Ze wist dat ze op bepaalde punten niet goed zou scoren ook al werkte ze keihard om alle ballen in de lucht te houden. Maar dít… Dit had ze niet verwacht: een negatieve beoordeling.

Het maakt haar onzeker. Ze loopt met haar ziel onder haar arm, slaapt slecht. Gaby voelt zich gebroken.

Gaby (39, foto) studeerde Europees Recht. Ze werkte bij een internationale organisatie en voor het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Inhoudelijk werk. Ze vond het geweldig! Na 5 jaar wilde ze verdieping en verder groeien. Ze is nu 4 jaar juridisch adviseur en projectleider bij een toezichthouder.

Gaby

Het 100% oké stempel

De eerste wandeling van het wandelcoach traject met Gaby. Het is vroeg en Amelisweerd is verlaten. De dunne kale takken bewegen lichtjes in de wind. Een fragiele, charmante vrouw loopt naast me.

Ze zucht. Ze vertelt over haar werk. ‘Ik werk hard. Als ik ’s avonds thuis ben heb ik geen energie meer om ook nog vakliteratuur te lezen. Terwijl dat wel nodig is om visie te vormen en beleid te maken.’ Ze vindt zichzelf niet veel meer waard na de beoordeling. Wat kan ik? Wie ben ik? Wat moet ik doen?

‘Ik geef haar het 100% oké stempel. Gaby is talentvol en gaf alles. Ze is wie ze is. Haar unieke talenten sluiten niet helemaal aan op het werk dat van haar gevraagd wordt.’ In de oplopende stress had ze dat niet door. Als ze dat beseft weet ze dat het klopt.

Ze is oké. Ze wordt stil en ontspant. Wat is ze mooi.

De juiste context

‘Misschien is dit toch niet het einde van de wereld en kan ik er sterker van worden.’ Ze vertelt dat ze regelmatig een andere mening heeft maar dit niet zegt. Ze neemt geen ruimte voor zichzelf.

Ook thuis rent ze achter kinderen en man aan en voert ze taken uit voor iedereen. Ook hier houdt ze haar mond.

Maar met het 100% oké stempel voelt het anders. We zitten in de Veldkeuken aan de warme chocomelk en chocoladetaart. Ze neemt een slok. Ze neemt een hap. Vol aandacht. ‘Dít wordt mijn symbool van tijd en ruimte voor mijzelf. Me-time!’ Ze neemt er een foto van.

Chocotaart en -melk in de Veldkeuken

Tijd en ruimte

We zoeken uit welke tijd en ruimte ze wil nemen:

  • Om de week wil ze dat haar man thuis is voor de kinderen zodat ze een middag heeft om te wandelen en taart te eten in de Veldkeuken.
  • Tijdens werkoverleg gaat ze eerlijk zeggen wat ze vindt.
  • Als projectleider is ze vaak afhankelijk van input van anderen. Er is een lapzwans en ze neemt dan een afwachtende houding aan. Daar stopt ze mee en ze gaat er achter aan. Ze zegt wat ze ervan vindt.

‘Hoeveel kun je eigenlijk doen in een 28-urige werkweek?’ vraag ik haar. ‘Veel minder dan wat ik nu doe. We bekijken het nauwkeurig en ze komt uit op eén groot project en daar nog iets naast.’ Ze neemt zich voor om tijdens het planningsgesprek hier op in te spelen bij haar manager.

Het staat vast: ‘Ik ga tijd nemen voor mezelf. Misschien wel een weekendje weg!’

Nieuw jaar. Nieuw begin.

Het is eind januari. Ik zie haar weer. Gaby straalt. ‘Ik voel me happy!’ roept ze. Ze nam tijd. Ze logeerde bij haar moeder met kinderen en meteen erna ging ze met haar zus een paar dagen weg naar België. Zónder kinderen, zonder man. Ze genoot.

Kalfjes in Amelisweerd

Ze is verbaasd over het gemak waarmee ze dingen voor elkaar krijgt. Haar zinnen beginnen meer met ‘Ik wil…’ of ‘Ik vind…’ Geen omtrekkende bewegingen, geen onduidelijkheden. De vraag heel direct stellen. Het is een ontdekking!

Haar man neemt zonder morren taken van haar over wanneer ze het vraagt. En haar baas heeft haar wens ingewilligd: ze heeft nu één groot project en een tweede project waar ze alleen haar juridische bijdrage aan levert.

‘Ik heb afgesproken dat beide projecten voorrang hebben op andere werkzaamheden én alles moet passen in 28 uur!’ Ze lacht om deze gemakkelijke overwinning. Ook heeft ze elke 2 weken een feedbackgesprek met haar manager.

De voorheen bescheiden Gaby neemt vaker het heft in handen. Een werkoverleg bereidt ze kort voor en ze besluit niet terughoudend te zijn. Spontaan geeft ze een korte presentatie naar aanleiding van een (te verwachte) vraag. Haar manager is onder de indruk van haar overtuigingskracht. Haar mening telt. Dat voelt goed!

Ik wil het anders

‘Ontspannen gaat steeds beter. Ik wandel veel en heb weer energie. Soms zit ik op de bank, bladerend in de VT-wonen. Ik heb het gevoel dat ik de wereld aan kan.’

‘Visie ontwikkelen en creatieve ideeën bedenken op het werk is eigenlijk niets voor mij.’ De testen en onderzoeken bevestigen dit ook. Ze is een analyticus en specialist. Ze kan zich goed verdiepen, meelezen, feedback geven en dingen uitzoeken. Samenwerken kan ze ook heel gelijkwaardig. ‘Als projectleider leiding geven aan een team is het niet voor mij. Ik weet nog niet hoe maar ik wil het anders.’

Grenzen bewaken

Gaby krijgt er steeds meer plezier in. Ze herkent haar grenzen beter en voelt wanneer ze op het punt staat deze te overschrijden en terug dreigt te glijden in haar oude patroon. Als op haar werk meer van haar wordt gevraagd dan afgesproken, zegt ze ‘nee’.

‘Jij bent krachtig!’ zegt haar manager. Nu ziet Gaby dat ze juist bewondering en respect oogst door ‘nee’ te zeggen. ‘Pff…Minder hard werken, werkt beter.’ lacht ze. ‘Ik zie nu pas dat mijn takenpakket veel te groot was voor de tijd die ik ervoor heb.’

Haar houding op het werk is veranderd. Ze laat zich de kaas niet van het brood eten. Ze is een pittig ding.

Wilgenkatjes – Sterhyacint – Bosanemoon

Jobruil

Dan geeft ze zich op voor jobruil bij de overheid. Er is een perfecte match. Ze kan een half jaar bij Binnenlandse Zaken werken in een Europese functie. Ze ziet wel hoe het verder uitpakt, maar werken met Europees Recht is haar grote wens.

‘Met meer compassie naar mezelf kijken, het is gemakkelijker dan ik dacht.’

Tips om te doen wat je wilt

  • Geef jezelf het 100% oké stempel, hoe dan ook. Kies van daar uit wat je wilt doen. Tot aanstaande zaterdag kun je de 100%oké podcast-wandeling gratis downloaden met deze link.
  • Vind een symbool dat staat voor 100% oké, in de natuur. Gaby koos voor chocotaart en chocomelk. Ze maakte er een foto van.
  • Neem een standpunt in en zeg duidelijk wat je wilt. Laat je zin beginnen met ‘Ik wil…’ of ‘Ik vind…’ Geen omtrekkende bewegingen meer. Stel je vraag heel direct.
  • Wandel en neem me time net zoals Gaby
  • Ga een paar dagen weg, zonder kinderen
  • Hoe zit het met je takenpakket en het aantal uren? Matcht het? Als het niet past, bespreek het met je manager. Geef je grenzen aan, dat dwingt respect af. Dat verbaasde Gaby nog zo.
  • Lees Discipline van geluk van Paula van Lammeren en Rianne van Rijsewijk. Dit boek gaat over het ervaren van 100% in orde, los van de omstandigheden waarin je verkeert.

Veel succes! Ik zie uit naar je reactie op mijn artikel op mijn weblog.

Wandelcoach Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau