Esther (34) werkt met tegenzin als strategisch inkoper op een scheepsbouwwerf. Ze heeft al jaren een droom: coach worden en haar eigen coachbureau starten. Op deze manier kan ze anderen helpen met de kennis en ervaring die ze opdeed. 

Op rolletjes, tocht niet gelukkig

Tijdens de eerste wandelcoach wandeling is het fris maar de zon schijnt. Esther vertelt dat ze nooit nadacht of ze blij werd van haar functies. Ze wilde vooral zo snel mogelijk het huis uit en startte als secretaresse. Via verschillende functies en opleidingen, waaronder HEAO commerciële economie, groeide ze door naar haar huidige functie ‘strategisch inkoper’ bij een scheepswerf.

Ze onderhandelt met leveranciers en sluit contracten af. Met haar 3 collega’s is ze verantwoordelijk voor 100 miljoen omzet. Ze zit ruim boven target en alles loopt op rolletjes. Maar ze is niet gelukkig; ze heeft steeds het idee dat ze niet voldoet.
Hoe kan ze happy worden in haar werk? Ze wil van de onrust af.

Opkomende en ondergaande zon in Amelisweerd

Gevoel en talent

Esther wil naar haar gevoel luisteren. Niet zo zeer naar wat handig, praktisch is en vooral wat ze moet van zichzelf. Al wandelend bekijken we haar gevoelens: voelt ze zich over alles vervelend op haar werk? Esther is enthousiast over een presentatie die ze afgelopen week gaf. ‘Ik luisterde voor het eerst niet naar de beangstigende stemmen maar naar de realiteit. Ik was mezelf en ik had de lachers op mijn hand. Dat was zo’n stimulans!’.

Hoe kan dat? Het thema van haar presentatie was ‘samenwerking tussen de verschillende units’. Een op haar lijf geschreven thema, ontdekken we als we verder wandelen. Als geen ander weet zij mensen te verbinden en bruggen te slaan tussen units. En ook met de leveranciers sluit zij vlot en in goede sfeer uitstekende deals. Ze is verbaasd over dit besef. ‘Maar’, vindt ze, ‘ik moet eigenlijk harder onderhandelen en volgens een stappenplan en met trucs werken.’

‘Stel dat jouw manier goed is’ opper ik? 

‘Ja, het lukt heel goed. Ik wil liever een win-win situatie bereiken’.
‘Bereik je dat?’
‘Heel goed’.
‘Klinkt als een talent, mmhh, dat is leuk, dat heb ik alvast binnen!’.

Paardencoach

Wanneer Esther droomt over haar liefste werk ziet zij zichzelf werken in een landelijke omgeving. Na haar paardrijduurtje komen de klanten. Hun vragen kunnen persoonlijk zijn of gaan over marketing en strategie. Ze wil bijdragen aan een betere wereld.

Esther: ‘als ik puur op mijn gevoel af ga wil ik coach worden. Ik denk hier al jaren over. Nu de paarden zo’n belangrijke rol spelen wil ik het misschien wel combineren en paardencoach worden’.

Passende acties

We voegen de daad bij het woord en zoeken naar passende acties. Naast een beroepskeuzetest en de Talententest gaat Esther weer eens een paardrijdtochtje maken. Verder bezoekt ze een open dag voor coachen met paarden, onderzoekt ze de vergoeding van haar werkgever voor een coachopleiding en koppel ik haar aan Desiree Murk, een succesvolle vrouw in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dan zie ik Esther weer op een regenachtige dag. Ze moet lachen. Na 5 minuten lag ze al van het paard af, de open dag vond ze amateuristisch en rommelig, haar baas wil de coachopleiding niet betalen en Desiree vraagt zich af waarom ze voor zichzelf zou beginnen?

Klopt dat coachavontuur wel?

Leiding

De testen laten een beeld zien van iemand die leiding neemt, grote lijnen ziet, strategisch, snel en slim denkt, kordaat besluiten neemt, mensen samenbrengt, recht door zee is, graag onder druk werkt en flinke prestaties wil leveren. 

Een manager? Hier wordt Esther heel enthousiast van. Dat voelt beter. En het feit dat Esther in geen geval een coachopleiding zelf wil betalen, maar liever haar geld investeert in haar splinternieuwe Volvo snappen we met onze managementbril ook ineens. Ha ha!

Nieuwe kijk

Maar ook dierbaren en collega’s vinden dat haar kracht ligt in ‘het doorzien van het grotere geheel’. Esther is vaak al verder met haar denken en heeft verschillende scenario’s. Zij heeft een helikopterview en omdat ze zo gedreven is en direct in haar communicatie, heeft zij invloed.

Zo had ze het nog niet bekeken. Ze dacht dat zij het eigenlijk niet zo goed deed en anders moest werken. Dit geeft een enorme boost en ook ontspanning.

Perfectionisme en coachen

Ik zie het vaker bij mensen die prestatiegericht zijn: ze ontspannen niet in wat ze doen. Perfectionisme had Esther ook in de tang. Maar perfectionisten leveren geweldig werk af maar zijn gefocust op hoe het anders zou moeten. Ze zien niet hoe goed ze zijn!

Omdat perfectionisten zoals Esther veel nadenken, lezen en zelf vaak coaching volgden is de gedachte aan een rol als coach een aantrekkelijke optie. Voor hun gevoel weten ze er al veel van als ervaringsdeskundige. Maar ze doen zich te kort doen als hun talenten op een ander terrein liggen.

Treurwilg en sneeuwklokjeszee in Amelisweerd

Promotie naar manager

Esther: ‘Ik vind het zo opmerkelijk dat mijn talenten zo goed aansluiten bij mijn functie. Het geeft me rust en stevigheid. Mijn win-win-verbindende aanpak en mijn strategische toekomstgerichte blik worden gewaardeerd. Ik geniet van mijn werk en voel me vrij. Ik zie dat het ontzettend goed gaat’.

Zij betrekt haar manager bij haar wandelcoachtraject. Hij ziet haar talenten nu ook duidelijk. Er is een vacature voor manager, en hoewel haar baas haar ontzettend zal missen kan hij niet anders zeggen dan dat zij de meest geschikte kandidaat is voor deze nieuwe functie. In deze brede en complexe functie komen haar talenten nog meer uit de verf.

Ontdek en koester je talenten

Denk je net als Esther dat je coach wilt worden? Ben je je niet bewust van je talenten en welke functie er bij past? Met deze tips ontdek je en waardeer je, je talenten.

  • Ontdek wat je talenten zijn. Dat kan door een test te doen, maar ook door anderen te vragen wat zij bijzonder en goed aan je vinden. En denk dan niet te snel ‘maar dat kan toch iedereen?’.
  • Doe de oefeningen uit de E-course die je ontvangt bij een abonnement op mijn E-zine. Je kunt er je talenten mee ontdekken. Kijk op Gratis Ecourse.
  • Schrijf je talenten bijvoorbeeld op en hou ze steeds op het netvlies, bij sollicitatiegesprekken, bij een volgende stap in je carrière of tijdens oriënterende gesprekken. Zo zullen de stappen die je zet, sneller overeenkomen met je kracht.
  • Houd je talenten tegen het licht van je werk. Kloppen je talenten met wat je doet? Vraag je eens af of wat je doet aansluit bij je talenten. Als dat niet het geval is, is het een goed idee om na te denken hoe het anders kan.
  • Als je een carrièreswitch wilt maken, bijvoorbeeld coach wilt worden, onderzoek het degelijk. Praat met mensen die het werk al doen. Zorg dat je zicht hebt op de realiteit en kijk of het bij je past.
  • Lees het boek van Desiree Murk: ‘Rijk Zaken Doen’. Heel inspirerend en met liefde geschreven, over maatschappelijk verantwoord en spiritueel ondernemen.

Ik zie uit naar je reactie op mijn weblog.

Veel succes!
Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau