Otto-Chris (37, foto) is manager bij een groot onderdeel van de gemeente Amsterdam. Hij volgde de Wandelcoachopleiding. In dit artikel vertelt hij hoe hij steeds meer van Manager naar Wandelcoach beweegt. En van baan naar eigen bedrijf!

De trigger

Otto-Chris: Als manager coachte ik al veel teamleden en ik merkte dat het mij goed lag. Mensen waren tevreden en vaak kreeg ik terug dat ik iets met coaching zou moeten doen. Toen mijn leidinggevende afscheid nam van haar managementteam werd ik pas echt getriggerd.

Ze gaf ieder MT-lid een boek uit haar eigen boekenkast. Een boek dat iets zei over de ander en de relatie die ze daarmee had. Ik kreeg als enige een coachboek. Dát gebaar, dat gaf mij het duwtje.

Als ik een gesprek met een medewerker voerde en het was mooi weer, liep ik ook wel eens een rondje. Ik vind dat gesprekken anders lopen als je aan het wandelen bent, heel anders dan wanneer je tegenover elkaar zit.

Complete pakket

Ik wist dus dat ik met coaching verder wilde maar ik was niet bewust op zoek naar een opleiding. Toen hoorde ik over de Wandelcoachopleiding en zag de combinatie van coachen en wandelen in de natuur. Ik wist niet dat het bestond en het sprak mij ontzettend aan.

Tijdens de informatiebijeenkomst viel alles op zijn plek, ik was meteen enthousiast. Het was het complete plaatje: niet alleen een duidelijke wandelcoach-methodiek maar ook de praktische kant van je bedrijf. Hoe je een concept opzet, hoe het met marketing zit, hoe je een methode kunt maken, hoe je je eigen product opbouwt. Verbijsterend, zoveel resultaat in een zo’n korte tijd! Dat leek me geweldig.

Echte klanten

Datzelfde verbijsterde gevoel heb ik nu ik de opleiding heb afgerond ook. Dat ken ik niet van veel opleidingen. Dat vind ik een echte USP van de Wandelcoachopleiding. Deze opleiding vertelt het hele verhaal en is daardoor heel tastbaar.

Ik durf nu te zeggen dat ik Wandelcoach ben. Na de afsluitende wandeling met mijn proefklant wilde zij een echte klant worden! Dus ja, ik ben praktiserend Wandelcoach. Zij gaat haar ervaringen doorvertellen.

Via een collega kreeg ik de vraag of ik een relatie van hem kan helpen. Misschien wordt dat mijn volgende klant.

En binnen de gemeente Amsterdam is een coachbureau voor medewerkers die coachen naast hun reguliere functie. Dat vind ik heerlijk en daarmee ga ik vlieguren maken.

Bedrijf in wording

Ik ben nu wel Wandelcoach maar ik bouw nog aan mijn bedrijf. Ik heb net een nieuwe functie op mijn werk en daarnaast popel ik om mijn wandelcoachbedrijf vorm te geven. Mijn website is nu operationeel. Marketingtechnisch kan het beter maar ik ben lekker op gang.

Stuur mij maar het bos in!

Ik vond de opleiding goed omdat er veel onderwerpen werden behandeld maar ook hele praktische dingen. Aan het begin dacht ik, hemel gaan we dat echt doen? Echt klanten gaan coachen! Aan het eind van de opleiding dacht ik: stuur ons dat bos maar in, wij gaan het doen. Mooi om te ervaren hoe in een tijdsbestek van een paar maanden dat accent helemaal is verschoven.

De kracht van de opleiding is dat je aan de slag gaat. Je gaat het gewoon doen. De drempel wordt verlaagd door te denken: wat kan er nou misgaan? Je geeft onvoorwaardelijke aandacht aan je proefklant, je hebt je tools, je bent in de natuur.

Wandelen met de proefklanten

De eerste wandeling vond ik onwennig omdat ik aan alles te gelijk te moest denken. Ik had het programma in mijn hoofd, moest zorgen dat we niet verdwaalden en dan de tijd nog in de gaten houden. Zo’n eerste wandeling is wel snel gevuld met de toegankelijke wandelcoach-oefeningen!

De tweede wandeling vond ik moeilijker, maar ìk voelde me zekerder. Vanaf de tweede wandeling ga je echt een slag dieper. En het wordt preciezer en concreter. Dan wordt het echt maatwerk. Toegespitst op de situatie, wat komt er op je pad en waar kunnen we op aanhaken.

Vak

De uitvoering is echt een vak. Goed doorvragen en gericht spiegelen, niet alles. Je werkt niet een lijstje af maar je volgt de ander. Dat heeft honderdeneen effecten; ontspanning, vertrouwen, opengaan, geruststelling. En al die effecten helpen om naar een succes te gaan. Heerlijk voor een coachee; die voelt zich echt gehoord. Als coach kun je objectief zijn, helpen bewust te maken. Je haalt de sterkte van iemand naar boven. 

Eigen product: gericht op de ploeterende leidinggevende

Door de Wandelcoachopleiding heb ik nu een totaalconcept. Ik voel me bekwaam als Wandelcoach, ik weet mijn niche en ik weet hoe ik het in de markt ga zetten.

Het product dat ik heb ontwikkeld, is erop gericht om startende (vaak ploeterende) leidinggevenden te helpen hun eigen visie en stijl te ontwikkelen. Dat vind ik zo gaaf. Een doelgroep en een product komen niet zomaar ergens vandaan. Het is eigenlijk een spiegel van jezelf.

Eigen Stijl

Omgekeerd geldt dat ook voor mij als coach. Ik heb ook een eigen visie en stijl ontwikkeld door de Wandelcoachopleiding.

Wat doe je met het beeld dat iemand oproept en hoe geef je dat terug? Zit daar overdracht in? Of doe je dat bewust om te spiegelen, te toetsen of zie je dit ook zelf, herken je dit? Ik vind het leuk om daarmee te experimenteren. Ik kies bewuster mijn woorden, mijn toon, mijn acties.

Soms zet ik een stap terug en kijk, wat gebeurt er hier nu precies? Ik vind het mooi om zo leidinggevenden te coachen die op hun beurt ook weer hun mensen coachen.

De Wandelcoachopleiding is een aanrader! Ik heb al veel opleidingen, trainingen en cursussen gedaan, maar er zijn er weinig die zo toegepast en concreet zijn. Er is natuurlijk veel meer te lezen en te leren, maar na deze opleiding kun je al echt starten. Als ik de kracht van deze opleiding moet beschrijven: je gaat het gewoon doen.

Ik trof het met de groep, ik heb er een leuk netwerk van wandelcoachcollega’s aan overgehouden. Je werkt wel in je eentje maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Dank Otto-Chris dat je je verhaal vertelde!

Ben je een ploeterende, startende leidinggevende? Wil je je eigen stijl en visie ontwikkelen waarmee je succesvol gaat leidinggeven? Kijk dan op de website van Otto-Chris Holterman, Wandelcoach en zeer ervaren leidinggevende.  http://www.mocion-coaching.nl

Je reactie en persoonlijke ervaring is welkom op het weblog.

Hartelijke groet,

Hilde Backus
Wandelcoach/Registerpsycholoog NIP

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau