Suzanne (40) studeerde biochemie en vond na haar studie een baan bij een juridische afdeling van een overheidsorganisatie. Ze is daar nu bijna 10 jaar werkzaam in haar huidige functie. Maar al langer vindt ze het werk saai en is ze niet happy.

Ze wordt ziek. Het duurt lang, nu al bijna een jaar.

20150113paddest

Doorzetter

Nu Suzanne aan het herstellen is en afstand heeft kunnen nemen van haar werk, vraagt ze zich af waarom ze toch zó lang bleef hangen in werk waar ze niet blij van werd.

We ontdekken al snel dat Suzanne een flinke doorzetter is. Dat heeft haar veel goeds gebracht, en verklaart ook waarom ze het werk niet opgaf.

Mindful wandelen

Met de voorbereidende wandelopdrachten is Suzanne al aan de wandel. ‘Het is heerlijk. In de natuur voel ik me dicht bij mezelf, ik zie van alles om me heen en geniet er intens van. Ik merk dat ik minder pieker. Wandelen is heel mindful.’

Doordat ze zo geniet van de natuur, is ze zich weer meer bewust van haar passie. Ze houdt van schelpen, mineralen en fossielen. Tijdens haar studie was ze daar veel mee bezig. Ze bezocht regelmatig het Teylers Museum in Haarlem. Misschien is het tijd om weer eens een bezoek te brengen?

De leuke dingen

We ontdekken welke onderdelen Suzanne wél leuk vond aan haar studie en werk. ‘Ik kan razendsnel analyseren en ontrafel complexe problemen. Dat vind ik leuk om te doen. Maar ik kan slecht besluiten nemen, ik twijfel.’

Terwijl ze vertelt wijst ze me in het voorbijgaan fijntjes op allerlei paddenstoelen en dieren. Ze ziet veel, maakt meteen wat gevatte opmerkingen en de dieren lijken zich nu heel bijzonder te gedragen. We lachen wat af. Wat is ze grappig, denk ik. En snel!

‘Ik lees graag en veel Engelse boeken en ik vind het heerlijk om cryptogrammen op te lossen.’ Ze maakt een sprongetje en zet een stemmetje op: ‘En ik maak graag grapjes,’ lacht ze. Dat was me al opgevallen. Ze is geestig en gevat en de natuur geeft ruimte om het naar boven te laten komen.

Anti-faalopdracht

Tijdens onze wandelingen, wordt duidelijk dat Suzanne vaak bang is dat ze ‘het niet goed doet’. Dat geeft veel stress. Daarom suggereer ik de anti-faalopdracht, waarin het gaat om de kleine alledaagse dingen die je tegenkomt: momenten, minuten, situaties. Geen grote opdrachten of plannen. Met dit inzicht is de anti-faalopdracht behapbaar en kan het niet ‘fout’ gaan.

Talententest

De Talententest brengt Suzanne in vervoering. Ze beschikt over een unieke en mooie combinatie van capaciteiten: ze is intellectueel, analytisch en een creatief denker. Daardoor brengt ze niet alleen het probleem in kaart maar komt ze ook met oplossingen en ideeën. Ze is leergierig en leest graag om zich te verdiepen. Omdat ze actiegericht is, komt ze met oplossingen die doelgericht zijn en waar mensen verder mee kunnen. Denken, procesgericht zijn, plannen maken en doen: het zit allemaal in haar royale talentenpakket.

20150113suzanne_sneeuw

Winter, zon en taart

We zitten op het terras van de Veldkeuken te genieten van wéér zo’n heerlijke zonnige winterdag. De citroen-merengue taart smaakt, zoals altijd, heerlijk. Ik vraag Suzanne of er raakvlakken zijn in haar werk, waarbij ze haar capaciteiten kan inzetten. Ze denkt na en begint te analyseren.

‘Ik hou van inhoudelijke taken. Als er externen bij ons komen werken, vind ik het leuk om ze op te vangen en uitleg te geven. Ik ben geduldig en kan dat goed. Ik vind het ook fijn om me vast te bijten in een ingewikkeld dossier en het op te lossen als een lastige puzzel’ zegt ze, ‘maar laat een ander dan maar de uiteindelijke beslissing schrijven. Dat is dus niet mijn ding. Gek hè, dat me dat nu pas duidelijk wordt, terwijl het zo voor de hand ligt.’

Energiemeter

Inmiddels is Suzanne zich veel meer bewust geworden van wat haar energie geeft. Sinds ze weet dat het om kleine dingen gaat, ziet ze veel energiegevers om zich heen. ‘Ik heb meer geniet-momenten op een dag, vaak in de natuur. In mijn tuin staat de druif er zo mooi herfstig bij en er staan prachtige inktzwammen.’

Ze is nu ook weer aan het werk gegaan en langzaam aan het opbouwen. Ze heeft een afspraak gemaakt: ze heeft de vrijheid om naar huis te gaan als ze voelt dat haar energie weglekt. En daar maakt ze gebruik van als dat nodig is. ‘Ik voel het nu wanneer iets energie vreet. Voorheen zette ik dan gewoon door en drukte dat gevoel weg. Nu niet meer.’

Nieuwe stap

Maar er is meer… Suzanne is actief op zoek naar mogelijkheden binnen de organisatie. Op het hoofdkantoor heeft ze een gesprek geregeld. Ze is er enthousiast over.

‘Het was een fijn gesprek waarin ik volledig mezelf ben gebleven. Ik heb zelfs grapjes gemaakt’ lacht ze. ‘Ik kon goed uitleggen wat ik graag wil en ik kreeg het gevoel dat ik er welkom ben. Onze behoeftes sluiten op elkaar aan.’

Wat goed om te zien, dat Suzanne haar weg weet te vinden en vertrouwen heeft in zichzelf. ‘Het is een functie waarbij ik veel kennis moet overbrengen en analyseren. Een soort spin in het web. Hoera!’

20150113suzanne_lucht

Ik zie wie ik ben

We zien elkaar voor de laatste wandeling en Suzanne ziet er ontspannen uit, ze lacht veel en haar blonde haren glanzen in de zon. Nieuwe kleren, nieuwe oorbellen..? Wat is er gebeurd?

Ze straalt en maakt een wijds gebaar met haar armen. ‘Ik heb heel veel zin in mijn nieuwe functie. Het gaat om veel gegevens, nieuwe systemen bedenken. Een lekker complexe uitdaging met veel details. Fijne mensen.

Ik ben gestopt met roken. Voorheen wilde ik niet te lang stil staan bij mezelf, hoe ik me voelde. Ik deed niet aan zelfreflectie maar stak nog een sigaret op. Of zocht mijn heil in eten en liet de boel de boel in huis. Niet erg constructief.

Ik loop niet meer weg. En ik heb ontdekt dat het eigenlijk altijd meevalt als je het monster in de ogen kijkt.’

Ze lacht voluit en zegt ‘en ik ben verliefd!’ We lachen allebei, de glans in haar ogen heeft dus nog een reden…

Stress op je werk. Wat kun je doen? Tips.

  • Wandel in de natuur. Suzanne ontdekte hoe mindful dat was. Het gaf haar rust en kleine geniet-momenten. Het was een moment om tot zichzelf te komen.
  • Wat geeft je nog mee rust? Suzanne ging naar haar favoriete museum en genoot van de schelpen en mineralen. Ze ontdekte plezier.
  • Geef jezelf de anti-faalopdracht: waardeer vandaag alles wat je doet of laat. Alles! Schrijf het op.
  • Het is natuurlijk geen punt als je in een heel andere richting werkt dan waarin je studeerde. Kijk wat je aansprak en energie gaf/geeft in je studie en op je werk. Al zijn het maar heel kleine dingen. Suzanne, die van nature goed is in analyseren, zag het totaal over het hoofd. Toen ze het in kaart bracht ontdekte ze haar energiegevers en kon ze verwoorden wat ze wilde op haar sollicitatiegesprek.
  • Een kostelijke boekentip van Suzanne waar je meteen vrolijk van wordt is Plato and a Platypus walk into a bar van Thomas Cathcart en Daniel Klein. Een absurde kijk op het leven: relativeert meteen.
  • Ontdek de unieke combinatie van je talenten. Dat geeft inzicht in mogelijkheden en het geeft je zelfvertrouwen. Doe het met de gratis Ecourse ‘In 5 stappen naar optimale inzet van je talent’
  • Onderzoek en doe. Ga er op af. Wacht niet, maar doe het vandaag. Suzanne had zo maar in een keer een succesvol gesprek. Waarom zou jou dat niet lukken?

Ik wens je veel succes!

Hartelijke groet,

Hilde Backus

 

Hoe is het met jou? Begon je vol goede moed met het nieuwe jaar maar voel je je al weer gestrest? Veel mensen hebben dat? Is het tijd voor ontspannen werken op een manier die past bij je wensen, waarden en talenten? Er is veel mogelijk.

Kom tot rust in ons wandelcoachprogramma Ontdek je Talent en wie je bent. In 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen maak je hernieuwde keuzes.

Je bent van harte welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau