4000 weken boek Oliver Burkeman

Journalist Burkeman rekende het voor ons uit: ieder mens heeft gemiddeld 4000 weken te leven. Uitzonderingen (naar beneden en naar boven) daargelaten natuurlijk. Mij trof zowel de overzichtelijkheid als de duizelingwekkende laagte van dat aantal. Duurt mijn leven echt maar 4000 weken? En hoeveel heb ik er al achter de rug? Ik ben de 3000 al gepasseerd! Nog maar 1000 weken te gaan.

Ik betrapte me op de gedachte dat ik te weinig tijd zou hebben voor alle dingen die ik nog ‘moest’ doen. Zoals het Pieterpad lopen, musea bezoeken, Frans bijspijkeren, een pelgrimstocht in Schotland, piano leren spelen en nog zoveel trainingen volgen. Nog maar niet te spreken van de dierbaren waar ik mee wil afspreken. Alles schoof ik quasi-geruststellend voor me uit: dat ga ik wel doen. Later.

Leven in later

Burkeman legt in zijn boek de vinger onverbiddelijk op precies die zere plek. De meeste mensen – onder wie hijzelf, en ik dus ook – leven alsof hun leven oneindig is. We leven in later en stellen voortdurend uit. Vooral omdat we druk zijn. Dat vinden we niet fijn, dat schuurt in onze pogingen werk en privé in balans te brengen. Daarom proberen we handig met tijd om te gaan.

Maar het geniepige van efficiënt proberen te zijn is dat je het er alleen maar drukker van krijgt. Er komt steeds meer op je bord. Handel jij snel je mail af? Dan zal je steeds meer mails gaan afhandelen. Vergelijk het maar met meer snelwegen aanleggen om van files af te komen. Werkt niet.

Efficiënt met je tijd omgaan leidt ook niet tot meer vrijetijd. Het zet juist meer druk op de tijd waarin je niet hoeft te werken. Tijd die niet declarabel is. Maar die je daarom wél nuttig wilt besteden. Gewoon lekker niksen, de tijd verliezen, is er niet bij. Want dat is ‘zonde van je tijd’.

4000 weken Mijn leven in weken

Synchronie maakt gelukkig

Burkeman haalt in zijn boek Zweedse onderzoekers aan. Zij ontdekten dat mensen in Zweden zich beter voelen wanneer ze vakantie hebben. Niet zo gek, lijkt mij. Maar ze zijn op hun gelukkigst wanneer iederéén vakantie heeft. Dus wanneer hun levens synchroon lopen. Want als jij vrij hebt terwijl je vrienden of familie hard werken, is het soms lastig genieten. Met wie kun je dan je plezier delen?

Een week in je eentje is leuk misschien; langer wordt vervelend. Iedereen is aan het werk, je postvak vult zich met mail. Dat leidt tot onrust en ‘fomo’ (fear of missing out): het gevoel dat je iets mist.

Met kerst bijvoorbeeld heeft iedereen tegelijk vrij. Dan krijg je niet zoveel mail. Collega’s zijn ook niet met hun werk bezig. Onze levens lopen dan synchroon en dat geeft rust. Ook – juist – wanneer je niet precies kunt doen wat jij wilt. Dat geeft een gevoel van verbinding. Net zoals bij synchronie tijdens het wandelen.

Kiezen maakt gelukkig

Burkeman pleit daarom voor het loslaten van grenzeloze ambities die je toch nooit zult vervullen. In plaats daarvan kan je je beter richten op een beperkt aantal zaken die je wilt doen in de beperkte tijd die je nu eenmaal hebt. Dat begint met het aanvaarden ervan. Het is zaak onder ogen te zien dat je in dit leven niet alles kunt bereiken wat je wilt. Je kunt niet alles doen wat je wilt.

Daarom moet je die moeilijke keuzes maken, zegt hij. Dit wel. Dat niet. En uit die vicieuze cirkel stappen van efficiënt drukdruk zijn en daarnaast je tijd verdoen met zaken die er niet toe doen. Nee zeggen tegen wat je niet wilt. Ja zeggen tegen wat je wel wilt. Je leven is nu. Ontspan in het besef dat je niet alles zult bereiken en focus op wat je graag wilt.

Het verschil tussen lummelen en verlummelen

Vérlummelen. Dat is je tijd verprutsen. Digitale afleiding zoeken en je suf scrollen op social media bijvoorbeeld. Dingen doen die je afleiden van wat echt belangrijk is: keuzes maken in je leven voor wat belangrijk voor je is. Zoals kiezen waaraan jij je tijd nu écht wilt besteden. Of door wie of wat je wilt laten inspireren. Het maken van die keuzes is lastig, dat weet ik maar al te goed. En daarom verlummel je je tijd. Met niks. Je leeft alsof je leven oneindig is.

Daarnaast heb je lummelen, heerlijk niksen. Je gedachten laten waaien en je hoofd leegmaken. Je lichaam laten rusten. Je vergeet de tijd. Je doet de dingen alleen om het doen, niet om het resultaat. Onderdompelende activiteiten, zoals lange wandelen maken. Je hoeft alleen maar het ene been voor het andere te zetten. Iedereen kan het, je hoeft er niet goed in te zijn. Geen prestaties te leveren. Alleen je conditie wordt beter. Je hoofd wordt helder. Jíj wordt helder.

Zo kun je een zinvol leven leiden, dat schaamteloos beperkt is. Een leven waarin je met een vol hart onder ogen ziet dat je tijd kostbaar is en waarin je durft te kiezen voor zaken die echt belangrijk voor je zijn.

Kiezen

Mijn aanvankelijke ontsteltenis over hoe kort mijn leven is, is een klein beetje minder. Zeker toen ik besefte hoeveel tijd ik verdoe met social media en Wordfeud. Het is heerlijk om dat weinig te doen. Nieuwe tijd hou ik over, bedacht ik.

Toen ik laatst een appje van een vriend kreeg om op een gewone werkdag te gaan wandelen, was ik eerst verbaasd. Doordeweeks, om 9.00 uur zomaar een rondje van 15 km? En daarna dacht ik: gewoon doen. Want hoe heerlijk is het om dat zo te regelen. Vorige week nog naar het Catharijne Convent op dinsdagmiddag (met een ontroerende Gospeltentoonstelling). Echt een mooie belevenis. Ik geniet van de cursus ‘creatief schrijven’, louter voor mijn plezier.

De laatste jaren verlangde ik naar een rustiger leven en het duurde een tijd om dat ook te mogen van mezelf. En nu mag het. Ik heb geen tig coachees meer. Ik draai geen vier groepen tegelijk meer. Er is tijd.

Een van de dingen waarmee ik gestopt ben, is tussen de bedrijven door en vlak voor het slapen nog even mijn social media checken. Dat geeft me een rustig hoofd waardoor ik ook beter slaap. Wat doe jij om je gebruik van social media te reguleren?

Wil je ontdekken welke keuzes jij wilt maken in de beperkte levenstijd? Volg dan ons wandelcoachprogramma ‘Ontdek je Talent’. Ik heb er tijd voor.

Wil je anderen leren wandelcoachen bij deze zingevingsvragen? Volg dan de Wandelcoach Opleiding. De volgende begint op 11 mei en er zijn nog enkele plaatsen.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau