Simone Vankan (38, foto) is psycholoog en systeemtherapeut in de forensische psychiatrie. Haar cliënten zijn jongeren met gedragsproblemen, gezinsleden en daders van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Het is een zware baan. ‘Ik word er afgestompt en onverschillig van,’ zegt Simone ‘terwijl ik eigenlijk heel gevoelig ben’. 

Simone Vankan

Haar visie op de wereld is in de loop van de tijd negatiever geworden. Als ze begint aan het wandelcoach programma is ze pas bevallen van haar tweede kind. ‘Ik heb mijn bureau opgeruimd voor mijn verlof. Maar ik heb zó goed opgeruimd, dat het is alsof ik nooit meer terugkom. Ik heb zo’n genoeg van mijn baan!’

Misschien wil ik iets heel anders gaan doen. Vrolijke mensen om me heen. De horeca in? Simone wil weer bruisen. Enthousiasme voelen. Blijheid. Ze is ook een echte gezellige vrouw.

Frisse wind

Ze ademt diep, snuift de frisse lucht op en geniet. ‘He ja, dit is al een goede start’ zegt ze. Ze vertelt hoe het is als alles gaat zoals ze wil. ’s Morgens vertrekt ze op haar fiets naar haar werk. Naar een mooi oud huis waar een huiselijke sfeer hangt.

Ze praat even met een mannelijke collega. Hij is belangrijk voor haar. Een vriend.

Ze checkt haar mail. Dan komt er een cliënt. ‘Waar zit hij mee?’ vraag ik. ‘Het is niet zwaar, lichte problemen. Ik kan zijn probleem niet pakken. Hij heeft een denkniveau van minimaal mbo’.

Na een paar gesprekken in de ochtend wandelt ze met haar collega en lunchen ze buiten de deur.

Als ze thuiskomt is alles opgeruimd. Ze brengt haar kinderen naar bed en gaat daarna sporten of dansen. Ze heeft genoeg tijd voor haar man en haar creatieve hobby. De dag staat in het teken van ontspanning, harmonie en vrijheid. De natuur, lekker eten en een kijkje in het leven van een ander nemen, zijn belangrijk voor haar.  Genieten.

Boterbloemen – Frisse weide – Treurwilg

Wat kan ze nu al doen?

‘Ik wil dus tóch mensen begeleiden. De horeca is te vluchtig. Ik wil een andere problematiek. De begeleiding is kort, een maand of drie en dan is het klaar.’

De fijne collega uit haar ‘droom’ blijkt in het echt ook te bestaan. ‘Kun je meer contact met hem hebben? Vaker samenwerken?’ vraag ik. Daar gaat ze achteraan.

Welke vraagstukken spreken je op je werk het meest aan? De groepstraining met verschillende gezinnen is zwaar, het kost haar zoveel energie, dat ze die wil afstoten. Maar intakes doen vindt ze juist erg leuk en wil ze graag vaker doen. Ze is vastbesloten, bespreekt het met haar manager. Het lukt voor een deel: ze doet extra intakes op een andere vestiging en begeleidt vooral het voortraject van clienten.

Simone haalt diep adem. ‘Ik voel me opgelucht, ik heb eindelijk het gevoel dat ik de regie heb!’

Talentenonderzoek

Uit het Talentenonderzoek komt een hulpverlenersprofiel. Ze is een aanmoedigende flexibele hulpverlener. Gericht op de ander, empathisch en voelt de ander goed aan. Haar werkstijl komt overeen met haar talenten. Ze is goedmoedig en vindt het fijn te werken met beproefde methoden waar ze in gelooft.

De Talentenscan doet er nog een schepje bovenop. Ze is een betrokken mens. Goed in het onderhouden van contacten en vasthouden van vriendschappen. Ze maakt met gemak contact met mensen. Ze houdt van aanpakken en korte klussen. Ze is creatief. Daarnaast kan ze goed situaties analyseren en oplossings- en doelgericht denken.

Ze is relaxed.

De natuur

Door het wandelen in de natuur, het krijgen van koers en de uitslag van het talentenonderzoek krijgt ze weer meer gevoel met zichzelf. Haar onverschilligheid maakt plaats voor natuurlijke zachtheid. En helderheid.

‘Ik ben erg geïnteresseerd in relaties. Vooral van mensen die elkaar al langer kennen en elkaar in de loop van de tijd kwijtraken. Bijvoorbeeld met de komst van kinderen. Hoe vind je elkaar in de opvoeding?’

‘Dus iets meer relatie- dan systeemtherapeut?’ Ja, dat blijkt op haar lijf geschreven.

Ze wil graag in de buurt werken. Waar kun je in de buurt aanhaken? Ze maakt een lijst van gezondheidscentra en organisaties binnen een straal van 10 kilometer. Ze zoekt contact met mensen van haar opleiding. Waar zijn zij terechtgekomen? Wat doen zij nu?

Ze bekijkt vacatures in de Psycholoog.

Fazant – Reetje – Eend

Onzeker

De plannen geven haar eerst energie en kracht. Toch verdwijnt dat gevoel en slaat om in onzekerheid.

‘Wie zit nou op mij te wachten? Ik ben niet BIG geregistreerd. Pas ik niet beter in een organisatie?’ Als ze het erbij wil laten zitten, vraag ik door. ‘Laten we je bezwaren eens stap voor stap doornemen.’

Bij de Veldkeuken happend in taart, geeft ze zelf de antwoorden. Wat heeft ze te bieden? Ze is een heel erg leuke, fijne persoonlijkheid bij wie je je snel op je gemak voelt. Ze straalt vertrouwen uit, is betrouwbaar, veilig en hoopvol. Maar ze is ook gezellig. Ik kan me helemaal voorstellen hoe fijn het is om tegenover haar te zitten als je problemen hebt in je relatie!

Ze is een fijne collega en een goede therapeut met een dijk aan ervaring.

Geen BIG? Maar wel opgeleid en geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG). Ze is psycholoog en systeemtherapeut en heeft er ruim 12 jaar ervaring in, klinisch en poliklinisch.

Toch best goed!

Ze gaat erop af

Ze maakt er weer werk van.

Ze leeft op. Ze danst weer.

Simone belt met gezondheidscentra en heeft allemaal leuke gesprekken. Ze krijgt er een kick van. Ze blijkt zoveel lijntjes te hebben, dat ze denkt: ik zou voor mezelf kunnen beginnen en heel veel aan deze contacten hebben.

Dit idee werkt ze uit. Helemaal naar haar eigen idee.

De Thuistherapeut

Ze bloeit helemaal op en raakt in flow. Ze wordt de Thuistherapeut. Ze komt bij mensen thuis. Ze maakt drie programma’s. Voor:

 • Opvoedingsproblemen
 • De contactvolle relatie
 • Relatie en opvoeding

Ik mail haar een oproep voor een samenwerking die ik zie op LinkedIn. Ze spreekt de man, er is een klik! Een mogelijke samenwerkingspartner.
Haar omgeving reageert positief en enthousiast als ze vertelt dat ze voor zichzelf wil beginnen.

Dan neemt ze één dag per week ouderschapsverlof. Deze tijd steekt ze in haar eigen bedrijf.

Ze onderhoudt contact met haar netwerk van eventuele doorverwijzers voor klanten. Ze gaat meer met haar hobby doen: decopatch. Wellicht online verkopen of integreren in haar therapie.

Ooievaar op het nest en in het veld

Simone is haar negatieve en afgestompte gevoel kwijt. Ze geeft zelf richting aan haar leven. Dit is nog maar het begin.

Dus…

Iets voor jou? Denk je wel eens: 


 • Vind ik mijn partner nog wel leuk (genoeg)?
 • Nou hebben we al weer ruzie
 • Waar is de passie van voorheen?
 • We zitten niet op een lijn, bijvoorbeeld wat betreft de opvoeding
 • We zijn elkaar kwijt geraakt.

Glipt je relatie tussen de vingers?

Dan ben je bij Simone Vankan aan het juiste adres. Kijk op haar website Thuistherapeut-Utrecht. En vind elkaar weer!

Denk je er wel eens over om je eigen bedrijf te starten? Begin met deze tips

 • Onderzoek hoe je je dagen het liefste zou willen vullen: welke activiteiten geven je energie? Welke droom heb je over je eigen bedrijf?
 • Welke klanten lopen daarin rond? Welke probleem hebben ze dat je boeit, interesseert en alles van weet of wilt weten?
 • Wat is jouw oplossing of bijdrage aan dit probleem? Vertaal dat in een aanbod.
 • Als je weet waarin je je eigen bedrijf wilt starten, zoek dan contact met mensen die het al doen. Vraag hoe je succesvol kunt worden in jouw richting.
 • Vind een stijl van marketing die bij je past. En een die werkt!
 • Lees bijvoorbeeld het praktische en leuke boek van Ellen de Lange-Ros Een zaak van fans en pas de heldere tips toe.

Ik wens je veel succes met het verhelderen en realiseren van je wens en als het aan de orde is, met de start van je bedrijf. Je reactie op dit artikel is hier meer dan welkom.

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus

©2013 Het Coach Bureau
****************************************

Loop je ook vast in je baan? Wil je je eigen invulling geven aan je vak en loskomen van je strakke takenpakket? Wil je voor jezelf beginnen en uitzoeken wat de beste manier is? Wil je op je eigen manier succesvol worden in je eigen bedrijf, en je capaciteiten en wensen vertrouwen?

Volg dan het wandelcoach programma bij ‘Ontdek je talent en wie je bent!’. Dit wandelcoach programma heeft een heldere, persoonlijke, frisse en authentieke aanpak.

Je ontdekt in 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, welke keuzes je wilt maken wanneer je je echte wensen, je talenten, en werkelijke drijfveren in beeld hebt. Je accepteert jezelf zoals je bent en stopt met het heilloze geklus aan jezelf. Je ontdekt welke stappen je wilt zetten zodat je duurzaam met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. De natuur helpt je erbij.

Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’ of mail naar .

Je bent van harte welkom.

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
06 17066750

****************************************

Gratis coaching voor jonge zoekenden!

 • Je bent jong, zit in de verkeerde studie en wordt er hopeloos en onzeker van. Welke studie past wel??
 • Je bent jong en je hebt je eerste baan. Maar help, is dit werken?? Je wordt er moedeloos van. Past ander werk beter of moet je nog leren werken?

Je wilt een oplossing! Je wilt met plezier studeren en werken. Weten dat je in de goede richting zit.

Dit is je kans

Tijdelijk kun je je gratis laten wandelcoachen door Judith, student van de wandelcoachopleiding.

Je ontdekt veel.

En je bent proefklant. Dus je gaat ook feedback geven.

Zie je het zitten? Wil je het graag?

Stuur snel een mail naar en je krijgt vlot bericht.

Welkom!

****************************************

Leuke en drukke infobijeenkomst

Afgelopen donderdag was de informatiebijeenkomst voor de volgende wandelcoach opleiding. Ik vertelde o.a. over het beroep van Wandelcoach, toekomstmogelijkheden, je klantenkring en uitgebreid over de wandelcoachopleiding ‘Wandelcoach Worden’.

Het was bijzonder om zoveel leuke mensen te ontmoeten, te spreken en enthousiasme te ervaren. Zo veel mensen dol op de natuur, wandelen, mensen en coachen.

Het is duidelijk dat het helder, compassievol en resultaatgericht wandelcoachen, èn de start van je wandelcoach bedrijf een spannende stap is. Je gaat buiten gebaande paden, leert en past nieuwe kennis toe, zet jezelf in het licht en maakt een flinke persoonlijke ontwikkeling door. Dat gaat gelukkig stap voor stap.

Anne-Marie, Neeltje en Geert, deelnemers aan de huidige wandelcoach opleiding vertelden hun persoonlijke verhaal. Zij waren weer geraakt en verrast door de vragen en leuke reacties die ze kregen.

Anne-Marie aan het woord

Veel mensen meldden zich aan en ik zie er naar uit hen weer te ontmoeten in de wandelcoachopleiding.

Wil je ook Wandelcoach Worden? Dat kan ook in een individueel traject. Heb je belangstelling? Mail naar en we spreken elkaar vlot.

Ochtendzon in Rhijnauwen

Met de coachopleiding ‘Wandelcoach Worden’, die een half jaar duurt, leg je een stevige basis voor jouw loopbaan en bedrijf als goedlopende Wandelcoach. 

Je maakt een snelle en gedegen start van je succesvolle bedrijf als Wandelcoach en je hebt de zekerheid van een leuke, goedwerkende manier van coachen in en met de natuur waarmee je fijne resultaten boekt.

Wil je meer weten over de coachopleiding ‘Wandelcoach Worden’? Kijk op Wandelcoach Worden.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau