Als je een verkeerde keuze maakt, kan je dat jarenlang achtervolgen. Het overkwam Marco (37). Door zijn ‘fout’ in het verleden durfde hij niet meer te dromen van een leuke baan. Hij raakte helemaal geblokkeerd.

Marco werkt bij een platenzaak. Aanvankelijk vond hij het werk leuk; hij is gek op muziek en speelt in een band. Maar het doet te weinig beroep op zijn capaciteiten en van een uitdaging is na al die jaren geen sprake meer. Hij wil wat anders, maar durft bijna niet te dromen over een andere baan en al helemaal geen concrete stappen te zetten. Hij heeft het er vaak over. Zijn vriendin geeft hem op voor het wandelcoachtraject omdat ze merkt hoe lusteloos en onzeker hij ervan wordt.

Mislukt

Marco heeft zeven jaar geleden zijn studie biologie afgebroken. Hij had het op een haar na af, alleen zijn scriptie hoefde hij nog maar af te maken. Elke ochtend als Marco opstaat, denkt hij aan die onafgemaakte studie. Het geeft hem een gevoel van mislukking. Steeds als hij erover denkt wat hij wil, bevriest hij door de angst dat hem dat óók niet zal lukken. Hij durft niet naar de toekomst te kijken en blijft steeds maar hangen in die ene verkeerde keuze.

Als wandelcoach stel ik hem de vraag: ‘Als alle belemmeringen niet meer zouden bestaan, wat zou je dan nu doen?’ Langzaam komt zijn verlangen bovendrijven. Hij wil wetenschappelijk onderzoek doen, het liefst op het gebied van psychologie en gedrag. Maar al heel snel volgen zijn angsten. ‘Onderzoek doen kan niet, want ik heb mijn studie niet afgemaakt. En weer gaan studeren is geen optie, want dat mislukt vast óók weer.’

Enorme opluchting

Ik stel hem voor om op een andere manier naar die verkeerde keuze in het verleden te kijken. Wat waren toen wél goede redenen om te stoppen? Er waren moeilijke privé-omstandigheden en hij had een leuke stageplek die hij niet wilde opgeven. Door op een andere manier naar zijn ‘fout’ te kijken, ziet hij langzaam in dat het op dat moment de meest logische keus was. En dat het afbreken van een studie niet meteen betekent dat alles is mislukt. ‘Oké, ik heb dat papiertje niet gehaald. Maar ik ben wél een bioloog, een wetenschapper’, zegt hij. Die andere kijk is voor hem een enorme opluchting. ‘Voor het eerst in al die jaren kan ik erover praten zonder dat ik meteen pijn in mijn buik krijg.’

Durven dromen

Marco is niet de enige die blijft malen, in cirkels blijft denken en niet meer durft te dromen na een verkeerde keuze. Mensen die hiermee worstelen, hebben meestal een heel goed aanpassingsvermogen. Ze zijn flexibel en dat is natuurlijk een mooie eigenschap. Maar daardoor houden ze ook niet altijd koers en besteden geen aandacht aan wat ze nou echt willen. Deze mensen nemen het leven zoals het komt, tot het begint te knagen; door die ene beslissing doen ze iets heel anders dan wat ze eigenlijk willen. Maar door het gevoel van mislukking durven ze geen stappen te nemen, ze worden lusteloos en passief door alle verwijten die ze zichzelf maken. Eigenlijk blijven ze hangen in die verkeerde keuze en worden daar onzeker van.

Blij met wandelcoach

Gelukkig kun je die cirkel wel doorbreken. Net als Marco; nu hij anders aankijkt tegen zijn keuze in het verleden, durft hij wél weer te dromen over een studie. Studeren staat voor hem niet meer gelijk aan mislukking. Dit najaar is hij gestart met een master neuropsychologie. Hij studeert in deeltijd en werkt daarnaast parttime in de platenzaak. Laatst mailde hij me hoe blij hij is met zijn nieuwe stap en hoe heerlijk het is om weer met wetenschap bezig te zijn!

Tips om uit de vicieuze cirkel te stappen

Blijf jij ook hangen in je huidige baan of rol doordat je een verkeerde keuze hebt gemaakt in het verleden? Met deze tips van de wandelcoach doorbreek je de vicieuze cirkel.

* Bedenk wat goede redenen waren om toentertijd die beslissing te nemen. We nemen namelijk op dat unieke moment de beslissing die het beste voor ons is. Realiseer dat eens en probeer mild te zijn voor jezelf.

* Fantaseer over wat je heel graag zou willen èn schrijf het op! Zo werp je een blik in de toekomst in plaats van maar aan het verleden te blijven denken. Je zet je dromen uit je hoofd òp het papier. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje op en schrijf tien minuten lang alles op wat je graag zou willen doen. Leg jezelf geen belemmeringen op, doe alsof alles mogelijk is. Dat doe je twee keer per week, twee weken lang. Daarna leg je de vier vellen papier bij elkaar en bekijk je wat de rode lijn is. Wat wil je nou echt?

* Praat met iemand wiens werk op jouw droombaan lijkt. Of spreek met een succesvol zelfstandig ondernemer als je voor jezelf wilt beginnen. Je onderzoekt zo je droom in het werkelijke leven.

* Doe het stap voor stap. Je droombaan realiseren gaat meestal niet met één telefoontje of één gesprek (soms wel!). Laat je niet afschrikken door de mogelijke beren op de weg. Marco zag ook allerlei belemmeringen, want hoe moest het nou met zijn inkomen? Als je stap voor stap naar je doel toe werkt, zul je zien dat het vaak wél kan. Zo vroeg Marco aan zijn baas of hij in deeltijd kon werken en dat bleek geen probleem. Als je op zo’n manier in actie komt, besteed je vanzelf minder aandacht aan wat er allemaal mis kan gaan. Je bent natuurlijk welkom bij een wandelcoach van Het Coachbureau.

Succes en hartelijke groet,

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Wandelcoach.nl

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau