Onderweg met wandelcoach Marjolein

Bert (51) werkt als financieel specialist in een groot verhuurbedrijf. Hij heeft het naar z’n zin op zijn werk. Hij zit op de goede plek, doet waar hij goed in is. Hij is loyaal aan zijn werkgever, ontvangt waardering voor zijn werk. 

Collega’s met vragen of problemen kunnen altijd bij Bert terecht.
Hij staat direct klaar om hen te helpen.

En precies dat is het punt. Niet zelden zit hij ’s avonds laat en in het weekend nog te werken om alles te doen wat hij beloofd heeft. Kon hij maar beter nee zeggen en laten horen wat hij denkt.

Weinig woorden

De bladeren dwarrelen van de bomen als we elkaar voor het eerst ontmoeten. Bert vertelt over zijn werk: analyseren, rapporteren en budgetteren. Het heeft zijn hart, hij is er goed in. Dat is het probleem niet.

Hij kijkt voor zich uit. In weinig woorden vertelt hij over zijn moeite om te laten zien en horen wat er in hem omgaat. Over hoe hij overuren maakt omdat hij direct antwoord wil geven op alle vragen die op zijn bord gelegd worden. In die paar woorden schetst hij precies waar het om gaat. Het tekent hem. To the point. Kort en krachtig. Behulpzaam en bescheiden.

Bosanemonen en daslook

Durven spreken

De rust van de natuur en de wandeling stellen hem op zijn gemak. Wat zou hij graag willen? Durven te spreken. Zijn mening geven. Nee durven zeggen. Zichtbaar zijn in de organisatie. En fouten durven maken. Weg van die angst om te falen. Aan zijn kennis en inzicht ligt het niet. Hij baalt wanneer hij in een vergadering collega’s iets hoort zeggen wat hij dacht, maar niet durfde te zeggen.

Zeker weten

‘Ik doe niets half. Ik doe alles met plezier. Als ik ergens aan begin wil ik het goed doen. Hierdoor kan het zo zijn dat ik de tijd vergeet en niet rust voordat ik een goed gevoel over iets heb.’

Bert klaagt er niet over. En toch is duidelijk dat hij meer momenten van ontspanning nodig heeft. Hij wil zijn grenzen beter aan kunnen geven. Hij loopt naast me en kijkt me aan. In zijn ogen en het woordenloze contact is zijn wens luid en duidelijk te horen.

Talenten

Het Talentenonderzoek geeft veel inzicht. Bert is leergierig, prestatiegericht en heeft een groot verantwoordelijkheidsbesef. Hij houdt van harmonie en maakt geen onderscheid tussen ‘rangen en standen’. Prachtige kwaliteiten. De kwaliteiten maken hem tot een betrouwbare, kundige en vriendelijke medewerker.

Het punt is dat hij zijn kwaliteiten voornamelijk inzet voor anderen. En te weinig voor zichzelf. Dat zie ik vaker. Je kwaliteiten tevens inzetten voor jezelf is een belangrijke sleutel om balans te houden in alles wat er op je afkomt. Hoe doe je het?

Nee hoort bij ja

Bert vertelt over zijn gewoonte om op iedere vraag direct antwoord te geven. Hij is het zo gewend dat hij er niet eens meer bij stil staat. Hij wil het graag veranderen. Maar hoe?

We vertragen onze pas. De natuur helpt ons nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Frisse lucht, ruimte om ons heen, beweging. Op een splitsing staan we stil. We nemen de tijd. Gaan we links of rechts? ‘Nee’ zeggen tegen links betekent een ‘ja’ voor rechts, en andersom. Het klinkt simpel. In je leven, op je werk en in je privé is het niet anders. Nee zeggen wordt makkelijker als je weet en er bij vertelt waar je ja tegen zegt. Hij kiest. Voor het linkerpad. Een zandpad. We ontdekken een reminder.

Kleine maagdenpalm en bloemen van Bloemkracht

Zandloper

Een paar herfststormen later zie ik Bert weer. Zijn ogen twinkelen als hij vertelt hoe hij zichzelf er aan herinnert dat hij niet direct op iedere vraag antwoord hoeft te geven. Er staat een zandloper op zijn bureau. ‘Ik wil eerst even een rustmoment nemen, overdenken wat het probleem is, wie het misschien nog meer op zou kunnen lossen naast mij. Een oplossing zoeken, zonder dat ik in een negatieve spiraal terecht kom.’ De oplossingen en de kracht liggen in hemzelf. Hij heeft het zelf ontdekt. Hij weet nu hoe hij ‘nee’ of ‘nu niet’ kan zeggen als hij dat wil. Zonder schuldgevoel. Wat een verademing.

Zelfvertrouwen

In de winter lopen we over de modderige paden. Bert ziet er ontspannen uit. Hij vertelt hij me dat ‘nee’ zeggen goed gaat! De zandloper helpt hem tijd te nemen en voorkomt meer en meer dat hij iets zegt waar hij spijt van krijgt. Het helpt hem verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen. En helder te krijgen waar hij ja tegen wil zeggen. Zijn zelfvertrouwen groeit. Hij krijgt positieve feedback van collega’s. Ik moedig hem aan te blijven oefenen met zijn nieuw verworven vaardigheid. Net zolang tot het vanzelf gaat.

Goed zoals je bent

De laatste coachwandeling. Het is prachtig lenteweer. Ongewoon zacht voor de tijd van het jaar. Met zonnebril en brede grijns zie ik Bert aankomen. Deze laatste wandeling vieren we zijn succes. En terecht! Hij zegt ‘ik zou nog graag iets meer overtuigingskracht willen hebben. Hoe kan ik dat doen?’ We staan stil bij de momenten waarop dat al lukt. En al pratende ontdekt hij dat hij op zijn eigen manier overtuigend kan zijn. Hij hoeft niet anders te zijn. Wat een opluchting. ‘Goh’ zegt hij, ‘het is net als met het ‘nee’ zeggen. Als ik de tijd neem om me voor te bereiden lukt het eigenlijk altijd!’

Hartelijke groet,
Marjolein Engbers

Wat is jouw reminder om je grens te stellen? Laat het ons weten op ons weblog.

© Het Coach Bureau

De mensen en hun verhaal zijn echt. Iedereen geeft toestemming tot publicatie. In tegenstelling tot voorheen zijn tegenwoordig de namen gefingeerd in verband met de privacy. Als iemand zijn eigen bedrijf begint en de website er bij staat is de naam de echte.  

Wil je gecoacht worden?

Zeg je niet gemakkelijk ‘nee’ en ga je over je grenzen heen? Maak je het anderen naar de zin en vergeet je jezelf net zoals Bert deed? Wil je ontdekken hoe je je grenzen weer kunt voelen, ontdekken en helder kunt communiceren?

Dan is het beproefde individuele wandelcoachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’ iets voor je. Een programma met in het hart 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.

Je komt tot rust en ontdekt wat werkelijk belangrijk voor je is. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, dat wat je wezenlijk motiveert en je passende werkomgeving en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Je leert ook hoe je het helder kunt communiceren. Je accepteert jezelf en stopt met het heilloze geknutsel aan jezelf. Wat een opluchting, niet?

Oude oprijlaan en voortuin Nieuw Amelisweerd

De natuur helpt je erbij! Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent.

Hartelijke groet,
​Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau