De meeste mensen zijn op hun werk anders dan thuis. Dat is normaal: je hebt op je werk een andere rol, er worden andere dingen van je verwacht. Met je collega’s heb je (meestal) een andere relatie dan met je partner, familie of vrienden.

Maar soms, als de twee rollen te ver uit elkaar lopen, gaat het wringen. Je loopt op je tenen, om maar vast te houden aan het beeld dat je van jezelf hebt neergezet. Je voelt je gespannen en geremd.

Zo ging het bij Janneke. Ze werkt als beleidsadviseur. Ze heeft op kantoor een bepaald beeld van zichzelf neergezet, waar ze koste wat kost aan wil voldoen. Hardwerkend, deskundig en een ‘met-mij-is-niets-aan-de-hand-houding’. Ze heeft regels in haar hoofd: als iets je raakt, dat vooral niet laten merken en zeker niet iets over zeggen!

Ontladen van spanning

We wandelen in bewolkt Amelisweerd. Janneke vertelt hoe gevoelig ze is voor de sfeer op haar werk. Ze voelt het meteen als er spanning heerst tussen mensen. Ze raakt er zelf gespannen van. Als iemand een spoortje van kritiek op haar heeft, komt dat keihard aan. Thuis ontspant ze bij haar man en dan komt alles eruit: tranen en verdriet. Ze is er doodmoe van. Het kost haar zo veel energie, het ophouden van haar ‘ideale beeld’, dat ze het haast niet meer trekt.

Als we al wandelend haar wensen onderzoeken bloeit ze helemaal op. Ze vertelt, ‘ik ga heerlijk ontbijten met mijn man, we zingen, dansen, oefenen voor een mooi feest dat we die avond geven. Ik ga lekker koken, trek een mooie, sexy jurk aan, en we hebben een geweldige dag!’ Ze gaat steeds harder praten en steeds drukker bewegen. Ze komt los en is helemaal vrij en blij. Wat is dat wandelen toch heerlijk.

Niet zo braaf

‘En qua werk?’ vraag ik haar. Ze gaat vrolijk door. Dan gaat ze samen met haar man de bus in, lekker kwebbelend, ze glimlacht naar de andere passagiers, maakt een grap met de buschauffeur. Op haar werk legt ze structuur aan in haar taken, krijgt ze overzicht, kiest ze samenwerking met haar leukste collega’s en brainstormt ze over nieuwe ideeën.

Ze leeft zó op, en vult haar dag met zo veel leuke dingen, dat ik besluit haar een beetje te prikkelen. ‘En wat als er nou iets mis gaat op die dag, dat iemand bijvoorbeeld in die brainstorm een idee oppert dat jij helemaal niks vindt?’, vraag ik, en ik geef een voorbeeld.

‘Saai!!’, roept ze uit volle borst (tegen een boom), waarna ze keihard moet lachen.

Dit is een belangrijk punt. Janneke is van zichzelf een heel open en vrolijk mens, maar voelt zich vaak geremd door haar eigen regels, of door afremmende kritiek van mensen om haar heen. Nu ze al visualiserend in contact komt met wie ze wèrkelijk is, lijkt het alsof er kilo’s van haar afvallen. Ze durft ineens ‘levendig nee’ te zeggen op dingen en ideeën die ze niks vindt. Het hoeft allemaal niet zo braaf.

Anders dan anders

Ze voelt zich vrijer. Via een stappen-oefening formuleert ze haar eigen acties: één keer per dag zal ze op haar werk de vrijheid nemen om spontaan ergens op te reageren, juist waar ze dat anders nooit zou doen. Eén keer per week gaat ze expres vrolijke grapjes maken in de buurt van een wat stijve collega die haar wel eens corrigeert als ze zich wat losser gedraagt. Ze heeft er al zin in en lacht tegen een koe.

Plezier + verdriet

Het kwartje valt bij Janneke. Als we elkaar weer zien, vertelt ze hoe ze een gewone presentatie heeft ‘opgeleukt’ met onconventionele plaatjes. Ze heeft grapjes gemaakt met de directeur, een heel serieuze man en bij haar leidinggevende heeft ze geacteerd hoe de ene afdeling verschilt van de andere. Wat moest hij lachen. Wat een plezier!

Maar ze is ook een beetje verdrietig. Ze ziet nu haarscherp hoe groot het contrast is tussen wie ze werkelijk is, en hoe ze de afgelopen jaren was op haar werk. Zonde van al die jaren.

Dat is een pijnlijk besef en ik zie het vaker bij deze processen. Mensen zien hoe ze wérkelijk zijn en worden vrij en blij, maar ook ervaren ze boosheid en verdriet dat ze zichzelf zo af laten remmen en te kort doen. Met een milde blik, geïnspireerd op de natuur ziet Janneke haar ontwikkeling. Ze realiseert zich dat ze nu nieuwe stappen maakt.

Spotlight-effect

De Talentenscan levert Janneke waardevolle resultaten op. In de eerste plaats de openbaring dat anderen helemaal niet zo veel met haar bezig zijn als ze zelf denkt. Zelfcritici, zoals Janneke, leggen zich zelf vaak onder een vergrootglas, terwijl dat helemaal niet reëel is. Het ‘spotlight-effect’ heet dat. Daar word je gespannen van.

Janneke voelt zich gesterkt door wat haar collega’s van haar vinden: ze is in staat mensen met elkaar te verbinden, kan goed luisteren en is sociaal intelligent. Maar ook analytisch sterk, ze heeft de zaken snel door en is anderen meestal een stap voor.

Het meest verrast is Janneke nog wel door de reactie van de afremmende collega, die haar op het hart drukt dat ze niet zo veel werkzaken aan hem hoeft te vragen. ‘Je weet het zelf ook wel’, schrijft hij. ‘Kom maar gewoon op voor jezelf. Je bent veelzijdiger dan je denkt en je mening doet er toe, zegt hij’, en ze gilt het (bijna) over de weide. Een vogeltje vliegt op.

Volwassen

Langzaamaan durft Janneke steeds meer ruimte te nemen. ‘Doe je het bij iedereen?’, vraag ik. ‘Nee, niet bij iedereen’. Ze maakt keuzes in hoeverre ze dat doet. ‘Ik kan kiezen aan wie ik wat vertel…’ Het lijkt een vorm van volwassen worden, leg ik haar uit. Het is niet meer nodig om helemaal gesloten te zijn, maar ze hoeft ook niet zomaar alles met iedereen te delen. Bij sommige mensen kan ze te kwetsbaar worden. Enige reserve is dan op zijn plaats. Ze kan het zelf in de hand houden.

Na vier wandelingen gaat Janneke vrolijk en zelfverzekerder naar haar werk. Als haar vader ziek wordt, vertelt ze dat op kantoor. Dat zou ze vroeger voor zich houden. Nu merkt ze dat haar collega’s ook hun ervaringen vertellen. Ze durft nu ook af en toe ‘ik weet het niet’ te zeggen, als haar een moeilijke vraag wordt gesteld – de drang om deskundig over te komen, is wat minder geworden.

Feest

Bovendien weet ze nu dat ze niet zo streng voor zichzelf hoeft te zijn, dat die strikte gedragsregels helemaal niet nodig zijn. Ze is een gevoelig, levendig mens, en mag dat zijn. Thuis, én op haar werk.

Haar man is jarig en ze organiseren een feest. Ze zingen en dansen samen, ze heeft haar sexy jurk aan, haar dierbaren zijn er en ze genieten tot 6 uur in de ochtend. Janneke gloeit van geluk.

Tips

Heb je de neiging om jezelf te verloochenen en een ideaal beeld van je zelf neer te zetten. Voel je je gespannen en geremd? Deze tips kunnen helpen om iets meer jezelf te zijn:

 • Stap de natuur in en wandel. Neem (een half uur) de tijd om de natuur te zien, te ruiken, te horen en te voelen. Verbeeld dan hoe je bent als iedereen je mag, precies zoals je bent. Waar heb je dan zin in? Wat doe je? Registreer nauwkeurig hoe je bent als je je vrij voelt en neem de tijd voor deze ervaring. Kijk vervolgens of je een kort moment deze vrijheid op je werk kunt ervaren. Eis niet van jezelf dat je nu zo op je werk moet zijn maar ben het elke werkdag 1 keer of een halve minuut. Het helpt als je deze actie afspreekt met een vriend(in). Aan hem/haar kun je ook weer terugkoppelen.
 • Als je ontdekt wie je werkelijk bent in vrijheid, en je krijgt de smaak een te pakken, kun je verdrietig of boos worden, omdat het contrast tussen de twee rollen zo groot is. Weet dat dat kan gebeuren, en wees mild voor jezelf. Leren gaat in stapjes en gun je zelf dat.
 • Om je te herinneren wie je werkelijk bent kun je een associatie vinden in de natuur. Janneke vond een steen die ze altijd in haar broekzak draagt. Het vertegenwoordigt haar vrijheid en blijheid. Ze voelt hem regelmatig.
 • Janneke vindt ‘Emotienomie’ van Dan Hill een goed boek, over de waarde van emoties. Het beschrijft technieken om emoties te meten en te integreren in je werk.

Ik wens je veel succes en je reactie is welkom op mijn weblog.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Voel je je niet op je gemak op je werk? Houd je zowel je gevoelens en je woorden in? Dat kan veel energie kosten. Wil je ontdekken op welke wijze je je vrijer kunt voelen? Voor een fris en nieuw begin van het nieuwe jaar, start met het versterkende, resultaatgerichte coachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’, en ga op weg naar een manier van werken die je enthousiast en gelukkig maakt. Kijk op Ontdek je Talent en wie je bent!

Je accepteert jezelf zoals je bent en gaat zien hoe kostbaar je bent. Wandelend verfrist je en de natuur helpt je erbij!

Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Professioneel Wandelcoach zijn? Is dat wat voor jou?

Bekijk dit filmpje over de meerwaarde van de natuur in coaching.

Wandelcoaching geeft volgens wetenschappelijk onderzoek van Hoogleraar Natuurbeleving Agnes van den Berg:

 • Meer mildheid en acceptatie
 • Meer zelfvertrouwen
 • Meer bewustzijn van zichzelf en de omgeving (mindfulness)
 • Meer zin om te ondernemen, in actie te komen
 • Meer plezier in werk
 • Meer bevlogenheid
 • Meer tevredenheid over het leven en
 • Minder stress
 • Minder burnoutklachten.

Doe er je voordeel mee!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau