Er staat een boel te gebeuren op het werk van Saskia. Door de crisis is de omzet gedaald. Er moet personeel afvloeien. Saskia mag blijven maar haar taken veranderen ingrijpend. 

Saskia: een leuke vrouw. 43 jaar, frêle. Ze studeerde Italiaans en werkte als tolk. Nu is ze alweer 7 jaar opleidingsmanager bij een trainingsbureau. Ze is verantwoordelijk voor het klantencontact, de inhoud van de trainingen, ze selecteert de trainers en ze verkoopt trainingen.

Ze gaat naar een wandelcoach met de vraag ‘Moet ik blijven of gaan?’

‘Ik heb een leuke baan’, zegt Saskia. ‘Maar straks zit ik aan mijn bureau gekluisterd. Ik moet veel werk overnemen van de secretaresse die ontslagen wordt.’

Ze denkt na over haar positie. ‘Ik heb het gevoel dat ik een keuze moet maken. Òf ik help dit bedrijf door de crisis, òf nu is het moment om voor mezelf te kiezen. Over een paar jaar ben ik te oud.’

Bijna tastbaar verlangen

Onze eerste wandeling is op een prachtige nazomerdag. Ze ontspant. ‘De natuur is extreem rustgevend voor me’ zegt ze. We onderzoeken waar Saskia naar verlangt. Ze haalt diep adem en ze geniet van de weidsheid van de ligweide in Amelisweerd. ‘Ruimte, ik wil ruimte!’

Poserend lammetje

‘Als je alle ruimte mag nemen, hoe werk je dan?’

Ze verrast me met een bijzonder zintuiglijk omschrijving van haar droomplek: Zuid-Afrika, waaraan ze warme herinneringen bewaart. Haar omschrijving is zó gedetailleerd dat ik het als een film voor me zie.
Uitzicht over een haven. Bergen. Het geluid van vogels en rinkelende glazen. De geuren die in de lucht hangen. Ruimte.

Dan vertelt ze over haar werkplek. Leuke enthousiaste mensen die misschien uit een andere cultuur komen. Ze zijn met iets ‘goeds’ bezig. ‘s Middags gaat ze de deur uit. Dat kan. Ze heeft een leidinggevende functie. Ze deelt haar eigen tijd in.

Actuele mogelijkheden

Saskia wil niet hele dagen binnen zitten. Dat is duidelijk. Dat is te krap, te nauw.

‘Kun je uitzoeken hoe je op je werk meer ruimte kunt nemen, de deur uit kunt?’ vraag ik haar. ‘Denk eens over wat je zou doen als jij de leiding had?’ Ze heeft zin in deze twee suggesties.

Treurwilg – Boerderij De Rijk – Hoosbui in aantocht

Korte tijd na onze eerste ontmoeting krijg ik een sms’je van Saskia:’Yess! We waren in de race en hebben toch een grote opdracht binnengehaald!’ We zijn beide opgetogen.

Als het niet gaat zoals jij wil

Dan zie ik haar weer. Ze oogt kleintjes. Het is regenachtig weer. ‘Wat ik wil lukt toch niet’, zegt ze geïrriteerd. ‘De directeur ziet niks zitten van wat ik voorstel. Ik heb ideeën genoeg, bijvoorbeeld een aantrekkelijke website, waar wat op te beleven valt. Maar ik krijg het niet voor elkaar bij hem.’

Ik zie aan haar dat ze is vastgelopen. Ze is teleurgesteld. We doen de basiswandeling. Ze komt tot rust. ‘Ik wil het anders’ zegt ze beslist. En ze komt in een actieve mood.

Ruimte nemen

Ondertussen is het bedrijf waar Saskia werkt een samenwerking aangegaan met een ander bureau. Hier werkt een dame die alles onmiddellijk oppikt en uitvoert. Saskia merkt dat haar directeur daar positief op reageert.

Ze ziet ineens het verschil tussen haar eigen gedrag en dat van haar nieuwe collega. Zelf is ze terughoudend. Het lijkt alsof ze altijd op toestemming wacht voordat ze iets oppakt.

Ze is getriggerd. Ja, ze wil zelfstandig beslissingen nemen. Nu ook echt. De wandelingen hebben haar moed gegeven.

Prachtige luchten

Door de samenwerking krijgt ze ook meer eigen taken en heeft ze vaker de leiding. Saskia neemt meer ruimte en tegelijkertijd krijgt ze die ruimte nu ook van haar directeur. Ze neemt actief deel aan de veranderingen om zich heen.

Nieuwe energie

Saskia is zich veel meer bewust geworden van de dingen waar ze blij van wordt. Ze houdt van schrijven en ze gaat zich meer richten op de communicatie van het bedrijf. Ze pakt de website ongevraagd aan. Ze begint een nieuwsbrief. Ze pakt het relatiebeheer op zoals zij dat wil: op een persoonlijke manier. Geen mailtjes, maar bezoekjes. Geen telefoontje, maar een kaartje.

Ook privé stroomt haar energie. Samen met een vriendin geeft ze weer een cursus Italiaans. Ze blogt om haar schrijftalent de ruimte te geven.

Het mes snijdt aan twee kanten

Op de laatste wandeling van het wandelcoach traject loopt Saskia energiek, verend en ze is drukker dan ik haar eerder zag. 

‘Ik was altijd boos op de directeur. Dat hoeft niet meer. Ik zie nu hoe mijn eigen gedrag was. Ik kan en wil dingen anders aanpakken. Ik neem de ruimte die ik zo graag wil en daardoor maak ik het leuk voor mezelf.’

Een week later haalt ze nota bene een nieuwe klant binnen, juist doordat ze haar relatiebeheer nu op haar eigen manier doet.
Ze zit vol met nieuwe ideeën en plannen.

Tips om ruimte te nemen op je werk

 • Als je je beknot voelt en ruimte wilt nemen is het van belang dat je weet waar je ruimte in wilt nemen. Dus ga naar buiten, geniet van de natuur en maak je hoofd leeg met de basiswandeling. Bedenk dan eens: hoe werk ik het allerliefste al ik alle ruimte krijg?
 • Het is natuurlijk prima als je dingen bespreekt met je manager. Kijk of je zo concreet mogelijk kunt zijn. Deze stappen kunnen helpen: verwoord voor jezelf wat je wel goed en leuk vindt aan je werk en wat je graag zou willen doen. Benoem zo concreet mogelijk aan je manager en vertel erbij wat de voordelen zijn voor het team, de organisatie, de manager zelf en voor jou. Daarmee geef je je manager (innerlijke) argumenten om besluiten te nemen en te verantwoorden daar waar dat nodig is.
 • Wat je zegt is van belang maar hoe je het zegt is nog veel belangrijker. Lees ‘Overtuigen op je werk’ van Eric Boers en Nico Swaan.
 • Of doe als Saskia: wacht niet op toestemming maar doe!

Ik wens je veel succes en je reactie op dit artikel is meer dan welkom.

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus

****************************************

 

Voel je ook beperkt in je werk? Word je er moe en onzeker van? Heb je last van veranderingen op je werk door de crisis? Wil je jouw ruimte nemen? Wil je je kansen zoeken en vinden? Wil je op je eigen manier goed zijn in je werk, en je eigen capaciteiten vertrouwen?

Volg dan het wandelcoachprogramma bij ‘Ontdek je talent en wie je bent!’. Dit wandelcoachprogramma heeft een heldere, persoonlijke, frisse en authentieke aanpak.

Je ontdekt in 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, welke keuzes je wilt maken wanneer je je echte wensen, je talenten, en werkelijke drijfveren in beeld hebt. Je accepteert jezelf zoals je bent en stopt met het heilloze geklus aan jezelf. Je ontdekt welke stappen je wilt zetten zodat je duurzaam met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. De natuur helpt je erbij.

Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’ of mail naar .

Je bent van harte welkom.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus
06 17066750

****************************************

Gratis coaching voor jonge mensen!

 • Je bent jong, zit in de verkeerde studie en wordt er hopeloos en onzeker van. Welke studie past wel??
 • Je bent jong en je hebt je eerste baan. Maar help, is dit werken?? Je wordt er moedeloos van. Past ander werk beter of moet je nog leren werken?

Je wilt een oplossing! Je wilt met plezier studeren en werken. Weten dat je in de goede richting zit.

Dit is je kans

Tijdelijk kun je je gratis laten wandelcoachen door een student van de wandelcoachopleiding.

Je ontdekt veel.

En je bent proefklant. Dus je gaat ook feedback geven.

Zie je het zitten? Wil je het graag?

Stuur snel een mail naar en je krijgt vlot bericht.

Welkom!

****************************************

Wil je professioneel Wandelcoach worden?

Kom naar de infobijeenkomst Wandelcoachopleiding op 30 mei in Bunnik

Ben je dol op de natuur, wandelen, mensen en coachen? Wil je een goedlopende wandelcoach worden?

Dat kan! Kom naar de informatiebijeenkomst op 30 mei in Bunnik en laat je inspireren.

Tijdens de bijeenkomst vertel ik je graag meer over:

 • Het beroep van professioneel Wandelcoach: Hoe kun je succesvol, met enorm veel plezier en zeer goede resultaten wandelcoachen? Hoe ziet je klantenkring er uit en hoe kom je aan de klanten? Wat is de unieke waarde van coachen in de natuur? Wat zijn recente ontwikkelingen op het gebied van wandelend coachen?
 • De inspirerende, leerzame en praktijkgerichte wandelcoachopleiding ‘Wandelcoach Worden: Hoe is programma opgebouwd? Welke uitgangspunten liggen aan de gebruikte methodieken ten grondslag? Hoe gaat de training in zijn werk? En verder: praktische informatie over de wandelcoachopleiding.

Deelnemers die de huidige wandelcoachopleiding nu bijna afronden vertellen over hun ervaringen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om je vragen te stellen en andere geïnteresseerden te ontmoeten.

Wil je je aanmelden voor de informatiebijeenkomst ‘Wandelcoachopleiding’? Welkom!

Locatie: Bunnik

Tijdstip: donderdag 30 mei van 10.00-12.00 uur

Mail je naam en postadresgegevens naar o.v.v. ‘informatiebijeenkomst Wandelcoach Worden’.

Je ontvangt dan een persoonlijke uitnodiging, de locatie en de routebeschrijving.

Nieuw Amelisweerd in de voorjaarszon

Met de coachopleiding ‘Wandelcoachopleiding’, die een half jaar duurt, leg je een stevige basis voor jouw loopbaan en bedrijf als goedlopende Wandelcoach.

Je maakt een snelle en gedegen start van je succesvolle bedrijf als Wandelcoach en je hebt de zekerheid van een leuke, goedwerkende manier van coachen in en met de natuur waarmee je fijne resultaten boekt.

Wil je nu al meer weten over de Wandelcoachopleiding?

Kijk op de website. Daar lees je

 • wat je gedurende de wandelcoachopleiding leert
 • wat je ontvangt bij deelname
 • hoe het programma eruit ziet
 • wanneer de opleiding interessant voor je is
 • wat de groepsgrootte is
 • wie de trainer is
 • wat de opleiding kost
 • wanneer en waar de trainingsdagen plaatsvinden

Voor de informatie en aanmelding kijk op Wandelcoach Worden.

Heb je een vraag? Stel hem hier.

Ik zie er naar uit je te ontmoeten op 30 mei. Je bent van harte welkom!

Hilde Backus

06 170 66 750

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau