Wandelcoach Nora de Vos Wandelcoaching is er voor kinderen en hun ouders

Nora de Vos (29) heeft een missie: “Ik wil kinderen laten zien hoe mooi en belangrijk de natuur is. En ik wil ouders ondersteunen bij het opvoeden vanuit liefde en met de natuur. Zodat ook zij het belang van de natuur kunnen doorgeven aan hun kinderen.” Nora is wandelcoach en pedagoog, drie jaar geleden volgde ze de Wandelcoach Opleiding en startte haar praktijk Natuurkind. Wat drijft deze ondernemende jonge vrouw en hoe zet zij de natuur in om haar missie te realiseren?

Vrijheid

Nora verhuisde in haar leven maar liefst 14 keer; van Noord-Holland, naar Texel, naar Appelscha en uiteindelijk Assen. “In Appelscha woonden we midden in het bos in een prachtig huis met de naam ‘Bergveld’. Daar hadden wij als kinderen veel vrijheid. We gingen op pad, klommen in bomen, bouwden hutten en vonden mooie kastanjes.” Nora en haar zus en broer kregen alle ruimte om hun fantasie de vrijeloop te laten. Ze waren hele dagen buiten en genoten daar enorm van. Ook op school ervaarde Nora die vrijheid. “Ik zat op de Vrije School, waar ik oprechte aandacht kreeg en mijn creativiteit kon inzetten. Deze school was een plek die mij leerde om mezelf te zijn, de ander te zien en mijn intuïtie te volgen.”

De kracht van groen

Wandelcoach Nora de Vos NatuurkindVan jongs af aan heeft Nora een natuurvisie op het opvoeden van kinderen. Daarom werkte ze na haar studie Pedagogiek bij een ‘groene’ kinderopvang. “Ik vond het heerlijk. Het deed mij denken aan de fijne tijd toen we op Bergveld woonden. We gingen elke dag met de kinderen het bos in. Weer of geen weer, we trokken er op uit en leefden mee met de seizoenen.”

Bij de kinderopvang zag ze haar eigen positieve ervaringen met de natuur terug. “De kinderen kwamen soms doodmoe uit school naar onze opvang. Wij gingen met de kinderen lekker het bos in en je zag de kinderen meteen ontspannen. Ze kregen tijd en ruimte om de dag te verwerken. Door het groen en het buitenzijn rustten de kinderen uit en gingen met meer energie weer naar huis.” Zelf werd Nora door het vele buitenzijn ook meer rustiger. “Zo kwam ik tot de ontdekking dat de natuur goed is voor ieder mens.”

Natuurkind

“Als pedagogisch medewerker leverde ik mijn bijdrage op het kinderdagverblijf aan de kinderen die daar werden opgevangen. Maar ik wilde méér. Ik wil met iedereen delen hoe goed de natuur is en zorgen dat meer kinderen en volwassenen dit ook in hun leven meekrijgen.” Haar vriend gaf haar een duwtje en Nora zette haar eigen bedrijf op: Natuurkind. Met verschillende activiteiten laat Nora kinderen spelenderwijs ontdekken hoe leuk en fijn de natuur is. “In de natuur kun je alles; je ervaart vrijheid, leert je grenzen kennen, klimt in bomen, ontdekt waar dieren wonen en maakt nieuwe vrienden.”
.
Natuurkind wandelcoach Nora de Vos

Wandelcoach Opleiding

Gaandeweg ontdekte Nora dat de sleutel naar meer groen in het leven van kinderen bij hun ouders ligt. Om hen goed te kunnen begeleiden, volgde Nora De Wandelcoach Opleiding. Tijdens de opleiding ben je veel buiten en je leert helder coachen en hoe je de natuur betekenisvol kunt inzetten bij je coaching. Een insteek die goed bij Nora past. “In de natuur lukt het zoveel makkelijker om connectie te maken met jezelf en met je gevoel. Als ouder wil je het beste voor je kind, maar soms weet je het gewoon even niet meer. Dan nemen frustratie en andere emoties de overhand en lukt het niet meer om helder over de situatie met je kind na te denken. En ook de kinderen kan ik nu gerichter begeleiden.”

Vertrouwen op zichzelf

Nora neemt de ouders en soms ook hun kinderen al wandelend het bos in. “Ik help ouders hun hulpvraag helder te krijgen. Dit geeft vaak al veel inzicht. En ik help ze om vanuit vertrouwen keuzes te maken. Want wat iedereen om je heen ook zegt; als ouder weet je diep van binnen wat het beste is voor jouw kind. Ik coachte een moeder die twijfelde of ze haar kind een jaar langer moest laten kleuteren. Iedereen in haar omgeving had wel een mening. Tijdens onze wandeling vroeg ik haar om naar haar gevoel te gaan. Toen kwam het antwoord vanzelf. Ik help ouders om uit hun hoofd te gaan, naar hun gevoel en te vertrouwen op zichzelf.”

Jong maar ervaren

Nora gelooft dat opgroeien in en met de natuur je tot een veerkrachtig persoon maakt. Mede door haar opvoeding in het groen weet ze goed wat ze wil, ze durft keuzes te maken en weet wat haar talenten zijn. Toch is ze soms onzeker. “Ik heb zelf nog geen kinderen. Tegelijkertijd heb ik wel ontzettend veel ervaring met kinderen, veel meer nog dan de meeste ouders. Op die ervaring mag ik vertrouwen. Maar ik ben, zeker vergeleken met veel andere coaches, best jong. Sommige mensen vertellen me dat ik eerst maar eens moet gaan werken, en wat levenservaring op moet doen. Dat maakt me dan onzeker. Maar tijdens De Wandelcoach Opleiding kregen we veel praktische tools om mee aan de slag te gaan. En ik heb veel geoefend, waardoor mijn zelfvertrouwen groeide. Ik ben er voor gegaan en het gaat goed!”
.

Nora de Vos - Wandelcoaching is er voor kinderen en hun ouders

Heldere doelen

Een van de favoriete oefeningen die Nora leerde tijdens De Wandelcoach Opleiding, zijn de vragen die gaan over diepe verlangens. “De coachee stelt zich voor hoe het is als al zijn problemen verdwenen zouden zijn. Hoe ziet dat er uit, hoe voelt hij of zij zich dan? Door deze oefening wordt het voor zowel de coachee als voor mij heel helder wat het doel is van het coachtraject. Waar wil de coachee naar toe, wat is zijn wens? Vervolgens werken we daar in kleine stapjes heel concreet naar toe. Het is resultaatgericht en dat werkt heel fijn. En weet je wat zo leuk is, kinderen zijn ook dol op deze vraag. Ze fleuren op als ze bedenken wat ze allemaal willen. Samen zoeken we dan naar kleine stapjes die ze gaan nemen. Het werkt heel bekrachtigend. Ik leer ouders ook hoe ze deze vraag kunnen stellen aan hun kinderen.”

Nora deed de oefening recent ook nog bij zichzelf. Want het helpt haar ook zelf om helder te krijgen waar ze naar toe wil werken. “Na de wandeling heb ik weer duidelijk voor ogen wat ik wil. Ik wil de natuuractiviteiten voor kinderen voortzetten, want daar word ik heel blij van. Ik wil meer één-op-één-coachen én ik wil meer professionals zoals gastouders en andere pedagogen inspireren op het gebied van natuur. Want als al die professionals de natuur via hun werk kunnen doorgeven, draagt dat weer bij aan het realiseren van mijn missie.”

Inspireren

Nora is actief op social media. Via kanalen als Instagram en Facebook inspireert ze ouders, kinderen en professionals. Daarnaast heeft ze haar eigen Podcastserie waarin ze haar ervaringen over leven en opvoeden met de natuur deelt. “Het gaat over leven in het ritme van de seizoenen, de natuurlijke ontwikkeling van een kind en luisteren naar je eigen intuïtie.” De podcast Leven en opvoeden met de natuur is te beluisteren via de meeste podcast kanalen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Nora en wat zij kan betekenen voor jou en je kind? Kijk dan op www.natuurkindcoaching.nl

Nora de Vos wandelcoach

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau