Ik ga wandelcoachen en neem mee… (ook handig voor je coachee)

Wat neem je mee als je gaat wandelcoachen? Wandelcoachen is een ontdekkingstocht. Je coachee komt op adem, ontspant, ontdekt, maakt keuzes en neemt stappen. Stappen in een steeds veranderende omgeving in wisselende weersomstandigheden. Wat neem je mee als wandelcoach zodat je niet voor verrassingen komt te staan?

De natuur is je praktijkruimte

Geen tissues op tafel, hippe waterkoker, doos met theevariaties. Geen notitieblok op schoot, flip-over met stiften. Als wandelcoach doe je het anders. Aan werkmateriaal geen gebrek. De frisse buitenlucht, wolkenpartijen, een splitsing van een bospad, stromende rivier, uitbottende kastanje of juist vallende bladeren, de eerste tjiftjaf of de eerste paddenstoel… Alles kan aanleiding zijn om de coachvraag van je medewandelaar diepgang te geven.

Hilde Backus Ik ga wandelcoachen en ik neem mee

Handen vrij

Tijdens het wandelen heb ik mijn handen vrij. Coachee veelal ook. We kunnen vrij gebaren, wijzen en opmerken, grote en kleine stappen nemen. Mijn schouders en armen blijven los en ontspannen.

Daarom heb ik een piepklein schoudertasje voor mijn coachwandelingen. Daarin zit zo weinig mogelijk. Hoe lichter, hoe beter. Een mooie tas staat ook wat ‘gekleder’ dan een rugzak. Ook prettig voor coachee die vaak voor of na werk de wandelcoaching doet.

Wat neem ik mee?

Tekentang

Laat ik maar meteen met de teek beginnen. Het weer is het hele jaar zacht genoeg voor de teek. Eerder schreef ik ‘De teek, wandelcoach let op!’.
Teken zitten vooral op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in hoog gras, lage struiken of dood bladerloof. De teek kruipt vanaf je schoen naar je been, of doet dat de volgende dag als je je schoenen weer aan doet. Hoe je de teek voorkomt en wat je kunt doen als hij je heeft gebeten lees je in het artikel. Maar laat je niet afschrikken, op de paden ben je veilig.

Wandelcoachen en neem mee Hilde Backus

Opgeladen telefoon

Natuurlijk staan geluid en tril van je telefoon tijdens het wandelen uit. Maar vóór het wandelen staat hij aan: coachee kan in file staan of om een andere reden later zijn. Dan is het fijn om nog even bereikbaar te zijn en te bellen.

Plus: je loopt wel in de natuur, misschien op een afgelegen plek. Zonder direct aan schimmige struikrovers te denken – een van jullie kán onwel worden, uitglijden of een tak op zijn hoofd krijgen. Ik maakte het nooit mee (wel bijna een uitglijder) maar dan wil je vlot kunnen bellen. Je smartphone is multifunctioneel, voor als je de weg kwijt bent, iets wilt opzoeken of voor een mooie foto.

Geld

Vaak ‘doe’ ik met een coachee koffie/thee met taart in De Veldkeuken, een fijne plek bij Amelisweerd. Daar doe ik al mijn coachwandelingen. Zo’n stop is behalve praktisch – je kunt even naar de wc – ook een gelegenheid voor de coachee om zaken op een rijtje te zetten. Omdat het mijn pleisterplaats is betaal ik aan het eind van de dag in één keer alle consumpties van die dag. Dan hoef ik niet steeds bij de kassa te wachten.

Blarenpleisters

Als wandelcoach ben je vast een fervent wandelaar. Maar dat geldt niet altijd voor je coachee. Voor een aantal kan het zelfs een flinke tijd terug zijn dat ze een stap in het bos gezet hebben. En nu staat er een wandeling van anderhalf uur op het programma…

Soms lopen vrouwen op hakken (nee, hoor geen punt, roepen ze dan) of ontmoet ik mannen in pak met hun nette schoenen. Ik waarschuw van te voren voor modderige paden bij regen en de meeste mensen houden er rekening mee.
Toen iemand een blaar kreeg gaf een blarenpleister soelaas. Je hebt ze in verschillende merken. Ik ben altijd een pakje bij me.

Zakdoekjes

Niet alleen handig in de praktijkruimte, ook in de natuur. Voor jezelf, want de buitenlucht doet je snufferen en snotteren. En natuurlijk ook voor je medewandelaar. Voor zijn of haar neus. En voor de tranen.

Tentharing

Heel handig! In je praktijkruimte werk je misschien met een flip-over. Buiten kun je in het zand tekenen, in het bospad of aan de oever van een beekje. Er zijn zo veel wandelcoachoefeningen waarbij de tentharing van pas komt, bv de Natuurtaart of Cirkels in het zand (zie foto), dit zijn enkele oefeningen uit de Toolkit van De Wandelcoach Opleiding®. Of coachee wil graag iets uittekenen. Leuk hoor.

Cirkels in het zand Wandelcoach Winand Kissels

Cirkels in het zand van Wandelcoach Winand Kissels

Een tak werkt ook prima. Maar zo’n tak breekt soms af en dan moet je weer een nieuwe zoeken, daar wil ik mijn tijd niet mee verdoen. Ik kwam er in elk geval al snel achter dat een simpele tentharing handig is. Het weegt niets, neemt geen plaats in en je kunt er mooie lijnen mee trekken.

Flesje water + brood/koek

Een flesje water is aan te raden, zeker als het warm is. Omdat ik het te zwaar vind en pas op pad ga na een pot thee en we onderweg bijtanken bij de Veldkeuken neem ik die niet mee. Maar bij een langere wandeling zonder ‘drink-tentje’ is water onontbeerlijk.
Evenals proviand: botenhammen of koeken komen van pas bij hongerklop bij jou of je coachee.

Regenjas aan of miniplu mee

Buienradar kan helpen (hoewel hij er soms flink naast zit). Kijk eens op motregenradar – want van druilregen word je flink nat, haha. Als ik weet dat het gaat regenen, neem ik mijn stormbestendige miniplu mee. Past in mijn minitas. In de auto heb ik er nog een voor coachee.

Het regent weinig en nauwelijks een hele dag. Bij regen gaat de afspraak altijd door, coachee wil dat ook. Soms bij keiharde regen waarbij je, verpakt in regenjas of onder de plu, elkaar nauwelijks verstaat, wandelen we korter en gaan we naar binnen bij de Veldkeuken. Want alleen al in de natuur zijn geeft enorm veel voordelen. Kijk eens bij 27 weergaloze effecten van de natuur.

Bij storm zet de boswachter Amelisweerd meteen af. We kunnen dan langs het water wandelen. Veilig èn genieten van de wind. In een megastorm zoals we laatst hadden kun je niet wandelcoachen. Dat leidt af. Ook die slagregens tegen je benen zijn niet fijn. Dan verzet ik mijn afspraken.

Jas van stof

Nog iets over de jas: een stoffen jas wandelt veel fijner dan een ritselend en krakend jack. Zeker wanneer je in een groep bent. Je kunt dat natuurlijk niet aan je coachee vragen, maar je kunt er zelf wel aan denken.

Thermo

De winters zijn niet meer zo koud, maar een paar jaar geleden herinner ik me coachwandelingen van bijna -10 graden. Gemeen koud. Met thermobroek en shirt en stevig doorwandelen was wandelen de hele dag goed vol te houden. Coachee heeft dat meestal niet aan en onze bevroren oren brachten ons vlot naar de warme choco met slag bij de Veldkeuken. De wandelingen waren een stuk korter en je kunt niet even bij een boom stil staan. Dan bevries je.

Ga wandelcoachen en neem mee Hilde Backus

Zonnebrand

Beschermen tegen de zon is belangrijk ter preventie van huidkanker. Teveel UV-straling kan onze huidcellen beschadigen en zeker een lichte huid verbrandt snel en vraagt om smeren. Er is een ook negatieve relatie met zon en cosmetica en bruiningsmiddelen met psoraleen (kijk op verpakking).

Amelisweerd is bosrijk en ik kan de wandeling schaduwrijk maken. Bij mijn huidtype kan ik maar 20 minuten zonder bescherming in de zon. Dus smeren helpt en bijsmeren, na 2 uur. Om niet de hele tijd met een glimhoofd te lopen gebruik ik wel eens het goedgekeurde zonnebrandpoeder van Jane Iredale. Een pet is ook makkelijk en ik zie steeds meer mensen met een zonneplu tegen de zon. Odiezon heeft alles tegen de zon.

Een zonnebril beschermt je ogen maar belemmert het contact. Ik zet hem liever niet op. Als de glazen te zwart zijn vraag ik coachee hem af te zetten, zodat ik de ogen kan zien. Er zijn vast goede zonnebrillen waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken.

Ik ga wandelcoachen en ik neem mee Hilde Backus

Dossier

Het dossier dat ik bijhoud over de coachee doe ik op papier. Opgerold in m’n tasje. Een tijd lang gebruikte ik een mini iPad, synchroniseerde die als ik thuis kwam. Maar het geklungel van typen op zo’n ding maakte dat ik het weer op papier doe. Na elke coachwandeling schrijf ik mijn verslag. En ik vraag coachee ook zijn bevindingen te beschrijven.

Wat neem jij mee?

Als jij gaat wandelcoachen, wat neem je dan mee in je tas of rugzak? Vertel het in het reactieveld hieronder. We zien uit naar je reactie!

Wil je ook een professionele wandelcoach zijn?

Een verfrissend nieuwe aanpak ontdekken die je zekerheid, rust, houvast en richting geeft in je coachwandeling. En waarbij je leert hoe natuur betekenisvol wordt voor je coachees, zonder dat het vaag of zweverig wordt? Op weg naar resultaat waar je coachee echt mee geholpen is. Je leert ook hoe je op weg kunt naar klanten in de Post Hbo-Wandelcoach Opleiding.

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Wandelcoach Opleiding groep

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau