Het is één van de moeilijkste vragen die je jezelf kunt stellen: wat motiveert me nou écht? Wat vind ik belangrijk? Waar wil ik nu echt voor gaan? Zelfs als alles op rolletjes lijkt te gaan, kun je tegen die vraag aanlopen. Zoals Tjaco gebeurde.
Tjaco (foto, 31) dacht flink na, maar het bleek veel dichterbij te liggen dan hij dacht.


Tjaco

Tjaco is economisch geograaf en onderzoekt voor wijken, gemeenten en provincies hoe het ondernemersklimaat in hun regio is, hoe het bedrijfsleven presteert, wat relevante netwerken zijn – enzovoort. Tjaco deed dat werk vier jaar voor de Rabobank, maar hij miste de vrijheid en besloot voor zichzelf te beginnen. Hij is ruim twee jaar zelfstandig onderzoeker.

Hoewel het best aardig met zijn eenmanszaak gaat, blijft Tjaco een beetje zoeken. Wat motiveert hem nou écht? Hij merkt dat hij moeite heeft met acquisitie, het continu de boer op gaan voor nieuwe opdrachten omdat hij niet 100% voor de inhoud van zijn werk gaat. Samen met mij wil hij achterhalen wat nou écht zijn dieperliggende motivatie is.

Actief in lichaam en hoofd
Natuurlijk gaan we wandelen – en dat is iets wat bepaald geen vreemde activiteit voor Tjaco is. Hij blaakt van sportiviteit: surft (daar geeft hij ook les in), wandelt in de bergen, is een hardloper, een parapenter, een zweefvlieger, parachutespringer, zeiler, voetballer – als het maar buiten is en als het maar actief is. Maar zo actief als hij in de sport is, zo actief is het binnenin zijn hoofd ook, merk ik al snel.


Eekhoorn                    Zonsopgang                 De Veldkeuken             Waterlelie

Tijdens het wandelcoach traject ontdekken we aspecten van zijn persoonlijkheid. Tjaco is leergierig, een denker, een onderzoeker, iemand die niets liever wil dan nieuwe kennis vergaren en nieuwe mensen ontmoeten. Hij wil innoveren, inspireren, goede verhalen houden voor geïnteresseerde luisteraars, die van hem onder de indruk zijn. Het liefst zou hij uitgenodigd worden om een TED-talk te houden over een onderwerp dat hem nauw aan het hart ligt.

Wat zijn zìjn onderwerpen?
Al wandelend proberen we verder uit te vinden wat zijn authentieke wensen zijn. Hij heeft ook wel overwogen om van zijn actieve lifestyle zijn werk te maken, door bijvoorbeeld fulltime te werken als surfleraar, maar daar ging de uitdaging snel van af.

Nee, hij zoekt het meer op het snijpunt van economie, sociale geografie en psychologie. ‘Ik zou het liefste willen vorm geven aan ‘De Economie voor Levensvoldoening’, zegt hij, ‘waar het niet om welvaart gaat, dus alleen maar meer geld verdienen, maar juist om welzijn en welbevinden. Hij droomt dat hij daarover op congressen lezingen en workshops geeft.

‘Ik hou van denken, brainstormen met een groepje’, zegt hij. ‘Om daarna uit al die ideeën de beste te vissen, die informatie te trechteren, en dat te optimaliseren. Door er bijvoorbeeld degelijk, wetenschappelijk onderzoek naar te doen.’ Uiteindelijk wil Tjaco zich inzetten voor een betere wereld, dat is een drijfveer die heel duidelijk naar voren komt.

Argumenten.nl
‘Nog even…’, vraag ik. Mijn oog was eerder gevallen op een opmerkelijk feitje op zijn cv: hij is bedenker en mede-oprichter van de website argumenten.nl ‘Hoe kwam je daarbij?’, vraag ik. Tjaco doet er een beetje luchtig over. ‘Ja die site, die heb ik ooit opgezet, als een soort hobby…. Ik merkte dat ik bij ingewikkelde vraagstukken – neem de inval van Amerika in Irak, bijvoorbeeld – nergens de droge argumenten voor en tegen op een rijtje zag staan. Terwijl je die wel nodig hebt om een duidelijk beeld, of zelfs ook maar een beetje onderbouwde mening te vormen of een goede discussie te voeren. Het helpt om je geest te scherpen.’

‘Maar’, gaat hij verder, ‘het is best een leuke site. Bezoekers kunnen er stellingen vinden en plaatsen, waar ze dan argumenten voor of tegen kunnen aandragen. In tegenstelling tot andere internetfora, zijn er geen herhalingen van aangedragen argumenten, maar zie je de argumenten zo staan!. Zit echt goed in elkaar hoor’.

Terwijl hij er over vertelt, wordt Tjaco steeds enthousiaster. Ik merk dat hij er echt warm voor loopt. Hij merkt het ook. Bovendien sluit het aan bij zijn brainstormverlangen. ‘Zou je daar iets professioneels mee willen doen?’, opper ik voorzichtig, want het klinkt alsof het om veel meer dan alleen een hobbysite gaat. We zijn aan het eind van de wandeling en hij zal er over nadenken.

Nieuwe opdrachten
Bij de volgende wandeling heeft hij met zijn eenmanszaak een grote, goed betaalde opdracht binnen gehaald bij de gemeente Rotterdam, dus weet hij wat rust te vinden op acquisitiegebied. Èn hij mag een offerte schrijven voor Argumenten.nl voor de Hogeschool Leiden, om studenten kritisch te leren denken!

‘Hoe is dat nu ineens gekomen?’, vraag ik verbaasd over deze snelle wending.Tjaco: ‘Ik dacht steeds vaker aan de waarde van argumenten.nl. Het is innovatief en kan bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs. Ik sprak erover met een onderwijskundige die ik ken. Zij was heel enthousiast en met haar enkele docenten van de Hogeschool Leiden’.

‘We zijn direct begonnen met de ontwikkeling van een tool gebaseerd op argumenten.nl waarmee studenten kunnen leren argumenteren’, gaat Tjaco verder.‘En waarbij de feitelijke inhoud wordt gescheiden van het commentaar. Dat kan helpen bij discussies of debatten, maar ook als ze een essay of beschouwing moeten schrijven. Of als ze tot de kern van een bepaalde kwestie willen komen.’

Pilot
Enkele dagen later mailt hij me dat de opdracht door gaat. Hij mag een leerlijn bij de argumententool ontwikkelen. Tjaco is blij en heeft de kick te pakken. Hij pakt oude hobby’s op: acteren en tangodansen en hij boekt een surftrip naar Portugal en Marokko (waar bovenstaande foto is genomen). Er komt duidelijk wat bij hem los.

En dan is het zo ver. Tjaco gaat met de argumententool een pilot uitvoeren op de Hogeschool Leiden, met een groep van zestig studenten en zes docenten. Tjaco houdt zijn inleiding en in kleine groepjes gaan de studenten met elkaar in discussie. Het gaat goed, inhoud en commentaar worden gescheiden en de inhoudelijke argumenten blijven overeind. De argumententool, een online Facebookachtige omgeving, waarin studenten en debatteerders spelenderwijs heel snel inzicht in verschillende argumentaties kunnen krijgen, is een succes!

Motivatie ligt voor je neus
Tjaco is blij verrast door het succes van de pilot. Hij merkt hoe leuk hij het vindt om voor de klas te staan en hij ziet veel mogelijkheden voor overheden en bedrijven die voor lastige beslissingen staan. ‘Eigenlijk’, bedenkt hij zich, ‘zou een combinatie van mijn onderzoekswerk met het inzetten van de argumententool een ideale baan opleveren als ontwikkelaar en trainer’.

Grappig genoeg is Tjaco tijdens onze gesprekken de argumententool ook op zijn eigen situatie en zijn eigen ideeën los gaan laten, concluderen we op een gegeven moment. Hij kan bijvoorbeeld feilloos uitleggen wat de voors en tegens zijn van ‘De Economie voor Levensvoldoening’. Maar hij ziet ook steeds duidelijker in dat de rol van ‘debat-aanscherper’, iemand die de feiten en voors en tegens duidelijk en helder op een rij kan zetten, veel beter bij hem past dan de rol van evangelist van de nieuwe economie, de rol die hij zichzelf eerst zag vervullen.

En, kijkend naar zijn diepste motivatie, het willen werken aan een betere wereld: is het leren aanscherpen van het denken en het slimmer maken van anderen ook niet een vorm van de wereld verbeteren?

Veel minder stress nu hij doet wat hem motiveert
Eigenlijk lag voor Tjaco het antwoord op de vraag waarmee hij bij mij kwam – wat motiveert me nu werkelijk? – voor zijn neus, maar zag hij het zelf niet. Hij ontdekt hoe leuk het is om professioneel voor een groep mensen te staan en hoe fijn het is om kennis en het vermogen om helder te denken door te geven. Dat past ook echt bij het type mens dat Tjaco is. De denkers, de ideeënmensen, willen vaak niets liever dan hun kennis en inzichten overdragen.

Hoewel Tjaco realistisch is om te leven van de argumententool – ‘dat zal nog wel even duren’ – heeft hij gemerkt dat de acquisitiestress veel minder is geworden sinds hij ook doet waar hij echt in gelooft. Hij heeft weer energie en veel nieuwe plannen. Nu nog een TED-Talk houden! Over de argumententool!

Maak gebruik van de argumententool!
Het gebruik van de argumententool kan je veel opleveren. Ben je docent en wil je dat je studenten en leerlingen bijvoorbeeld sneller hun scriptieonderwerp vinden, betere argumenten en onderbouwing vinden, meer kwaliteit in hun scriptie brengen en deze met meer plezier sneller afronden? Kijk dan naar bijgaande website over de argumententool en bij belangstelling, neem contact op met Tjaco via .

Ben je manager en moet je met je team of alleen belangrijke besluiten nemen en verzanden jullie vaak. Neem contact op met Tjaco. Hij begeleid je in een heldere en vruchtbare discussie waarbij rekening wordt gehouden met emoties en uiteindelijk de focus komt te liggen op de sterke argumenten.

Tips om je motivatie te ontdekken:
Zoek je ook al lang naar je motivatie voor wat je werk en wil je met minder stress en meer plezier werken? Deze tips kunnen je helpen.

  • Kijk eens naar je hobby. Stel dat je daar je werk van zou maken. Hoe zou dat zijn? Denk niet te snel dat het niet kan. Maar neem de tijd om het je voor te stellen. Wat zou je de hele dag doen? Is dat boeiend genoeg? Wat komt er allemaal bij kijken?
  • Kom in actie door met je ideeën naar buiten te gaan. Vertel het mensen en vraag eens wat zij er van vinden. Tjaco was verrast door de enthousiaste reactie van de onderwijskundige, en zo ging het balletje rollen.
  • Als je niet weet waar je het allemaal voor doet, fantaseer dan, denk vrij over alles dat je eigenlijk zou willen doen. Zet gewoon alle dingen die je bedenkt op een lijst op een A4. Haal daar de algemene kenmerken uit, en probeer die te vertalen naar je eigen situatie. Soms ligt de oplossing voor je neus zonder dat je ’m ziet!
  • Ontdek wie je werkelijk bent: wat geeft je plezier? Wat drijft je? En waar ben je goed in? De gratis minicursus van Het Coach Bureau kan je erbij helpen.
  • Maak je eigen TED-talk (zie www.ted.com) over wat je het allerliefste doet, en probeer anderen daarin te betrekken met een boeiend verhaal. Zet het resultaat op YouTube, je weet maar nooit!

Veel succes en hartelijke groet!
Je reactie is van harte welkom op mijn weblog

Wandelcoach Hilde Backus

Vraag je je ook wel eens af wat je werkelijk motiveert in leven en werk? Misschien is een individueel wandelcoachtraject in de prachtige bossen van Amelisweerd iets voor je. In 4 wandelingen onderzoeken we je authentieke wensen en diepste motivatie en we kijken wat je gaat doen als je dit combineert met je natuurlijke talenten. En natuurlijk kijken we hoe je in actie gaat komen. En nu echt! Kijk op Ontdek je talent en wie je bent!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau