Bore-out?

Twee jaar geleden belde ze. Marian voelde zich lusteloos door haar organisatorische baan bij een onderwijsinstelling: te veel administratie, te veel routine. De saaiheid vloog haar aan. Ooit was ze afgestudeerd als socioloog, ‘maar daar is geen droog brood in te verdienen’, zei ze. Als alleenstaande moeder van twee kinderen had ze inkomen nodig. Nu belde Marian opnieuw. Met pijn in haar nek, schouders, maag, met hartkloppingen en slapeloosheid. Ze verliet haar werk hyperventilerend. Een vriendin mailde haar een oud verhaal van Merel op mijn website, en toen viel het kwartje: ‘Misschien heb ik wel een bore-out?

Worstelen

We wandelen in Amelisweerd. Het regent maar het is niet echt koud. Haar ogen staan ver open, haar voorhoofd fronst zich in golfjes. Ze praat en verontschuldigt zich dat ze praat. Ze zit vol. Een bore-out, mijmert ze. Ze worstelt met verwachtingen van haar kinderen (ze kunnen niet aan alle uitstapjes, sporten, feestjes meedoen), ouders (geslaagd en bemiddeld), vriendinnen (moe van haar verhalen). En dat werk…? Ze voelt zich moe en eenzaam.

Voelen

We doen de Basiswandeling. Ik hoor haar diep zuchten. Ik nodig haar uit het lichte briesje te voelen in haar gezicht en dan de natuur te horen, ruiken en zien. Er verschijnt een glimlach en meteen erna een stroom van tranen. Ze ontspant. Ze laat haar plu zakken, regen en tranen maken klein stroompjes in haar gezicht. Ze is stil. En dan, zoekend naar woorden: ‘ik voel weer iets. Iets van mezelf.’

We kijken om ons heen op de top van het eilandje in Amelisweerd. ‘Weet je, ik voel me soms helemaal leeg, ziek van niksigheid. Dit is anders. Ja, fijn.’ En dan, ‘jee, wat ben ik moe zeg’. Haar lichaam voelt zwaar en we lopen een tijdje in stilte zodat ze haar lichaam kan voelen. We nemen tijden om haar ‘iets’ te laten uitdijen. Het gaat over verlangen.

Verlangen

Een coachopleiding had ze al eerder met veel vreugde gedaan en ook al mensen gecoacht. Ze is aangesloten bij een bureau die haar af en toe een klant levert. ‘Hoe vind je dat om te doen?’ ‘Fantástisch.’ Ik ben even verrast over de energie die ze heeft als ze daar over vertelt. Het ligt voor de hand om te vragen ‘zou je dat meer willen doen’? ‘Ja, haha!’ galmt het over de Kromme Rijn. En meteen daarop, ‘maar…daar ben ik niet goed genoeg voor.’ Een bore out kan je knap onzeker maken.

Haar baan vormt een dilemma. ‘Natuurlijk heeft ze na werktijd alle tijd voor haar kinderen, om een coachopleiding te doen en in haar moestuin te werken. Vriendinnen ziet ze noodopvang regelen, e-mails checken en ploeteren met hoge werkdruk. Dan is ze weer even opgelucht over haar baankeuze. Maar ze weet dat haar situatie onhoudbaar is.

Doen

Ze voelt zich rustig, geniet van de wandeling in de natuur. We doen een wandelcoach-oefening om op koers te komen en onderzoeken haar verlangen verder heel nauwkeurig. Het blijkt eenvoudig: coachen staat als een paal boven water. Dát is wat ze wil. ‘Daar wil ik echt voor gaan’. Ze wil drie coaches interviewen om een beeld te krijgen over klanten genereren en wat een coach nu al doet op een dag. En ze gaat dagelijks wandelen, want dat bevalt haar wel.

Doorbreek routine

Angst voor verandering maakt dat we vaak blijven plakken in een situatie die niet gezond is en een bore-out ontwikkelen. Je hebt een (goed) betaalde baan en financiële verplichtingen. Je kunt niet zomaar je baan opzeggen om je dromen na te jagen. Dat hoeft ook niet. Een kleine verandering in je dagelijkse patroon kan al een start vormen. Routine doorbreken is stap één zodat je jezelf een nieuwe uitdaging geeft. Marian wandelt dagelijks.

Groot besluit

Ze mailde het al. Nu ik haar weer zie vertelt ze het: ‘ik heb gesproken met mijn leidinggevende en we gaan toewerken naar het beëindigen van mijn contract’. ‘Zo!’, zeg ik. ‘Ik ben enorm opgelucht! Ik had dat van te voren niet kunnen bedenken. Ik voel me bevrijd, een soort ontsnapt. Ik rond mijn werk over een half jaar af en ik neem mijn vakantie nu snel op.’

De coaches gaven bruikbare info en ideeën. ‘Ze zijn enthousiast over hun werk en als ze erover vertellen, weet ik dat ik dat kan. Ik ben goed opgeleid en heb de afgelopen jaren een aantal mensen met succes gecoacht.’ Twee coaches hebben voldoende klanten. De derde coach niet en dat baart haar zorgen. Maar Marian heeft een jaar. Eerst wil ze een half jaar naast haar werk bouwen aan haar bedrijf en dan een half jaar in een traject van het UWV. Wel met minder inkomsten, dus daarom gaat ze nu al flink aan de slag met haar bedrijf. ‘Ik wil dit al heel lang Hilde, maar ik zag niet dat het voor mij weggelegd was. Nu wel!’

Wandelen

‘Hoe is het eigenlijk met de bore-out klachten?’ ‘Hartkloppingen zijn weg, nek is losser, hyperventilatie was eenmalig dus ja, het gaat stukken beter.’ Ze is trouw in haar dagelijkse wandeling. Soms neemt ze haar zoon mee voor een langere wandeling op weg naar school. ‘We doen een ronde, eerst met zijn tweetjes gezellig en op het eind sluiten andere kinderen aan. Heel grappig zo’n stroom.’

Nog een coachopleiding

De volgende coachwandelingen besteden we aan rust nemen en herstellen. En ook aan nichen, een coachprogramma ontwerpen en teksten maken voor haar website. Zo kan ze zich bij het bureau waar ze al is aangesloten meteen beter profileren. Dat levert alleen al door het vertellen een nieuwe klant op. Verder besluit ze eerst nog een erkende lichaamsgerichte coachopleiding volgen; ze wil beter beslagen ten ijs komen. Marian gaat mensen met bore-out klachten coachen en ze gaat fysiek met hen aan de slag.

Hervonden

Haar werk gaat door, maar Marian leeft op. Met een helder perspectief, dagelijkse wandelingen, de bouw aan haar coachbedrijf, het spreken en leren van succesvolle coaches en het volgen van een coachopleiding hervindt ze haar energie. En zichzelf. Haar bore out klachten zijn flink afgenomen.

Bore-out. Wat is het?

Bore-out door structurele verveling komt vaak voor bij mensen die uitdaging missen, die te weinig werk hebben om hun dag mee te vullen of die onder hun niveau werken. Het lijkt een makkelijk baantje maar de verveling is niet te harden. De situatie wordt van kwaad tot erger. Om 14.00 uur ben je klaar met je werk en dan moet je nog uren blijven. Je hebt alle tijd om je Facebookpagina te checken of de nieuwe collectie van je favoriete webshop te bekijken. Uiteindelijk gaat de verveling je leven volledig beheersen.

Onderbelasting

Je hebt veel meer in huis maar door de onderbelasting kun je je talenten niet inzetten en verder ontwikkelen. Dat frustreert enorm. Je denkt bijvoorbeeld dat je na je academische opleiding een baan op dat niveau niet aankunt en je kiest voor een veilig niveau. Dat geeft een zeker gevoel denk je nog. En aanvankelijk is dat ook zo. Maar op den duur trek je het niet meer.

Plakken

Het kan ook zijn dat je baan eerst uitdagend is maar je eruit groeit en blijft plakken. Vaak schamen mensen zich. Het staat nog steeds goed om het druk te hebben (hoewel de kentering nabij is), dus het kan zijn dat je je wat drukker gaat voordoen dat je het hebt. Er is ook de angst, wanneer je het eindelijk bespreekt met je leidinggevende, dat je dan taken krijgt die je niet aankunt. Faalangst zou een aanleiding kunnen zijn.

Bore-out. Heb ik dat?

Om bore-out aan te pakken moet je het eerst herkennen. Symptomen van een bore out lijken sterk op die van burn out. Van structurele verveling kun je behoorlijk vermoeid, gestrest en depressief raken. Maar er zijn meer aanwijzingen. Een bore out herken je onder andere aan:

 • Lusteloosheid. Je hebt weinig zin hebben om dingen te ondernemen
 • Fysieke klachten. Je hebt bijvoorbeeld een stijve nek, pijn in je schouders, maagpijn, zwaar hoofd, en ledematen die zo zwaar aanvoelen dat je het gevoel hebt dat je je voortsleept.
 • Ziekmelden. Je houd het niet meer vol en je bent kwetsbaarder voor griep en verkoudheid.
 • Slecht slapen. Je piekert veel.
 • Snel geïrriteerd raken.
 • Je gefrustreerd voelen.
 • Onzeker voelen. Je denkt dat je bar weinig in huis hebt.
 • Minder of juist meer zin in eten.
 • Vermijden van sociaal contact. Je blijft thuis want je hebt ‘toch niets te vertellen’.
  .

Bore-out. Tips om meteen te doen

Bore-out is een serieus probleem dat niet vanzelf overgaat. Ga er mee aan de slag. Dan kun je tot een effectieve oplossing komen.
Wat kun je nu al doen?

 • Ga naar buiten!
  Frisse lucht doet je goed. Maak je hoofd leeg in de natuur.
  Doe de basiswandeling. Stel je voor: je loopt door de bossen of langs het strand. Je voelt de wind door je haren en op je wangen. Je hoofd raakt leeg. Als je vaker wandelt komt er ruimte om tot rust te komen en ruimte voor wensen. Je gaat zien dat je dingen anders aan wilt pakken.
  .
 • Wat zijn je wensen die er toe doen?
  Je wensen die er toe doen zijn je diepste verlangens. Haal diep adem tijdens je wandeling en kijk naar de natuur. Visualiseer dat je frisse krachtige buitenlucht inademt en dat de natuur naar je knipoogt. Alles om je heen gunt je je wensen. Wat wens je? Hoe wil je het liefste leven? Hoe wil je werken? Waarvoor zullen mensen je waarderen en bedanken? Hoe zullen je relaties zijn? Wat doe je in je vrije tijd? Hoe is je gezondheid? Welke droom-opleiding wil je volgen? Deze inzichten krijg je al door gewoon naar buiten te gaan en tijd voor jezelf te nemen.
  .
 • Ontdek je talent
  Met een bore out doe je je je talent te kort. Bovendien heb je niet eens door dat je talent hebt! Dus ontdek je talent! Hoe? Wandel. Doe de basiswandeling.

  • Vraag het jezelf en duik je leven in. Op welke momenten had je plezier? Wat deed je? Welke waardering kreeg je ooit die je raakte? Waarvoor?
  • Vraag het de ander. Welke talenten herkennen zij bij jou? Vraag het eens aan 3 mensen. Doe het vandaag!
  • Doe de ecourse en ontdek je talent.
   .
 • Bespreek het met je manager
  Natuurlijk zie je daar tegenop. Je voelt je onzeker, denkt ondertussen dat je niet talentvol bent, en gaat nu als het ware opbiechten dat je al die tijd te weinig gedaan hebt. Toch is open-zijn de sleutel. Het wordt duidelijk hoe je je voelt en dat je verandering wilt. Bereid dit gesprek goed voor zodat het vooral gaat over je wensen. Zo geef je je manager al een clue voor de aanpak.
  .

  .
 • Ga op pad met een gecertificeerde wandelcoach
  Wandelen in de natuur heeft enorm veel positieve effecten. Combineer dat met een gecertificeerde wandelcoach en je hebt het optimale effect. Je kunt gericht aan de wandel, je diepe wensen, je talenten, je waarden en wat je drijft ontdekken. Je ontdekt de schoonheid in de natuur en in jezelf. Wandelcoaches nemen alle tijd om te wandelen, aantrekkelijke oefeningen te doen en (bij) te praten. Je bent meteen op je gemak en ze gaan met liefde op weg naar het ontdekken en realiseren van jouw wensen en verlangens. Je gaat luisteren naar je innerlijke stem, want diep van binnen weet je waar je gelukkig van wordt. Daar kun je op vertrouwen. De natuur helpt mee. Verfrissend! Kijk voor gecertificeerde wandelcoaches op wandelcoach.nl/wandelcoaches

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau