We zijn getalenteerde en leuke mensen en we twijfelen aan onszelf. Anderen vinden ons prima, maar wij vinden dat we het beter moeten doen. We hebben een stem in ons hoofd die zegt ‘je bent eigenlijk niet goed genoeg, maar niemand mag dat merken.’

Mirjam bijvoorbeeld. Zij is creatief therapeut en barst van het creatieve talent, maar toch denkt ze dat ze net als een deel van haar vriendenkring advocaat moet worden. Zij hebben in haar ogen een geweldig leven en dat van haar steekt er maar mager bij af.

Ken je dat? Dat je denkt dat je anders, beter, meer moet zijn? Misschien probeer je je gedachten en gedrag te verklaren: ‘waarom doe ik zo en niet anders, waar kom het vandaan?’. Maar je merkt dat je in de piekerstand komt en je wordt er alleen maar onzeker van.

Of je praat erover met vrienden of je partner. Je hoopt dat zij goede tips hebben of dat je je hart kunt luchten. Maar dan werkt het maar even en na een tijdje werkt het zelfs averechts. Zij hebben het verhaal al zo vaak gehoord, en komen vaak met dezelfde oplossingen en bemoedigende woorden. ‘Kijk dan, dat project lukte je wel heel goed!’ Je raakt geïrriteerd van hun voorspelbare reacties. En ondertussen blijft die stiekeme stem in je hoofd maar roepen: ‘ik ben helemaal niet goed genoeg.’

Wat helpt wel? Kijk naar de eenvoud van de natuur.

De natuur is. Punt. De bomen, planten en dieren doen. Ze vragen zich niet af of ze goed zijn of niet. Zelfs de meest kromme boom is gewoon krom. Een mank vogeltje is niet verdrietig maar leeft een beetje mank. Een beuk treurt niet dat er geen eikels aan zijn takken hangen.

Maar hoe doe je dat dan? Jezelf accepteren precies zoals je bent. De volgende oefening is een goede start.

Wandeloefening: het 100 procent oké-stempel

Wandel op een mooie locatie. Schakel je mobiel uit. Begin met de basiswandeling. Het is een heerlijke mindfulle manier om dicht bij jezelf te komen en in de natuur. Geniet van de bomen, ritselende blaadjes, de regen, of wat je ook maar om je heen ziet en voelt. Zie hoe de natuur is.

Stel je dan voor dat je 100 procent in orde bent. Net zoals de natuur zichzelf ervaart. Er hoeft geen millimeter anders aan je. Je bent goed zoals je bent. Realiseer je dat het echt waar is dat je 100 procent in orde bent.

Hoe voel je je dan? Neem er de tijd voor dit gevoel door te laten dringen. Hoe merk je het in je lichaam? Hoe denk je over jezelf? Wat zijn eigenlijk bijzonder leuke dingen aan jou? Wat zou je willen doen vanuit deze vriendelijke houding? Voel je je al wat milder? Nu kun je fouten maken zonder dat het direct schuldgevoelens en stress oplevert. Je wordt daadkrachtiger en zoekt naar oplossingen, in plaats van jezelf voor de kop te slaan.

Als Mirjam, de creatief therapeut zichzelf het 100% oké-stempel geeft, verschijnt er een glimlach. Ze vindt het haast ongeloofwaardig en het lijkt vluchtig, maar even ziet ze dat ze goed is. Precies zoals ze is. Ze vertelt me dat ze dol is op bloemen maar er nooit eerder aan dacht om er mee te werken. Nu dus wel. Een eigen bloemenwinkel? Ze weet het nog niet en ze gaat op onderzoek uit. Ze verzamelt moed en bezoekt de hippe bloemenwinkel in haar straat. Een leuk gesprek resulteert erin dat ze er een dag in de week onbetaald gaat werken. En, tot haar grote geluk, vindt ze een opleiding ‘Floral Design’. Ze start er twee maanden later mee en ze geniet ervan. Dit is waar ze echt blij van wordt. Ze is verlost van het idee dat ze rechten zou moeten studeren. Ze verbaast zich erover dat ze dat steeds dacht. Het werk als creatief therapeut zet ze voorlopig wel voort. Maar nu met een bloementintje.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau