Chantal Rijsbergen (45) breidde haar yogalessen, Reikibehandelingen, massages en mindfullnesstrainingen uit met wandelcoaching. Chantal weet uit ervaring hoe belangrijk het is om tot rust te komen. Haar hele praktijk is hierop ingericht. ‘Steeds meer mensen zijn op zoek naar rust. Ik help ze om die rust te vinden.’

Voelen en weten

Sinds kort weet Chantal dat ze een vorm van autisme heeft. ‘Dat was een openbaring, nu begrijp ik mijn overprikkeling veel beter. Als je geen autisme hebt vallen ze je misschien niet eens op!’

‘Door middel van yoga-oefeningen en wandelingen in de natuur kunnen mensen met autisme meer voelen, zodat ze begrip krijgen voor wat er met ze gebeurt. Vaak is het voor hen lastig om écht te voelen en te weten wat het precies is waar ze op reageren en wanneer het ze teveel wordt. En: hoe ga je ermee om als je merkt dat je grens is bereikt? Wat kun je doen om weer rustig te worden? Daar kan een partner vaak goed bij helpen. Voor partners is het vaak ook heel fijn om even met iemand te praten die weet hoe het werkt.’

Wandelen helpt

‘Vier jaar geleden, eigenlijk vanaf het moment dat ik ging trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse, voelde ik: dit is zo lekker, wandelen is echt goed voor een mens!’ Chantal is direct op zoek gegaan naar mogelijkheden om het in haar veelzijdige praktijk te integreren en kwam bij de Wandelcoach Opleiding terecht.

Van binnen naar buiten

‘Wandelcoachen is perfect te combineren met wat ik al doe. Ik bied een pakket waarin aandacht voor lichaam en geest centraal staat. Buiten in de natuur vinden mensen rust en praten ze makkelijker. Het brengt zaken terug naar de juiste proporties.

Als je binnen bent ben je vanzelfsprekender ook meer naar binnen gericht. Je blijft makkelijker in je hoofd zitten. Ook bij mezelf heb ik ervaren dat het zo werkt. Het naar buiten gaan, het in beweging zijn en de frisse lucht, het helpt direct. Je krijgt een open houding, je hoofd raakt leeg. Dan is er ruimte om te ervaren wat je werkelijk bezighoudt. Een andere omgeving geeft ook andere ideeën. Soms lijken de antwoorden zomaar uit de lucht te vallen. Dat is zo mooi!’

Een prachtige zonnestraal

‘Eén van mijn coachees was gestopt met werken en had geen maatschappelijke verantwoordelijkheden meer. Ze voelde zich nutteloos en vroeg zich af wat haar toegevoegde waarde nog was. Met haar deed ik de oefening ‘De Innerlijke Vriend’. De Innerlijke Vriend is iemand die jou door en door kent én onvoorwaardelijk van je houdt. Wat zou hij tegen je zeggen, over dat gevoel waar jij nu mee rondloopt? vroeg ik haar. En precies op dat moment brak de zon door. Het was zo mooi, het licht viel precies op haar, een prachtige straal tussen de bomen door! Ze zei: ik mag in het licht staan. Ik mag er zijn. Ik ben er al!’

De Innerlijke Vriend gaf haar de zonnestraal, als een reminder! Daarna vertelde ze waarop ze belangrijk is voor anderen. Ze doet veel dingen gewoon zomaar, zonder daar zelf bij stil te staan! Dat was een enorme eye-opener voor haar.’

Ruimte maken

‘Een favoriete oefening van mij, uit de Toolkit die je meekrijgt vanuit de Wandelcoach Opleiding, is de Zintuigenwandeling. In feite doe je een hele uitgebreide bodyscan. Je loopt je lichaam langs en vervolgens open je bewust al je zintuigen. Voel de wind langs je huid, luister naar wat je dichtbij en ver weg hoort. Wat ruik je, wat zie je, je loopt alles heel rustig na. Dat maakt je bewuster van jezelf en van de omgeving. Een verademing. Ik begin elke coachwandeling ermee. Zelf doe ik hem ook. Het helpt me ontspannen, ruimte maken en bewust voelen.’

Metaforen

‘Steeds meer mensen willen naar buiten. Dat is mooi. Je loopt, je ademt frisse lucht. Het vinden van metaforen in de natuurlijke omgeving maakt het benoemen van struikelblokken en wezenlijke problemen zoveel makkelijker. Tijdens de Wandelcoach Opleiding krijg je ook inzichtelijke en bruikbare informatie van professionals uit andere werkvelden, zoals de boswachter! Ik vind dat geweldig. Dat maakt dat ik nu nóg meer verdieping kan geven aan een wandelcoachtraject.’

Afwisselende agenda

Elke ochtend van de week geeft Chantal Rijsbergen yogalessen in haar studio Upside Down Body & Mind, behalve op zaterdag. Op maandag-, dinsdag- en woensdagavond heeft ze ruimte voor Reiki, en de doordeweekse middagen zijn gereserveerd voor wandelcoaching of behandelingen. Alles samen maakt het voor Chantal lekker afwisselend.

‘Nu al zijn er mensen die yoga-lessen bij Upside Down volgen en vragen of ik ze een massage kan geven. En er zijn mensen die vanuit yoga ook naar wandelcoaching hebben geïnformeerd. Ik verwijs mensen wel door zodra ik denk dat het niet binnen mijn aanbod valt.’

Een autisme vriendelijke stad

Chantal Rijsbergen probeert haar yogaprogramma en wandelcoachingstraject voor mensen met een vorm van autisme bij verzekeraars in het aanvullende pakket te krijgen. ‘Het is namelijk een hele specifieke doelgroep waarbij je rekening houdt met hele specifieke dingen. Ik heb er een gerichte yoga-opleiding voor gedaan.

Inmiddels ben ik bekend bij het centrum voor autisme hier in de buurt en schuif ik aan bij een werkgroep die Leiden autisme-vriendelijker wil maken. Ik sta met mijn bedrijf ook op Unieksporten.nl, voor mensen met een handicap, zichtbaar en niet-zichtbaar.’

Outsidefulness!

Toen ik mijn jongste vertelde dat ik de Wandelcoach Opleiding ging doen en wat dat inhoudt, kwam mijn zoon direct met een naam! “Mam, als je de mindfulness nou ook buiten gaat doen hè, met dat wandelen, waarom noem je het dan geen ‘Outsidefulness’?“ Dat vind ik zo mooi! Dus zo heet het nu ook: Outsidefulness Wandelcoaching.

Van Chaos naar balans

Chantal Rijsbergen begeleidt, via haar ‘Outsidefulness Wandelcoaching’, mensen die door aanhoudende overprikkeling, door (bijna) burn out of vanwege een vorm van autisme, een continu gevoel van chaos ervaren, naar meer rust, overzicht en inzicht in patronen, zodat ze zich beter in balans voelen en weer met meer plezier in het leven staan.

Kijk op upsidedownbodyandmind.com

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau