Eigenlijk is Joost (47, foto) de gedroomde werknemer. Hij is slim, analytisch, creatief, daadkrachtig, resultaatgedreven – allemaal eigenschappen waar werkgevers om staan te springen. Hij is een leider, die zaken voor elkaar weet te krijgen, maar ook in zijn mildheid mensen aan zich weet te binden. Zijn collega’s waarderen zijn persoonlijkheid en creativiteit.

Maar Joost voelt zich niet meer op zijn plek. Als projectleider en -ontwikkelaar bij een grote energiemaatschappij is hij de laatste maanden enorm druk met een heel groot energieproject, waar natuurlijk nogal wat bij komt kijken. Het liefst wil Joost snel concrete resultaten boeken, maar er zijn zo veel partijen en zo veel belangen waar hij aan moet denken, dat het een lang en moeizaam traject is geworden. Dat vreet energie. Bovendien kloppen zijn artistieke talenten steeds meer op de deur. Hoe moet het verder? Lees het in onderstaand wandelcoach artikel.

Joost, zelfportret

—-

Wat maakt een coachtraject succesvol?

Afgelopen vrijdag 4 november was ik op het congres van het LVSC over effectiviteit van supervisie en coaching. Erik de Haan, directeur van het Centre for Coaching ‘Ashridge’ in Hertfordshire Engeland, deed er bij de VU onderzoek naar. Ik geef kort zijn conclusies weer.

Wat geeft de beste voorspelbaarheid van het slagen van therapie, en volgens Erik de Haan ook bij coaching?

  • De kwaliteit van de relatie tussen coach en coachee: is er een klik? Is er geen klik? Zoek een andere coach, want dit bepaalt voor het grootste deel het succes.
  • Hoop: krijgt de coachee hoop, en het idee dat hij invloed kan hebben op een beter perspectief.
  • Is de coach overtuigd en zeker is van zijn visie en aanpak waarbij de aanpak zelf veel minder belangrijk is als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan.

In 80% van de gevallen zijn coachees beter af dan mensen die niet naar een coach gaan. Dus zoek de coach die bij je past, waarbij je hoop krijgt op een betere toekomst, en waarvan je het idee hebt dat hij of zij weet wat hij aan het doen is.

——-

Wandelcoach artikel: Wat doe je met talenten?

Inzetten voor je werk of voor je hobby?

Kunst

Als projectontwikkelaar in deze grote organisatie mist Joost onafhankelijkheid, de vrijheid om zaken te máken en áf te maken. Niet geheel toevallig uit die karaktertrek zich in één van zijn grote passies: kunst. Al langer maakt Joost schilderijen en foto’s. Onlangs rondde hij een post-academische cursus af aan de kunstacademie, waar hij heel veel plezier aan beleefde. Zijn docent roemde zijn talent. Het gaat echt ergens over bij Joost.

Joost droomt. Het liefst zou Joost van zijn kunst leven. Maar ja, geld. De twijfel over zijn toekomst, de drukte op zijn werk: het kost hem veel energie. Een reorganisatie bij zijn bedrijf triggert hem ook actief na te denken over zijn verdere (werk)leven. En dan is zijn moeder ook nog ernstig ziek: het zal niet lang meer duren voor ze sterft, het vraagt veel tijd en energie om bij haar te zijn aan de andere kant van het land, en het maakt hem verdrietig.

In contact met zijn passie

Tijdens onze eerste wandeling voel ik aan alles hoe de passie voor kunst in Joost leeft. Hij vertelt over de schilderijen-installatie die hij voor zijn cursus maakte ‘Hanging Hortus Ludi’. Het betekent hangende speelse tuin, maar dan van de hoofse speelsheid, de hoofse liefde. En hoeveel plezier hij beleefde aan het denken en doen van dit kunstwerk en de waardering die hij er voor kreeg.

‘Doen wie ik ben’

Als hij beschrijft hoe een heerlijke dag er uit ziet dan gaat hij naar een stadsplein, maakt er een fotoportrettenserie die hij aanvult met straatinterviews. Want het heeft wel diepgang. In de middag van zijn ideale dag fotografeert hij industriële omgevingen die hij wil gebruiken voor grote schilderijen. ’s Avonds eet hij met inspirerende collega-kunstenaars. Hij realiseert zich hoe hij dan in contact is met zijn passie, en echt vrij is. ‘Dan doe ik wie ik ben’, zegt hij over die ideale dag. En het doet hem goed.

‘Wat kun je nu al doen van deze dag?’, vraag ik hem. Hij gaat contact zoeken met mensen die hem inspireren en ze te eten vragen. Hij wil kijken waar hij tijd vrij kan maken voor het maken van de foto’s. Maar wanneer? Het werk slokt hem totaal op. ‘Moet ik misschien niet gewoon weggaan bij het energiebedrijf’, mijmert Joost? Hij gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en misschien biedt de reorganisatie een kans.

Talenten inzetten voor je droom

Intussen doet Joost de Talententest. Daaruit blijkt dat hij heel gedreven is, dat hij zich gepassioneerd inzet voor goede resultaten. Hij verbindt mensen en brengt verdieping aan. Soms is hij een dromer, die beeldend denkt, maar hij blijft niet hangen in zijn dromen. Hij weet die visies ook om te zetten in concrete resultaten. Want met zijn analytische denken geniet hij van complexe vraagstukken en met zijn zelfverzekerdheid neemt hij besluiten en daar laat hij zich niet snel vanaf brengen.

Mooi, zegt Joost, het klopt, ‘het zijn allemaal leuke eigenschappen’.
‘Hoe zou je die kunnen inzetten voor je droom?’, vraag ik.

Nieuw perspectief

Joost gaat uit eten met een bevriend kunstenaarsechtpaar. Het is inspirerend en voedend om kunstzinnige mensen met diepgang te spreken. Het doet hem goed en Joost heeft al nieuwe kunstenaars op zijn lijstje staan om te ontmoeten. Het kunstenaarsechtpaar leeft van hun werk. Dat gaat net, het is op het randje, maar het gaat. Dat geeft moed en het verlangen van Joost neemt alleen maar toe.

Als we elkaar weer zien voor de volgende wandeling is het warm en zonnig. Joost is opgetogen. Hij heeft het besluit genomen: hij heeft bij zijn werkgever aangegeven om op te willen stappen. Het is nu mijn kans. Dat geeft enorm veel lucht en hij weet dat zijn toekomst geheel anders zal zijn. Het gaat nu zijn kant op.

Zekerheid van inkomen

‘Ik wil wat meer zekerheid inbouwen’, zegt Joost ‘en niet in een keer alles op de kunst zetten’. Zijn ideaalbeeld is dat hij een paar dagen per week als freelancer in de energiewereld werkt, selectief is in zijn klussen, en zich de rest van de tijd kan wijden aan de kunst. Dat inzicht, zo’n concreet beeld, geeft hem veel energie en een gevoel van vrijheid.

Hij heeft er vertrouwen in, zeker als hij de resultaten van de Talentenscan onder ogen krijgt waarbij anderen hun mening geven. De Talentenscans zijn uitgebreid en met zorg ingevuld. Zijn collega’s en vrienden vinden hem een originele, creatieve denker, maar wel eentje met diepgang, die resultaten boekt en zich altijd heeft ingezet voor zijn werk. Collega’s vinden hem integer, zorgvuldig, een intellectueel die gesteld is op zijn vrijheid, en die houdt van avontuur.

Drijfveren

Samen definiëren we een rijtje drijfveren, de dingen waar het Joost werkelijk om gaat. Artistieke creativiteit. Onafhankelijkheid. Zelfontplooiing. Contact met mensen. Autonomie. ‘En hoe vind je dat terug in je huidige werk als projectontwikkelaar’?, vraag ik. ‘Nauwelijks’, zegt Joost, en het maakt de keuze voor zijn nieuwe leven alleen maar steviger.

Ondertussen ‘helpt’ Joost een collega door diens gedwongen vertrek over te nemen, en daarmee heeft Joost recht op zijn vertrekpremies. Er wordt al een vlotte datum van beëindiging van het contract besloten: per 1 juni is Joost vrij. Enkele dagen er voor neemt hij afscheid van zijn collega’s; en zijn veel mensen op de afscheidsreceptie. Joost vertelt er over zijn nieuwe kunstleven, doet wat marketing voor een expositie waar zijn kunstwerken getoond gaan worden in september en netwerkt voor een energieopdracht.

Weg vrij voor de kunst

Nu Joost zijn laatste werkdag heeft gehad voelt hij zich enorm opgelucht. Hij heeft nu ook ruimte in zijn hoofd om een plan te maken hoe het nu verder gaat. De zomer begint en in september is de groepsexpositie van zijn opleidingsgroep. Nu wil hij de tijd en het genoegen nemen om zijn oeuvre te vergroten.

We maken het heel concreet: hij wil zes portretten maken, een fotodocumentaire, enkele kunstenaars en fotografen die hij bewondert spreken, tentoonstellingen bezoeken en één opdracht binnenhalen voor zijn energieconsultancybureau voor drie dagen per week. En natuurlijk wil hij meer tijd met zijn zieke moeder doorbrengen.

Moeilijke tijden

En terwijl hij nog maar net geniet van zijn vrijheid gaat het ineens heel slecht met zijn moeder. Het worden heel moeilijke en pittige weken en zijn moeder overlijdt. Het afscheid nemen valt hem zwaar. En dan komen er ook nog eens allemaal praktische dingen op zijn bord. De notaris, hij moet moeders huis opruimen en hij komt allemaal dierbare dingen van vroeger tegen. Hij raakt een beetje van de kaart; ook het opzetten van zijn eigen BV en het écht overdragen van zijn oude werk levert veel belasting. Het is allemaal veel tegelijkertijd en pakt anders uit dan verwacht.

In de moeilijke periode houdt Joost voortdurend contact met mensen die hij inspirerend vindt, wat hem er voor een deel doorheen sleept. Als eindelijk alle praktische dingen geregeld zijn, kan hij terugkijken op een warm afscheid van zijn moeder met veel steun.

Dan vindt hij, via zijn netwerk, een interessante opdracht bij een internationaal energiebedrijf, drie dagen in de week, een die precies past bij zijn ervaring en wensen. Hij heeft zin om aan de gang te gaan. Intussen knutselt hij aan twee websites die een mooi symbool vormen van zijn nieuwe leven: Joost de kunstenaar, en Joost de consultant.

Multitalent

Eigenlijk liggen die twee kanten helemaal niet zo ver uit elkaar, concluderen we: het beeldende en creatieve denken komt hem als consultant heel goed van pas. Zijn pragmatische doorzettingsvermogen helpt hem zijn kunstprojecten tot een goed einde te brengen. Hij is een multitalent.

‘Tijdbeleving’

Tijdens onze laatste wandeling van het wandelcoach traject is Joost gelukkig. Zijn expositie Kunst Geboekt wordt goed bezocht waar onder andere zijn Lariks project ‘Tijdbeleving’ hangt (zie foto). Joost heeft tijd voor kunst, maakt mooie schilder- en fotoportretten (zie ook de foto van zijn zelfportret) en zijn leven en werk gaan echt ergens over, zo voelt hij. Hij is blij dat hij de sprong gemaakt heeft, en heeft een heel nieuw leven. Dat spannend is, nieuw, creatief en vol eigenheid.

Ondertussen maakte Joost een vliegende start en vanaf september is hij bezig met zijn nieuwe energieopdracht bij Vattenfall waarvoor hij binnenkort naar Stockholm gaat. ‘Het bevalt heel goed, ik kan mijn ei kwijt en voel me lekker onafhankelijk’, zegt Joost.

Tips om te leven van je kunst

Er zijn veel fotografen, kunstenaars en ontwerpers die graag van hun hobby hun werk willen maken. Maar hoe verdien je dan je geld? Mogelijk kunnen onderstaande tips je helpen.

  • Praat met succesvolle fotografen en kunstenaars. Hoe lukt het hen om inkomen te verwerven? Spreek er niet een, maar meerdere. Zo krijg je een helder beeld.
  • Ontdek wat er bijzonder is aan jouw kunst. Wat onderscheid je van andere kunstenaars, fotografen? Joost maakt bijvoorbeeld niet rap een serie portretten in een half uur, maar wil je ontmoeten en ontdekken wie je bent, zodat jij het terug vindt in een origineel portret. Achter al zijn kunstwerken zitten een diepgaand verhaal.
  • Welk type mensen, of soort klanten passen bij jouw kunst? Waar verzamelen deze mensen zich on- en offline. Zoek ze op!
  • Bouw, als je dat rust geeft, financiële zekerheid in door een parttime baan te vinden waar je talenten ook tot uiting komen, zodat je er met plezier in werkt.
  • Zorg voor inspiratie, kunstzinnige voeding en plezier: praat met mensen die je bewondert, bezoek tentoonstellingen, volg cursussen. Doe wie je bent!

Ik wens je veel succes.

Je reactie op dit artikel stel ik zeer op prijs

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Wandelcoach.nl

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau