Synchronie. Zó beïnvloedt het wandelcoaching (met filmpje!)

Een fijne sfeer en ‘werkrelatie’ tussen (wandel)coach en coachee is een goede voorspeller van het succes van het coachtraject. Dat heb je waarschijnlijk al ervaren, het blijkt ook uit onderzoek. We weten nu ook dat synchronie – het gelijktijdig afstemmen van beweging en gedrag – hierin een belangrijke rol speelt. Juist als wandelcoach kun je veel profijt hebben van synchronie zodat je coachee grotere stappen zet. Hoe doe je dat?

Als je goed overweg kunt met je coach herstel je beter én sneller

Sander Koole is een van onze externe experts. Hij is hoogleraar Klinische Psychologie en oprichter van het Emotielab aan de VU in Amsterdam.

In zijn zeer inspirerende masterclass vertelt hij o.a. over het heilzame effect van een goede relatie tussen een therapeut/cliënt. Als de sfeer goed is heeft dat onmiskenbaar een positief effect op de behandeling. De coachee gaat graag naar de sessie toe, ervaart die als bekrachtigend en behaalt betere resultaten. Het gunstige effect van zo’n ‘alliantie’ wordt keer op keer gevonden in onderzoeken, en geldt ook voor wandelcoaching. Maar Sander Koole gaat verder.

Alliantie is aantoonbaar

In een onderzoek uit 2011 wordt dit fenomeen nader bekeken. Het toont hóe je concreet ziet of een werkrelatie tussen cliënt en therapeut goed is. De onderzoekers hadden tientallen behandelgesprekken opgenomen en tot op de pixel geanalyseerd. Alle houdingen en bewegingen zoals vooroverbuigen, knieën over elkaar slaan, knikken, hadden ze secuur in kaart gebracht.

Wat blijkt? Waar, in de opgenomen behandelsessies, meer fysieke overeenkomst en gelijktijdigheid was – meer synchronie dus – bleek de werkrelatie beter en behandeling succesvoller. Zowel therapeut als cliënt ervoeren dit.

Wij zagen het ook!

Voor de zomer bekeek ik samen met wandelcoach/supervisor Tineke Franssen de praktijk-video’s van de examenkandidaten van onze  Wandelcoach Opleiding. Daarin lieten ze aan de hand van gerichte wandelcoach-opdrachten zien hoe ze hun coachees begeleidden al wandelend in de natuur. Vooraf zijn de coachees expliciet om toestemming gevraagd. Dit is ook vastgelegd op de video’s.

Het was bijzonder om zoveel wandelcoach-sessies (ruim 50) te zien en inzicht te krijgen in effecten van wandelcoaching. Het was ook super om te zien hoe goed onze studenten wandelcoachten na het onderdompelen in de Wandelcoach Opleiding en hoe zij hun coachees volgden en begeleidden in de wandelcoaching. Wij hadden hun ontwikkeling weer nauwkeurig gezien tijdens de opleidingsdagen, met de wandelcoach-oefeningen, in de supervisie, in verslaglegging en op video.

Opvallend verschil

We zagen veel verschillen: eigen stijlen, voorkeuren voor bepaalde wandelcoach-oefeningen en type vraagstukken.

Lichaamsgerichte oefeningen werkten in de eindeloze ruimte buiten, omgeven door natuur werken dieper. Een van de populaire oefeningen gaat over stevig staan en je inherente stevigheid ervaren. Een van de examenvideo’s ging over deze oefening inclusief hun instructie en begeleiding.

We zagen een opvallend verschil. Wanneer de wandelcoach haar eigen instructie meedeed – de fysieke houding aan nam, het ademhalings-deel zelf ook uitvoerde, zelf haar ogen ook (even) sloot, de bewegingen mee uitvoerde – de ander de aanwijzingen makkelijk volgde. De coachee leek de oefening veel intenser te ervaren. Het leek ook dat de wandelcoach meer nabij de coachee was. Er ontstond een samenzijn. Er was openheid, contact, gezamenlijkheid. Het effect was groot.

Een enkele wandelcoach gaf alleen mondelinge instructie en was meer observerend. Ook dan deden de coachees de oefening. Maar het effect was anders. Coachees stopten sneller met de oefening. Er was ongemak. Misschien voelden ze zich meer bekeken? Er speelde er nog iets anders.

Coachees leren door synchronie

Synchronie zagen we dus terug in een aantal filmpjes en we zagen dat het positief werkte. Meedoen bevordert het impliciet ervaren door de coachees. Een vorm van leren die lijkt op hoe we vroeger dingen van onze ouders leerden: door ze na te doen, door met ze mee te doen. Meedoen ondersteunt zo de verbale instructie die je geeft.

Het voordeel van de wandelcoach

Als we samen bewegen, praten we makkelijker en begrijpen we elkaars perspectief beter. Juist voor ons als wandelcoach ligt hier een bijzondere kans. Door in hetzelfde ritme te wandelen, in dezelfde richting te lopen, dezelfde (natuur) aspecten te zien vindt er tussen jou en coachee onderling synchronie en afstemming plaats. Het kan zijn dat je zelfs de ademhaling – onbewust – op elkaar afstemt.

Als wandelcoach kun je dit bewust inzetten en daarmee de alliantie bevorderen. Bijvoorbeeld door met je wandeltempo en de lengte van je passen aan te sluiten bij die van je coachee. Zonder te forceren natuurlijk. Ik wandelde met de bijna-2-meter coachee met een flink tempo. Dat was niet bij te houden, ik vroeg hem iets langzamer te lopen.

Je afstemming vertaalt zich in een fijne sfeer, waarin de ander zich gesteund en gedragen voelt, en vrij om te vertellen wat haar op het hart ligt. Je coachee zal eerder openstaan voor jouw interventies. Je hebt meer mogelijkheden dan wanneer je vanuit je stoel coacht. Sander Koole is enorm enthousiast over het wandelcoachen. Zie ook de korte video waarin hij dat uitlegt (2.50 minuten).

Al die prachtige processen spelen zich af tijdens het wandelcoachen. Je helpt je coachee enorm door met ze naar buiten te gaan en de synchronie te bevorderen.

Zijn er nog meer manieren waarop je synchronie bevordert? Vertel ze ons in het reactieveld.

Diploma-uitreiking-Opleiding-Register-Wandelcoach-2019

In de Wandelcoach Opleiding verdiep je in wandelcoachstijl, transformatieprocessen, lichaam, psyche in natuur en nog veel meer.
Je geeft jezelf en je bedrijf een boost!
Heb je belangstelling? Meld je hier aan. Heb je vragen? Stel ze hier. Welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Wandelcoach.nl

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau