Steeds meer mensen die we coachen hebben met ontslag te maken. Het kan onverwacht en hard aankomen. De kranten berichten er wekelijks over: bezuinigingen, digitalisering en robotisering veroorzaken ontslagen. Op dit moment bijvoorbeeld in de financiële- en verzekeringswereld en in de zorg.

Toch zien we, na de eerste schrik ook opluchting en ontdekken van kansen. Een ontslag hoeft niet altijd negatief te zijn. Hoe? Ik geef ideeën in deze nieuwsbrief.

1 Soms ben je beter af

Je krijgt te horen dat je ontslagen bent. Je gelooft het niet. Je wordt boos of verdrietig. De wijze waarop een aantal werkgevers mensen hun ontslag aanzegt, is ronduit slecht te noemen. Een vrouw die ik coach kreeg haar ontslagboodschap te horen via een brief van het UWV! Haar baas had haar nog niets gemeld. Ook onze coachee Peter kwam het ontslag volkomen onverwacht.

Peter: ‘Ik hoorde dat de directie niet tevreden over mij was. Ik had de consultants strakker moeten inplannen. Ik was verbaasd – ik had net nog een positieve beoordeling gehad. We maakten een afspraak. Daarin liet ik een overzicht zien waarin stond hoe goed ik het had gedaan. Tijdens dit gesprek zat er iemand van HR aan tafel. Dat verbaasde me, maar het werd snel duidelijk: ik kreeg in hetzelfde gesprek mijn ontslagaanzegging! Ik was erg van slag en boos. Toch, na twee slapeloze nachten begon er een vuur in mij te branden: ik was allang niet gelukkig in deze baan. Nu kon ik weg met een goede regeling .Ik zoek uit waar ik echt gelukkig van word!’

Een aantal mensen is beter af met ontslag. Ze nemen een stap die ze al langer wilden zetten, maar niet durfden. Dat geldt ook voor een jonge vrouw die ik ga coachen: Merel.

Merel: ‘Ik werk als recruiter bij een groot ingenieursbureau. Ik doe dit werk nu een jaar. Ik doe erg mijn best, maar ik mis het effect van mijn werk: ik schuif met cv’s en voer geen gesprekken. Het bedrijf is zo groot dat ik niet zie wat er gebeurt met mijn plannen. Het geeft een nutteloos gevoel. Toch was ik kapot toen ik hoorde dat ik ontslagen word. Ik weet niet eens waarom!’ Merel baalde. Toch glanst voor haar nu weer het licht: ‘Eigenlijk wist ik nooit wat ik wilde. Nu heb ik zin om het uit te gaan zoeken. Ik wil met plezier werken!’ Vanuit haar functie als recruiter ziet Merel dat er best veel vacatures zijn. Ze ziet kansen! 

2 Tijd voor bezinning

Na het ontslag komt alles in een stroomversnelling. Je hebt nu de mogelijkheid om op een rij te zetten wat je echt wilt, en waar je goed in bent. Zo ontdek je wat je volgende, passende, nieuwe loopbaanstap is. En daarbij: voor het eerst in lange tijd heb je vrije tijd. Tijd om je te bezinnen. Tijd om te wandelen. Om op adem te komen.
Misschien is het nu het moment om de switch te maken? En nu gelukkig en gepassioneerd aan het werk te gaan.

Anja, zeer ongelukkig in het bankwezen werkt na haar ontslag (en een reis naar Indonesië) sinds kort bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Duurzame Economische Ontwikkeling, een thema wat haar enorm motiveert. Ze zal ook internationaal gaan werken.

Sarah was kwaliteitsmedewerker, werd ontslagen door een slepend conflict en floreert nu als programmamanager sociale projecten, bij een bureau vlak bij haar huis.

Het trainingsbureau van Everard gaat failliet. Hij had nooit gedacht dat hij zo vlot al een team kan gaan leiden. Hij vindt het bijzonder leuk want zijn stijl van leidinggeven wordt gewaardeerd en een ploeterend team wordt fris en productief.

Zo zijn er talrijke voorbeelden van een geluk bij een ongeluk.

3 En de achterblijvers …?

Toon Taris, hoogleraar Arbeidsmotivatie bij de Universiteit van Utrecht zegt: ‘Onzekerheid en stress geldt ook voor de achterblijvers. Ze moeten harder werken en missen hun oude netwerk en collega’s. Ze weten bovendien niet hoe lang zij nog verzekerd zijn van een baan.’

Dat zie ik ook bij coachee Suzan: zij mag blijven, terwijl haar collega’s worden ontslagen. Ze maakt zelfs promotie. Dus ze moet blij zijn, vindt ze. Maar eigenlijk denkt ze: laat mij alsjeblieft vertrekken uit deze nare baan, en uit de organisatie die in deze negatieve situatie verkeert. Ze besluit verder te kijken en vindt een nieuwe baan bij een bij een geliefde bank met groene projecten.

4 Investeer in jezelf

Ontslag zorgt voor onzekerheid. Dat is vervelend en soms ontwrichtend. Een belangrijke tip: Investeer zowel in goede als slechte tijden in je kennis, vaardigheden en gedrag. Blijf niet wachten tot het onheil je overkomt, maar doe zelf iets. Volg een training, cursus of opleiding. Studeer!

Ontdek welke vaardigheden aansluiten bij je talenten, je wensen en je waarden. Zo investeer je doelgericht. En zo kun je dit helder overbrengen tijdens je sollicitatie- netwerk en/of acquisitiegesprekken!

Ik wens je veel succes en weinig zorgen. Je reactie is welkom op mijn weblog

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hoe is het met jou? Maak je je zorgen over je baan? Staat je baan op de tocht?
Of denk je al een tijdje: ‘Ik pas hier niet meer, ik ben het gehijg van mijn baas in mijn nek zat, ik word moe van de werkdruk, een ben niet meer gemotiveerd voor de zinloze vergaderingen, waar floreer ik en kan ik met energie van betekenis zijn?’

Voor een fris en nieuw begin van het nieuwe jaar: start met het versterkende, resultaatgerichte coachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’, en ga op weg naar een manier van werken die je enthousiast en gelukkig maakt. Kijk op Ontdek je Talent en wie je bent!.

Je accepteert jezelf zoals je bent en gaat zien hoe kostbaar je bent. Wandelend verfrist je en de natuur helpt je erbij!

Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Professioneel Wandelcoach zijn? Is dat wat voor jou?

Bekijk dit filmpje over de meerwaarde van de natuur in coaching.

Wandelcoaching geeft volgens wetenschappelijk onderzoek van Hoogleraar Natuurbeleving Agnes van den Berg:

  • Meer mildheid en acceptatie
  • Meer zelfvertrouwen
  • Meer bewustzijn van zichzelf en de omgeving (mindfulness)
  • Meer zin om te ondernemen, in actie te komen
  • Meer plezier in werk
  • Meer bevlogenheid
  • Meer tevredenheid over het leven en
  • Minder stress
  • Minder burnoutklachten.

Doe er je voordeel mee!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau