Dit is een van de drie belangrijkste redenen die (wandel)coaches aangeven waarom ze maar niet met een groep naar buiten gaan. Ze vinden het superspannend en zijn bang dat ze de regie verliezen. Ze maken zich zorgen of ze niet het spoor bijster raken en de aandacht van de deelnemers verliezen. Of erger nog: dat deelnemers afhaken, afwijzend worden of besmuikt gaan giechelen.

De tweede zorg waarom (wandel)coaches niet met groepen werken: Ze tobben over ‘Hoe ontwerp ik een workshop of een training met het thema dat ik zo belangrijk vind? Waar begin ik, wat komt daarna en hoe rond ik af? En hoe blijft dat leuk en dynamisch in de groep, terwijl ze leren?’ Vaak heb je als wandelcoach wel een thema, bijvoorbeeld burn-out, vitaliteit of rouw en verlies, maar wat is een goede, afwisselende en levendige opbouw?

En als laatste: ‘Als ik dan toch buiten ben, hoe betrek ik de natuur en het wandelen er op een zinvolle manier bij? Zodat het een leuke en leerzame ervaring wordt.’

Training Wandelcoaching voor groepen

Verlangen

Als (wandel)coaches wil je met plezier en ontspanning de regie hebben over een groep. Je wilt weten hoe je een heerlijke buiten-workshop geeft waarin de deelnemers enthousiast meedoen en écht leren, wat jij ze wilt leren. Hoe pak je het aan?
Gelukkig leer je dit, en veel meer, in de training Wandelcoaching voor Groepen. Zo vertel ik er meer over maar eerst…

Waarom is wandelcoachen met een groep zo waardevol?

Het betekent veel:

 • Mensen leren van elkaar
  Het unieke effect van een groep is dat mensen van elkaar leren. Een antwoord op de vraag van één deelnemer kan meerdere andere deelnemers helpen, en inzichten teweegbrengen die in een 1-op-1 setting wellicht niet zouden ontstaan..
 • Je helpt meer mensen
  Hoeveel individuele coachwandelingen kun je op een dag goed doen? Hoe mooi zou het zijn om soms ook in één keer een hele groep mensen stappen te laten maken in hun ontwikkeling?
 • Financieel aantrekkelijk
  Zowel voor jou als voor je coachees en opdrachtgevers. In een groep kun je de tarieven per persoon laagdrempeliger maken. Maar tegelijkertijd levert jouw bestede tijd per saldo meer op. Het geeft je bedrijf een boost.
 • Interessant voor bedrijven en instellingen
  Organisaties vinden vitale medewerkers steeds belangrijker. Met wandelcoaching voor groepen kun je hierin veel betekenen. Als wandelcoach kun je medewerkers in beweging krijgen, zodat zij gezonder en meer ontspannen werken. Denk aan lunchwandelingen, vergaderend wandelen of inspiratiewandelingen.
 • Een opstapje naar individuele wandelcoaching
  In groepswandelingen leer je in korte tijd veel coachees kennen – en zij jou. Het is dan helemaal niet vreemd om aansluitend of in navolging informatie over je individuele coachtrajecten te verschaffen. En vice versa zul je merken dat groepsdeelnemers hier ook zelf om gaan vragen.
 • Meer rimpels in het water
  Eén tevreden coachee die jou aanbeveelt binnen zijn privé- of zakelijke netwerk kan je al nieuwe coachees opleveren. Stel je eens voor wat er gebeurt als een hele groep mensen een geweldige coachervaring met jou heeft…

Maar hoe dan?

Waar begin je nou? Hoe ontwerp je een groepswandeling? Hoe betrek je de natuur erbij? Wat zijn praktische zaken waar je aan moet denken? Hoe sta je vrij en ontspannen voor de groep? Hoe maak je er een onweerstaanbaar geheel van?
Het is best spannend om voor een groep te staan. Hoe zal de groep op jou reageren, welke reacties komen er en hoe zal jij daar dan mee omgaan? Groeps(wandel)coaching is een andere tak van sport dan werken met een individuele coachee.

Wandelcoaching voor groepen kun je leren!

We brengen het ‘onbekende’ – en misschien het ook wat intimiderende – van wandelcoaching voor groepen terug naar behapbare proporties. Zo voelt groepscoaching niet meer als een grote, ingewikkelde stap, maar als een logisch volgend niveau in de ontwikkeling van je coachaanbod.

Wat leer je in de training ‘Wandelcoaching voor Groepen’?

 • Hoe je de regie houdt en tegelijkertijd zelf ook een leuke dag hebt
 • Hoe je een sfeer creëert waarin deelnemers zich gezien en veilig voelen
 • Hoe je ervoor zorgt dat deelnemers samen in gesprek tot inzichten komen
 • Hoe je het wandelen en de natuur in je oefeningen betrekt
 • Welke groepsprocessen er optreden en hoe je daar het beste mee omgaat
 • Hoe je omgaat met zeer ‘aanwezige’ deelnemers, of deelnemers die zich juist afzonderen… wat helpt echt!
 • Hoe je omgaat met praktische zaken, zoals regen, of mensen die naar de wc moeten
 • Hoe je een groepswandeling ontwerpt en opbouwt zodat het een unieke en leerzame ervaring wordt voor iedereen

Na de training beschik je over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een groepswandeling te ontwerpen en uit te voeren. En, heel praktisch: je gaat naar huis met een concreet plan dat je in je eigen praktijk kunt implementeren.

Wie is je trainer?


Marian is een bevlogen wandelcoach en trainer, en een echt ‘groepsdier’. Iedereen is dol op Marian. Je voelt je gezien, vrij en op je gemak. En klimaat waarin je echt leert. Met haar aanstekelijke enthousiasme, uitstekende vermogen om af te stemmen op de groep en deskundigheid om groepen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen is zij daarvoor de aangewezen persoon. Marian is gecertificeerd trainer Vakopleiding train de trainer, bij de stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland.

Wat gaan we doen?

Dag 1 – Begeleiding van de groep

 • Creëer een vlotte start. Een groep werkt het lekkerst als mensen open durven te zijn. De manier waarop je start met een groep is cruciaal voor het verdere verloop van de wandeling. Je leert hoe je die fijne start kunt maken, zodat alle deelnemers van jouw groep zich welkom en op hun gemak voelen.
 • Goed voor de groep staan. Alle ogen zijn op jou gericht. Logisch, want jij bent de wandelcoach. Je ontdekt hoe je kunt ontspannen en spelen met het nemen en weggeven van de regie, en hoe je de groep juist kunt inzetten om het gewenste resultaat te bereiken. En…de natuur geeft ook jou rust.
 • De groep is constant in beweging. In een groep gebeurt van alles, en juist die groepskracht kan je wandeling zo bijzonder maken. We ontleden welke fases en bijzonderheden er zijn in het groepsproces, en hoe je hierop in kunt spelen.
 • Omgaan met gedoe in de groep. De deelnemer die veel praat, te laat komt of overal commentaar op heeft… vroeg of laat krijg je er mee te maken. Je leert hoe je daar op een elegante manier mee kunt omgaan, en hoe je met compassie helder kunt zijn. Zo werk je zelf lekker met de groep en voelen alle deelnemers zich door jou gehoord.

Dag 2 – Ontwerp en uitvoering van je groepswandeling
Hoe ga je op pad met jouw groep? Op dag 2 gaan we uitgebreid in op het ontwerpen en uitvoeren van de groepswandelingen

 • Kant en klaar. We starten de dag met een ontworpen groepswandeling, een demonstratie waarbij je zelf kunt ervaren hoe het werkt. Ook krijg je het draaiboek van deze wandeling mee naar huis, helemaal klaar voor gebruik.
 • De opbouw van een wandeling. Een wandeling met impact heeft een goede opbouw nodig. Globaal gezien bestaat iedere wandeling uit een goede start, een waardevol middenstuk en een mooie afsluiting. Je leert hoe je alle wandelcoach-oefeningen die je hebt of bedenkt optimaal kunt inzetten.
 • Welke ingrediënten maken een lekker recept? Voor een heerlijk gerecht heb je de juiste ingrediënten nodig. Dat geldt ook voor het ontwerpen van een groepswandeling. Je kunt eindeloos variëren met de receptuur: de groepsgrootte, de omgeving, de materialen, de tijd, de thema’s, enz. In de training ontdek je jouw favoriete recepten en proeven we er ook een aantal van elkaar.
 • Hobbels & handigheden. Praktisch tips om de wandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Wat doe je met mensen die naar de wc moeten? Wat neem je allemaal mee? Wat als het regent? Het komt allemaal aan bod.
 • Jouw eigen groepswandeling ontwerpen. Om de training ook meteen in de praktijk te brengen ga je een eigen wandeling ontwerpen. Je hebt nu alles in je rugzak om er een succesvolle groepswandeling van te maken. Hoe tof is het dan om al naar huis te gaan met een plan? Dit gaat er zeker voor zorgen dat jij binnenkort jouw eigen groepswandeling coacht.
 • Afronden met effect. Natuurlijk wil je dat je deelnemers na de wandeling naar huis gaan met inspiratie, een wens, een plan om tot actie te komen. Met de juiste oefeningen aan het einde van jouw groepswandeling zorg je ervoor dat de deelnemers ook na de wandeling aan de slag gaan. Je sluit zelf deze tweedaagse training ook zo af, zo leer je meteen hoe je dit zelf kunt doen bij jouw wandelingen.

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

  • Hand-outs van iedere oefening
  • Checklisten over de praktische zaken
  • Een draaiboek van een groepswandeling die je zo kunt gebruiken
  • Een aantal wandelcoach-oefeningen van Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau
  • Verdiepende literatuurtips
  • Een digitaal certificaat als bewijs van deelname

Wanneer?

De tweedaagse training is op 10 en 17 november in Bunnik. Er zijn nog 3 plaatsen.

Beide trainingsdagen duren van 10.00 uur tot 17.00 uur, en je bent vanaf 9:30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan al voor je klaar en we trakteren je op beide dagen op een lekkere lunch.
Na de training beschik je over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een groepswandeling te ontwerpen en uit te voeren. En, heel praktisch: je gaat naar huis met een concreet plan dat je in je eigen praktijk kunt implementeren.

Je investering

Je investering voor de training ‘Wandelcoaching voor Groepen’ bedraagt € 895.

Volg, volgde je of start je dit jaar met de Wandelcoach Opleiding? Dan ontvang je €100 korting: je betaalt dan slechts € 795.

Beide bedragen zijn all-in: als erkend opleider zijn onze trainingen vrij van btw.

Lees hier alles over de tweedaagse training en meld je aan bij de button onderaan.

Heb je vragen? Mail naar

Je bent van harte welkom!
Marian van Riel en Hilde Backus

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau