​Petra (48) is gezondheidswetenschapper en psychiatrisch verpleegkundige. Ze werkte 10 jaar bij onderzoeksinstituten waar zij ‘gezondheid en geluk’ onderzocht. Ze volgde ook een bewustzijnstraining.

Nu werkt ze in de directe zorg als preventiemedewerker bij een zorgorganisatie en daarnaast vanuit haar eigen coachpraktijk.

Vlinder op koolzaad

Gefrustreerd

Ze is enorm gefrustreerd. In haar baan als preventiemedewerker laat haar manager steken vallen, wordt er geld verspild en is iedereen ongelukkig. Bovendien stoort ze zich aan de imperfectie van anderen en daar voelt ze zich vervolgens weer schuldig over. Ze is kritisch op zichzelf.

Op haar werk probeerde ze van alles maar ze is moe gestreden. Petra heeft daardoor last van gezondheidsklachten: ze slaapt slecht, heeft last van hoofdpijn en zelfs paniekaanvallen. Ze zit in een impasse.

Ze wil in het wandelcoachtraject eindelijk eens ontdekken welke richting ze op wil om de komende vijf jaar onder de pannen te zijn.

De eerste stap geeft al lucht

Petra komt aanlopen en heeft een gezonde blos op haar wangen van de frisse buitenlucht. ‘Grappig’ zegt ze ‘sinds ik het besluit heb genomen dit traject te doen, voel ik me al een stuk beter. Ik weet dat er nu écht iets gaat veranderen.’

Ik herken het bij veel mensen: de eerste stap is al gezet bij het besluit om het coachtraject te gaan doen. Dat geeft al lucht.

Schitterende luchten

Verbeelden

We doen de basiswandeling en onderzoeken hoe ze het allerliefste wil leven. Petra vertelt dat al haar klachten dan zijn verdwenen. Ze wordt fris en uitgerust wakker en gaat een gezonde maaltijd maken voor een groep mensen. Ze heeft goed contact met hen maar ze eet niet mee. Aansluitend gaat ze studeren; informatie vergaren voor de vergadering die volgt. Hier werkt iedereen aan een gezamenlijk doel.

‘Wat is jouw rol in dit geheel?’.

‘Ik ben doelen aan het verduidelijken, belangen benoemen, ik bewaak de tijd en vat dingen samen en maak het concreet. Ik breng ook frisheid in het geheel.’

‘Ben je voorzitter?’

‘Ik ben eigenlijk procesbegeleider en hou ervan om te faciliteren.’ Als ik haar vraag waar de vergadering over gaat mijmert ze over mensgerichte onderwerpen. Psychologie en hulpverlening, dat heeft haar hart.

Petra vertelt over situaties waar zij plezier had in haar werk. ‘Ik ben als onderzoeker naar een congres in Amerika geweest. Ik kon daar echt waanzinnig sparren en discussiëren met deskundigen over de onderwerpen die werden behandeld: gezondheid en geluk.

Ik vond het als student ook heel fijn om samen met medestudenten aan opdrachten te werken. Ik hou van samenwerken. In het verleden genoot ik ervan om samen te werken met andere onderzoekers en mooie presentaties te doen van de onderzoeksgegevens.’

Ik vat het samen. ‘De rode draad is onderzoeken, nieuwe dingen leren, ontdekken en veel samenwerken met mensen die verstand van zaken hebben. Klopt? Hoe is dat nu in je werk?.’

Poes – Schapengezin – Libelle – Koe

Weinig uitdaging in de huidige situatie

Petra krijgt een bedenkelijke frons in haar gezicht. Er valt niet veel te sparren in haar werk. Als ze eerlijk is, werkt ze onder haar niveau.

Dan klaart haar gezicht op. Er valt een kwartje.

Kwartje?

Welke kwartje valt er? Hoe komt Petra uit haar impasse? Dat lees je volgende week! Heb je een idee? Vertel het ons op het weblog.

Dus lees volgende week welke aha-erlebnis Petra krijgt en wat het voor haar betekent om op koers te komen.

Veel werkplezier en ik hoor/lees graag je reactie.

Hartelijke groet,

​Hilde Backus
Wandelcoach/Registerpsycholoog NIP
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau