Maxima en Joost begroeten elkaar (fragment uit film van omroep Gld)

Joost (49, foto) voelt zich niet meer op zijn plek. Als projectleider en -ontwikkelaar bij een grote energiemaatschappij is hij enorm druk met een heel groot energieproject. Het liefst wil Joost snel concrete resultaten boeken, maar er zijn zo veel partijen en belangen waar hij aan moet denken, dat het een moeizaam traject is.
Dat vreet energie. Bovendien kloppen zijn artistieke talenten steeds meer op de deur.
Hoe moet het verder? Hij hoopt het te ontdekken tijdens het wandelcoach traject.

Joost zelfportret

Kunst

Als projectontwikkelaar in deze grote organisatie mist Joost onafhankelijkheid, de vrijheid om zaken te máken en áf te maken. Niet geheel toevallig uit die karaktertrek zich in één van zijn grote passies: kunst.

Al langer maakt Joost schilderijen en foto’s. Vorig jaar rondde hij een post-academische cursus af aan de kunstacademie. Zijn docent roemde zijn talent.

Het gaat echt ergens over bij Joost. Daar was hij van onder de indruk.

Droom

We wandelen. Joost droomt. Het liefst zou hij van zijn kunst leven. Maar ja, geld. De twijfel over zijn toekomst, de drukte op zijn werk: het kost hem veel energie. Een reorganisatie bij zijn bedrijf triggert hem ook actief na te denken over zijn verdere (werk)leven.

In contact met zijn passie

Tijdens onze wandeling voel ik aan alles hoe de passie voor kunst in Joost leeft. Hij vertelt over de schilderijen-installatie die hij voor zijn cursus maakte ‘Hanging Hortus Ludi’. Het betekent hangende speelse tuin, maar dan van de hoofse speelsheid, de hoofse liefde (zie de foto’s). En hoeveel plezier hij beleefde aan het denken en doen van dit kunstwerk. En de waardering.

‘Dan doe ik wie ik ben’

Maquette en echte werk

Nu?

‘Hoe kun je daar meer van doen?’ Hij gaat contact zoeken met mensen die hem inspireren en ze te eten vragen. Hij wil tijd vrij maken voor het maken van foto’s en schilderen.

Maar wanneer? Het werk slokt hem totaal op. ‘Moet ik misschien niet gewoon weggaan bij het energiebedrijf’, mijmert Joost? Hij gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en misschien biedt de reorganisatie een kans.

Talenten inzetten voor je droom

Intussen doet Joost het Talentenonderzoek. Daaruit blijkt dat hij zich gepassioneerd inzet voor goede resultaten. Hij verbindt mensen en brengt verdieping aan. Soms is hij een dromer, die beeldend denkt, maar hij blijft niet hangen in zijn dromen.

Hij weet die visies ook om te zetten in concrete resultaten. Want met zijn analytische denken geniet hij van complexe vraagstukken en met zijn zelfverzekerdheid neemt hij besluiten en daar laat hij zich niet snel vanaf brengen.

‘Mooi’, zegt Joost, het klopt, ‘het zijn allemaal leuke eigenschappen’.

‘Hoe kun je die inzetten voor je droom?’

Kans

Joost gaat uit eten met een bevriend kunstenaarsechtpaar. Het is inspirerend en voedend om kunstzinnige mensen met diepgang te spreken. Het kunstenaarsechtpaar leeft van hun werk. Het is op het randje, maar het gaat. Dat geeft moed en het verlangen van Joost neemt alleen maar toe.

Als we elkaar weer zien voor de volgende wandelcoach ontmoeting is het eindelijk zonnig. Joost is opgetogen. De natuur resoneert met hem mee. Hij heeft het besluit genomen: hij gaf bij zijn werkgever aan om op te willen stappen.

‘Het is nu mijn kans’.

Dat geeft enorm veel lucht en hij weet dat zijn toekomst geheel anders zal zijn.

Het gaat nu zijn kant op.

Zekerheid van inkomen

‘Ik wil zekerheid inbouwen’, zegt Joost ‘en niet in een keer alles op de kunst zetten’. Hij wil een paar dagen per week als freelancer in de energiewereld werken, selectief zijn in klussen, en zich de rest van de tijd wijden aan de kunst.

Dat inzicht, zo’n concreet beeld, geeft hem veel energie en een gevoel van vrijheid.

Hij heeft er vertrouwen in, zeker als hij de resultaten van de Talentenscan onder ogen krijgt. Zijn collega’s en vrienden vinden hem een originele, creatieve denker, maar wel eentje met diepgang, die resultaten boekt en zich altijd heeft ingezet voor zijn werk. Collega’s vinden hem integer, zorgvuldig, een intellectueel die gesteld is op zijn vrijheid, en die houdt van avontuur.

Nieuw leven

‘Hoe vind je dat terug in je huidige werk als projectontwikkelaar’?, vraag ik. ‘Nauwelijks’, zegt Joost, en het maakt de keuze voor zijn nieuwe leven alleen maar steviger.

Er wordt al een vlotte datum van beëindiging van het contract besloten. Enkele dagen er voor neemt hij afscheid van zijn collega’s; en zijn veel mensen op de afscheidsreceptie.
Joost vertelt er over zijn nieuwe kunstleven en netwerkt voor een energieopdracht.

Weg vrij voor de kunst

Nu Joost zijn laatste werkdag heeft gehad voelt hij zich enorm opgelucht. Hij heeft nu ook ruimte in zijn hoofd om een plan te maken hoe het nu verder gaat. Nu wil hij de tijd en het genoegen nemen om zijn oeuvre te vergroten.

Inspiratie en een opdracht

Joost houdt voortdurend contact met mensen die hij inspirerend vindt.
Dan vindt hij, via zijn netwerk, een interessante opdracht bij een internationaal energiebedrijf, drie dagen in de week, een die precies past bij zijn ervaring en wensen. Hij heeft zin om aan de gang te gaan. Intussen knutselt hij aan zijn website die een mooi symbool vormt van zijn nieuwe leven.

Multitalent

Eigenlijk liggen die twee kanten helemaal niet zo ver uit elkaar, concluderen we: het beeldende en creatieve denken komt hem als consultant heel goed van pas. Zijn pragmatische doorzettingsvermogen helpt hem zijn kunstprojecten tot een goed einde te brengen. Hij is een multitalent.

‘Tijdbeleving’

Tijdens onze laatste wandeling is Joost gelukkig. Joost heeft tijd voor kunst, maakt mooie schilder- en fotoportretten en zijn leven en werk gaan echt ergens over, zo voelt hij. Hij kan zelfs exposeren.

Maxima en Willem Alexander op weg naar de kunst van Joost

Maxima en Willem Alexander

En dan is hij een van de uitverkoren kunstenaars om het nieuwe Koningspaar te ontmoeten in hun toer door Nederland. Op 30 mei wordt hij vereerd door hun bezoek. Hij wisselt enkele woorden met Maxima die belangstelling toont voor zijn werk. Wat een bof.

Wat is hij blij dat hij werk heeft gemaakt van zijn hobby. Zijn werk wordt nu extra onder de aandacht gebracht.

Kijk voor zijn kunst op www.joostmuusze.nl en mail Joost ook voor een bijzonder portret, waarbij hij je ziet in je eigenheid en dat weergeeft op een originele manier.

Inrichting expositie Joost Muusze bij ontvangst Maxima en Willem Alexander

Tips om te leven van je kunst

Er zijn veel fotografen, kunstenaars en ontwerpers die graag van hun hobby hun werk willen maken. Maar hoe verdien je dan je geld? Mogelijk kunnen onderstaande tips je helpen.

  • Praat met succesvolle fotografen en kunstenaars. Hoe lukt het hen om inkomen te verwerven? Spreek er niet een, maar meerdere. Zo krijg je een helder beeld.
  • Ontdek wat er bijzonder is aan jouw kunst. Wat onderscheid je van andere kunstenaars, fotografen? Joost maakt bijvoorbeeld niet rap een serie portretten in een half uur, maar wil je ontmoeten en ontdekken wie je bent, zodat jij het terug vindt in een origineel portret. Achter al zijn kunstwerken zitten een diepgaand verhaal.
  • Welk type mensen, of soort klanten passen bij jouw kunst? Waar verzamelen deze mensen zich on- en offline. Zoek ze op!
  • Bouw, als je dat rust geeft, financiële zekerheid in door een parttime baan te vinden waar je talenten ook tot uiting komen, zodat je er met plezier in werkt.
  • Zorg voor inspiratie, kunstzinnige voeding en plezier: praat met mensen die je bewondert, bezoek tentoonstellingen, volg cursussen. Doe wie je bent!

Ik wens je veel succes. Je reactie op dit artikel stel ik zeer op prijs op mijn weblog.

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2013

****************************************

Heb je veel plezier in je hobby en zou je hier meer mee willen doen? Maar zit je met het probleem van ‘geld verdienen’ en durf je er geen besluiten in te nemen? Wil je je mogelijkheden onderzoeken en stappen nemen op weg naar plezierig werken en werken met voldoening, waarbij je talenten optimaal tot hun recht komen?

Dan is het korte en resultaatgericht wandelcoachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’, iets voor je. In 4 heerlijke wandelingen ontdek je wat je echt wilt en welke werkzaamheden naadloos aansluiten bij je talenten. De natuur in de prachtige landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd zal je goed doen en helpt je erbij.

Kijk bij De coachprogramma’s

Je bent van harte welkom!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
06 17066750

****************************************

Wil je Professioneel Wandelcoach Worden?

Met de coachopleiding ‘Wandelcoach Worden’, die een half jaar duurt, leg je een stevige basis voor jouw loopbaan en bedrijf als goedlopende Wandelcoach.

Je maakt een gedegen start van je bedrijf als Wandelcoach en je hebt de zekerheid van een leuke, goedwerkende manier van coachen in en met de natuur waarmee je fijne resultaten boekt.

Wil je meer weten over de coachopleiding ‘Wandelcoach Worden’? Kijk op Wandelcoach Worden.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau