeleid en je kunt je er best goed op voorbereiden. Kijk op de site van het assessmentbureau, je vindt er veel info en voorbeeldtesten. Bel het bureau en vraag wat voor tests ze zullen doen. Wat voor type leidinggevende zoeken ze bijvoorbeeld? Meestal krijg je veel nuttige informatie. Als je van tevoren ook nog wat tests oefent, begin je met een zelfverzekerd gevoel aan het assessment.

Veel succes!

Ik wens je een milde blik naar jezelf toe!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

—-

Ben je soms ook te kritisch naar jezelf? En vind je het daardoor lastig om keuzes te maken? Zou je willen uitzoeken welke baan bij jouw echte keuzes past? En zou je, stap voor stap, in actie willen komen voor wat jij werkelijk wilt, net als Cathalijne? Dan is een individueel wandelcoachtraject met de wandelcoach in de prachtige bossen van Amelisweerd iets voor je.

In 4 wandelingen onderzoeken we je echte wensen, je natuurlijke talenten, je drijfveren en in welke werksetting jij het beste tot je recht komt. En we kijken hoe je in actie gaat komen. En nu echt! Kijk bij ‘ De Coachprogramma’s’ van de wandelcoach.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau