Begin februari vierde Bernadette van de Laak de start van haar wandelcoachbedrijf ‘Vlinder en Blauw, leiderschapstrails.’ Ze had een wandelworkshop georganiseerd voor 12 managers die elkaar niet kenden. Bernadette: ‘Ik nam ze mee in wandelcoach-oefeningen die steeds persoonlijker werden. Naarmate de dag verstreek werden de gesprekken intiemer en vertrouwelijker. Het raakte aan essentiële punten. Ze voelden zich allemaal gezien, gesteund, en verlicht. Ik heb er enorm van genoten, het was een succes en ik vond het zeer bemoedigend! Vol vertrouwen werkte ik verder aan mijn wandelcoachbedrijf.’

En toen kwam Corona…

Trouw

‘Ik heb me één ding voorgenomen: ik blijf trouw aan mezelf.’ Daarom wil ik niet te veel concessies doen aan het concept van mijn bedrijf. Ik vind het belangrijk de kracht van natuur aan te kunnen wenden in het verhelderen van vraagstukken en heb daarom een programma bedacht waarin ik de anderhalve-meter-afstand kan borgen.
Ik laat ik me inspireren door filosofen, dichters en andere denkers die berichten over belangrijke waarden die deze situatie blootlegt. Dat voedt mijn ideeën over mijn bedrijf en dat vind ik mooi.’

Tijd om te vertragen

Bernadette werkte altijd in het onderwijs. ‘Ik begon als docent Tekenen en Textiele Werkvormen en heb net mijn baan als directeur van een Hotelschool afgerond. Naast mijn leidinggevende taken zette ik samen met mijn team een nieuw onderwijshotel en een nieuw onderwijsgebouw op. Dat laatste was qua werkdruk iets te veel van het goede. Toen die projecten waren afgerond, wilde ik ruimte maken voor een nieuwe stap.’

‘Het was tijd om te vertragen, stil te staan bij de écht belangrijke dingen in het leven. Meer tijd voor mijn kinderen bijvoorbeeld. Ik heb eerst eens de tijd genomen om te wandelen, te mijmeren: wat nu dan? Wat ga ik doen?’

‘Ik wandel al heel lang trajecten in mediterrane landen, en ook hier in Nederland. Eén van de dingen die ik daarvan leerde, is dat wandelen helend werkt. De natuur, de rust, de ruimte en de beweging is een combinatie die echt wat doet in je hersenen. Dat blijkt inmiddels ook uit wetenschappelijk onderzoek. Vanuit de wandelervaring wilde ik iets betekenen voor collega-managers en -leidinggevenden. Ik zie ze achter zichzelf aanhollen, de druk is enorm (zeker nu in de corona-tijd). Bij mij maken ze een pas op de plaats, nemen we ruimte voor hun dilemma’s en help ik hen antwoorden te vinden hoe zij, juist nu, het verschil kunnen maken.’

Loonse en Drunense duinen - Bernadette van de Laak

Wandelgebied Loonse en Drunense duinen

Wandelcoaching

‘Ik kende het bestaan van wandelcoaching helemaal niet, maar ik zag de site van Het Coach Bureau en werd enthousiast. Zeker van het idee dat je niet alleen maar wandelend gesprekken voert, maar dat de natuur je helpt om tot inzichten te komen.’

‘Wat voor mij de doorslag gaf om voor de Wandelcoach Opleiding te kiezen is de aanpak. Het is een opleiding op Post HBO-niveau. Dat vind ik belangrijk. Je treft daarmee groepsgenoten die al een stevige bodem hebben en zich niet na een half jaar opeens wandelcoach noemen. De bagage die je als coach meebrengt, moet je ook ergens anders aan ontlenen.’

Verder vindt Bernadette het belangrijk dat Het Coach Bureau wetenschappelijk onderzoek aan het wandelcoachen koppelt. ‘Die connectie geeft echte diepgang aan het verhaal. Dus besloot ik dat het reisje naar Utrecht voor mij de moeite waard was. En daarin ben ik niet teleurgesteld. Het was écht een prachtig traject.’

De ander

‘Een mooi en pittig leerproces was dat ik mijn rol als leidinggevende moest loslaten om de rol van coach aan te nemen. Een leidinggevende loopt met het vlaggetje voorop en zegt: deze kant uit! Als coach ben je in principe volgend. Waar staat de ander, waar heeft de ander behoefte aan? De ander heeft het vlaggetje.’

‘En ik leerde in hele kleine stapjes denken. Een boom staat er ook niet van vandaag op morgen. Als leidinggevende hield ik de grote lijnen in beeld en bepaalde ik de strategie. Het heeft me best even gekost om over te stappen naar die kleine stappen die een coachee zet in zijn ontwikkeling. Wel heel waardevol.

Luisteren gaat goed, dat krijg ik van anderen terug, en mijn empathie. Fijn om te horen. Het wandelcoachen sluit in die zin helemaal aan op wie ik ben.’

Compleet nieuw licht

‘Een oefening die voor mij persoonlijk heel waardevol was, is die van de innerlijke criticus en de Innerlijke Vriend. Ik voelde me soms nietig en klein door mijn innerlijke criticus. De Innerlijke Vriend gaf tot mijn verbazing een compleet nieuw licht op mij en dat deed recht aan de waarheid. Daarin komt daadwerkelijke mijn kracht naar boven en dan floreer ik. Dan zie ik mijn innerlijke criticus met veel meer humor en relativering. Poeh, dat heeft echt diep ingegrepen. Het is geen truc, het heeft me in mijn diepste overtuiging geraakt. Een adembenemende ontdekking! Heel bijzonder is het om die processen ook bij mijn coachees te zien.’

‘Ik ben ook verrast door de betekenis die de natuur geeft. Een prachtige ervaring. De bomenschaalvraag bijvoorbeeld vind ik een heel verrijkende wandelcoach-oefening. Al wandelend tussen bomen: waar kom je vandaan, welke stappen heb je al gezet? Wat heb je nu bereikt en wat heb je nog te gaan? Dat was voor mij nieuwe materie en fijn om dit met coachees zo helder op te pakken.’

Bernadette van de Laak Trouw blijven aan mezelf in corona-tijd

Door de corona-crisis heen

Juist nu staan leidinggevenden extra onder druk. Iedereen kijkt naar ze. Zij moeten er op allerlei manieren voor zorgen dat we door de crisis heenkomen. Zij moeten een nieuwe werkelijkheid vorm geven. Gaan we het gewoon doen zoals altijd? Ontdekken we nieuwe dingen? Hebben we tijd gevonden voor andere zaken? Hebben we kwaliteiten bij mensen vrij zien komen die we niet eerder zagen? Wat doen we met deze kennis?’

‘We stappen straks niet gewoon terug in het oude. Daarvoor is deze periode te ontwrichtend. Dit gaat veranderingen teweegbrengen. Hoe pak je dat aan als leidinggevende? Dat geldt ook voor mij: wat ga ik doen? Wat ga ik doen als ik trouw blijf aan mezelf? Dat inspireert mij voor verdere ontwikkeling van leiderschapstrails.’

Vlinder & Blauw leiderschapstrails

‘Leiderschapstrails. Ik vind het een passend en stoer woord. De vlinder staat voor transformatie, veerkracht en beweging. Blauw geeft ruimte, vrijheid en is integer. Mooi hè. Dat is het DNA van mijn wandelcoachpraktijk.’

Als leidinggevende sta je tijdens deze coronacrisis onder enorme druk. De vragen waar je voor staat, zijn belangrijker dan ooit. Bernadette helpt je antwoorden te vinden op deze vragen en krachtig te blijven in je leiderschap. Een trail lopen in Coronatijd, is dat wel veilig? Zeker! Lunches maken plaats voor picknicks, gesprekken tijdens pauzes op anderhalve meter werken goed, we lopen in stilte om na te denken. Er is genoeg ruimte in de Loonse- en Drunense duinen. Zo kun je op een natuurlijke manier steeds de broodnodige afstand houden en toch nabij zijn.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau