Week_Werkstress_Coach_Bureau_Hilde_Backus_Anti-stress_tips

Stress? 12 Innemende Anti-Stress Tips

Stress. ’s Nachts slaap je slecht. Je piekert. Wat moet je doen? Wat zal je besluiten? Overdag ben je moe en onzeker. Anderen, vaak je dierbaren, krijgen jouw gestreste irritaties over zich heen. En dan baal je daar weer van.

Stress, waar komt het vandaan?

Ken je dat? Dat je de ander net iets te belangrijk maakt. Dat je je laat bepalen door ander. Je verliest uit het oog wat jij nou ook al weer wilde, wat jij wilde zeggen, wat je vindt en soms ook wie je bent.

Ik hoor het vaak in wandelcoaching: wie ben ik nou? Wat wil ik eigenlijk? Wat vóel ik eigenlijk? Herken je dat? Je pakt aan en zet door. Je werkt je over de kop en negeert je vermoeidheid. Over teleurstellingen en weinig waardering doe je naar buiten toe niet moeilijk. Je zet een masker op. Ondertussen groeit de stress.

20150113_stresstips

12 Innemende Anti-Stress Tips

1 Adem

Volg je ademhaling: in en uit. Verander er niets aan. Niet dieper of langzamer. Je ademhaling hoeft niet anders. Jij hoeft ook niet anders. Het is gewoon je eenvoudige ademhaling. Omdat die altijd bij je is kun je hem blijven volgen. Het brengt je dicht bij jezelf.

2 Blijf bij de pijn

Natuurlijk wil je van je stress af en de nare dingen die het met zich mee brengt. Maar ga er eens naar toe. Een heftige emotie lokaliseert zich ergens in je lichaam. Waar zit de stress bij jou? In je maag? Je buik? Je schouders? De band om je hoofd? Je snel kloppende hart? Je kaken die op elkaar bijten? Het is een signaal, een gezond signaal. Negeer het niet.

Ga er met vriendelijke aandacht naar toe. Adem er als het ware doorheen. Geef niet snel op. Het kan transformeren in rust, maar dat is niet het doel. Het doel is vriendelijk zijn voor pijn, voor jou.

3 Vertraag

Neem je zelf aan de hand in je gehaastheid en gejaagdheid en vertraag. Loop langzamer, poets je tanden langzamer, kook langzamer, denk langzamer, fiets langzamer, wandel langzamer. Juist als je sneller wilt gaan is het heilzaam.

4 Creëer loze tijdsmomenten

Na elke taak doe je even niets: 10-15 minuten. Ga zitten en kijk naar buiten. Ga liggen en sluit je ogen. Ga naar buiten en wandel. Het effect is verbluffend. En de tijdwinst ook.

5 Wandel

Ga naar buiten en wandel in de natuur. Wandelen bevrijd je van verdriet, zorgen, de last op je schouders en stress. Wandelen geeft je innerlijke vrijheid en lichtheid. De spanning valt van je af. Het werkt echt. Het is geweldig! Ook in de stad is er natuur. Loop richting een park en focus op het groen, de blaadjes, takken, bomen, het water, de vogels, de weidsheid, de kleuren enz. De Basiswandeling is een voorbeeld van een stiltewandeling. Doe het dagelijks, een half uur.

6 Geef geen kritiek

Vaak ontstaat stress door innerlijke kritiek: je moet anders, beter, sneller, perfect zijn. Je wordt prikkelbaar en nors. Anderen merken het ook. In je stress stel je onrechtvaardige eisen of heb je verwijten. Interne drukke dialogen wisselen elkaar af met kritiek op anderen. Experimenteer eens en wees stil. Begin bij de ander: geef geen kritiek. Je voelt het wel, maar je uit het niet. Je bent stil. Doe het een week. Kijk eens naar het effect op jezelf. En op de ander.

7 Zie de ander in zijn puurheid

Neem een moment van rust voor jezelf. Denk aan de collega, vriend, partner of familielid waar je je gestrest door voelt. Wat irriteert je? Wat vind je vervelend aan de ander?

Kijk dan eens achter je storing. Wie is hij werkelijk? Hoe gaat het met hem als hij alleen is? Waar loopt hij warm voor? Waar is hij bang voor? Probeer hem in zijn puurheid te zien. En: wat zou je kunnen doen zodat de ander zijn authenticiteit meer kan tonen?

8 Wat wil je wèl?

De stress wil je niet meer. Maar wat wil je wèl? Ik weet wel dat je meteen denkt: dat kan niet. Misschien. Maar begin eens in beeld te brengen wat je wel wilt. Wandel en mijmer. De eerste stap is om het allemaal visualiseren zonder te denken aan de uitvoering. Doe het en schrijf het op. Bespreek het daarna met iemand die niet onder de indruk is van je kritische afwijzende houding. Je ziet dat er meer mogelijk is.

9 Ontdek je talent

Veel mensen doen werk dat niet past: ze lopen op hun tenen of vervelen zich met werk onder hun niveau. Als je niet jezelf kunt ontplooien op jouw manier is dat een flinke stresserende factor. Ontdek je natuurlijke talenten en onderzoek op welke manier en op welke plek je ze het liefste inzet. Er is heel veel mogelijk. Je gaat floreren!

10 Beluister Ton Lathouwers

Een aantal jaren geleden ontmoette ik Ton Lathouwers, op vakantie. We werden vrienden. Wat een rijkdom. Hij is een hoogleraar maar vooral Zenmeester. Al 50 jaar bewandelt hij de Zen-weg. Ik ben helemaal geen Zen-type maar dat maakt (hem) niet uit. Hij is open en toegankelijk. Een levenslustige man van 85. Een voorbeeld.

Als ik moe ben, niet kan slapen, me zorgen maak, luister ik live of naar zijn opgenomen lezingen. Beluister ze hier.

Je kunt ook zijn boeken lezen, bijvoorbeeld ‘De moed tot het onmogelijke’,  ‘Meer dan een mens kan doen’ of ‘Kloppen waar geen poort is’.

11 Registreer plezier

Wat geeft je plezier, zo door de dag heen? Al is het maar een beetje, een millimeter. Het hoeft niet groot te zijn. Er is altijd iets. Wat was het vandaag? Tel je kleine pleziermomenten.

12 Kleur of knutsel

Er zijn prachtige boeken verschenen om uren ongegeneerd te kleuren. Heerlijk ontspannen. Bijvoorbeeld ‘Mijn geheime tuin’ van Johanna Basford heeft bloemen, planten en tuinen om in te kleuren, maar ook doolhoven en patronen om zelf vorm te geven. De tuinen verbergen vlinders, rupsen en vogels.

20150113_stresstips2

Ik wens je rust, ontspanning en plezier!

Hartelijke groet,

Hilde Backus
Wandelcoach/Registerpsycholoog NIP

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Bewaren