Maaike van Steen heeft jarenlang ervaring in de zorg en de GGZ. Na haar opleiding tot verpleegkundig specialist, begon het te kriebelen. Ze wilde naar buiten! Ze wilde het anders. Voor zichzelf beginnen. Haar collega Marian van Riel ging haar voor en is wandelcoach. ‘Dat vond ik geweldig. Maar was het ook iets voor mij?’, vroeg Maaike zich af. Ze legde het voor aan Marian. ‘Die was enthousiast. Toen bleek dat Marian een van de opleiders was binnen de Wandelcoach Opleiding, was ik om!’ Maaike heeft nu naast haar parttime baan als verpleegkundig specialist GGZ haar eigen wandelcoachpraktijk.

Kijken met een bril van de natuur

‘In eerste instantie was ik een beetje terughoudend’, zegt Maaike eerlijk. ‘Ik had een driejarige opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ achter de rug en 20 jaar ervaring in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Ik was bang dat er te weinig diepgang zou zitten in de Wandelcoach Opleiding. Maar er was zoveel nieuw: alles rondom het inzetten van de natuur was compleet nieuw voor mij, ontzettend leerzaam, wat is er veel mogelijk!’

‘Ik vulde mijn rugzak met ervaringsgerichte oefeningen die ik in de natuur toepas en voegde dit toe aan de kennis die ik al had. Zo haalde ik voor mezelf nog meer uit de opleiding. Ik zet al mijn eigen kennis nu in, door een bril van de natuur.’

Stress verlagend

‘Alleen het feit dat je in de natuur werkt, heeft al effect. Ik ervaar dat buiten zijn voor mijzelf en voor mijn coachee meerwaarde heeft. Ik ervaar minder stress. En voor de coachee werkt het net zo. Vaak komt iemand gehaast aan, heeft weinig tijd. Door rustgevende oefeningen komt iemand snel tot rust, onthaast. Je kunt ook iemand – letterlijk – stilzetten. Of samen langzamer gaan lopen. Zo komt mijn coachee meer in haar lijf. De natuur brengt rust, en mijn coachees komen sneller tot inzichten en oplossingen.’

Natuurlijke tegenpolen

Maaike schetst hiervan een voorbeeld: ‘Een vrouw die ik coachte was erg kritisch op zichzelf. Ze vond ze zichzelf geen goede moeder. Ik deed met haar de oefening Natuurlijke tegenpolen. Hierbij kies je twee objecten in de natuur die elkaars tegenpolen symboliseren. Zij koos voor twee bomen. De ene boom was een kaal, klein boompje. Deze stond voor altijd helpen en voor anderen klaarstaan. De andere boom was groot en vol in het blad. Deze stond voor kiezen voor zichzelf. Ik liet haar tussen de twee bomen heen en weer lopen, om haar bewust de twee posities te laten voelen. Het raakte haar, er kwam zoveel emotie los. Ze kon voelen: ‘Zo klein, dit is niet wat ík wil. Ik doe dit allemaal voor anderen. Ze zag in dat ze voorbij ging aan zichzelf en wat ze wél wilde doen.’ Ik bereik dat niet in de GGZ met alleen praten.

Inzichten verwerken

Als het past, geeft Maaike haar coachees een ‘verwerkingsopdracht’ mee zodat ze thuis aan de slag kunnen met wat ze tijdens de sessie hebben gedaan. ‘Omdat deze vrouw zo streng was voor zichzelf, vroeg ik haar om een brief aan zichzelf te schrijven, vanuit haar Innerlijke vriend, een prachtige oefening uit de opleiding. Wat zou hij of zij haar toewensen? Het was een bijzonder mooie brief waarin ze ontdekte dat ze eigenlijk haar eigen vijand was en hoe ze dat kon veranderen. Voor haar een heel waardevol inzicht’.

Haar coachee maakte graag foto’s. Zo fotografeerde ze ook de twee bomen uit de oefening. Die verwerkte ze later in een collage. ‘Dat herinnert haar aan haar inzicht en keuzes. En ze bezoekt de grote boom nog regelmatig’.

De tijd verdwijnt in het bos

‘In de natuur kom je tot rust. Dat is heerlijk en werkt goed voor coachees. Ik onthaast zelf ook. Wandelcoachen voelt voor mij niet als werken; ik ben gewoon lekker met iemand bezig. Het is dus voor mij de kunst om alles binnen de tijd te houden die staat voor een sessie,’ lacht Maaike. ‘Voor mij verdwijnt de tijd in het bos.’

Het stroomt weer

Tijdens de Wandelcoach Opleiding leerde Maaike over zichzelf. ‘In mijn werk als verpleegkundig specialist ging ook ík over mijn grenzen heen. Mensen met een hulpverlenershart herkennen dit denk ik wel. Het is hard werken in de GGZ, er is veel tijdsdruk. We voelen ons vaak over-verantwoordelijk. Ik merkte zelf dat ik daar niet gelukkig van werd. Het was ook niet goed voor mijn gezondheid. Ik heb tegen mezelf gezegd: ‘Ik ga het anders doen.’ Ik wisselde van baan en kader nu meer af. Daarnaast startte ik mijn eigen wandelcoachpraktijk waar ik zó van geniet. Het stroomt weer! Ik voel me geïnspireerd. Hier word ik blij van. Dit wil ik zoveel mogelijk mensen meegeven: We zijn onderdeel van een cultuur van hard werken, dat houdt niet op. Dus als je het anders wilt, moet je zelf ingrijpen. Je moet het zélf doen.’

Inspireren

‘Mijn toekomstdroom? Veel meer naar buiten in de GGZ. Daar is nog zoveel winst te boeken. Ook in huisartsenpraktijken. Ik gaf een workshop aan huisartsen over wandelcoaching. Ik inspireerde hen om hun patiënten door te verwijzen naar wandelcoaches en om zelf meer de natuur op te zoeken met patiënten. Ze waren geraakt. Wanneer je naar buiten gaat gebeurt er juist zoveel moois.’

Samen op ontdekkingstocht

In haar praktijk wandelt Maaike met mensen die (chronische) stressklachten hebben. Ze ontwikkelde het traject Terug in Balans. Daarnaast is Maaike bezig met een uitgebreider traject gebaseerd op de Acceptance & Commitment Therapy (ACT). In dit traject krijgt de coachee helder in beeld waardoor hij of zij uit balans is geraakt. We staan stil bij zijn waarden en hoe iemand van hieruit in actie wil komen. Natuurlijk kijken we ook naar de hobbels die iemand tegenkomt, zoals stress, negatieve gedachten en lastige emoties. Rustige aandacht en zelfliefde helpen dan. En de natuur ook!’

‘Iedereen met stressklachten kan bij El Camino wandelcoaching terecht. ‘Ook zonder verwijzing en diagnose kan ik je helpen. Ik zie wandelcoaching niet als een behandeling, maar als een avontuur dat ik met mijn coachee aanga. Ík hoop dat je tijdig hulp vraagt en niet wacht tot de klachten zo erg worden dat je uitvalt op je werk. Er is echt wat aan te doen!’

El Camino wandelcoaching

El Camino wandelcoaching is er voor mensen die oververmoeid zijn geraakt en doorgaan terwijl het lichaam stop zegt. Ze voelen zich uit balans door een opeenstapeling van stressvolle ervaringen. Kijk voor meer informatie op www.elcamino-wandelcoaching.nl

Na de zomer fris aan de slag als wandelcoach?

Wandelcoaching is fantastisch. Dat zeg ik het wel vaker, want het is écht een toevoeging. Dát we ontspannen en ons weer ‘mens’ voelen als we wandelen in de natuur merken we bijna allemaal. Ook dat we frisse ideeën krijgen of een antwoord op een dilemma. We kunnen onze gevoelens beter interpreteren en je humeur licht op. We knappen op in de natuur. Bijna iedereen weet en merkt het. Het is wetenschappelijk bewezen.

Als wandelcoach kun je deze effecten versterken. Daarmee help je je coachee verder op weg naar wat voor hem/haar van wezenlijk belang is. Hoe? Door zó te begeleiden dat natuur betekenis wordt voor je coachee, gekoppeld aan zijn vraag of wens. Zonder dat je suggesties, adviezen of oplossingen geeft.

En het kan ook door het wandelende lichaam verder in te zetten. We noemen het belichaamde emotie(tegen)regulatie. Mensen vinden hun rust of komen juist in actie, ze weten weer raad met emoties en ontdekken hun natuurlijke tempo. Je leert het in de Post Hbo Wandelcoach Opleiding. En veel meer natuurlijk.

We leven in een veeleisende prestatiegerichte samenleving die ons stress, spanning, onzekerheid en overbelasting geeft. ‘Nou, stel dan je grenzen!’, ‘Doe dan wat je leuk vindt!’, ‘Maak keuze en zorg dan dat je gelukkig wordt!’. Het zijn uitspraken die precies die veeleisendheid benadrukken. Vaak roepen we het tegen ons zelf. Ondertussen worden we vermoeider en weten we niet wat te doen.

Het vraagt dat mensen een pas op de plaats maken, op adem komen, helder worden en ontdekken welke behapbare keuzes ze willen maken. Wat kun je als wandelcoach daarin betekenen? Hoe kun je als hulpverlener naar buiten gaan? Leer het in de Wandelcoach Opleiding.

Wat leer je in de Wandelcoach Opleiding?

  • Heldere stappen! Je leert de structuur van een wandelcoachtraject. Veel studenten ervaren onze aanpak als vernieuwend en verfrissend.
  • Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap en je maakt kennis met heldere theorieën die we praktisch vertalen.
  • Je ontdekt hoe belangrijk verlangen is, hoe je coachee hier contact mee krijgt en hoe dit energie en koers geeft.
  • Je leert hoe je mensen zelf kan laten zoeken, zonder jouw interpretatie, advies, of suggesties. Je leert de vragen stellen die de ander helpen in zijn of haar eigen proces. Je geeft je vertrouwen aan de ander. En die gaat dat voelen.
  • Je begeleidt je coachee naar concrete gedragsstappen. Dan gaat er echt wat veranderen.
  • Je leert hoe je kunt begeleiden bij lastige emoties. En ook hier kan de natuur verzachten en troosten.
  • Met onze leuke en ervaren ondernemerscoach leer je de basis van ondernemen. Je leert ook hoe je wandelcoaching op je werk kunt introduceren.
  • Met de aimabele boswachter ga je op pad en krijg je kennis van de natuur en leer je wat dat kan betekenen in je coaching.
  • Natuurlijk ontvangt je:
    • 100 Heldere hand-outs,
    • De Tookit met ruim 30 wandelcoach-oefeningen waarbij de natuur betekenisvol wordt en het lichaam ontspant,
    • Een marketing wegwijzer,
    • Mijn wandelcoachboek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (2021, uitgeverij BOOM),
    • Mijn E-boek ‘Op weg naar plezier in je werk’ (2012 uitgeverij Forte),
    • Onze WandelcoachWaaier ‘Zo geef je bomen betekenis in je coaching’ die ik samen maakte met boswachter Norbert Kwint en natuurtekenaar Jasper de Ruiter. Een leuk en onmisbaar tool (past in je achterzak).

Hoe kun je aan de slag?

Na de zomer starten we met 3 nieuwe Wandelcoach Opleidingen.

  • Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst!
  • EXTRA GROEP in Bunnik!: 27 september, 25 oktober, 15 november, 20 december 2024, 24 januari, 14 februari en 7 maart 2025. Meld je hier aan.
  • NIEUW Ansen (Drenthe). Eenmalig en noordelijker wordt het niet!: 18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan. Nog 2 plekken.
NOBCO EMCC

Of je nu kiest voor de certificering van de NOBCO tot Practitioner Wandelcoach of voor de lichtere versie van de Wandelcoach Opleiding: in beide gevallen volg je een erkende Wandelcoach Opleiding op practitionerslevel. De NOBCO beoordeelde de opleiding als: clear, compact, targetted and of high quality!

Je bent van harte welkom. Mail naar  of bel/ app me op 06 170 66 750

Ik spreek je graag!

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau