Wandelcoach Oda Salomons Rewild Yourself

Wandelcoach Oda Salomons

Oda Salomons, wandelcoach: Rewild Yourself

Oda Salomons werkte jarenlang met veel plezier op de redactie van Psychologie Magazine in een mooi pand waar de ramen open konden en de wind de houtige geur van de iepen mee naar binnen nam, vermengt met de zeegeur van de Amsterdamse Raamgracht. Maar de redactie verhuist en er gaat ook iets schuiven in Oda. Lees het verhaal van Oda Salomons: hoe werd zij van redacteur een Wandelcoach?

Oda Salomons: ‘Op een dag begon het te kriebelen. We verhuisden met de redactie naar een pand aan de meest vervuilde straat van Nederland, waar de ramen niet open konden en de airco niet goed werkte. Het kostte me steeds meer moeite om hele dagen in opgesloten ruimten te zitten.’

Wat zou je het liefste willen?

‘In de weekenden ging ik het liefst naar buiten, maakte lange wandelingen of trok de natuur in met mijn broer, zus en onze kinderen. Ook in de winterperiode zochten we houten hutjes om back to nature in te bivakkeren. Tijdens een van onze winterse wandelingen vroeg mijn broer ‘wat zou je het liefste willen doen?’. Tot mijn verbazing hoorde ik mezelf zeggen: ‘Ik wil het liefst buiten in de natuur zijn en met compassie zorgen voor andere mensen.’ Het raakte mij diep om dit zo hardop te zeggen en ik voelde dat dit echt belangrijk voor mij was.’

De natuur als co-coach

‘Op het internet zocht ik naar beroepen die bij dit verlangen aansloten en kwam terecht bij de Wandelcoach Opleiding van Hilde Backus. Ik heb me meteen ingeschreven. Tijdens de opleiding ontdekte ik hoe effectief de natuur als co-coach werkt. We hebben allemaal mooie herinneringen aan de natuur waar we als kind in speelden. Als je kinderen observeert in de natuur, zie je hoe ze eindeloos kunnen spelen met zand en water. Speelgoed dat uit losse elementen bestaat, niet vastomlijnd is, kun je op allerlei verschillende manieren gebruiken. Het stimuleert de verbeeldingskracht. Dat helpt.’

Wat doe ik nu als wandelcoach?

‘Ik coach en train gestreste mensen in de natuur. Zij zijn vaak het contact met hun speelse kant kwijtgeraakt. Ze moeten vooral heel veel van zichzelf en voelen bijna niet meer wat ze graag willen. Ik volgde ook een opleiding tot vaardigheidstrainer om te leren hoe je programma’s in de natuur ontwikkeld voor groepen. ‘Leef meer naar je natuurlijke ritme’, en ‘Van zelfkritiek naar zelfcompassie,’ zijn voorbeelden van natuurtrainingen die ik aanbied aan particulieren. Voor organisaties maak ik trainingen op maat.’

Oda Salomons Wandelcoach Rewild Yourself

Waarom is het buiten zo fijn?

‘Door de grote hoeveelheid negatieve ionen in de natuur ervaren we alleen al een boswandeling als verkwikkend. We komen er weer in contact met kernkwaliteiten als creatiekracht, stilte, ruimte, vreugde, energie, liefde en innerlijke wijsheid. Contact maken met die kwaliteiten zorgt ervoor dat de coaching diepgaander is, het verruimt ons denken. Als een bloem die tijdens elke wandeling iets meer van zijn kleurenpracht laat zien en zijn blaadjes opent. Zo komen we in contact met ons creatieve denken waardoor we sneller nieuwe mogelijkheden zien.’

Natuurlijke metaforen

‘Een belangrijk onderdeel van de wandelcoaching is het verankeren van inzichten. Ik leerde hoe ik coachees naar een metafoor kan vragen die staat voor wat ze nu ervaren ten aanzien van hun coachvraag, en eentje hoe ze liefst zouden willen zijn. ’

‘Een coachee vertelde bijvoorbeeld dat de elektriciteitsmast die we in de verte zagen, stond voor hoe ze zich vaak voelde. De mast ving continu signalen op van wat andere mensen over haar zouden denken, dat waren vooral negatieve dingen. Daarna vroeg ik haar of ze iets in de omgeving zag waarmee ze met compassie naar zichzelf keek. We liepen verder en zagen in de verte een grote zonnige boom met gele bladeren. Die koos ze uit.’

‘Hoe zou je de boom omschrijven?’, vroeg ik haar.’
‘Hij staat fier rechtop met zijn voeten stevig in de aarde, hij heeft een lichte en vrolijke energie en trekt zich niet zo veel aan van andere bomen,’ zei ze. En ik zag haar steviger rechtop staan, schouders naar beneden en ze liep met een vastberaden pas verder. Ik benoemde de verandering in lichaamstaal en ze lachte vrolijk. Ik daagde haar uit om meer vanuit de zonnige boom met gele bladeren op pad te gaan. Zo’n visueel beeld helpt bij hoe je wilt zijn in lastige situaties.’

‘Dit bedoel ik met de kracht van de natuur op de coaching. De opleiding heeft me laten ervaren hoe krachtig en effectief oefeningen in en met de natuur zijn.’

Rewild Yourself Oda Salomons Wandelcoach

Praktische kant van de opleiding

‘Waardevol aan de opleiding vond ik ook de praktische kant. We leerden hoe we onze coachpraktijk in de markt kunnen zetten. Coaches en trainers vinden dat vaak lastig omdat het haaks lijkt te staan op hun waarde integriteit. In de opleiding ging ik nadenken over de waarde die ik bied aan mijn coachees, daar hangt dan ook een passend tarief aan. Ook is het belangrijk om een niche te hebben.’

Omgaan met stress en werkdruk

‘Mijn niche is stress, werkdruk en burn-out. Omgaan met stress is een vaardigheid die je kunt leren, maar die veel mensen niet hebben meegekregen.’

Rewild Yourself Wandelcoach Oda Salomons

Rewild Yourself

‘Eind mei ben ik gestart met Rewild Yourself. Rewilding, herwilderen, herinnert ons aan de cycli van de seizoenen, geboorte en dood en de afhankelijkheid die je als mens hebt ten aanzien van de elementen aarde, vuur, lucht en water. Dat brengt je bij compassie met jezelf en anderen, want je hebt elkaar nodig, zoals je ook de natuur nodig hebt en alles in elkaar grijpt. Het brengt ons weer in contact met ons diepste verlangen, onze natuurlijke bronnen waar je uit kunnen putten om in balans te kunnen leven.
Rewild Yourself staat voor het verbinden met de natuur. Een band creëren met de natuur zorgt ervoor dat we er beter voor gaan zorgen. Verbinden met jezelf zorgt ervoor dat je beter voor jezelf leert zorgen.’

Ervaar je stress en wil je herwilderen? Kijk op de website van Oda Salomons:
www.rewildyourself.nl

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau