Diana maakt een prachtige carrière bij AH, KLM, KPN en ING. Steeds gaat ze een stapje omhoog. Maar steeds vaker ook bekruipt haar het gevoel dat ze haar talenten op een andere manier wil inzetten. Diana heeft een vage maar fantastische droom die gedurende het coachtraject steeds concreter wordt. Uiteindelijk is de ‘geest uit de fles’ en neemt ze een rigoureuze beslissing.

—In het Financieele Dagblad op 19 juni—

Vorige week interviewde Stefanie Bakker van het Financieele Dagblad (onder andere) mij over mensen die een mooie carrière maken en veel geld verdienen en vervolgens een breuk maken in hun loopbaan om voor hen zinvoller werk te doen. Waar komt zo’n verlangen vandaag? Hoe komen ze tot zo’n besluit? De uitgebreide reportage verschijnt aanstaande zaterdag 19 juni in het magazine van het Financieele Dagblad. Ik coachte een aantal mensen met die wens en een ervan is Diane.

Wandelcoach e-zine artikel: Groeien in je carrière, maar niet omhoog

Diana (47), is manager corporate communicatie bij een groot adviesbureau. Ze is verantwoordelijk voor de interne communicatie en pr, ze stuurt een team aan. Diana is goed in haar werk, ze wordt zeer gewaardeerd en het is een leuk bedrijf met een goede, informele sfeer. Ze verdient goed. Toch vraagt Diana zich af of ze dit wel haar hele leven wil blijven doen.

Blue bells in Amelisweerd

Ze werkt al ruim twintig jaar in het communicatievak, bij grote, op winst gerichte bedrijven waar ze enorm veel heeft geleerd. De laatste tijd levert haar werk haar echter steeds minder energie op. Ze lijkt niet langer te worden gemotiveerd door de winstgevendheid van het bedrijf. Haar interesse is aan het verschuiven. Het zijn vooral de mensen die haar boeien, hun talenten en hoe je sámen een succes van een bedrijf kunt maken.

Ze zou haar ervaring graag in willen zetten voor een organisatie waar mensen centraal staan, waar je op menselijk niveau betekenis toe kunt voegen. In haar vrije tijd doet Diana vrijwilligerswerk: gaf les aan buitenlandse vrouwen, begeleidde verstandelijk gehandicapten en ze werkte een tijdje voor een hospice. Dat werk geeft haar echt voldoening. Zou zoiets niet een goede werkplek zijn?

Betekenis geven

Tijdens onze wandeling stel ik haar de wondervraag. Als alles mogelijk is, hoe ziet haar werk er dan uit? Er borrelt een mooi beeld bij haar op. Diana werkt bij een verzorgingstehuis in een stijlvol oud pand. Het is smaakvol en natuurlijk ingericht en er is veel aandacht voor de bewoners. Zij houdt zich bezig met de communicatie, maar ook met de strategie, de grote lijnen en heeft veel contact met de bewoners en de familie. Op zo’n contactvolle wijze zou ze willen werken en betekenis willen geven.

Uit de talentenscan blijkt dat Diana veel overtuigingskracht heeft, goed en warm is in contacten, een zeer harde werker is en goed kan structureren en het overzicht bewaren, en ze wordt erg gewaardeerd als leidinggevende. Hoe kan ze deze talenten inzetten in een verzorgingshuis of een ideële organisatie?

Om dat duidelijk te krijgen, gaat Diana praten met mensen die in deze branche werken. Ze bezoekt een informatieavond over het starten van een zorgboerderij, gaat praten met iemand die van de ING overstapte naar de Nederlandse Vereniging voor Gehandicapten. Ook heeft ze een gesprek met de directeur van Humanitas en van de Nationale Ouderenbond.

Rigoureuze stap

De gesprekken voeden haar zeker en haar wensen worden steeds concreter. Haar hart gaat er sneller van kloppen! Een ding is duidelijk geworden; ze wil zich inzetten om (kwetsbare) mensen te helpen, ze wil naast de directe hulp ook zelf aan het roer staan en van invloed zijn met haar ideeën en denkbeelden. Ze wil echt iets neerzetten!

Maar hoe nu verder? Met haar zware baan van (meer dan) vijf dagen in de week komt ze er niet toe om ook echt actie te ondernemen. Aanvankelijk beslist ze om een dag minder te gaan werken. Ze realiseert zich al snel dat die ene vrije dag in de week onvoldoende is om belangrijke stappen te nemen. Maar de geest is uit de fles. “Ik kan en wil mijn verlangens niet langer negeren en dit serieus uit gaan zoeken. Het is tijd om rigoureuze stappen te zetten”, zegt ze. “Ik ga er nu echt werk van maken”. Ze zegt haar baan op! Diana bouwde een financiële buffer op in de loop van de jaren en ze durft de gok te wagen. Vanaf eind juli heeft ze alle tijd om haar plan echt concreet te maken en te realiseren. “De wereld ligt weer open en ik zie uit naar een prachtige ontdekkingsreis”, zegt ze. “En ik weet zeker dat er iets heel moois uitkomt.”

Wil je betekenisvol en met bezieling aan het werk?

Wil jij net als Diana betekenisvol en bezield aan het werk? Zorg dat je je dromen concreet maakt en op ontdekkingsreis gaat. Deze tips kunnen je helpen.

*Maak niet de fout om je huidige baan op te zeggen uit onvrede, terwijl je nog helemaal geen idee hebt wat je verder wilt doen. Bedenk voor je stappen onderneemt eerst goed waar jouw wensen en ambities liggen. Dat kun je doen door de wondervraag te stellen. Diana heeft nog steeds het antwoord scherp op haar netvlies en ze weet welke aspecten ervan ze wil terug zien in haar nieuwe werkinvulling.

*Ga praten met mensen die het werk doen dat jij ambieert. Iemand die bij een ideële organisatie werkt die je aanspreekt, of iemand die de stap heeft gezet van een op omzet gerichte organisatie naar een zorg-voor-mensen gerichte organisatie. Dat inspireert, maar geeft je ook veel aanwijzingen hoe je je droom kunt waarmaken en of je je plannen bijstelt.

*Neem de tijd om je droom concreet te maken. Misschien is het nu de tijd. Neem bijvoorbeeld een maand vakantie om gesprekken te voeren en een compleet plan op te stellen. Of als het mogelijk is, ga een paar maanden met sabbatical. Maar kijk wel uit dat je in die vrije maanden echt actie onderneemt! Soms gaan mensen lekker achterover hangen en relaxen. Dat lijkt prima, maar na een tijdje balen ze ervan dat ze niks hebben gedaan en raken compleet gedemotiveerd.

*Lees ‘Hemelbestormers’ van Stan Boshouwers. “De wereld zit te springen om bezieling”, schrijft hij. Een boek om inspirerende ideeën daadwerkelijk te realiseren.

Droom en kom in actie! Veel succes!

Wandelcoach Hilde Backus

www.coachbureau.nl

©Hilde Backus 2010

Passen je huidige werkzaamheden of sluit je werksetting niet (meer) aan bij je diepste motivatie? Kost het je te veel energie? Wil je met bezieling en voldoening werken? Zou je willen uitzoeken van welke baan of rol je juist energie krijgt? Dan is een individueel wandelcoach traject in de prachtige bossen van Amelisweerd iets voor je. In 4 wandelingen onderzoeken we je diepste wensen, je natuurlijke talenten, je drijfveren en in welke werksetting jij het beste tot je recht komt. En we kijken hoe je in actie gaat komen. En nu echt! Kijk op De coachprogramma’s.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau