Rob (57) werkt als regiomanager in de jeugdzorg. Een pittige baan. Hij geeft leiding aan 4 teammanagers. Rob heeft het naar zijn zin.
Tot er bezuinigd wordt. Twee van de vijf regiomanagers moeten weg: één van hen is Rob.
Hij krijgt geen ontslag. Maar een voorstel om zijn oude functie als teammanager weer op te pakken. Demotie dus. Een nare verrassing. Hij krijgt er vage argumenten voor die hem raken als harde kritiek. Het kwetst hem.
Ochtend in Rhijnauwen
Dilemma
We gaan samen de natuur in. Hij baalt. Hij heeft weinig uitdaging en loopt rond met de vraag hoe de Raad van Bestuur tot zo’n besluit kwam. Hij is zichzelf niet: snel geïrriteerd en heeft weinig energie. Hij kan zich slecht concentreren.
Rob weet niet wat hij moet doen. Hij ziet vier mogelijkheden:
- Ga ik weer helemaal voor mijn oude functie?
- Doe ik het makkelijk zodat ik energie overhoud voor leuke dingen in mijn vrije tijd?
- Zoek ik een andere baan?
- Word ik zelfstandig ondernemer?
Wat zou je willen?
We lopen over het Jaagpad langs de Kromme Rijn. Het is mooi weer. Rob staat zichzelf toe te bedenken en te verwoorden wat hij graag zou willen.
Kromme Rijn
‘Ik wil weer actief zijn en met anderen samenwerken.’ Hij wil graag zorgen voor anderen. ‘Misschien een camping beginnen. Of een Thomashuis, samen met mijn vrouw’ fantaseert Rob. Als hij over zijn vrouw praat beginnen zijn ogen te twinkelen. Hij is een familyman, trots op zijn dochters die de wereld rondreizen en avonturen beleven.
Wil Rob dat ook?
Ik spoor Rob aan om zijn ideeën concreter te maken. Het zich in te beelden. Hij stelt zich voor dat hij naar zijn werk fietst. Een lichte ruimte waar mensen aan tafel zitten. Ze lachen.
Het zijn positieve, aardige, vrolijke mensen (net zoals Rob). Ze brainstormen samen over een speciale klus. Een nieuw samenwerkingsproject met externe partijen. Het doel: anderen helpen en gelukkiger maken.
‘Welke rol wil jij het liefste?’ ‘Dat maakt mij niet uit. Ik kan goed leiding geven, maar ik wil ook best deel van het team zijn. Ik pas me makkelijk aan.’
Rob snuift de frisse lucht op. ‘Resultaten behalen, mensen verbinden, in goede sfeer werken en mijn energie voelen stromen. Dát wil ik.’
Ik vraag hoe zijn ideale werksituatie zich verhoudt tot zijn huidige werk.
‘Ik kan slecht tegen het geneuzel. Ik bedoel administratief gedoe, kantoorwerk, roosters maken. Dát kost me energie.’
‘Kun je iets uitbesteden?’, vraag ik. ‘En hoe kun je je wensen iets meer vervullen in je werk?’
Reiger
Welke actie kun je zelf ondernemen?
We onderzoeken wat Rob kan doen om van zijn saaie taken af te komen. Hij ontdekt dat hij echt zelf in actie moet komen als hij van het ‘geneuzel’ af wil en meer plezier wil krijgen.
Hij neemt drie huiswerkopdrachten mee:
- De Energiemeter: wat kost hem energie? Wat geeft hem energie?
- Welke energievreters kan hij uitbesteden en aan wie?
- Hoe kan hij zijn nieuwe idee om externe partijen te verbinden nu al realiseren? Een samenwerking met de Kinderopvang staat op stapel. Rob kan het wellicht oppakken. Hij onderzoekt het idee.
Beslissingen nemen
Bij de volgende wandeling straalt Rob meer rust uit. ‘Ik word geen zelfstandige. Te onzeker in deze tijd en financieel gezien niet handig als ik denk aan mijn vrouw en dochters. Mijn keuze staat vast.’
Het verrast hem dat hij het eigenlijk wel fijn vindt in zijn oude functie: ‘Ik heb rust en tijd. Als regiomanager had ik meer stress en maakte ik lange dagen. Dat had ik niet zo in de gaten.’
Energiemeter
Rob krijgt energie van: mensen coachen, nieuwe projecten bedenken, brainstormen met een club – waarbij hij toch echt de leiding heeft en mensen verbindt. Hij houdt van nieuwe samenwerkingsverbanden en ingewikkelde teams waar veel te doen is.
Energievreters: Kantoorwerk en ditjes en datjes regelen. Het operationele leiding geven is werk onder zijn niveau.
Opkomende zon
Talenten
Rob doet de Talententest. Hij is relatiegericht, heeft aandacht voor mensen en is begripvol. Daarbij is hij een organisatietalent met een groot analytisch vermogen die veel overzicht heeft. Zijn benadering van problemen is positief en oplossingsgericht.
Het beeld is haarscherp: Rob is een peoplemanager. Hij heeft aandacht voor zijn mensen. Ze werken graag voor hem.
Andere taken
Taken afstoten. ‘Ik heb mensen gevonden die een deel van mijn taken overnemen. Zij gaan zich er in ontwikkelen. Ze hebben er zin in.’ Een tevreden glimlach glijdt over zijn gezicht.
‘En wat doe je om je werk interessanter te maken?’
‘In mijn vorige functie was ik verantwoordelijk voor financiële zaken. Die zou ik er nu ook bij willen doen. Ik wil er een opleiding voor volgen. En coachen: ik kan de teammanagers coachen. Ik overleg met de regiomanager of zij het ziet zitten.’
Boosheid slijt
Als ik Rob voor de derde keer zie zijn we allebei op vakantie geweest en bruin. ‘Het was een zorgeloze tijd. Tijd doet iets met boosheid. Maar ook het inzicht in mijn talenten. Ik ben in orde’.
Hij sprak met zijn regiomanager. Ze is blij dat Rob de andere leidinggevenden gaat coachen en de financiën en budgettering overneemt. Rob gaat een financiële opleiding doen.
Rob is actiever. Hij pakt niet alleen de kansen die voorbij komen, maar schept ook nieuwe mogelijkheden. De uitvoering van de zorg gaat naar de gemeenten. Collega-zorgaanbieders worden concurrenten. Rob zet in op samenwerking. Voor de onderhandelingen heeft hij alles in huis.
De nieuwe plannen met externe partijen passen bij hem. Hij gaat onderhandelen, samenwerken, verbinden, financiële zaken bestuderen. Allemaal vanuit zijn huidige functie.
Rob gaat weer vol voor zijn werk. Met plezier!
Zwaan
Tips
Een demotie kan een flinke klap voor je zelfvertrouwen zijn en je boos en onzeker maken. Argumenten zijn soms onbegrijpelijk. Met deze tips maak je er wat van.
- Blijf er niet in hangen maar ga naar buiten en wandel! Richt je aandacht naar de natuur. Ad Bergsma maakte een prachtige natuurwandeling. Je vindt hem bij deze nieuwsbrief.
- Ontdek waar je kracht ligt: wat zijn je talenten? Waar heb je plezier in. Breng het uitvoerig in kaart. Dat geeft energie.
- Kijk welke kleine stappen je kunt nemen om het werk meer naar je wensen te zetten? Word zo concreet mogelijk. Bespreek het voor met een vertrouwd iemand.
- Ga in gesprek met je leidinggevende. Vertel helder wat je wel wilt en wat dat je leidinggevende oplevert.
- Volg een opleiding. Het ontwikkelen van je talenten is een van de grootste geluksgevers (onderzoek Motivaction 2011). Dus blijf je hoe dan ook inzetten.
- Steek tijd in je hobby of zoek een nieuwe hobby. Rob wil zich gaan inzetten voor zonnepanelen op daken in zijn wijk.
Maakte jij het mee? Een demotie? Wat was jouw manier om er mee om te gaan? Deel je ervaring op mijn weblog en help de lezer.
Geef een reactie