Kirsten (39) is communicatieadviseur bij een woningbouwcoörperatie. Een deel van haar werk gaat over de participatiesamenleving en de samenwerking met bewoners. Hiervoor bouwt ze aan een netwerk met betrokken organisaties en verenigingen.

Leuk werk maar alles werkt enorm traag in de logge organisatie. Soms piekert ze of ze dit werk wil blijven doen. Wil ze niet een eigen bedrijf beginnen? Dan kan ze alles zelf beslissen.

Relatie

We wandelen. Kirsten begint verrassend. ‘Ik wil mijn relatie beëindigen’ zegt ze zonder aarzeling. Ze vertelt over de slopende relatie waarin ze vastzit. Stoppen vindt ze vooral pijnlijk voor hem, ook al vindt ze dat hij steken laat vallen in de relatie. Op die manier heeft ze meerdere keren geprobeerd er een punt achter te zetten.

‘Hoe ziet je leven er uit, als je die knoop doorhakt? Wat kan er dan wel dat je nu niet doet?’

‘Dan voel ik me thuis veilig. Ik heb meer rust om te genieten van kleine dingen om me heen. Ik heb eigenlijk veel om dankbaar voor te zijn, maar daar denk ik nooit aan. Ik zou meer dingen doen die ik leuk vind.’ Er valt even een uitdrukking van spijt over haar gezicht. Alsof het al te laat is.

‘Ik zou schilderen en taarten bakken, een cursus Spaans doen. En ik zou me niet zo irriteren op mijn werk.’

De Cirkels van Invloed en Betrokkenheid

Ik vraag door over haar werk. Ze noemt van alles op waaraan ze zich ergert. Te veel om op te noemen.

Dan vertel ik haar over de Cirkels van Invloed en Betrokkenheid, oorspronkelijk van Stephen Covey. Ik teken twee cirkels voor onze voeten in het zand, op een heuvel in Amelisweerd.

Het geldt voor ieder van ons: je bent bij heel veel dingen en mensen betrokken. Maar je invloed is beperkter. Piekeren over zaken waar je betrokken bij bent maar geen invloed op kunt uitoefenen, vreten energie en zorgen ervoor dat je gaat piekeren. Daar tegenover staat dat je juist méér energie krijgt als je je richt op de zaken in de cirkel van invloed.

Waar heeft ze invloed op? We inventariseren haar irritaties en ze plaatst ze in de cirkels met behulp van natuurlijke materialen.

‘Ik kan mijn relatie beëindigen’ die staat als eerste op het programma. Ze legt een losse tak in de cirkel van invloed. Ze heeft een hekel aan het huishouden en ze zou prima een hulp in de huishouding kunnen nemen. ‘Dan heb ik meer tijd voor de leuke dingen’. Ze pakt een fris groen blad voor het schone huishouden.

‘Op mijn werk kan ik wel meer mijn mening laten horen. Maar ik kan vooral ook minder doen wat niet hoeft. Wat bij anderen hoort’. Dat ziet ze nu duidelijk.

We ontdekken nog enkele verschillen van wel en geen invloed hebben. Ze kijkt naar de cirkels in het zand en trekt er een dikke lijn onder met de punt van haar schoen. Ze zucht. Een zucht van opluchting. ‘Ik zie het beter, ik vecht tegen bierkaaien. Ik ga mijn invloed aanwenden waar het kan.’ Ze neemt een foto van de cirkels als een reminder.

Die avond krijg ik een mailtje van Kirsten waarin ze meldt dat ze haar relatie heeft beëindigd.

Invloed uitoefenen

Tijdens de tweede wandeling loopt Kirsten stevig door. De zon schijnt. Het inzicht heeft haar verder geholpen.

‘Ik heb het principe van de cirkels veel toegepast en actie ondernomen.’

‘Fijn. Wat heb je gedaan?’

Ze vertelt dat ze het soms behoorlijk moeilijk heeft met haar verbroken relatie maar ze houdt dit keer vol door andere dingen te gaan doen die ze leuk vindt. ‘Het is me zo duidelijk geworden dat hij niet in mijn toekomst past’ zegt ze.

‘Op mijn werk zie ik meer mogelijkheden om te overleggen; om mijn invloed te gebruiken. Maar ook om minder te doen’ lacht ze. ‘Ik pak niet meer alles op wat anderen laten vallen en dat geeft veel ruimte.’

Loslaten

Dat klink goed. Ben je ook dingen tegengekomen waar je geen invloed op kunt hebben en die je dus moet laten gaan?’ vraag ik.

‘Ik baalde van collega’s die heel mat reageerden toen ik een etentje wilde organiseren. Jammer maar helaas. Ik ga het in ieder geval gezellig hebben met mijn naaste collega. Ook mijn zus stelt me teleur omdat ze zo weinig laat horen. Daar zei ik al vaak iets over, maar ik kan ook zelf het contact zoeken. Het is wat gemakkelijker om de irritatie los te laten nu ik dit inzicht heb.’

‘En hoe zit het met de leuke dingen die je wilde doen?

Kirsten lacht haar een stralende lach en speelt met een lange grasspriet tussen haar vingers terwijl ze vertelt over de taarten die ze bakte uit de bijlage van de supermarkt. Ik doe echte vrouwen-dingen: lekker naar de sauna, mooie films kijken. Dingen die ik fijn vind en ik geniet er erg van.

Eigen bedrijf of kan het ook anders?

En hoe zit het nu met het werk? We zoeken nauwkeurig wat voor Kirsten echt belangrijk is. Ze wil mensen verbinden. Op haar werk is ze bezig met een verbindingsproject maar het verlangen om voor zichzelf te beginnen is er ook.

‘Wat zou je doen als je je eigen bedrijf had?’ vraag ik.

Kirsten weet dat ze wil verbinden, bezig zijn met samenhang en betrokkenheid.

‘Ik zou werken voor gemeentes, overheid, semi overheid en maatschappelijke instellingen. Ze moeten een moeilijke boodschap brengen aan hun medewerkers. De meeste instellingen zijn bang dat zo’n boodschap voor onrust zorgt. Bang dat mensen hun werk niet goed meer doen. Of ze zijn bang voor kritische vragen over hun positie. Wat ze eigenlijk willen is dat ze als directie sterk staan en dat mensen begrijpen wat nodig is dat er gaat gebeuren.

Ik ben van mening dat je juist duidelijk moet zijn en dat onrust niet zo erg is. Directieleden maken de boodschap vaak mooier dan dat hij is om onrust te voorkomen maar dáár krijg je dus onrust van.’

Overtuigend

Wat leuk om te zien hoe ontzettend enthousiast Kirsten wordt als ze hierover vertelt. Enthousiast én overtuigend.

‘Dit is echt het werk dat ik wil doen. De opdrachtgever heeft hierdoor enthousiaste medewerkers, gemotiveerde projectgroepen, begrip en draagvlak. Er ontstaan op deze manier duurzame relaties om mee samen te werken.’

Baan of eigen bedrijf?

Het verhaal van Kirsten is duidelijk, realistisch en staat als een huis. Ze heeft een niche én een marketingboodschap.

Dan vraag ik haar: ‘Wat is het verschil tussen je eigen bedrijf en je huidige baan? Wat als je dit werk vanuit je baan kunt doen?’

Mijn vraag werpt een ander licht op haar vraagstuk en Kirsten krijgt allerlei ideeën. ‘De directie heeft een actuele moeilijke boodschap. Het gaat om een cultuurtraject binnen de woningbouwvereniging. Dat zou fantastisch zijn voor mij om in te duiken want ik dan kan ik intern gaan lobbyen en netwerken. Ik ken de visie en de interne relaties en ik lig best goed bij de mensen.’ Hoewel ze heel enthousiast is, is ze ook onzeker. Durft ze dit wel aan?

Initiatief nemen en werk naar je toe trekken

Kirsten doet het Talentenonderzoek. Ze is iemand met veel creatieve ideeën, conceptueel en praktisch. Ze kan goed improviseren en oplossingen zoeken. Ze levert kwaliteit, is zelf motiverend en ze bereidt zich goed voor. Ze heeft het overzicht en is generalist. Echt geschikt voor projecten.

De uitslag van de Talentenscan is een aangename verrassing voor Kirsten. Ze wordt geroemd om haar creativiteit en ideeën. Ze oogst bewondering met ontwerpen, vormgeving en schrijven.

Ze kan verbindingen maken op strategisch niveau. Een echt mensen-mens: sensitief en sociaal intelligent. Ze beschikt over een organisatorisch talent, ijzeren discipline en is stressbestendig. Mensen zien haar als een goede projectleider voor lastige communicatieprojecten.

Het is ook helder dat Kirsten vrijheid nodig heeft. Steekwoorden zijn dan ook: zelfstandigheid, autonomie, ruimte en eigen verantwoordelijkheid. Ze heeft weinig begeleiding nodig en is ondernemend.

Kirsten lacht van oor tot oor. ‘Als iedereen mij zo ziet, dan kan ik die ruimte dus pakken!’ zegt ze enthousiast. ‘Ik heb ervaring, ik ken de organisatie. Ik kan meer initiatief tonen in mijn baan.’

Zelf aan zet

Als ik Kirsten bij de laatste wandeling tref ben ik ontzettend nieuwsgierig hoe het met haar gaat. Is het gelukt om haar werk om te buigen naar een baan waarin ze kan floreren? Is ze nog steeds bij haar vriend weg?

‘Ik heb zó veel meer plezier in mijn werk. Ik wist gewoon nooit goed wat ik wilde en omdat ik flexibel ben, deed ik wat me gevraagd werd.’ Ze lacht en maakt een wegwerpgebaar met haar hand. ‘Ik werk nu binnen de kaders die ik zelf heb aangegeven. Ik ben aan zet. Het komt niet naar me toe, ik moet zelf het initiatief nemen. En dan gaan zaken meteen vlotter.’

Haar nieuwe houding heeft haar al veel opgeleverd. Inmiddels zit ze samen met haar leidinggevende aan tafel bij het MT.

Ondernemer binnen de organisatie

‘Ik heb het vertrouwen dat ik door mijn positie, mijn contacten en mijn talent, grote projecten tot succes kan brengen. Ik ben uit mijn benauwde denken gekomen en ondernemer binnen de organisatie.’

‘En je ex-vriend?’ vraag ik. ‘Die is nog steeds ex. Het is hard werken om hem los te laten maar ik geniet van de ruimte die het me geeft. Dit keer hou ik vol.’

Pieker je of je voor jezelf gaat beginnen of in loondienst blijft? Heb je al een keuze gemaakt? En wat bevalt het beste? Laat het ons horen op onze weblog.

Hartelijke groet,

Hilde Backus
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau