Wandelcoach Irmgard den Ouden

Ruim 20% van de volwassenen in Nederland woont alleen. En dat groeit alleen maar. Veel mensen zijn single en willen dolgraag een partner. Maar ja, een datingapp is het ook niet helemaal. En durf je wel op iemand af te stappen? Bang voor een afwijzing? Of juist voor verbinding? Wat vind je echt belangrijk in een relatie?

Irmgard den Ouden was lang single. De periode zonder partner was best oké, maar soms ook ingewikkeld en moeilijk. Want het gaat niet alleen om het hebben van wel of geen partner. Het hangt ook samen met andere levensvragen: Ga ik verhuizen en groter wonen, of wacht ik eerst op ‘mijn man’? Wil ik kinderen? En hoe zie ik dat voor me – ook als ik geen man vind?

Voor veel single-vrouwen in deze fase is het een struggle. Irmgard is er als wandelcoach voor deze vrouwen: ‘I’ve been there. Ik weet wat zij doormaken. Ik heb het doorleefd.’ Irmgard vond haar liefde, trouwde op haar 41e en heeft nu een zoon!

Waardevol en compleet

Als single ervaarde Irmgard ups en downs. ‘Vrienden gaven soms goedbedoelde adviezen; bijvoorbeeld dat ik wat minder kritisch moest zijn. En stelden zelfs voor dat ik mijn geloof los moest laten, omdat ik dan meer keuze had qua mannen’. Uiteindelijk kwam ik op het punt dat ik dacht: ‘Het is niet perfect, maar het is goed waar ik nu ben.’ Ik had zoveel gedaan, gelezen en aan mezelf gewerkt. Ik vond mezelf waardevol. Ik was blij met mezelf en vond mijn leven ook compleet zonder man.’ Haar waslijst aan eisen voor haar perfecte man liet ze los. ‘Mijn wens werd eenvoudig: een lieve man met wie ik het geloof deel.’ Irmgard bleef trouw aan zichzelf en haar waarden. Ze ontmoette haar man in de kerk.

Kinderwens

Irmgard had geen uitgesproken kinderwens. Haar huidige man had vier kinderen. ‘Toen zag ik van dichtbij hoe bijzonder de relatie is tussen ouder en kind. Ik wilde ook graag ervaren hoe het is om een gezin te hebben en moeder te zijn.’ Ze kregen samen een zoon.

Ontdekken van wandelend coachen

Irmgard had Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd en werkte onder andere in de jeugdhulpverlening bij verschillende instanties en als opbouwwerker. Vanuit die rol startte ze een wandelgroep. Dat werd een succes. ‘De groep bestond uit zo’n 20 wandelaars. Ze genoten van de ontmoetingen en waren op een gezonde manier bezig. Tijdens een wandeling liep ik naast een vrouw die anderhalf uur lang haar verhaal deed bij mij. Aan het einde van de wandeling vertelde ze mij hoe geweldig ze het vond en hoe fijn het was dat iemand naar haar luisterde. Ze was er volledig van opgeknapt. Ik was verrast hoe fijn en waardevol dat was. Ik vroeg me af of ik niet wandelend kon gaan coachen…. En toen ontdekte ik dat wandelcoachen gewoon bestaat!’

Resultaatgericht

‘Ik hoefde niet lang na te denken en koos voor de Wandelcoach Opleiding. De opzet past bij mij; resultaatgericht. En als je klaar bent met de opleiding kun je meteen starten. Ik vind het fijn dat ik het wandelcoachen naast mijn werk kan doen. Ik kan het rustig opbouwen en erin groeien. Het gaat heerlijk zo.’

Switch

Sinds kort heeft Irmgard een andere baan als wijkmanager Eerstelijnszorg. De functie biedt mij de prachtige kans om als verbindende
kracht tussen de gezondheidszorg en het sociale domein te fungeren. Dit sluit naadloos aan bij het principe van Positieve Gezondheid dat ik omarm.

‘De switch naar deze baan is ook een resultaat van de Wandelcoach Opleiding. Ik werk nu parttime en dichter bij huis zodat ik tijd overhoud voor mijn  wandelcoachpraktijk. Het past perfect.’

wandelschoenen wandelcoach Irmgard den Ouden

Singles

Tijdens de Wandelcoach Opleiding sta je stil bij je doelgroep: wie wil je coachen, voor wie ben jij er? Dit onderdeel wordt gegeven door een Ondernemerscoach. Irmgard realiseerde zich hoe belangrijk het is om je niche helder voor ogen te hebben. ‘Ik leerde dat het goed werkt om het verhaal bij mezelf te houden. Toen viel het op zijn plek: de single vrouwen! Bij het coachen van single vrouwen ken ik de wereld en gevoelens en ik kan goed aansluiten bij mijn doelgroep. Het voelt eigen en uniek; hier sta ik voor.’

Gezien mogen worden

Irmgard geniet zichtbaar van het wandelcoachen. Over een dame die ze coachte, vertelt ze: ‘Zij is achter in de 30, single en heeft een dochter van 11 jaar. Ze wil graag een relatie, maar ze durfde er niet voor te gaan. Voor haar dochter, en ook voor zichzelf niet. In vier wandelingen zag ik een enorm verschil. Tijdens de eerste wandeling gaf ze aan dat ze zichzelf zag staan, met de deur op een kier. ‘Ik laat me niet zien; ik kijk alleen maar’, zei ze.

Op het einde van het coachtraject voelde het voor haar compleet anders. Ze gaf aan: ‘De deur staat open, ik sta in de opening. Ik mag gezien worden én ik mag kijken’. Ik zag het ook terug in haar kleding en houding. Bij de laatste wandeling droeg ze een vrolijke jurk. Haar uitstraling was veranderd. Haar dochter zag het ook, en moedigde haar moeder nu zelfs aan. Heel mooi.’

Verrassend en verfrissend

‘Volgende week heb ik de laatste sessie met een vrouw voor wie wandelcoachen nieuw was. Elke sessie is verrassend. Ik zie haar gaandeweg opladen. Ze ziet dingen na een wandeling helder en ze heeft duidelijke handvatten om stappen te nemen.’ Irmgard vertelt over een van haar favoriete oefeningen die ze met haar deed. ‘Na de ontspannende Basiswandeling vroeg ik welke boom haar het meest aansprak. Ze koos een boom en samen vertaalden we de kenmerken naar haar. Daarna kon ze  concluderen: ‘Ik ben zoals die boom: stevig, flexibel en volledig in bloei. Zo uniek.’ Dat is echt prachtig om te zien’, glimlacht Irmgard.

Meerwaarde van wandelcoaching

‘Ik heb de meerwaarde van wandelcoaching ook zelf ervaren; het hielp mij enorm. Het is een investering in mezelf. Ik vind het heel fijn als er iemand naast mij wandelt en mij goede vragen stelt waar ik verder mee kom. Het houdt me scherp en ik zet stappen. Dat helpt me om te realiseren dat ik als wandelcoach ook waarde toevoeg en geld daarvoor kan vragen.’
De opleiding heeft me structuur gegeven en een heldere methode. Medestudenten en de docenten zagen mijn sterke kanten en gaven me feedback. Ik zag hoe ik steeds beter werd. Ik durf nu oprecht te zeggen ‘Ik ben een professional’.

ByIrmgard – Wandelcoaching voor singles

Ben je een single vrouw? Dat is niet altijd fijn of gemakkelijk. Samen gaan we aan de wandel en ik neem ruimte voor je verhaal en hoe jij in het leven staat. Ik help je je kracht en waarde te zien, je eigenheid te accepteren en van daaruit klaar te staan voor het mooie en positieve dat de toekomst brengen mag. Een toekomst waarin je klaar bent om vanuit jouw kracht en schoonheid een relatie aan te gaan. Wie weet ontmoet jij eerder dan verwacht jouw levenspartner.
Kijk op www.byirmgard.nl

Na de zomer fris aan de slag als wandelcoach?

Wandelcoaching is fantastisch. Dat zeg ik het wel vaker, want het is écht een toevoeging. Dát we ontspannen en ons weer ‘mens’ voelen als we wandelen in de natuur merken we bijna allemaal. Ook dat we frisse ideeën krijgen of een antwoord op een dilemma. We kunnen onze gevoelens beter interpreteren en je humeur licht op. We knappen op in de natuur. Bijna iedereen weet en merkt het. Het is wetenschappelijk bewezen.

Als wandelcoach kun je deze effecten versterken. Daarmee help je je coachee verder op weg naar wat voor hem/haar van wezenlijk belang is. Hoe? Door zó te begeleiden dat natuur betekenis wordt voor je coachee, gekoppeld aan zijn vraag of wens. Zonder dat je suggesties, adviezen of oplossingen geeft.

En het kan ook door het wandelende lichaam verder in te zetten. We noemen het belichaamde emotie(tegen)regulatie. Mensen vinden hun rust of komen juist in actie, ze weten weer raad met emoties en ontdekken hun natuurlijke tempo. Je leert het in de Post Hbo Wandelcoach Opleiding. En veel meer natuurlijk.

We leven in een veeleisende prestatiegerichte samenleving die ons stress, spanning, onzekerheid en overbelasting geeft. ‘Nou, stel dan je grenzen!’, ‘Doe dan wat je leuk vindt!’, ‘Maak keuze en zorg dan dat je gelukkig wordt!’. Het zijn uitspraken die precies die veeleisendheid benadrukken. Vaak roepen we het tegen ons zelf. Ondertussen worden we vermoeider en weten we niet wat te doen.

Het vraagt dat mensen een pas op de plaats maken, op adem komen, helder worden en ontdekken welke behapbare keuzes ze willen maken. Wat kun je als wandelcoach daarin betekenen? Hoe kun je als hulpverlener naar buiten gaan? Leer het in de Wandelcoach Opleiding.

2022-02-afronding-WandelcoachOpleiding-groep2 -Belastingdienst-17-mei-2022

Wat leer je in de Wandelcoach Opleiding?

  • Heldere stappen! Je leert de structuur van een wandelcoachtraject. Veel studenten ervaren onze aanpak als vernieuwend en verfrissend.
  • Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap en je maakt kennis met heldere theorieën die we praktisch vertalen.
  • Je ontdekt hoe belangrijk verlangen is, hoe je coachee hier contact mee krijgt en hoe dit energie en koers geeft.
  • Je leert hoe je mensen zelf kan laten zoeken, zonder jouw interpretatie, advies, of suggesties. Je leert de vragen stellen die de ander helpen in zijn of haar eigen proces. Je geeft je vertrouwen aan de ander. En die gaat dat voelen.
  • Je begeleidt je coachee naar concrete gedragsstappen. Dan gaat er echt wat veranderen.
  • Je leert hoe je kunt begeleiden bij lastige emoties. En ook hier kan de natuur verzachten en troosten.
  • Met onze leuke en ervaren ondernemerscoach leer je de basis van ondernemen. Je leert ook hoe je wandelcoaching op je werk kunt introduceren.
  • Met de aimabele boswachter ga je op pad en krijg je kennis van de natuur en leer je wat dat kan betekenen in je coaching.
  • Natuurlijk ontvangt je:
    • 100 Heldere hand-outs,
    • De Tookit met ruim 30 wandelcoach-oefeningen waarbij de natuur betekenisvol wordt en het lichaam ontspant,
    • Een marketing wegwijzer,
    • Mijn wandelcoachboek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (2021, uitgeverij BOOM),
    • Mijn E-boek ‘Op weg naar plezier in je werk’ (2012 uitgeverij Forte),
    • Onze WandelcoachWaaier ‘Zo geef je bomen betekenis in je coaching’ die ik samen maakte met boswachter Norbert Kwint en natuurtekenaar Jasper de Ruiter. Een leuk en onmisbaar tool (past in je achterzak).

Hoe kun je aan de slag?

Na de zomer starten we met 3 nieuwe Wandelcoach Opleidingen.

  • Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst!
  • EXTRA GROEP in Bunnik!: 27 september, 25 oktober, 15 november, 20 december 2024, 24 januari, 14 februari en 7 maart 2025. Meld je hier aan.
  • NIEUW Ansen (Drenthe). Eenmalig en noordelijker wordt het niet!: 18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan. Nog 2 plekken.

Of je nu kiest voor de certificering van de NOBCO tot Practitioner Wandelcoach of voor de lichtere versie van de Wandelcoach Opleiding: in beide gevallen volg je een erkende Wandelcoach Opleiding op practitionerslevel. De NOBCO beoordeelde de opleiding als: clear, compact, targetted and of high quality!

Je bent van harte welkom. Mail naar  of bel/ app me op 06 170 66 750

Ik spreek je graag!

Hartelijke groet, Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau