Karlien (43, foto) werkt 6 jaar in de civiele techniek en weg- en waterbouwkunde. Ze houdt van tuin- en landschapsarchitectuur. De schoonheid, de ontwerpen en kunst vindt ze leuk. Maar haar werk is meer van hetzelfde geworden. Ze neemt een sabbatical. 

Ze krijgt een opdracht aangeboden bij de HSL en wordt zzp’er. De vrijheid van het zzp-schap bevalt haar goed maar de projecten en opdrachten geven geen energie. De overheidscultuur irriteert steeds meer: stroperig en in een keurslijf. 

‘Het is of er na mijn studie een grijze deken over mij heen is gekomen. Als student had ik een bruisend leven met lol. Dat ben ik kwijtgeraakt.’

Ze wil met meer plezier werken. Maar wat? En hoe? Ze besluit het wandelcoach programma te volgen.

Karlien

Witte mini Cooper

Ik ontmoet Karlien. We wandelen en het is lekker fris. Ze is donker en degelijk gekleed, stevige laarzen, zoals zoveel mensen die ik coach. Ik ben verrast als ze mij haar droomdag vertelt.

Ze wordt wakker aan zee. Ze kleedt zich volledig in het wit: pantalon, blouse, hoge hakken. Ze heeft een slank en sportief lijf. Zo stapt ze in haar witte Mini Cooper op weg naar Parijs.

Ze kent de stad die warm en toegankelijk voor haar is, van haar aupairtijd. In een statig modehuis op de 2e etage ontmoet ze een groep mensen voor overleg.

Samen nemen ze alle opties door.

Maar zij neemt de besluiten.

Hoe de collectie eruit komt te zien, de inkoop van de stoffen en de keuze van de materialen. In de middag geniet ze van een biologisch lunch. Daarna heeft ze tijd om inspiratie op te doen bij ontwerpers en fabrieken.

Werkelijkheid

Ik heb ademloos naar Karlien geluisterd en vraag haar hoe groot de discrepantie is tussen droom en werkelijkheid. 

‘Ik heb geen enkele basis om werk te vinden in de mode, op dat niveau. Maar ik heb wèl lef. En een eigen stijl.’

Ze is niet uit het veld geslagen maar vooral aangenaam verrast dat dít haar fantasie is. Fantaseren werkt verfrissend en dat is direct aan haar te zien. We richten ons op manieren waarop ze zich gaat oriënteren in de modewereld. Bij ons afscheid rijdt net een witte Mini Cooper voor onze neus weg…

Frisse zonnige ochtend

Verlangens herkennen en erkennen

Het is vroeg. Mistig, de dauw in het gras en de zon komt door. Karlien staat voor me. In een nieuwe blauwe mantel. Getailleerd. Anders dan de eerste keer. Haar haar is opgestoken.

De vorige wandeling was fijn, het wandelcoach traject maakt haar blij en dankbaar. ‘Dankbaarheid geneest alles.’ Zegt ze ‘Dat heb ik ergens gelezen. Mooi.’

Nu ze haar wensen meer ruimte geeft, gunt ze haar omgeving ook meer ruimte. ‘Ik ben me bewust geworden van mijn eigen verlangens. Mijn verlangens. Ook al zijn anderen anders.’

Ze legt contacten in de kledingbranche. Gewoon om te oriënteren.

Natuurlijk doet ze de Talentenscan. Creatief in problemen oplossen en analyseren. Heerlijk om met haar handen bezig zijn. Ze is actiegericht, daadkrachtig. Contactueel sterk. Ze heeft het profiel van een leidinggevende die inhoudelijke beslissingen neemt. Projectleider.

Karlien ontdekt dat ze haar kracht, lef en talent niet eerder heeft ingezet voor haar eigen plannen. Haar nieuwe plannen. In de mode of nu ook gezondheid. Ze gaat haar verlangens de ruimte geven en die ruimte ook vragen.

Avontuur in Parijs

Karlien heeft een kleine metamorfose ondergaan. Ze ziet er goed uit. Gezond, fris en fit. Ze loopt hard en doet pilates. Met blozende wangen vertelt ze over haar Parijse avontuur.

In real dit keer.

Ze gaat een paar dagen mee naar een beurs van het bedrijf van haar man. Samen met haar man geniet ze van de drukte, weelde en charme van de stad. Ze bezoekt het 8e arondissement waar ze vroeger woonde. Op de fiets langs het hoofdkantoor van Dior. Rijen mensen verzamelen zich voor de ingang.

Wat is er aan de hand? 

Ze voelt opwinding en wil erbij zijn! 

Dior opent voor het eerst haar deuren voor publiek. Ieder half uur mogen mensen naar binnen. In het hart van de leeuw. De 2e etage! Als in haar droom..

Karlien is in alle staten. Ze kan naar binnen bij Dior. De naaiateliers, de stoffenkamers, alles kan ze bekijken.

De wachttijd bedraagt zeker 5 uur. Maar ze moeten terug voor hun dochter. Karlien kan de haren wel uit haar hoofd trekken. Ze is ernstig teleurgesteld. De oude grijze deken voelt ze over zich neerdalen.

Ze deelt deze ervaring met haar man. ‘Had me eerder vertelt hoe belangrijk dit voor je is!’ zegt hij liefdevol. Ze leert dat ze nog meer ruimte moet nemen voor haar verlangens om ze uit te laten komen.

Onderzoek naar mogelijkheden

Verkoopster in PC Hooftstraat. Werken voor de Miljonairsfair. Werken bij Chanel Parijs als vrijwilliger. Opties om te beginnen in de mode.

Ze gaat kijken bij Gaastra en Maison de Bonneterie. De grijze deken verdwijnt weer als ze aan het onderzoeken is. Dit is zo’n aantrekkelijke wereld. Ze spreekt de oprichtster van I-did, slow fashion movement. 

Amelisweerd

Het leven is een feestje

Via de Talentenscan komt ze weer in contact met een oude opdrachtgever. Hij vraagt of ze 3 dagen in de week bij hem wil werken. Het is best een leuke opdracht. Ze heeft weer inkomsten maar houdt tijd over voor haar eigen dingen.

‘Nu werk ik om mijn feestje te betalen!’

Ze verandert zichtbaar en heeft een nieuwe look. Karlien voelt zich lichter. Ze ziet perspectief voor de toekomst en de contacten die ze legt geven nieuwe energie.

‘Ik heb mijn droom nog niet waargemaakt in de mode. Maar ik heb hem niet losgelaten! Het kan ook gezondheid zijn.’

Karlien is gelukkig met haar leven. En dankbaar.

Tips om de grijze deken van je af te gooien en weer te bruisen

  • Wandel. Doe de basiswandeling. Fantaseer en droom. Neem de tijd.
  • Focus op je grootste, diepste verlangens: wat wil je als alles mogelijk is en het onmogelijk is dat je faalt. Ontdek je verlangens. Neem dan de ruimte voor je verlangens. Hoe nieuw ze ook zijn.
  • Zoek dingen in de natuur die je associeert met je verlangen. Maak er foto’s van. Thuis kun je er evt een collage van maken.
  • Praat met mensen die je verlangens al doen. Karlien sprak wel 10 mensen en ze genoot van de nieuwe werelden. Haar grijze deken verdween en haar oorspronkelijke bruisenheid verscheen. Daarmee nam haar tolerantie voor wensen van anderen ook toe.
  • Karlien besloot minder te werken in haar gebruikelijke richting en in haar vrije tijd ruimte te nemen voor haar feest-leven. Stap voor stap gaat ze er komen.

Reageer op mijn weblog. Wat vind je van het artikel? Heb je nog een tip?

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus

©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau