Chris belde me. Hij vertelde dat hij, als consultant, keihard werkte omdat hij graag manager wilde worden. Maar zijn leidinggevende was minder enthousiast over zijn idee. Hij was niet tevreden over de manier waarop Chris functioneerde omdat hij veel fouten maakte in zijn werk. Wanneer hij het niet zou veranderen binnen 3 maanden zou zijn jaarcontract niet worden omgezet in een vaste aanstelling. Bovendien zou hij zijn promotie naar manager ook kunnen vergeten.

Chris zocht een coach zodat zijn wens om manager te worden in vervulling zou gaan.

In de eerste wandeling werd het duidelijk. Hij had het zich nog niet zo scherp gerealiseerd en het kostte hem bijzonder veel moeite, maar als hij eerlijk was, zag hij de door hem zo gedroomde functie niet echt zitten. Het gaf status om manager te zijn, dat gaf hem een stoer gevoel, en een vaste baan bij deze gerenommeerde organisatie gaf zekerheid, vond hij.

Goede redenen. Maar al die eindverantwoordelijkheid voor omzet en kwaliteit, gezeur van teamleden, vergaderingen over beleid… hij moest bekennen dat hij er niet enthousiast van werd. Bovendien bleek bij nader onderzoek dat zijn talenten op een geheel ander vlak lagen en dat hij zich helemaal niet thuis voelde in deze grote, zakelijke organisatie.

Heb je het ook wel eens dat je vindt dat je anders zou moeten zijn dan je bent? Dat je andere dingen moet willen dan je diep in je hart wilt? Ik herken het bij meer mensen die ik coach. En ontdekken wat je echt wilt is een spannend avontuur. Maar wel een leuk avontuur!

Dus hoe is het met jou?

Hoe leuk vind jij je werk eigenlijk nog? Heb je voldoende plezier? Twijfel je wel eens of je baan nog bij je past? Wil je eigenlijk op zoek naar echt een leuke functie? Zit je in een tijdelijke dip of is er toch meer aan de hand?

Natuurlijk voel je aan of je met plezier werkt maar ik geef je graag 3 criteria om te checken of je nog op je plek zit. Ze zijn van Salem Samhoud. Uit Salems onderzoek blijkt dat mensen die plezier hebben in hun werk beter presteren. Ze werken harder, genereren meer omzet, behalen hogere targets en komen met creatievere oplossingen.

1. Flow

Ervaar je regelmatig flow in je werk?

Flow is volgens de psycholoog Csikszentmihalyi een optimale ervaring waarin je je activiteiten met je volle aandacht en concentratie doet. Kun je je talenten die je met plezier en inzet doet, kwijt in je huidige werk?

Ronald, een man die ik coachte, ervaart flow wanneer hij cultuurveranderingen op de werkplek zo ontwerpt dat mensen gelukkiger werken en dus beter presteren. Hij heeft er ervaring mee, las een complete bibliotheek over mens en cultuurverandering en is heel enthousiast. Hij inspireerde me tot dit artikel.

Chris, uit het voorbeeld ervoer flow en was zielsgelukkig toen hij een oldtimers (verschillende MGB Roadster’s) opknapte. Al zijn leven lang houdt hij van het opknappen van oude auto’s. Probeer dat maar eens toe te geven als je ‘hoofd’ zegt dat je manager moet worden, terwijl dat niet bij je past.

Ikzelf ervaar flow wanneer ik in de natuur, tijdens het coachen, helemaal in het verhaal van de ander ben terwijl ik precies weet waar ik zit in ons gesprek. Mijn geest is helder. Wanneer ik de ander bij zijn oorspronkelijke talenten en wensen breng word ik heel gelukkig. Maar voor de concrete resultaten doe ik het.

2. Fit

Is er een fit tussen jou en de organisatie?

Pas jij binnen de organisatie waar jij werkt? Is er sociale verbondenheid tussen de medewerkers onderling? Werk je op een manier waarin je elkaar versterkt of belemmer je elkaar?

Bij de organisatie waar Chris werkte heerste een zakelijke cultuur. Hij werd afgerekend op tijdigheid en resultaten. Niets mis mee. Alleen voelde Chris zich er niet in thuis, ook omdat hij merkte dat hij de eisen niet kon waarmaken. Bovendien verlangde hij naar een gezamenlijkheid die er niet was. Hij voelde zich soms een eilandje. Hij was niet de enige, bleek later.

3. Faith

Werk je voor een doel waarvan je gelooft dat het waardevol is?

Heb je contact met de uiteindelijke klant? Heb je zicht op de waarde van je product?

Iemand die zich bewust is voor wie of voor wat hij iets doet beleeft meer plezier en voldoening in het werk. Heb je het idee dat anderen plezier beleven aan je werk en draag je iets bij dat goed is voor deze wereld?

Evert bijvoorbeeld hield het niet meer vol in zijn goede functie in de IT. Hij wilde dicht bij mensen werken met een doel de wereld te verbeteren. Je kunt het naïef vinden maar we kunnen niet genoeg van deze mensen hebben. In zijn vrije tijd werkt hij voor beginbijjezelf.nl. En ondertussen zegde hij zijn baan op. Wij zetten de zoektocht voort naar zijn toekomstige plek waarin hij flow, fit en faith vindt.

Marja voerde als recruiter geen enkel gesprek! Ze zag louter CV’s en probeerde ze door te geven aan managers in haar organisatie waar 2500 mensen werken. Zij, als gezelligheidsdier, ervoer veel zinloosheid in haar baan. Waar deed ze het allemaal voor?

Mensen die één of meer van deze 3 aspecten niet terug vinden hebben steeds meer moeite om voldoening te vinden in hun werk. Ze slepen zich naar hun werk en bij lang doorwerken in deze situatie ligt burnout of demotivatie op de loer. Ik coachte een jonge getalenteerde man die ’s ochtends huilend in de auto zat vanwege de zinloosheid die hij ervoer.

En jij? Ervaar jij jouw flow? Heb je een fit met je organisatie? En heb je faith, werk je voor een doel waar je in gelooft? Mocht het niet het geval zijn dan is een individueel wandelcaochprogramma misschien iets voor je. Hierin kijken we met welke talenten je flow kan ervaren, in welke organisaties je fit krijgt en waarin jij faith hebt.

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau