Omslag in werk door de Wandelcoachopleiding

Maria Verkooyen is zelfstandig re-integratiecoach en loopbaanadviseur. Ze rondde deze zomer de Wandelcoachopleiding af. In dit artikel vertelt ze hoe zij de opleiding heeft ervaren en hoe ze het geleerde in praktijk brengt.

Maria:

In mijn werk zat ik teveel binnen en deed ik veel te veel papierwerk. Ik wilde zelf meer bewegen en mensen in beweging brengen. Ik wandel graag in mijn vrije tijd en wilde die hobby graag met mijn werk combineren. Een collega die op jouw nieuwsbrief is geabonneerd, zei dat ze naar jouw informatiebijeenkomst ging en vroeg of ik zin had om mee te gaan. Ik dacht, ach waarom ook niet. Ik was niet van plan de wandelcoachopleiding te volgen. Maar het voelde meteen zo goed. De opbouw, de mogelijkheden, jij. Ik heb me meteen opgegeven!

Omslag in werk

Ik heb de wandelcoachopleiding net afgerond en merk veel verschil. Ik heb een omslag in mijn werk gemaakt. Ik voeg wandelcoachen toe aan mijn bestaande en nieuwe loopbaan- en outplacementtrajecten. De eerste twee gesprekken neem ik mensen nu vaak mee naar buiten. Ze zitten dan soms in een soort rouwproces. Mensen vinden het in deze fase heel fijn om de natuur in te gaan. En ik ook!

Ik ben er van overtuigd geraakt dat de natuur werkt. Nu durf ik dat ook te zeggen tegen opdrachtgevers. Ik heb duidelijke argumenten en weet precies wat het op kan leveren. Vroeger dacht ik: de opdrachtgever ziet me aankomen met wandelen in de natuur. Maar de natuur biedt een prachtige ‘gespreksruimte’.


Eigen ontwikkeling 

Het is een heel veelzijdige opleiding die ook op je eigen ontwikkeling gericht is. Je gaat met jezelf aan de slag, met je bedrijf en met je doelgroep. Door de opdrachten sta ik zelf ook positiever, met meer compassie in het leven. Ik ben dankbaarder.

Ik vond de wandelopdrachten en de aangereikte methodes om de natuur te betrekken in je coaching, heel goed. Ik weet nu hoe ik de natuur kan inzetten om anderen verder te helpen. Ik heb handvatten dankzij de structuur en een Toolkit vol met wandelcoachopdrachten.

Afbouwen om op te bouwen

Mijn bedrijf heeft door de Wandelcoachopleiding een verandering doorgemaakt. Ik heb ervoor gekozen om werk van een opdrachtgever af te bouwen zodat ik me meer met wandelcoachen bezig kan houden. Ik vond het best spannend om die keuze te maken en dat risico te nemen. Maar ik voelde me heel erg gestimuleerd en gesteund om keuzes te maken. Ik heb meer vertrouwen gekregen in mijn eigen kunnen. De tijd was er rijp voor.

Ik ben tijdelijk wat minder aan het coachen zodat ik meer tijd heb om het wandelcoachen meer vorm te geven en om er bekendheid aan te geven. Mijn website moet bijvoorbeeld nog worden aangepast.

Coachen met zelfvertrouwen

Sommige coachtechnieken waren niet nieuw voor me. Maar mijn kennis is wel weer helemaal opgefrist. Het is een bruikbare benadering die ik nu meer toepas in mijn huidige coachgesprekken.

Dankzij de proefklanten is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid. Ik heb mooie dingen bereikt met hen. Ik had ook een pittige proefklant die gewend is de regie in handen te houden. Hij gaf zich over toen hij merkte hoe de methode en de natuur op hem uitwerkte. Mooi is dat.

Lichter leven

Het leven is lichter geworden en ik durf nu te gaan voor wat ik leuk vind. Ik was toe aan verandering en de Wandelcoachopleiding en de mensen die ik er heb ontmoet, waren heel inspirerend. Jij bent natuurlijk het levende voorbeeld dat het kan.

Sommige oefeningen had ik wat uitgebreider willen doen en wat mij betreft mocht er bv 1 gastspreker minder komen. De trainers vond ik echt heel erg goed maar twee gastsprekers vind ik wel genoeg. En ik zou een co-trainer wel fijn vinden. Iemand die jou kan ondersteunen bij de oefeningen. Ik denk dat dit heel leerzaam is voor de co-trainer. Het lijkt mij wel leuk om je co-trainer te zijn, haha.

Mensen van 50+ die niet willen verzuren

Tijdens de Wandelcoachopleiding heb ik mijn niche gekozen. Dat zijn mensen van rond de vijftig die willen voorkomen dat ze opgebrand raken in hun werk. Mensen die positief, energiek en creatief de toekomst in willen gaan. Ze willen niet verzuren in hun werk. Ik help ze om nieuwe perspectieven te zien en financieel overzicht te krijgen waardoor ze weer zelf aan het stuur komen te zitten.

Mijn kracht: wandelcoachen en financieel inzicht/advies

Mijn kracht zit hem in de combinatie van mijn coachervaring, het financiële inzicht dat ik heb en de natuur. Als mensen overzicht over hun financiën hebben kunnen ze beter keuzes maken. Het geeft rust. Ik zie heel veel mogelijkheden voor 50-plussers.

Freelance werk, tijdelijk werk, deels eerder met pensioen gaan. Er zijn veel creatieve oplossingen te vinden om op die leeftijd heel fijn te werken. Dat is voor veel mensen een eyeopener en geeft ze compleet nieuwe kansen om hun toekomst in te vullen. Daar hadden ze nog nooit aan gedacht! Heel bevredigend voor hun. En voor mij!

Dank Maria, voor het heldere en prettige interview. Veel succes en plezier met wandelcoachen.

Wil je alles weten over Maria Verkooyen en haar reintegratie- en outplacementbureau? Kijk op www.looppaz.nl met de Z van Zeeland.
Maria neemt nu vrijwel al haar klanten mee de natuur in. Op deze pagina vind je haar omschreven wandelcoaching.
Looppaz wandelcoaching

Je reactie op ons artikel is welkom op het weblog.

Hartelijke groet,

Hilde Backus
Registerpsycholoog NIP/Wandelcoach
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau