Soms heb je de kans iets bijzonders te doen in je werk. Je mag een nieuw project leiden, je werkt toe naar een congres, je legt je ei in een belangrijke presentatie, je schrijft een boek. Je floreert. Dat na afloop het ‘oude’ werk weer op je wacht komt dan als een onverwachte verrassing.

Mariëtte (45) maakt het mee. Zij heeft al jaren een eigen tekst- en illustratiebureau. Maar nu schrijft ze een boek. Haar boek. Ze schrijft het met veel gedrevenheid. Het boek is een succes. Dat is fijn. Maar ondertussen moet Mariëtte weer verder met haar tekstbureau. Dat valt haar tegen. Wat nu? Lees in haar zelfgeschreven artikel hoe zij het wandelcoach programma ervoer.

—–

Op vakantie in Portugal

Ik was een week weg. Ik had een heerlijke uitrust-nietsdoe-vakantie in Portugal. Ik wandelde langs stranden en op kliffen (foto’s), genoot van uitgebreide dagelijkse ontbijten, lunches en driegangenmenu’s, liet me masseren en praatte bij met wandelcoachcollega Nanette Kant. Een week in de natuur brengt het hoofd tot rust en de inspiratie tot bloei. Ik schrijf er volgende week graag over.

Strand Ponta da Piedade en Porto de Mos
——

Wandelcoach artikel: Scheiding onder begeleiding

Als freelance tekstschrijver heb je nooit een functioneringsgesprek. Dat is wel zo rustig. Buiten dat heb je veel vrijheid natuurlijk. Je kunt je eigen tijd indelen. Onderwerpen uitdiepen die je interesse hebben en het rustiger aandoen wanneer alle deadlines zijn gehaald. Een nadeel van zelfstandig opereren, is dat de kans aanwezig is om ongezien vast te lopen en ‘je functie te ontgroeien’.

Omdat je telkens op één product wordt beoordeeld, vergeet je doelen te stellen en grote lijnen uit te stippelen. Voor je het weet gaat al je tijd op aan routineklussen voor opdrachtgevers met wie je inmiddels een duurzame relatie hebt opgebouwd. Dat is een luxe, maar je zit ondanks je vrijheid toch knel in een vast patroon. En dan liggen verveling en stilstand ook in een vrij beroep op de loer.

Mariëtte

Tegenzin

Dat overkwam mij in de herfst van 2011.Ik had in het voorjaar mijn eerste boek uitgebracht en stiekem gehoopt dat daarna alles anders zou zijn. Op een of andere manier zag ik me gewoon een tweede boek schrijven en lekker verder zweven op het bescheiden succes. Logischerwijze was ik nogal moe en daardoor greep ik terug op mijn oude routine. Maar de vertrouwde klussen stonden in groot contrast met het schrijven van een boek en de stress, frustratie maar ook opwinding die dat met zich meebrengt. Terug naar af: zo voelde dat.

Stilstand, tegenzin en doelloosheid deden me besluiten een coach in de arm te nemen. Ik wilde weer plezier in mijn werk krijgen en een duidelijker plan voor de toekomst maken. Het concept van de wandelcoach sprak me enorm aan. Zitten aan een tafel voelt krampachtiger en associeer ik meer met (weer) een strak omlijnde opdracht dan de natuur in en daar praten over werkwensen en verlangens.

Ideaal

Meteen al de eerste opdracht ‘hoe ziet je ideale leven eruit’ woelde de boel om.Niet zozeer de grootsheid van mijn fantasie, als wel de kleinheid van mijn wensen verbaasde me. Waar ik naar verlangde leek verdacht veel op wat ik al doe. Zo kwam ik tot de conclusie dat niet zozeer de aard van mijn werk me tegenstond, als wel de omstandigheden waarin ik verkeerde.

Ik ontdekte dat ik me vooral gevangen voelde in de werkrelatie met mijn creatieve partner en tevens goede vriend, met wie ik lief en leed deel en fantastisch interessante projecten heb gedaan.Ik heb ongelofelijk veel van hem geleerd en ben door onze samenwerking enorm gegroeid in de dingen die ik doe.

Uit elkaar

Maar zowel hij als ik zijn de afgelopen jaren een andere weg ingeslagen.Hij begon een werkhotel in de kop van Groningen. Ik schreef dat boek. En tussen het realiseren van die persoonlijke ambities door werkten we samen aan onze gezamenlijke klussen. Met steeds meer frictie en steeds minder kwaliteit van het eindproduct. Ik speelde met de gedachte aan een ‘scheiding’ door de gezamenlijke studio, waar nog drie andere freelancers werken, te verlaten, maar durfde de daad niet bij het woord te voegen. Door vriendschap, loyaliteit, gedeeld werkverleden et cetera.

Boerderijtje en Landhuis Rhijnauwen – Water rond het fort

Tijdens de tweede en derde wandeling draaide het overduidelijk om de bevrijding uit die knellende banden. Even dacht ik dat er niets veranderde. Maar na de derde wandeling kwam alles in een stroomversnelling. Ik kondigde mijn vertrek van de studio aan. En waar ik – misschien wel jaren – tegenop had gezien, bleek ineens het beste besluit voor alle partijen. Alle vijf bleken we toe aan iets anders. (Mijn afscheid als hoofdhuurder betekent voor alle groepsleden een noodgedwongen vertrek en nieuw begin.)

Pas nu besef ik ook hoezeer ik me de afgelopen zeven jaar heb ingezet voor een groter geheel. De tijd die ik in gezamenlijke lunches, boodschappen, discussies, entertainment, regelwerk enzovoort stopte, putte me onnodig uit. Op de studio merkte ik elke stemmingswisseling van mijn kantoorgenoten op, en wilde ik daar ook nog iets aan doen. Doodvermoeiend. Zowel voor mij als voor hen. Wat een gedoe.

Lucht

De gedachte aan onafhankelijkheid en een open toekomst geven mij enorm veel lucht.Mijn website gaat op de schop. Waar ik me eerst profileerde als een ‘groepswerker’, presenteer ik me nu als één persoon. Ook benut ik mijn tijd veel beter. Voelde ik eerst een verplichting naar de groep, nu ga ik – deels thuis werkend – veel meer mijn eigen gang. Het meeste werk verzet ik in de vroege ochtenduren. Tot 18.00 uur of later doorgaan doe ik niet meer. Meestal is het om 15.00 uur welletjes geweest en gaat de laptop dicht. Zo heb ik twee dagen in één dag. De eerste helft concentratie en communicatie. De tweede helft recreatie en contemplatie.

Als stellen in relatietherapie gaan, dan is dat soms een manier om netjes uit elkaar te gaan. Die functie heeft het wandelcoach traject voor mij ook gehad. Het besluit om alleen verder te gaan – in ruimtelijke zin, want ik heb inmiddels een tuinhuis als externe werkplek – heeft lucht gecreëerd om mijn eigenlijke wensen te realiseren. Sterker nog, dat gebeurt haast vanzelf. Omdat ik me niet meer belemmerd voel, heb ik automatisch meer plezier, energie en zin in nieuwe en onbekende zaken. Zoals bij elke scheiding, is het afscheid zelf niet eens zo erg, het is het eindeloos getob wat eraan voorafgaat dat zo bedrukkend is.

Tip

Moest ik een tip geven, dan deze: als de lol er vanaf is (en blijft), moet je gaan.Die conclusie doet niets af aan de kwaliteit van de samenwerking in het verleden. Het is geen verraad en je laat niemand in de steek als je voor datgene gaat wat jou te doen staat. Dit klinkt mij soft en als een cliché in de oren, maar het is waar. En ik heb de gesprekken en oefeningen nodig gehad om achter die waarheid te komen. Achteraf gezien is het allemaal zo klaar als een klontje, maar zo zag ik dat een halfjaar geleden nog niet. Ik had een vermoeden en samen met Hilde Backus heb ik de knoop kunnen ontwarren. Ik functioneer weer.

Mariëtte

Dank je Mariëtte voor je persoonlijke verhaal met tip!
Reacties op het artikel van Mariëtte zijn welkom op mijn weblog.

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2012 Mariëtte/Hilde Backus

—–

Heb je ooit gemerkt hoe heerlijk het is om te floreren in werk? En realiseer je dat dat nu niet meer het geval is? Misschien is het tijd om pas op de plaats te maken en wil je nieuwe, heldere keuzes maken. Het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’, heeft een heldere, persoonlijke, frisse en authentieke aanpak.

In 4 wandelingen kijk je waar je nu staat, wat je graag wilt en wat dat betekent voor de stappen die je wilt maken. Je krijg helderheid, hoop en energie. Je ontdekt welke kant je uit wilt gaan met je carrière zodat je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’ of mail naar . Je bent van harte welkom.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau