Veel mensen die kiezen voor een wandelcoach, voelen zich gefrustreerd in hun huidige functie omdat ze zo weinig betekenis kunnen hebben voor anderen. ‘Waar doe ik het allemaal voor?’ Ze hebben een enorme motivatie om een bijdrage te leveren aan de samenleving door bijvoorbeeld anderen (verder) te helpen met hun vragen en problemen.

Maar soms gebeurt er iets anders. Zoals bij Anne-Marij. Zij vindt dat je je betekenisvol voor andere moet zijn. Ze vindt het de basis van ons bestaan. En dan komt ze in de knel haar echte en eigen wensen. Lees hoe het Anne-Marij uiteindelijk lukt nadat ze het wandelcoach traject heeft gedaan, de verplichtingen van zich af te schudden en durft te kiezen voor een compleet nieuwe richting waar ze zin, energie en plezier in heeft.

Wandelcoach artikel: Vergeet verplichtingen, kies voor jezelf!

Anne-Marij (27) zet zich in voor verstandelijk gehandicapten. Ze vindt dat haar werkt iets moet betekenen voor mensen, voor de maatschappij. Maar daarbij verliest ze helemaal uit het oog wat zij nou écht leuk vindt. Gelukkig heeft ze het lef om voor een heel ander beroep te kiezen.

Ze werkt alweer vier jaar als begeleider bij een dagactiviteitencentrum voor mensen met een verstandelijke handicap. Ze sleept zich naar haar werk. De werkdruk is hoog, de sfeer negatief en eigenlijk vindt ze het helemaal niet leuk om constant activiteiten met hen te doen. Ze wordt moe van haar werk, slaapt slecht en vraagt zich af wat ze dan wél wil.

Wanneer Anne-Marij bij mij komt voor het coachingstraject heeft ze al de stap genomen om minder te gaan werken. Ze deed een particuliere filmopleiding van een half jaar en heeft vorig jaar in de zomervakantie een promotiefilm voor een goed doel gemaakt. Het bedenken en het storyboard maken lagen haar goed, maar het technische filmen en editen vindt ze minder aantrekkelijk. Dit is het dus ook niet echt.

Niet weer de boeken in

Maar ja, wat dan wel? Anne-Marij vindt het moeilijk om te fantaseren over wat ze nou echt wil. Het liefst creatief bezig zijn, maar dan wel binnen een duidelijk kader. Anne-Marij lijkt van praktische creativiteit te houden en ik praat met haar over de mogelijkheid om voor een traditioneel ambacht te kiezen; ambachtelijk schoen- of tassenmaker bijvoorbeeld, een goede opleiding in Nieuwegein.

Daar had Anne-Marij niet aan gedacht; ze vindt eigenlijk dat ze zich moet laten omscholen op HBO-niveau, omdat ze denkt dat haar omgeving dat van haar verwacht. Wanneer ze dit helder inziet, kan ze haar gedachten wat losser maken van haar omgeving en realiseert ze zich dat het van haar zelf helemaal niet hoeft! Het geeft haar lucht. Eigenlijk is Anne-Marij niet zo’n studiebol en ze zag er tegenop om weer jarenlang in de boeken te duiken. Dat belemmerde haar ook in haar keuze.

Talenten die elkaar een beetje bijten

We doen een talentenscan. Ze test haar sterke punten en vraagt mensen uit haar omgeving wat haar talenten zijn. Daar komt uit dat Anne-Marij een bijzondere combinatie in huis heeft. Ze is creatief én kan goed ordenen, organiseren en nauwkeurig werken. Die combinatie lijkt haar aanvankelijk nogal in de weg te zitten. Te creatief is bijvoorbeeld niks voor haar; ze heeft wel behoefte aan structuur. Anne-Marij deed ging bijvoorbeeld bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht kijken en vond al dat vrije werken maar niets. Maar aan de andere kant zijn de klassieke ambachten weer juist niet creatief genoeg, dan moet ze weer teveel in opdracht van anderen werken. Waar wat dan wel?

De grote stap

In de zoektocht geeft onze beroepentest uitkomst. Een van de opties is het beroep van etaleur en ik zie haar gezicht opklaren. Anne-Marij onderzoekt het; ze gaat praten met mensen die etalages inrichten. Ze wordt er blij, enthousiast en erg opgetogen van. Ze bezoekt open dagen van verschillende opleidingen, praat met enkele studenten en dan hakt ze de knoop door: ze schrijft zich in en zegt haar baan op. Ze gaat studeren voor etaleur en eventstyliste!

Het is een grote stap; in overleg met haar net afgestudeerde man die nu een baan heeft besluiten ze dat zij nu weer aan de beurt is met studeren. Ze gaan weer wat zuiniger leven. Ze gaat ook in tegen wat er in haar omgeving en in haar opvattingen gangbaar is. Toch krijgt ze juist veel steun en de mensen om haar heen zijn blij haar zo energiek te zien. Dat zie ik heel vaak als mensen hun hart volgen.

De opleiding is pittig maar Anne-Marij geniet ervan om met heel andere onderwerpen bezig te zijn. Ze kan haar creativiteit kwijt én er wordt precisie van haar gevraagd. Ook is het goed voor haar om eens in een heel andere omgeving te zijn. Een omgeving waarin zij en anderen genieten van haar creativiteit en van zoiets frivools als etalages inrichten.

Zo kies je voor jezelf

Heb jij ook het gevoel dat je werk iets moet betekenen? Daar is natuurlijk niets mis mee, als dat werk ook echt bij je past. Maar misschien is het voor jou veel beter om voor een carrière te kiezen die past bij jouw talenten. Met deze tips kom je verder.

*Realiseer je dat je voor jezelf mag kiezen. Natuurlijk is het een mooi uitgangspunt om een betekenisvol leven te leiden. Maar het is net zo goed belangrijk om te kijken naar wat er bij jou past en wat jij nou wilt. Je kunt jezelf helpen door de belemmerende omgeving even weg te denken. Stel jezelf de vraag ‘als alles wat ik doe kan en mag, wat is dan mijn geliefde werk?’

*Probeer je niet teveel aan te trekken van wat je omgeving van je verwacht. Onderzoek vooral waar jouw verlangen ligt. Neem een risico en praat met mensen die het beroep hebben waar jij stiekem van droomt. Vraag hoe het werk eruit ziet, wat de voor- en nadelen zijn. Ga naar een open dag van een opleiding. Zo kun je weloverwogen kiezen, zonder dat je je door de normen van je omgeving laat leiden.

*Talenten en wensen liggen verborgen in activiteiten waar je plezier in hebt, waar je graag over praat, waar je graag over leest en waar je interesses liggen. Denk er eens over na en maak er een lijstje van. Het zegt al iets over een richting die bij je kan passen.

*Misschien heb jij het ook: talenten die niet gemakkelijk met elkaar combineren zoals creativiteit enerzijds en orde en nauwkeurigheid anderzijds. Het ene bijt het andere een beetje. Je kunt bijvoorbeeld een diepe denker zijn en ook een actiegerichte doener. Kijk eens of jij heen en weer geslingerd wordt tussen je talenten. Realiseer je dat het je uniek maakt en onderzoek waar je deze combinatie optimaal kunt inzetten zodat ze beiden aan bod komen. Dat is mogelijk!

*Lees het boek ‘Kiezen voor geluk’ van Kay Pollak. Ben je slachtoffer van je omgeving of neem je de regie zelf in handen?

Ik wens je veel succes en geniet van het mooie weer!

Als ik wat voor je kan doen, laat het me weten.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©Hilde Backus april 2010

Ga je ook gemakkelijk mee in de verwachtingen van anderen en vergeet je wat jij nu wilt? Wil je nu onderzoeken welke baan past bij jou. Meld je aan voor het beproefde individuele coachprogramma van 4 heerlijke wandelingen in de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ten oosten van Utrecht. Je ontdekt je unieke combinatie van talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie/rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Je ontdekt met welke stappen je je wensen kunt realiseren. Kijk bij http De Coachprogramma’s van de wandelcoach.

Een oproep voor jongeren van Jeroen Geertsen.

Vorig jaar coachte ik Jeroen en hij stopte met zijn werk als recruiter waar hij erg ongelukkig van werd. Sinds oktober 2009 studeert hij aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Hij volgt de vierjarige studie Integratieve Jongerentherapie. Deze opleiding is gericht op therapeutisch werken met jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar.

Na het succesvol afronden van de eerste periode wil hij de aankomende periode (tot januari 2011), in lijn met het studieprogramma, oefenen met cliënten. Hij zoekt jongeren die graag een aantal (5) therapeutische gesprekken willen voeren over een onderwerp waar ze mee worstelen. Dit mag van alles zijn: examenvrees, toekomstkeuze, gescheiden ouders, onzekerheid etc.

Jeroen staat onder supervisie van een zeer ervaren jongerentherapeut. Elk gesprek bereid hij voor en spreekt hij na met deze supervisor. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Ben je of ken jij een jongere die graag met Jeroen een lastig onderwerp wil bespreken dan hoort hij dit heel graag. Mail naar

Ik kan Jeroen van harte aanbevelen. Alvast hartelijk dank!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Wandelcoach.nl

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau