Ken je Elizabeth Gilbert? Ze schreef onder meer Eten, bidden, beminnen (Eat, pray love,
ook de gelijknamige film) en Het hart van alle dingen. Laatst volgde ik een interview met haar bij de School of Life, waarin ze vertelde hoe ze ooit precies de juiste persoon, op het juiste moment en de juiste plaats was. Waardoor ze – volstrekt onbedoeld – een kleine heldenrol speelde in het leven van minstens een paar mensen.

Gilbert vertelde haar verhaal. Op een dag reed ze naar de supermarkt. Eenmaal vlakbij, belandde ze onverwachts in een file. Normaalgesproken was het juist erg rustig. Wat was er aan de hand?

Even verderop zag ze mensen opgewonden roepen. Wat bleek? Een witte hond zonder riem rende luid blaffend alle kanten op – onbereikbaar voor degenen die hem wilde pakken. Na een paar minuten kwam de hond haar richting uit. Ze bedacht zich geen moment, stapte uit
de auto en rende de ándere kant op. Tegen de richting van de hond in.

Terwijl ze ‘kom maar, kom maar’ riep, kwam de hond naar haar toe. Toen ze hem bij zijn nekvel greep, beet hij haar. Daar schrok ze niet van terug. Ze hield vast en kon de hond terugbrengen naar de geschrokken eigenaar. Binnen no-time was de file opgelost. Mensen passeerden haar vriendelijk claxonnerend of staken een duimpje op.

Jarenlang had ze een eenzelfde witte hond

Elizabeth had zelf óók zo’n soort hond gehad, die haar ook weleens beet wanneer ze hem vastpakte. Ze schrok er dus niet van. Ze liet niet los en redde de situatie. Met andere woorden: die middag was ze precies de juiste persoon op de juiste plek en op het juiste moment. Zonder dat ze daar op uit was.

Wandelen dwalen zonder ambitie en doel

Nieuw jaar, nieuwe doelen

Elizabeth Gilbert zegt dat zoiets alleen gebeurt als je zonder doel openstaat voor wat er om je heen gebeurt. En dat kan ik me voorstellen. Het is heel wat anders dan de doelgerichte berichten die we afgelopen weken moesten verstouwen: Nieuw jaar, nieuwe doelen. Wat wil jij dit jaar bereiken! Hoeveel omzet wil je behalen! Maak een smart-plan! Start een challenge enz. Je zou er moe van worden.
Of, laat ik voor mezelf spreken: ík word er moe van.

In de perfectionisme-vragende-prestatiegerichte-wereld, staan we altijd ‘aan’ en hangen we aan elkaar van dingen die nog moeten. En doelen formuleren. Of het idee dat we doelen of een plan moeten hebben. Frustrerend niet? En uitputtend.
Elizabeth zette me aan het denken over wat er gebeurt als je zonder verwachtingen, zonder ambitie de deur uitloopt en je je van harte openstelt voor de wereld. En ze stelde een vraag:

Wat is het meest boeiende dat je zou doen als je geen doel hoeft te hebben?

Eerder schreef ik hoe goed ons het doet als we doelloos zijn en dwalen, wandelen zonder doel: wandelen is goed, dwalen is beter. En ook: Een ándere aanpak van piekeren en stress.

Toen ik de Walk of wisdom liep in een ultra langzaam tempo merkte ik pas dat mijn lichaam dáárom vroeg. Ik volgde alleen de bewijzering en maakte me niet druk over waar ik zat op de kaart. Mijn mind kwam helemaal los. Ik keek om me heen, maakte af en toe een praatje en genoot van het veranderende landschap.

Ik ben er warm voorstander van geworden om geest en lichaam te laten waaien, zonder 20 kilometer te ‘moeten’ aftikken. Een manier om op adem te komen en echt te herstellen (van een burn-out). Lopen zonder doel, ambitieloos, betekent dus niet dat je niks bereikt.
Integendeel! Je komt dicht bij jezelf, de mooiste ervaringen komen op je pad en je krijgt frisse inspiratie.

de magie van wandelen in de natuur

Wat doe je dan?

Kan dat ook gelden voor leven zonder doel, zonder ambitie, zelfs in onze van-alles-moeten-maatschappij? Wanneer ik eraan denk welke dingen ik zou doen, besef ik dat er letterlijk een hele wereld aan nieuwe ervaringen en ontmoetingen op me ligt te wachten.

En ik breng het meteen in de praktijk. Ik heb me opgegeven voor een cursus creatief schrijven. Niet om beter te leren bloggen, of betere mails te leren schrijven. Nee, louter en alleen om het plezier van het schrijven. Om die ervaring te hebben.

Nog zoiets: karaoke! Wat zou ik dát graag eens willen doen. Heerlijk zingen, vals maakt niet uit, lekker gek doen. Schilderen, piano leren spelen, zonder doel, alleen voor het moment, het plezier. Mensen ontmoeten die ik nog niet ken. Wandelen in nieuwe gebieden.

Mijn doel voor de rest van jaar, leven zonder ambitie, zonder doel, zonder vooropgezette plannen, me openstellen voor alle ervaringen. En misschien ben ik dan zomaar op een dag de juiste persoon, op het juiste moment en op de juiste plek.

Wat wil jij doen als je geen ambitie of doel hoeft te hebben?

Waarvan maakt je hart een sprongetje? Welke wereld gaat er voor jou open? Waar hoef jij niks te bereiken, maar wil je juist ervaren? Vertel het ons in het reactieveld.

Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau