Mijn nieuwe wandelcoach artikel gaat over de frustraties die je kunt krijgen als je voortdurend het idee hebt dat niemand op jou zit te wachten en je er niet toe doet. Maartje had het. Zij werd er moe en onzeker van. Soms was ze zo boos dat ze huilde. Ook op haar werk. Haar manager spoorde haar aan om een wandelcoach programma te volgen. Maartje ontdekte wie ze was en waardeerde zichzelf voor het eerst van haar leven helemaal. Lees hoe ze haar houding veranderde en welke effecten het had op haar werkplezier, werkinhoud en op haar collega’s.
Verlies van overzicht
Maartje (50) werkt al 8 jaar als projectmanager voor een bedrijf dat machines ontwikkelt voor verpakkingsmateriaal van medicijnen. De laatste jaren volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar in rap tempo op: een afsplitsing van het moederbedrijf, een joint venture met een bedrijf uit Azië, een samengaan met een bedrijf uit de Benelux, de ontwikkeling van nieuwe producten en een snellere en complexere verkoop van de producten.
De structuur in het bedrijf is zoek en Maartje raakt het overzicht kwijt. De verschillende partijen werken op een totaal andere manier en het vormt een zeer inefficiënt geheel. Terwijl iedereen zijn werk doet ziet Maartje wat er gaande is, en zij ergert zich groen en geel. Ze heeft het veel drukker gekregen en ze probeert alle bordjes in de lucht te houden. En dat gaat niet altijd soepel. Dan valt ze uit. Juist naar haar leuke collega’s.
’s Nachts piekert ze en bedenkt ze oplossingen. Maar ze zegt er niets over, ze voelt zich machteloos. Ze zullen toch niet naar haar luisteren. Als ze thuis komt van haar werk weet haar man al welk gespreksonderwerp ze zal aansnijden bij het eten… Het wordt er niet gezelliger op.
Wensen kennen en vertellen
Als we wandelen vertelt ze haar verlangens: ze wil meer zelfvertrouwen, haar emoties beter in beheer hebben, haar grenzen stellen, een afgebakend takenpakket krijgen, lekkerder in haar vel zitten en met meer plezier werken. ‘Het is allemaal te veel’, zegt ze. ‘En ze zien niet dat het niet goed gaat met ons bedrijf’.
De natuur ontspant en we onderzoeken zorgvuldig hoe zij het liefste werkt. Alles is doorspekt met rust, ruimte, geoliede procedures, gestructureerde overleggen, betrokkenheid en samenwerking. Ze wordt gehoord door de managers en collega’s.
Dat ze haar wensen hardop vertelt maakt haar al rustiger. ‘Zo zou ik dus echt met veel plezier werken’, zegt ze. ‘Wat zou een eerste stapje kunnen zijn?’, vraag ik. Maartje hoeft niet lang na te denken: ‘ik heb ideeën hoe een afdeling veel tijd en geld kan besparen’. ‘Kennen ze jouw ideeën?’. ‘Nee’. ‘Awel?’
Maartje maakt er een presentatie over, en vraag er ruimte voor in het MT. Door de wandeling voelt Maartje zich strijdlustiger en ze besluit dat ze geen vraagbaak meer wil zijn voor iedereen. ‘Het maakt mijn werk zo versnipperd en haalt de structuur uit mijn dag. Ik ga het bespreken met mijn manager’.
Omdat ze soms een beetje onaardig is naar haar collega’s, stel ik een experimentje voor: geef elke dag 3 complimenten aan anderen, en 3 aan jezelf. Maartje heeft er oren naar en wil het proberen.
Het effect van complimenteren
In de volgende wandeling zie ik Maartje stralen van onder haar paraplu. Ze heeft nog veel meer geregeld dan ze van plan was! Ze heeft nu een andere weekindeling: elke woensdag werkt ze thuis en elke dinsdagmiddag is ze vrij. De managers waren zeer onder de indruk van haar presentatie en nemen haar aanbevelingen over, en het complimenten geven werkt als een trein! ‘De sfeer is veel beter en andere collega’s komen naar me toe! Ik ben best tevreden over mezelf. Soms als ik uitval geef ik het zelf aan, ik haal diep adem en ik begin opnieuw. We moeten er eigenlijk om lachen’.
Vooraanstaande dame
Wanneer we haar talenten bespreken valt het kwartje. Ze is een competitieve regelaar, een aanpakker die snel resultaten wil zien. Ze heeft een enorme drive om keer op keer uitzonderlijke prestaties te leveren. Meestal, en zeker als het lukt, is ze enthousiast en sociaal en houdt ze van nieuwe spannende uitdagingen, want met haar helikopterview houdt ze het overzicht. Ze ziet waar de problemen zitten en is sterk gemotiveerd ze op te lossen. Met haar expertise en ervaring is ze daartoe zeer goed in staat. Eigenlijk is ze een vooraanstaande dame!
Ik zie het vaker bij bijzonder gedreven mensen die willen winnen: ze zetten alles op alles om geweldige resultaten te leveren, en het lukt meestal. Maar als ze zien dat het niet gaat lukken voelen ze zich zo gefrustreerd dat ze de neiging hebben om alles uit hun handen te laten vallen. Omdat dat dan weer niet mag maken ze drama. Ze ervaren het als een enorm falen en dat maakt hen emotioneel. En hoe emotioneler je bent, hoe moeilijker het is om helder na te denken. Tot rust komen is de eerste stap, zodat je de zaken op een rijtje kunt zetten en de ingang naar de regie kunt vinden.
Dit is wie ik ben
Maartje vindt de regie weer door haar wensen en talenten serieus te nemen. Dat lijkt een open deur maar Maartje was gewend, net zoals zo velen, om haar wensen te zien als gezeur en haar talenten als gewoon. Nu ziet ze het helder. Dit is wie ze is. Het is geen gezeur. Verre van dat.
Verder ontdekt ze dat ze eigenlijk helemaal geen manager wil zijn, zoals veel supergedreven mensen denken te willen (of te moeten willen?). Maartje is veel meer een ‘spin in ‘t web’, met haar kwaliteiten. Dat geeft zo veel inzicht en lucht, dat ze haar pakket aan werkzaamheden duidelijk voor zich ziet.
Bewust van haar invloed
In de volgende wandelingen zet het zich alleen maar door. Haar rol wordt prominenter, ze stelt grenzen, ze stoot taken af en ze is geraakt als ze ziet hoe anderen zich voor haar inzetten. Haar mening wordt zeer gewaardeerd. En omdat ze zich zo vrij voelt doet ze haar opvallende jurk aan naar haar werk en je voelt het al: niets dan complimenten!
Maartje: ‘ik ben bewuster van mijn gedrag, het effect ervan en de invloed die ik heb. Ik heb zo veel voor elkaar gekregen. Dat is geweldig. Ik voel me zekerder, leg bewuster en eerder contacten. Ik laat van me horen. Er is meer structuur gekomen en we gaan de goede kant op. Ik heb veel minder op mijn bord. Thuis ben ik vrolijker en we maken meer plezier. Op dinsdagmiddag heb ik vrij en weet je: ik doe dan gewoon niets!’.
‘Ik had dit coachtraject 20 jaar eerder moeten doen. Dan had ik veel meer begrepen en mijn keuzes beter kunnen maken aan de hand van mijn wensen en talenten. Ik zou zeggen: leer jezelf kennen op je talenten en zet ze in!’.
Neem jezelf serieus: tips
Vind je ook vaak dat je wensen gezeur zijn en je talenten gewoon? Met deze tips neem je jezelf serieus.
*Ontdek je talenten. Doe eens een gratis test op internet. Bespreek de uitkomst eens met een dierbare en bedenk samen voorbeelden uit je (werk)leven waaruit deze talenten blijken.
*Je kunt ook de oefeningen doen uit mijn E-course. Hiermee ontdek je je wensen en talenten. Kijk bij gratis E-course.
*Vertel je talenten aan enkele, vertrouwde mensen in je omgeving. Experimenteer eens met een andere manier van praten over jezelf.
*Kijk in hoeverre je werk klopt met je talenten. Maartje paste haar takenpakket aan. Welke aanpassingen kun jij doen?
*Ga stralen in plaats van halen. Met andere woorden: focus eens op dingen die wel goed gaan en die je waardeert aan anderen. Geef er welgemeende complimenten over. Het gaf Maartje rust, een beter contact met haar collega’s, meer informatie en een leukere sfeer.
*Lees ‘Als ik jou toch niet had…’, van Agnes Verbiest. Een toegankelijk boekje over de kunst van het complimenteren.
Veel succes!
Ik stel je reactie op dit artikel zeer op prijs.
Hartelijke groet,
Hecht je ook meer waarde aan de dingen die je niet kunt en die niet goed gaan? Dan is het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. Je ontdekt je talenten en de unieke combinatie ervan, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!
…bijzonder…….open ik mijn mailbox en lees ik over ,” of ik me machteloos voel…hoe weten ze dat?”
Ik herken veel in Maartje, alleen geldt dat niet zo op mijn werk. Dat heeft, denk ik, met mijn verwachtingen te maken.
Soms denk ik, dat ik teveel op illusies leef, en niet vanuit de werkelijkheid.
Als ik iets graag wil, krijg ik het niet voor mekaar. Miscchien zit er teveel druk op, of zijn mijn intenties niet de juiste?
Een zoektocht…..