Judith weet niet meer wat ze wil met haar werk, reageert bits op haar collega’s en is doodmoe. Ze is geïrriteerd, wanhopig en ziet alles door een zwarte bril. Dat heeft ook effect op haar collega’s! Lees in het artikel hoe Judith stap voor stap het leven weer helder ziet en positiever bekijkt. En ze verzamelt moed om nieuwe stappen te nemen in haar werk!
*************************************************************************
Woman Inc. Event ‘Dit ben ik!’
Afgelopen vrijdag was ik bij het stimulerende event ‘Dit ben ik!’ van WOMEN Inc. in Amsterdam. Mariëlle Tweebeeke, presentator van Nieuwsuur, en Simone van Trojen, oprichter van LaDress vertelden over de switch in hun carrière.
Mariëlle werkte 4 jaar in de werving en selectie en wilde toen bij de TV! Ze was weg van AT5 en kon er als stagiair aan de slag. Dat was best vreemd want ze namen tot dan toe alleen stagiaires van opleidingen aan. Mariëlle hield vol, had wat geld gespaard en wilde haar kans grijpen. Zo rolde ze de televisiewereld in.
Simone had rechten gestudeerd en gewerkt in de advocatuur. Daar werd ze moe van. Ze wilde wat anders. Maar wat? Ze bedacht dat ze een jurk wilde ontwikkelen die je voor elke gelegenheid kon dragen. Zo begon ze, zonder ook maar iets van mode af te weten, haar idee te ontwikkelen en na 10 maanden ging ze er aan verdienen.
Het geheim
Dus, zonder opleiding, zonder ervaring maakten ze een 180° switch in hun loopbaan. ‘Wat was hun geheim? Een goed netwerk?’, vroeg de interviewer. ‘Nee. Gewoon er op af. Lef’, zeiden de dames.
Vandaar dat het zo druk was in mijn wandelworkshop ‘Van Piekeren naar Lef’. Overigens bedachten beide dames hun nieuwe idee op een wat rustiger moment…in de natuur! Ha!
Bij Woman Inc: de wandelworkshop ‘Van Piekeren naar Lef’
De sfeer was geïnteresseerd en betrokken in mijn wandelworkshop. Leuke deelnemers, net zoals jij en ik: talentvol, energiek (hoewel soms ook erg moe), en hoge eisen stellend en kritisch. Vaak te kritisch. En als het doorslaat ga je piekeren.
Dat piekeren ook zijn waarde heeft ontdekten de vrouwen en dat was een inzicht en ook een opluchting. We maakten een frisse wandeling langs het IJ. De mensen ervoeren dat ze meer in huis hadden dan hun kritische piekergedachten. Veel meer. Dat bleek een openbaring en gaf ruimte voor nieuwe stappen die we gelijk concreet formuleerden.
In de speech ‘Dit ben ik’, daarna, van Alet Klarenbeek, werden vrouwen gevraagd te vertellen wie zij zijn. Niet ons standaardverhaal, maar gewoon, zonder franje, wie je bent. Van de 100 vrouwen stapten er 5 vrouwen het podium op. Twee hadden zojuist hun lef gemobiliseerd in de wandelworkshop….! Ze waren supertrots. En ja…ik ook.
Misschien stel je ook hoge eisen en heb je de neiging om naar jezelf te kijken door de ogen van de ander. Veel mensen hebben de gewoonte om kleine fouten zwaar te laten wegen en successen voor lief te nemen. Dat kost veel energie en je doet jezelf te kort. Zou je je eigen koers willen en durven varen? Er zijn nog enkele plekken vrij in de wandelworkshop ‘Van Piekeren naar Lef’. Heb je belangstelling? Lees hier over deze wandelworkshop en meld je aan! Of neem contact met ons op via . Heb je vragen? We bellen je terug!
*************************************************************************
Wandelcoach artikel: 12 manieren om je negatieve gedachtes te doorbreken!
Judith (48) werkt bij een bank en is daar van assistent IT manager opgeklommen tot functioneel systeembeheerder. Vroeger vond ze het werk prima. Ze werkte zelfstandig en hielp mensen die problemen hadden met computersystemen. Dat gaf haar het gevoel dat haar werk er echt toe deed.
Maar de bank groeide in de loop van de jaren en Judith moet met meer collega’s samenwerken. Ze gaat op een hoger niveau werken. Dat is fijn maar ze moet steeds meer vergaderen, rapporten schrijven en collega’s controleren. Daar raakt ze zo gedemotiveerd van dat ze geïrriteerd doet tegen haar collega’s. Bovendien kost het haar veel energie en voelt ze zich doodmoe. Wat nu? Ze heeft een beetje gespaard en besluit een sabbatical van drie maanden op te nemen, om uit te vinden wat ze precies wil met haar carrière.
Kijken naar wat wél kan
Na ruim twee maanden sabbatical is er nog niets veranderd. Judith zit nog steeds vast en komt bij mij voor een wandelcoachtraject. Ze weet nog steeds niet wat ze wil en krijgt ook steeds minder zin in het vrijwilligerswerk dat ze heeft opgepakt. Nadenken over haar werk lukt haar niet alleen. Alle mogelijke andere banen wijst ze af met het idee ‘dat kan toch niet’, of ‘daar vind ik toch niets aan’.
Bij de eerste wandeling van het wandelcoach programma merk ik dat Judith erg neerslachtig is. Ze leeft vanuit de gedachte dat ze constant alles fout doet. De prachtige natuur, de rust en mijn vriendelijke aandacht doen haar in tranen uitbarsten. Ze is zo gespannen als een veertje en zo gestrest. Met haar tranen in de buitenlucht ontspant ze.
Judith voert gesprekken met een psycholoog, maar er is veel aandacht voor hoe het allemaal mis kon gaan. Ik wil vooral kijken naar wat er ze allemaal in huis heeft aan talent en kracht en wat er allemaal wél kan.
Waardeloze talenten
Uit Judiths Talentenscan blijkt bijvoorbeeld dat ze heel secuur werkt, gericht is op kwaliteit, snel goede resultaten levert, bijzonder slim is en heel betrouwbaar. Die kwaliteiten vindt ze eigenlijk maar stom. Ze heeft het idee dat die krachten alleen maar in de weg zitten. Nu kan ik haar bewust maken van haar innerlijke criticus maar dat doe ik niet. Ik heb de houding van de onvoorwaardelijke accepteur.
Judith houdt veel van wandelen in de natuur en om haar eigen vriendelijke kracht te vergroten vraag ik haar dagelijks een wandeling te maken. En om haar verder van het negatieve spoor af te halen, doe ik haar de suggestie om elke dag drie dingen op te schrijven waar ze tevreden over is en dat ’s avonds aan mij te mailen.
konijn – reiger – koe
Er is meer dan een zwarte bril
Het kost haar ontzettend veel moeite, maar ze doet het trouw; dat is immers haar kracht. Ik vind het bijzonder om het elke avond te lezen. Uit die mailtjes blijkt dat ze het heel erg waardeert wanneer anderen dingen voor haar doen. Als haar man voor haar kookt, bijvoorbeeld. Of de warme ontvangst van haar collega’s wanneer ze weer een dagje op haar werk is.
Langzaam wordt duidelijk dat er meer is dan haar zwarte bril. Soms voelt ze een moment van vrijheid en ontspanning. Ze krijgt in de gaten dat wanneer ze doorgaat met al die negatieve gedachtes, ze steeds verder uitgeput zal raken. Ze ziet een alternatief. Eindelijk krijgt ze weer een beetje zin om naar de toekomst te kijken.
Verpester van de werksfeer
Judith vraagt feedback aan haar collega’s; wat vinden zij dat haar sterke punten zijn? En wat zijn volgens hen haar belemmeringen? Daar komen hele mooie dingen uit; bewondering over de manier waarop ze haar werk doet, haar intelligente bijdrage, haar punctualiteit.
Maar de collega’s geven ook aan dat haar negatieve opmerkingen de werksfeer verpesten en dat ze wel erg bits is wanneer ze anderen op hun fouten wijst. Dit is een eye-opener, ze had geen idee dat haar invloed zo groot was! Bij Judith komt voor het eerst het besef dat haar collega’s het ook moeilijk hebben met haar negatieve gedrag. Ze was puur op zichzelf gericht en dacht dat de collega’s het maar gemakkelijk hadden. Via deze vragen maakt Judith voor het eerst echt contact met haar collega’s. Ze ziet ook dat ze er al bij hoort, maar dat ze zich zelf actief buiten sluit.
Nieuwe aanpak
Ze realiseert zich dat ze anders wil werken. En ze mag haar wensen gewoon accepteren van zichzelf. Wat een opluchting! Ze ontdekt dat ze bepaalde operationele taken, die ze afstond aan nieuwe collega’s, weer zou willen uitvoeren.
Ze raapt al haar moed bij elkaar en bespreekt het met haar leidinggevende. Hij waardeert haar vraag juist en vraagt haar zelfs om haar zwaardere expertise officieel te maken in een rol van ‘meewerkend voorman’. Dat vindt ze heel eng maar leuk!
Boterbloem – Madeliefjes – Paardebloem – Vergeetmenietjes
Nieuwe motivatie
Nu haar werk anders wordt ingedeeld, raakt ze weer gemotiveerd. Ook wil ze ervoor waken niet weer in een negatieve spiraal te belanden. Ze blijft elke dag wandelen en elke dag 3 dingen opschrijven waar ze tevreden over is, of blij van wordt. Ze gaat anderen ook waardering geven.
Ik ontmoet vaker mensen in het wandelcoach programma, die last hebben van een overdosis negatieve gedachten. Je hoeft niet depressief te zijn of een burnout te hebben om onnodig veel door een pikzwarte bril te zien. Die negatieve ideeën kunnen flink in de weg zitten; ze kunnen ervoor zorgen dat je geen nieuwe baan durft te zoeken of in je huidige werk geen nieuwe wegen durft in te slaan. Dat is zonde.
Hoe doorbreek je de negatieve gedachtes? 12 manieren
Gelukkig kun je zelf die negatieve gedachtes doorbreken. Je kunt jezelf trainen om weer helder en positiever in het leven te staan. Deze tips helpen je op weg.
- Wandel en maak gebruik van de natuur. De natuur geeft je rust door zijn ronde vormen en zachte kleurovergangen. Op mijn website kun de gratis ‘de Basiswandeling’ downloaden. Dit is een mooie wandeloefening waarmee je hoofd leeg wordt en je steviger voelt. Maak er een (dagelijkse) gewoonte van.
- Schrijf net als Judith elke avond drie positieve gebeurtenissen op. Waar was je tevreden over? Deed iemand iets aardigs, of deed je dat zelf? Spreek met jezelf af dat je je door deze positieve gedachtes niet meteen beter hoeft te voelen. Geef het de tijd, misschien duurt het wel een maand voordat je een effect merkt.
- Let eens op je taalgebruik. Vervang je gewoonte-woorden ‘moeilijk’, ‘lastig’, ‘dat lukt me niet’, door ‘spannend’, ‘opgetogen’, ‘ik denk dat het me wel lukt’. Het heeft effect op je hersenen, je maakt nieuwe neuronenbanen. Je kunt er door veranderen.
- Als je veel negatieve gedachtes hebt, denk je vaak in ‘ik moet….’. Wat gebeurt er als je dit vervangt door ‘ik wil….’ of ‘ik kies er voor om…’. Mogelijk wil je iets niet. Wat doe je dan? En natuurlijk zijn er dingen die gewoon moeten. De vraag is dan ‘als het dan toch moet, hoe wíl je het dan doen?’
- Ga er eens goed voor zitten en tel je zegeningen. Er zijn er genoeg. Schenk er aandacht aan. Schrijf tien dingen op waarvoor je dankbaar bent in je leven.
- Ga iets actiefs doen! Hardlopen, sporten, dansen. Als je actief aan de gang gaat maak je serotonine aan, het gelukshormoon. En daarbij: je hebt gewoon geen tijd om te piekeren. Wacht niet tot je zin hebt. Doe het gewoon. En wacht ook niet op een goed gevoel. Maak je half uur of uur vol.
- Verbeeld je gewenste situatie: hoe wil je het allerliefste werken en leven? Geef jezelf de ruimte in deze fantasie. Hier zitten antwoorden in. Bespreek het met een dierbare op het realiteitsgehalte en maak er dan werk van.
- Want, als je veranderingen wilt op je werk, raap je moed bij elkaar en vertel het je leidinggevende. Schrik niet als je krijgt wat je wilt!
- Geef eens een week lang geen kritiek. Je mag het best denken, maar geef het niet. Probeer datzelfde ook met jezelf! Word niet meteen boos op jezelf als je toch kritiek geeft; begin gewoon weer opnieuw.
- Ontdek je talenten en je kracht. En vooral: erken ze, waardeer ze, zet ze in en ontwikkel ze. Hier zit enorm veel voldoening in. Bovendien kun je er carrière mee maken.
- Lees ‘De maakbaarheid van Geluk, van Sonja Lyubomirski. Een geweldig boek met praktische oefeningen en strategieën om ons geluksgevoel te vergroten.
- Volg de heerlijke wandelworkshop ‘Van Piekeren naar Lef’ op 29 juni van 10.00-17.00 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Lees er hier meer over en meld je snel aan.
Ik wens je veel compassie en heb je nog meer tips om negatieve gedachten te doorbreken? Vertel het ons op mijn weblog.
Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2010-2012
***************************************************************************
Hoe is het met jou? Pieker je veel? Belet het je om de dingen te doen die je wilt doen? Of pieker je zo veel dat je het gevoel met je wensen kwijt bent? Dat is echt jammer. Je laat veel van jezelf liggen. Er zijn verschillende mogelijkheden om op weg te gaan naar meer zelfcompassie en plezier, vervulling en succes in je werk en leven.
Het individuele wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’. In 4 heerlijke wandelingen ontdek je op welke manier en in welke concrete functie of rol je optimaal uit de verf komt. Je krijg helderheid, hoop en energie. Je ontdekt welke besluiten je wilt nemen. En je gaat ze nemen. Op weg naar een leven en carrière zodat je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’.
Het online wandelprogramma ‘7 Wandelingen op weg naar plezier, vervulling en succes in je werk, zodat je gaat floreren. In je eigen tijd en je eigen wandelgebied, maak je alleen om met een vriend(in) iets meer dan 7 wandelingen. Kijk op deze pagina.
Wandelworkshop ‘Van Piekeren naar Lef’. Op 29 juni van 10.00-17.00 uur zijn er zijn nog enkele plaatsen vrij. Lees er hier meer over en meld je snel aan.
Heb je belangstelling?
of vul het formulier in op ‘Ontdek je talent en wie je bent!’
Bellen kan ook: 06 170 66 750. Spreek de voicemail in, of sms.
We wandelen veel maar nemen dezelfde of volgende dag nog contact met je op.
Je bent van harte welkom!
Geef een reactie