Charlotte, 42 jaar en jurist, rondde begin dit jaar het wandelcoachtraject af. Ze schreef haar persoonlijke en aangrijpende verhaal over haar burn out, haar worsteling, het opkrabbelen en de bevrijdende stappen die ze uiteindelijk nam. Lees het in: ‘Burn out: maak het helder en behapbaar.’

Charlotte:

Burn out symptomen

Negen maanden na het overlijden van mijn moeder klop ik in een bijna verwilderde paniek aan bij Het Coach Bureau. Het gaat slecht met me. Ik slaap niet goed, heb permanent hoofdpijn, ben onder behandeling bij een fysiotherapeut voor totaal geblokkeerde schouder- en nekspieren en krijg dan ook nog hartkloppingen.

Ik kan het niet ontkennen: het zijn burn out symptomen. Dat was mijn signaal dat er iets moest gebeuren. Ik dacht, als ik zo doorga, dan hebben mijn kinderen straks geen moeder meer. Ik wist wel dat ik in de rouw was, maar intuïtief voelde ik dat er meer aan de hand was, iets dat de rouw oversteeg.

Vastgelopen in studie

Een paar jaar eerder liep ik vast in mijn studie rechten. Het lukte me maar niet om een stageplek te vinden, waardoor ik niet mocht afstuderen. Ik stond voor de keuze, stoppen of doorgaan. Ik deed een gooi op google, op zoek naar iemand die me zou kunnen helpen de juiste beslissing te nemen. Ik kwam op de website van Hilde Backus en meldde me aan voor een kennismakingsgesprek.

Hilde belde me en in een kwartier tijd had ze mijn vastgelopen denkpatroon al doorbroken. Mijn enorme vraagstuk was teruggebracht naar heldere en behapbare nieuwe gedachten. Ik was onder de indruk, want dit was nog maar het intakegesprek, het echte coachen (in de natuur) moest nog beginnen! Twee dagen later vond ik toch ineens de stageplek en annuleerde ik de coaching. De noodzaak was weg, maar ze had een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Mijn uitstraling

Niet zo vreemd dus dat ik een kleine vier jaar later weet waar ik moet zijn. De rouw had een proces in gang gezet dat kort samengevat ging over het loslaten van oude (familie)patronen en gedachtes over mijzelf. Zowel in mijn familie als op mijn werk voel ik mij op dat moment een klein kind, terwijl ik dan toch al 42 ben. Ik probeer mij los te maken uit die rol, maar merk dat het niet gewaardeerd wordt. Ik ondervind veel weerstand en dat doet pijn en kost me veel energie. Mijn vraag aan Hilde is, hoe kan ik op de werkvloer de uitstraling krijgen die bij mijn leeftijd past?  

sneeuwklokken

Burn out: geen moment voor grote besluiten

Soms moet je dan net een beetje geluk hebben. De agenda van Hilde zit overvol en zij biedt mij de keuze om όf nog even te wachten met de wandelcoaching όf de wandelcoaching te volgen bij collega Tineke Franssen. Ik kies voor Tineke omdat ik overloop, ik kan niet wachten, zo voelt het.

Tineke laat mij in twee wandelingen inzien dat ik na jaren van werken en studeren, zorgen voor mijn gezin en mijn moeder, simpelweg doodop ben en dat ik niets moet willen veranderen nu. De wens om iets te veranderen mag er wel zijn natuurlijk, maar nu ik me de burn out weer realiseer, eerst maar eens rust. Als absolute voorwaarde voor herstel en groei.

Burn out vraagt niets anders dan: gestructureerd en actief tot rust komen

Ik vind het doodeng om alles los te laten. Tineke helpt me daarbij, wat doet ze dat goed. Door haar heldere formuleringen en no-nonsense houding weet ze me het vertrouwen te geven dat ik rust mag nemen. Ik neem een sabbatical van zes maanden met gestructureerde wandel-activiteiten van Tineke. We parkeren de coaching, eerst maar eens even op krachten komen.

De rust doet me goed. Ik voel dat ik mentaal en fysiek sterker wordt, maar tegen het einde van mijn sabbatical heb ik nog steeds geen idee welke kant ik op wil met mijn werk. Gelukkig heb ik nog twee wandelingen staan. Ook merk ik dat mijn nieuwsgierigheid naar een coachwandeling met Hilde toeneemt. Uiteindelijk is het telefoongesprek van vier jaar geleden met háár, de reden geweest om te gaan wandelen. Ik leg de vraag voor of het mogelijk is om de laatste twee wandelingen met Hilde te lopen en beide dames staan hier positief tegenover. Wat fijn en bijzonder om te merken dat het hen uitsluitend om mijn herstel te doen is en er geen enkel ander motief meespeelt.

elfenbankjes

Zwammen

Mijn eerste wandeling met Hilde is aan het begin van de herfst. Mijn energie is anders. Tijdens de eerste wandelingen in de winter voelde ik me zwaar en vermoeid, nu, na een relaxte zomer, voel ik me uitgelaten en in die sfeer ratel ik tegen Hilde aan.

Midden in een zin wijst ze naar opkomende zwammen en paddenstoelen. Rond de stam van een omgevallen boom zien we ook iets groeien. Ik vraag me hardop af hoe zo’n paddenstoel ook al weer heet en ik zeg “is dat niet eekhoorntjesbrood?” “Hmmm” zegt Hilde “of is het een elfenbankje?” Ik kijk naar Hilde en zeg “ja een elfenbankje, dat is het” en in mijn gedachte zie ik haar in eens als boselfje. Daar doet ze me aan denken, verfijnd, gracieus, maar oh zo krachtig.

Is dit mijn plek?

We wandelen verder en binnen de kortste keren komen we tot de kern, zit ik eigenlijk wel op mijn plek in mijn huidige functie? Ik blijk hele andere authentieke wensen te hebben dan het zijn van een procesjurist. Geen wonder dat ik mijn uitstraling niet gekoppeld krijg aan mijn functie en dat ik daar veel energie mee verlies.

We verkennen mijn alternatieve opties, die er in eens voldoende blijken te zijn, en gaandeweg het gesprek raak ik overtuigd van mijn mogelijkheden. Dat is vreemd, dingen die misschien al wel vaker tegen me gezegd zijn, maar nooit binnenkwamen, treffen nu in eens doel. Ik geloof het. Hilde heeft vanuit de rust van de natuur een sfeer neergezet van vertrouwen en oprechte interesse en ik stel mij open voor haar complimenten, ik groei.

zwam

Ontslag

We spreken af om snel de volgende wandeling in te plannen, maar dan gebeurt er iets onverwachts. Ik word ontslagen bij een reorganisatie en de jurist in me komt naar boven. Reorganiseren is tot daar aan toe, maar dan graag wel volgens de regels in de wet en dat nu juist gebeurt niet.

Vanuit het diepst van mijn wezen ga ik de strijd aan, want ook dat is een kant van mij. Er volgt een rechtszaak en pas als die achter de rug is, heb ik weer ruimte om met Hilde te wandelen. Het is dan exact een jaar geleden dat ik in paniek bij Hilde aanklopte. Het is weer winter, maar vandaag voelt het niet zwaar en vermoeid, maar zonnig.

Volwassen geworden

Wat is er veel gebeurd. Mijn initiële vraag was hoe ik mijn uitstraling kon koppelen aan mijn functie-inhoud, maar nu zie ik dat het over veel meer ging dan dat. Het overlijden van mijn moeder heeft, ondanks het vreselijke gemis enerzijds, ook een totaal proces van definitief volwassen worden mogelijk gemaakt. Daar past sowieso een hele andere uitstraling bij en voor dat proces heb ik een jaar en een rechtszaak nodig gehad. Tineke en Hilde hebben beiden, op geheel eigen wijze, bij het moment passende ondersteuning geboden.

narcis

Een vracht aan mogelijkheden

Hilde en ik ronden af. De opties die we in de herfst verkend hebben, werken we verder uit. Waar ze in oktober nog interessant maar onwennig waren, zijn ze nu voor mij echt, realistisch en haalbaar. We verzinnen een URL voor mijn website en Hilde geeft me nog een paar zeer nuttige en praktische tips voor het schrijven van een blog. Mijn hoofd is vrij en hoewel ik officieel werkeloos ben, zie ik voor het eerst sinds tijden een vracht aan mogelijkheden en voel ik het perspectief van de toekomst.

Voor mij geen harde doorgewinterde rechtbank tante meer, maar een zachtere kant op, waarbij ik mijzelf kan zijn. Volwassen, analytisch maar ook gevoelig, misschien licht naïef en af en toe in elfjes gelovend. Ik had geluk, ik had er twee!

Charlotte

Dank Charlotte, voor je persoonlijke verhaal. Je koos ervoor om je nieuwe bedrijf niet wereldkundig te maken in dit verhaal. Daar ga je zelf mee de markt op, los van dit verhaal. Tineke en ik vonden het bijzonder om je te volgen in dit lange traject en danken je voor de veren.

Tineke en Hilde

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau