Irmgard den Ouden Wandelcoach voor singels

Irmgard den Ouden was lang single. De periode zonder partner was vaak oké, maar soms ook ingewikkeld en moeilijk. Want het ging niet alleen om het hebben van wel of geen partner. Er hingen ook andere levensvragen aan vast: ga ik verhuizen en groter wonen, of wacht ik eerst op ‘mijn man’? Wil ik kinderen en hoe zie ik dat voor me – ook wanneer ik geen man vind? Voor veel single-vrouwen in deze fase is het een struggle. Irmgard is er als wandelcoach voor deze vrouwen: ‘I’ve been there, ik weet wat zij doormaken. Dat spreekt veel vrouwen aan; ik heb het doorleefd.’
Irmgard vond haar liefde, trouwde op haar 41e en heeft nu een zoon van 4!

Happy single?

Als single vrouw ervaarde Irmgard ups en downs. ‘Vrienden gaven soms goedbedoeld advies; bijvoorbeeld dat ik wat minder kritisch moest zijn. En stelden zelfs voor dat ik mijn geloof los moest laten, omdat ik dan meer keuze had qua mannen’. Uiteindelijk kwam ik op het punt dat ik dacht: ‘Het is niet perfect, maar het is goed waar ik nu ben.’ Ik had zoveel gedaan, gelezen en aan mezelf gewerkt. Ik vond mezelf waardevol. Ik was blij met mezelf en vond mijn leven ook compleet zonder man.’ Haar waslijst aan eisen voor haar perfecte man liet ze los. ‘Mijn wens werd simpel: een lieve man met wie ik het geloof deel.’ Irmgard bleef trouw aan zichzelf en ontmoette haar huidige man in de kerk.

Kinderwens

Irmgard had geen uitgesproken kinderwens. Haar huidige man had vier kinderen. ‘Toen zag ik van dichtbij hoe bijzonder de relatie is tussen ouder en kind. Ik wilde ook graag ervaren hoe het is om een gezin te hebben en moeder te zijn.’ Ze kregen samen een zoon, hij is nu vier jaar.

Ontdekking van wandelend coachen

Irmgard had SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) gestudeerd en werkte onder andere in de jeugdhulpverlening bij verschillende instanties en als opbouwwerker. Vanuit die rol startte ze een wandelgroep. Dat werd een succes. ‘De groep bestond uit zo’n 20 wandelaars. Ze genoten van de ontmoetingen en waren op een gezonde manier bezig. Tijdens een wandeling liep ik naast een vrouw die anderhalf uur lang haar verhaal deed bij mij. Aan het einde van de wandeling vertelde ze mij hoe geweldig ze het vond en hoe fijn het was dat iemand naar haar luisterde. Ze was er volledig van opgeknapt. Ik was verrast hoe makkelijk dat ging. Ik vroeg me af of ik niet wandelend kon gaan coachen…. En toen ontdekte ik dat wandelcoachen gewoon bestaat!’

Resultaatgericht

‘Ik hoefde niet lang na te denken en koos voor de Wandelcoach Opleiding. De opzet past bij mij; resultaatgericht. En als je klaar bent met de opleiding kun je meteen starten. Ik vind het fijn dat ik het wandelcoachen naast mijn werk kan doen. Ik kan het rustig opbouwen en erin groeien. Het gaat heerlijk zo.’

Switch

Sinds kort heeft Irmgard een andere baan. Ze werkt als sociaal makelaar. ‘De switch naar deze baan is een resultaat van de Wandelcoach Opleiding. Ik werkte hiervoor full-time. Tijdens de opleiding ga je op zoek naar je eigen geliefde leven. Ik wilde graag dichter bij huis werken en 24 uur, zodat ik tijd overhoud voor mijn eigen wandelcoachpraktijk. Toen kwam deze baan voorbij, het past perfect.’

wandelschoenen wandelcoach Irmgard den Ouden

Singles

Tijdens de Wandelcoach Opleiding sta je stil bij je doelgroep; wie wil je coachen, voor wie ben jij er? Dit onderdeel wordt gegeven door Ondernemerscoach Selma Foeken. Irmgard realiseerde zich hoe belangrijk het is om je niche helder voor ogen te hebben. ‘Ik leerde dat het goed werkt om het verhaal bij mezelf te houden. Toen viel het op zijn plek: de single vrouwen! Bij het coachen van single vrouwen ken ik de wereld en gevoelens en ik kan goed aansluiten bij mijn doelgroep. Het voelt eigen en uniek; hier sta ik voor.’

Gezien mogen worden

Irmgard geniet zichtbaar van het wandelcoachen. Over een dame die ze coachte, vertelt ze: ‘Zij is achter in de 30, single en heeft een dochter van 11 jaar. Ze wil graag een relatie, maar ze durfde er niet voor te gaan. Voor haar dochter, en ook voor zichzelf niet. In vier wandelingen zag ik een enorm verschil. Tijdens de eerste wandeling gaf ze aan dat ze zichzelf zag staan, met de deur op een kier. ‘Ik laat me niet zien; ik kijk alleen maar’, zei ze. Op het einde van het coachtraject voelde het voor haar compleet anders. Ze gaf aan: ‘De deur staat open, ik sta in de opening. Ik mag gezien worden én ik mag kijken’. Ik zag het ook terug in haar kleding en houding. Bij de laatste wandeling droeg ze een heel vrolijke jurk. Haar uitstraling was veranderd. Haar dochter zag het ook, en moedigde haar moeder nu zelfs aan. Heel mooi.’

Verrassend en verfrissend

‘Volgende week heb ik de laatste sessie met een vrouw voor wie wandelcoachen nieuw was. Elke sessie is verrassend. Ik zie haar gaandeweg opladen. Ze ziet dingen na een wandeling helder en ze heeft duidelijke handvatten om stappen te nemen.’ Irmgard vertelt over een van haar favoriete oefeningen die ze met haar deed. ‘Na de ontspannende Basiswandeling vroeg ik welke boom haar het meest aansprak. Ze koos een boom en omschreef de kenmerken. Ik vroeg haar om die kenmerken naar zichzelf te vertalen. Daarna durfde ze voor zichzelf te concluderen: ‘Ik denk dat ik eigenlijk ook zo ben als die boom, zo uniek.’ Dat is echt prachtig om te zien’, glimlacht Irmgard.

Meerwaarde van wandelcoaching

‘Ik heb de meerwaarde van wandelcoaching ook zelf ervaren; het hielp mij enorm. Het is een investering in mezelf. Ik vind het heel fijn als er iemand naast mij loopt en mij de juiste vragen stelt. Het houdt me scherp en ik kom verder. Dat helpt me om te realiseren dat ik als wandelcoach ook waarde toevoeg en geld daarvoor kan vragen.’
De opleiding heeft me structuur gegeven en een heldere methode. Mede-cursisten en de docenten zagen mijn sterke kanten en gaven me feedback. Ik zag hoe ik steeds beter werd. Ik durf nu oprecht te zeggen ‘Ik ben een professional’.

ByIrmgard – Wandelcoaching voor singles

Ben je een single vrouw? Dat is niet altijd fijn of gemakkelijk. Samen gaan we aan de wandel en ik neem ruimte voor jouw verhaal en hoe jij in het leven staat. Ik help je je eigen kracht en waarde te zien, je eigenheid te accepteren en van daaruit klaar te staan voor het mooie en positieve dat de toekomst brengen mag. Een toekomst waarin je klaar bent om vanuit jouw kracht en schoonheid een relatie aan te gaan. Wie weet ontmoet jij eerder dan verwacht jouw levenspartner.
Kijk op www.byirmgard.nl

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau