Nieuwste wandelcoach onderzoek

Wandelcoaching wint gestaag aan populariteit! Er is nu nieuw onderzoek naar het effect van wandelcoaching.

Misschien herken je de afbeelding hierboven van het wandelcoachonderzoek? Hiermee vroegen masterstudenten Ien Thelen en Anette Duijvestijn jouw aandacht om deel te nemen aan het wandelcoachonderzoek in het kader van hun afstuderen aan de vakgroep Levenslooppsychologie (Open Universiteit).

De uitkomsten van het onderzoek over het realiseren van doelen in de coaching, welbevinden en psychische gezondheid van coachees zijn intussen bekend.

Je leest de resultaten in het artikel ‘Coaching met de kracht van de natuur’ in het Tijdschrift voor Coaching. Ien Thelen en docenten Marianne Simons, Trijntje Völlink en Johan Lataster schreven het artikel. Lees het tijdelijk gratis via: Professioneel Begeleiden.

Walk it off

Veel wandelcoaches kennen het onderzoek naar het effect van wandelcoaching door Agnes van den Berg en Femke Beute (2021), met als publicatie Walk it off. Dit onderzoek ondersteunt de potentie van wandelcoaching om aspecten van psychische gezondheid en welbevinden te verbeteren.

Ien: ‘Dit onderzoek was een belangrijke inspiratiebron. Zelf had ik een positieve ervaring met groepswandelen buiten én werd ik binnen op kantoor gecoacht. Toen ik naar een informatiebijeenkomst van Hilde over wandelcoaching ging, vroeg ik me af wat de verschillen qua effect zouden zijn met binnencoaching. Omdat Johan Lataster jarenlang onderzoek deed naar coaching konden we gebruik maken van de gegevens die al voorhanden waren over effecten van coaching binnenskamers’.

Ien Thelen en John Lataster

Ien Thelen en John Lataster.

Veelbelovende resultaten

In mijn onderzoek maakte ik een vergelijking in korte termijneffecten (na drie weken) van wandelcoaching met coaching binnenskamers en recreatief groepswandelen. De conclusies zijn veelbelovend. Meer onderzoek is natuurlijk altijd nodig.

Wat hebben we ontdekt?

  • Wandelcoaching lijkt op korte termijn effectiever te zijn voor het behalen van doelen dan coaching binnenskamers. Dit kan te maken hebben met de positieve effecten van bewegen in de natuur én het naast elkaar wandelen, op de denkvaardigheden en het probleemoplossend vermogen van coachees.
  • Zowel wandelcoachees als recreatieve wandelaars in een groep, laten verbeteringen zien in welbevinden, maar de deelnemende wandelcoachees laten meer vooruitgang zien in psychische gezondheid dan de recreatieve wandelaars.
    Dit suggereert dat alleen al gezamenlijk wandelen in een natuurlijke omgeving gunstige effecten heeft. En wandelcoaching in een natuurlijke omgeving lijkt extra voordelen te bieden, bij mensen met relatief meer psychische klachten. Onderzoek van Daphne Meuwese bevestigt dit.

Conclusies voor de praktijk:

  • Wandelcoaching lijkt minstens gelijkwaardig te zijn aan binnencoaching, en mogelijk zelfs effectiever.
  • Zowel wandelcoaching als (begeleid) wandelen in gezelschap, en ook wandeltherapie zullen mogelijk goedkopere en duurzamere alternatieven vormen voor begeleiding op kantoor, online of via de telefoon.
  • Wandelen in gezelschap kan ook preventief worden ingezet.

Wandelcoaching is ondertussen breed verspreid

Uit verschillende bronnen (NOBCO, CoachFinder, KvK) blijkt dat wandelcoaching inmiddels breed verspreid is in Nederland:

  • Meer dan 400 bedrijven hebben ‘wandelcoaching’ in hun handelsnaam.
  • Ongeveer 20% van de geregistreerde NOBCO-coaches biedt wandel- of natuurcoaching aan.
  • Ongeveer 40% van de coaches in CoachFinder maakt gebruik van wandel- en natuurcoaching.
  • Ongeveer 30% van de ondervraagde coaches in de laatste NOBCO-benchmark past wel eens wandel- of natuurcoaching toe.

Omdat wandelcoaching zo populair is, is verder onderzoek noodzakelijk om effecten van individuele wandelcoaching en groepswandelcoaching beter in kaart te brengen. Grootschaliger kwantitatief onderzoek aangevuld met kwalitatief onderzoek d.m.v. interviews kan daarnaast verder inzicht geven in persoonlijke ervaringen en de werkingsmechanismen van wandelcoaching.

Wandelcoaching is goedkoper en duurzamer

Ien Thelen bedankt graag de wandelcoaches die hun coachees hebben gestimuleerd om deel te nemen aan het onderzoek. Ze hoopt dat de vakgroep Levenslooppsychologie van de Open Universiteit het vervolgonderzoek naar wandelcoaching oppakt. Ien: ‘De resultaten zijn goed en hoopgevend maar meer onderzoek is nodig. En daarvoor is de medewerking van jou wandelcoach en de coachees hard nodig.’

Het advies van Ien Thelen aan jou wandelcoach is: ‘Draag vooral uit dat wandelcoaching minimaal een gelijkwaardig alternatief is voor binnencoaching en soms zelfs beter. Zowel wandelcoaching als (begeleid) recreatief wandelen (wandelen met groepen) en ook wandeltherapie is voor zorgverzekeraars een goedkoper en duurzamer alternatief dan coaching en therapie op kantoor, online of telefonisch. Hoopvol, nietwaar?’

Zorg voor de natuur

Tot slot, de natuur gaat haar aan het hart. Ien: ‘Als wandelcoach is de natuur je coachkamer. Realiseer je hoe kwetsbaar de natuur is. Misschien wil je je coachee na afloop van het coachtraject uitnodigen om lid te worden van bijvoorbeeld Natuurmonumenten, of een regionale stichting zoals Het Utrechts Landschap. Of geef het als afscheidscadeautje voor je coachee?

Vraag van Ien

Nieuwste Wandelcoachonderzoek!Ien Thelen zoekt momenteel een psychologiestage in de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum. Heb je suggesties? Mail naar

Drs. Ien Thelen is algemeen sociaal wetenschapper en volgt de mastervariant Levenslooppsychologie aan de Open Universiteit (www.ou.nl/levenslooppsychologie), waarbij onderwerpen als welzijnsbevordering, positieve psychologie en coaching centraal staan.

Dr. Johan Lataster en dr. Marianne Simons, beide werkzaam bij de vakgroep levenslooppsychologie aan de Open Universiteit, waren als supervisoren betrokken bij haar afstudeeronderzoek.

Dr. Trijntje Völlink, zelf werkzaam als wandelcoach werkte ook mee aan deze publicatie.

Is het professionele vak van Wandelcoach iets voor jou?

Wandelcoaching is fantastisch. Het is écht een toevoeging. Dat blijkt maar weer uit het onderzoek.

Wanneer en waar kun je de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding volgen?

  • Bunnik: Vr 17 januari, 14 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei, 6 juni, 4 juli 2025. Bijna vol. Meld je hier aan.
  • Den Haag (eenmalig op deze locatie): Vr 7 februari, 28 februari, 4 april, 25 april, 23 mei, 13 juni, 11 juli 2025. Half vol. Meld je hier aan.
  • Apeldoorn (eenmalig op deze locatie): Vr 14 februari, 14 maart, 11 april, 16 mei, 6 juni, 27 juni, 11 juli 2025. Begint al aardig vol te geraken. Meld je hier aan.
NOBCO EMCC

Wil je de Nobco-variant van deze Wandelcoach Opleiding volgen?

Dat kan! Je gaat op weg naar je EIA-certificering, de Europese Individuele accreditatie. Kijk op Post Hbo Wandelcoach Opleiding, voor meer info.

Heb je vragen? Schroom niet. Al je vragen zijn welkom. of 06 170 66 750. Ik spreek je graag!

Hartelijk groet, Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau