Veel mensen sleutelen aan dingen waar ze niet goed in zijn. Ze zijn ontevreden over zichzelf en doen steeds opnieuw pogingen om dingen te verbeteren. Het is een heilloze en vermoeiende weg. Het blijkt veel efficiënter én leuker te zijn om je te storten op je talenten. Lennart (35) besloot tijdens het wandelcoachtraject te stoppen met ploeteren en richtte zijn werk anders in. Nu geniet hij weer.

Lennart werkt als manager bij een organisatie-adviesbureau; hij geeft leiding aan consultants die veranderprocessen in bedrijven begeleiden. Zijn baas geeft hem op voor een coachtraject. ‘Hij twijfelt te veel en moet veel sneller beslissingen leren nemen’, zo vindt hij. Lennart zelf wil ook dat er iets verandert. Hij wordt vaak moe van zijn werk en is onzeker als er iets misgaat. Thuis piekert hij veel. Hij vindt zijn baan leuk, maar waar ligt het dan aan?

Stokken bij de uitvoering

Tijdens onze wandelingen merk ik dat Lennart helemaal niet het type snelle beslisser ìs. Hij spreekt doordacht en kiest zorgvuldig zijn woorden, hij analyseert alles wat we bespreken. Uit de Talententest blijkt hetzelfde; hij is een intellectuele denker en een ideeënvormer. Hij combineert intellect met creativiteit. Het probleem is echter dat hij in zijn werk niet altijd op deze kracht kan vertrouwen. Dat tast zijn zelfvertrouwen aan. Als er zich acute problemen voordoen, gaat hij flink nadenken en raakt hij aan het twijfelen. Ook al zegt zijn intuïtie hem dat hij moet ingrijpen, dan nog blijft hij nadenken over de juiste beslissing.

Zijn talenten kan Lennart wel heel goed en bruikbaar inzetten in de startfase van een project. Hij geniet wanneer hij het probleem van een bedrijf analyseert en vervolgens oplossingen bedenkt. Hij krijgt snel verschillende originele ideeën en kan de waarde ervan inschatten. Zijn oplossingen zijn ijzersterk en creatief. Hij kan voor de implementatie van die oplossingen ook heel goed de vertaalslag maken en een concreet plan schrijven en dat presenteren. Maar wanneer het op de uitvoering aankomt, stokt hij. Hij moet in die fase dingen doen die niet goed bij zijn sterke punten passen; hij ís nu eenmaal niet de beheersmatige, gestructureerde controleur die op alle details let en acuut mensen aanstuurt.

Creatieve oplossing

Lennarts probleem speelt bij heel veel mensen. Op de werkvloer moeten we alles kunnen, terwijl je nooit overal goed in kunt zijn. Vaak wordt er niet gekeken naar iemands talenten, maar gesleuteld aan de zwakke punten. Bedrijven sturen mensen die een hekel hebben aan presentaties geven naar een cursus als ‘Presenteren met overtuiging’. Onzekere managers doen workshops ‘Krachtig leiding geven’, terwijl ze misschien juist veel beter op hun plek zijn als uitvoerend expert. Beter is het om jezelf te accepteren zoals je bent, met zwakheden en talenten. En je dan te concentreren op waar je wèl goed in bent!

‘Stel dat je je alleen hoefde bezig te houden met de eerste fase van een project, hoe zou je dat vinden?’, vraag ik Lennart. ‘Dat zou fantastisch zijn!’, zegt hij. Op zoek naar een creatieve oplossing voor zijn wens bedenkt Lennart dat hij één consultant in zijn team heeft die juist wel heel goed is in structuur en details. Het is iemand die ook nog eens toe is aan een verdere uitdaging. Lennarts ideale rechterhand dus. Lennart voelt zich sterk in zijn wens en voelt het zelfvertrouwen in hem stromen. Dit zou zo goed bij hem passen en heel goed zijn voor de organisatie! Hij stapt naar zijn leidinggevende met het voorstel om met deze consultant zijn werk te verdelen; hij zal zich op de startfase richten en de ander op de uitvoering. Zijn baas is enthousiast; hij is slim en ziet in dat werknemers die doen waar ze goed in zijn meer werk verzetten en zo meer geld binnenhalen.

Minder stress, meer energie

Het blijkt een gouden greep. Blij vertelt Lennart me een paar maanden later dat deze inzichten zijn manier van werken compleet hebben veranderd. ‘De nieuwe verdeling heeft enorm geholpen. Ik ben minder gestresst en krijg weer energie van waar ik mee bezig ben. Ook durf ik weer meer te varen op mijn intuïtie; mijn denken zit me niet meer in de weg maar is juist een eigenschap geworden die me helpt mijn werk beter te doen.’

Sleutel niet aan jezelf

Verspil jij ook energie aan doen waar je niet goed in bent? Met deze tips haal je alles uit jezelf en word je werk weer leuk.

*Vind uit waar je goed in bent. De werkzaamheden waar je energie van krijgt, sluiten meestal goed aan bij je talenten. Houd een week lang bij van welke activiteiten je energie krijgt en wat juist energie kost. Welke talenten ontdek je? Wat als je dit meer zou inzetten? Als bepaalde werkzaamheden je alleen maar energie kosten, passen ze niet goed bij je.

*Stop met sleutelen aan waar je niet goed in bent, accepteer dat daar niet je kracht ligt. Cursussen volgen om zwakke punten te verbeteren, zetten meestal geen zoden aan de dijk. Je wordt er met veel inspanning ietsje beter in, maar als je tijd en energie besteed aan waar je wél goed in bent bereik je veel meer en kun je erin gaan excelleren! Volg een cursus waar je verschrikkelijk veel zin in hebt!

*Bekijk hoe het anders kan. Ga met je leidinggevende om tafel zitten en bespreek welke werkzaamheden je kunt uitbreiden en uitbesteden. Misschien zit er wel iemand in je team die presentaties geven fantastisch vind, terwijl jij het liefst verslaglegging doet.

*Nu denk je misschien: mijn werk kán helemaal niet anders. Maar wanneer je je talenten ontdekt, krijg je een natuurlijk zelfvertrouwen. Dat geeft ontspanning en een heldere geest. En dat zorgt er weer voor dat je creatiever wordt in je oplossingen én anderen daarvan weet te overtuigen.

*Een tip voor managers: weet welke talenten je teamleden hebben. Maak er gebruik van! Probeer de taken op zo’n manier te verdelen dat medewerkers hun talenten optimaal kunnen gebruiken. Ze hebben meer plezier in hun werk, worden productiever en leveren meer geld, omzet of resultaten! Wie wil dat nu niet?

Succes en hartelijke groet,

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau