Wat was ze enthousiast geweest over haar besluit om voor zichzelf te beginnen. Nu ze een beetje op gang kwam verloor ze het spoor. Waar stond ze nu voor? Wat wilde ze nou met haar bedrijf? Het frustreerde haar.

Vlak voor de zomer ontmoet ik Cecile Wilbers. We gaan aan de wandel.
Cecile schreef haar eigen beleving.


Cecile met dochter

Cecile:

Het probleem

Ik was net voor mezelf begonnen als strategieschrijver: schrijver in opdracht van businessplannen, adviesaanvragen en beleidsrapporten. Ik had mijn eerste opdrachten binnen, was bezig met het ontwerp van mijn website en had er best vertrouwen in dat het allemaal goed ging komen.

Maar toch: telkens als ik mijn aanbod concreter wilde maken kwam ik weer van alles tegen wat ik óók leuk en interessant vond. Dat zat me in de weg. Ik werd er kriegel van en wilde een duidelijke focus. Wat wilde ik nou neerzetten?

Ik stuurde Hilde een mailtje.

Interessante ruis

We gingen samen het bos in. Het was stralend weer en we wandelden op ons gemak door de mooie omgeving van Amelisweerd. Ik vertelde dat ik nou eens af wilde van de ruis die me afhield van het neerzetten van mezelf als strategieschrijver. Daar ben ik immers goed en ervaren in, daarin heb ik mijn netwerk en daar kan ik mooie tarieven voor vragen.

Maar Hilde vroeg net naar al die andere dingen die ik óók zo leuk en interessant vond. Ze wilde weten van mijn ruis. Ik noemde een paar dingen op.

Hilde vroeg door. Ik kwam op gang.

Het was fijn om zo vrij te vertellen over wat me boeide, inspireerde, heerlijk leek en enthousiast maakte. Maar altijd onmogelijk had geleken.

Wat was het groen om me heen en die herrie van die vroege vogels… Nu pas realiseerde ik me hoe hard ik probeerde mezelf in het gareel te duwen. Ik verraste mezelf door uitgebreid te vertellen over de droombaan die ik ooit was tegengekomen: literatuurcoach.


Literatuurcoach, wat is dat?

Dit gesprek ging een heel andere kant op dan mijn plan was maar wat werd ik er vrolijk van! Als literatuurcoach zou ik mensen boeken adviseren die hen helpen bij hun persoonlijke vraagstuk. Veel mensen worstelen en ploeteren en lezen tevergeefs zelfhulpboeken met rijtjes tips.

Ik zou ze juist mooie literatuur bieden. Het perfecte boek voor hun vraagstuk. Er zijn zoveel prachtige romans vol levendige personages die dappere keuzes maken, nieuwe wegen bewandelen of een heel ander, onbekend leven leiden. Romans die je op nieuwe ideeën brengen, herkenning bieden en je meevoeren naar hele andere werelden. Ze veranderen daadwerkelijk je leven.

Literatuur en persoonlijke ontwikkeling

Het leek me fantastisch om op deze manier mijn liefde voor literatuur en mijn interesse in persoonlijke ontwikkeling bij elkaar te brengen. Hilde vroeg mijn boeksuggesties bij een aantal vraagstukken. Bij elke vraag ging er een laatje open in mijn hoofd waar precies het juiste boek voor dat vraagstuk bij paste.

Hilde werd enthousiast: precies het boek waar zij naar verlangde, bestond! Een boek waarin haar liefde voor natuur en voor psychologie samenkwam: Vaslav van Arthur Japin.

Hoe moet ik daarvan leven?

Ik voelde me vrij. Ik keek omhoog naar de wolken en fantaseerde verder over hoe ik de praktijk van literatuurcoaching zag.

Maar als een soufflé zakte mijn enthousiasme in elkaar: daar kan ik natuurlijk nooit van leven! Ik heb gekozen voor strategieschrijver, omdat ik graag wil schrijven. Dan moet ik daar ook voor gaan, en dat eerst maar eens uitbouwen. Zo sprak ik mezelf streng toe.
Er viel een stilte.

‘Kan het misschien allebei?’ vroeg Hilde. ‘Is het nodig is om alles van jezelf in één rol te stoppen?’

Proppen, zo voelde het. En nee, dat kan ook helemaal niet. Met duidelijke randvoorwaarden, kan ik best meerdere dingen naast elkaar doen.

Dwingen hoeft niet

Hildes vraag was precies het duwtje dat ik nodig had. Ik was zo bezig geweest mezelf in één rol te dwingen, dat ik helemaal niet meer kon bedenken dat dat helemaal niet nodig was. Wat ik wilde kon allemaal, naast elkaar!

Het voelde als een grote opluchting, en weer zag ik het mooie landschap dat ons omringde. Ik zag de eendjes in het water en de stralende zon erboven, en voelde de plannen en ideeën weer stromen. De rest van de wandeling filosofeerden we verder over literatuurcoaching en concretiseerden we mijn plannen. 

De combinatie is wie ik ben

Nu, drie maanden verder, bestaat mijn onderneming uit twee onderdelen: strategieschrijver en literatuurcoach. De ene dag schrijf ik een business plan voor een nieuwe start-up, de andere dag adviseer ik boeken die fijn zijn om te lezen, een moeilijke keuze verhelderen of een innerlijk conflict aanpakken. Ik zie hoe mijn klanten geïnspireerd raken door al die boeken die ze nog niet kennen en die ze helpen bij hun specifieke vraagstuk.

De combinatie zit me niet in de weg. Integendeel. Het creëert juist een goede dynamiek met afwisseling en kruisbestuiving.

Gisteren had ik weer twee leuke en enthousiaste coachingsdates. Het is geweldig om te merken dat de bibliotheek in mijn hoofd groot genoeg blijkt te zijn om voor elke vraag boektitels paraat te hebben. Heel gaaf dat mijn droom nu zomaar concreet is geworden!

Het belangrijkste dat ik heb geleerd: luister echt naar je eigen wensen! Vraag iemand om met je mee te denken als je er zelf niet uitkomt. En: je hoeft jezelf niet te beperken.

Wat houdt jou bezig?

Zit je ergens mee, maar wil je niet direct een heel coachingstraject starten? Of wil je wel weer eens een echt goed boek lezen? Er zit heel veel wijsheid in literatuur. Ik weet precies welk boek je verder helpt. In een literatuurcoachsessie gaan we samen op zoek naar jouw ultieme leeslijst, die precies past bij wie je bent en wat je bezighoudt. Op basis daarvan ontvang je een uitgebreid, persoonlijk leesadvies. De dag na de sessie ligt het eerste boek van de lijst al op je deurmat, zodat je meteen kunt beginnen met lezen!

Tijdelijk met 50% korting

Lezers van de nieuwsbrief van Hilde krijgen tijdelijk 50% korting en betalen maar 67,50 (excl. BTW) voor een literatuurcoachingssessie.

Wil je een literatuurcoachingssessie?
Tot 30 september 2014 50% korting! Mail naar .
Meer weten? Kijk op LinkedIn.

Dank Cecile voor je inspirerende verslag van het coachtraject. Heel veel plezier en succes en veel inspirerende boeksuggesties! Ik ben in ieder geval geboeid aan het lezen in Vaslav.

Je reactie op dit artikel stellen we op prijs en is welkom op weblog.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau