Op stap met onze Wandelcoach Tineke Franssen

Transitie in de zorg

Leonie (37) zwoegt en tobt. Ze hàd het naar haar zin, als psycholoog en casemanager in de jeugdzorg. Ze zette haar kennis en kwaliteiten in om problematiek binnen een gezin nauwkeurig in kaart te brengen, passende hulp aan te vragen en de behandelaars te coachen en adviseren. Maar dan komt de transitie in de zorg.

Door de transitie komt de zorg in handen van de gemeente. Dat zet alles op zijn kop. Haar functie verdwijnt en zij krijgt een nieuwe rol. Leonie gaat werken in een wijkteam als Jeugd- en Gezinscoach. Een andere functie, een andere doelgroep, andere problematiek. Leonie zet haar beste been voor en probeert de leuke kanten te zien: er valt immers van alles te ontwikkelen en de nieuwe collega’s zijn prettig.

Op

Ondertussen werkt Leonie hard, voelt ze zich verantwoordelijk en de druk loopt op. Ze wordt doodmoe maar ziek zijn is geen optie. Er zijn veel gezinnen die op hulp wachten. Leonie zet er nog een tandje bij. Langzaam sluipen twijfels in haar hoofd: ‘wil ik dit wel? Kan ik dit wel?’.

Dan wordt ze somber. Ze voelt de energie uit haar lichaam verdwijnen. Ze deelt haar zorgen niet met anderen. Mensen horen liever de successen, denkt ze. Ze voelt zich heel alleen. En dan opeens gaat het niet meer. Ze is op.

Kruispunt

Dan spreek ik haar. Ze is bijna twee maanden thuis, weer een beetje uitgerust en bouwt haar werkzaamheden weer op. Ze wil de periode van re-integratie goed benutten. Ze wil aan de slag met haar toekomst en niet op een plek blijven zitten waar ze niet gelukkig wordt. ‘Het voelt alsof ik op een kruispunt in mijn leven sta. Ik zit ook in een transitie’, zegt Leonie. ‘Welke kant zal ik op gaan? Ik wil uitgaan van wat er bij mij past. Zou dat mogen?’

We gaan op pad in de Broekpolder in Vlaardingen, ook een van onze wandellocaties. Leonie houdt van wandelen. Met haar rugzak op neemt ze stevige passen. Het doet haar goed. Langzaam zie ik haar ontspannen. Ze vertelt haar verhaal.

Grote iepen

Wandelend komen haar wensen boven borrelen. Leonie vindt werk heel belangrijk maar alleen-maar-werken maakt haar niet gelukkig. Ze wil dichter bij de natuur leven en….het liefst samen met een man. Er is een ontluikende liefde, dus wie weet.

We lopen over een dijkje met mooie grote iepen die hun schaduw over het pad werpen. In de verte loopt een aantal Schotse Hooglanders, we horen vogels in de lucht en in het water. We voelen de warmte van de zon en ervaren hoe goed dat doet.

Trekken aan een dood paard

Leonie componeert haar geliefde werk in de natuur. Ze wil in een bruisender sfeer werken, in een team dat bezig is met ontwikkeling, psychologie en gezondheid. Actie wil ze. En activiteiten met een kop en een staart.

Af en toe stopt ze abrupt haar wandelpassen. Ik zie haar denken. Beelden uit haar jeugd komen naar boven: de manier waarop ze iedereen mee op sleeptouw nam. Haar enthousiasme om samen aan de slag te gaan wordt weer wakker. Beweging wil ze, niet het gevoel te moeten ‘trekken aan een dood paard’. En dat laatste is wat ze steeds doet in deze transitie in de zorg.

20160308hooglanders

Ontroering

We doen een bomen-oefening en ik merk hoe haar nieuwe toekomst trekt.
Tussen de bomen treft Leonie de Schotse Hooglanders. Het beeld, een kalfje bij moeder en vader erbij ontroert haar. Het staat voor haar wens zich te verbinden. Met een partner, met collega’s, met het werk dat inspireert. En ja: er is ook nog het verlangen naar een kind. Ze wil niet meer alleen maar heel hard werken. Ze is geraakt. Ik ook. We zijn er stil van. Ze neemt een foto.

Talent en liefde

Een aantal weken later zie ik Leonie. Ze is opgewekt. ‘Wat is er gebeurd?’, vraag ik. ‘Die Talententest, goed zeg! Ik ben zo blij met wat er naar voren kwam. Ze zijn herkenbaar, die talenten, en voelen als erkenning. Nu begrijp ik waarom sommige dingen me goed af gaan en waarom ik op bepaalde plekken niet tot mijn recht kom’, zegt Leonie. Een opluchting.

Naar voren komt dat Leonie wil en kan aanpakken, dat ze kan sturen en dat ze barst van de ideeën. Haar kracht ligt bij analyseren en visievorming. Zij heeft het talent om gemakkelijk contact te maken. ‘Ja’, zegt Leonie, ‘een sollicitatie gaat mij goed af en ik werd vroeger wel vaak geselecteerd, dat klopt wel. Maar laten we niet te snel gaan, eerst wil ik onderzoeken wat ik zelf wil voordat ik ergens ja op zeg.’

En oh ja, haar nieuwe liefde… ze gaan samen op vakantie!

Nog meer talent

Vrienden en collega’s buigen zich over de Talentenscan. Met aandacht. Er volgt bevestiging van talent uit verschillende hoeken. Dit is ze dus echt. Leonie ontspant steeds meer en gaat het zien en voelen. ‘Ja’ zegt Leonie, ‘ik zie steeds meer dat ik met mijn talent niet op de juiste plek zit. De langdurige zorg aan gezinnen, de traagheid van veranderingen in gezinnen en binnen de organisatie, ik ben er te ongeduldig voor. Ik ben meer een adviseur dan coach.’ De transitie zou nog wel eens heel verrassend kunnen uitpakken.

Knopen doorhakken

Leonie vertelt over de vakantie en de fijne tijd met haar nieuwe liefde. Ook dit vraagt om nieuwe besluiten. Samen verder betekent verhuizen. Ze willen naar een kleinere stad en dichtbij de natuur.

‘Waar kies ìk nu voor? Waar wil ìk voor gaan?’, zijn vragen die Leonie zich steeds opnieuw stelt. Investeer ik in een functie waar ik me niet gelukkig in voel? Of kies ik helemaal voor mijn relatie en neem ik de gok om mijn baan en grote stad los te laten?’ We nemen de tijd en kijken naar de natuur die verandert (en in een transitie is). Leonie verandert ook.

20160308bloemen

Stevige stappen

Dan zie ik haar voor de laatste wandeling. Leonie komt met stevige stappen aanlopen. Haar besluit staat vast. Samen met haar lief gaat ze een klein huis huren dichtbij bos en heide. Ze verhuist binnenkort en weet dat ze op haar werkplek zal stoppen. Ze stapt in een nieuw leven. Spannend, maar ze blaakt van vertrouwen.

Natuurlijk, ze zal een nieuwe baan zoeken, passend bij haar talent. En ze weet dat ze zal aanpakken, ook voor tijdelijke banen. Haar privéleven, verbinding en liefde wil ze een duidelijke plaats geven naast het werken in een passende en energie gevende baan. Mooi Leonie!!

Tineke Franssen, wandelcoach bij Het Coach Bureau

© Het Coach Bureau

Zit je in een transitie in je leven? Of verlang je naar veranderingen in leven en werk? Of ijlt de transitie in de zorg ook na in jouw werk? We coachen veel mensen die worstelen of worstelden met deze transitie in de zorg.

Het ontdekken van je natuurlijke talenten helpt enorm. We besteden er aandacht aan in het wandelcoachprogramma Ontdek je talent! Maar natuurlijk ook aan het heldere en realistische onderzoek. En: hoe je nu eens eindelijk stopt met dat heilloze geklus aan jezelf. Dat is genoeg geweest!

Wil je werk maken van een transitie die jouw kant op gaat? Meld je aan voor het beproefde individuele wandelcoachprogramma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Ga op weg naar plezier, energie, succes, zelfvertrouwen in werk en privé. Geef het jezelf cadeau! Kijk bij Ontdek je talent!

PS: Wil je professioneel Wandelcoach worden en vervullende en zingevende resultaten bij mensen bereiken in de natuur? Lees alles over de erkende Post HBO-Wandelcoach Opleiding en de bouw van je Wandelcoach Bedrijf. Welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau