Metaforen - Verwijlen in de mist

Het was flink mistig vorige week. Hoe vond je dat? Heb je ervan genoten? Of had je last van de grijsheid?

In mijn coachwandelingen zorgde de in nevel gehulde natuur voor mooie en treffende metaforen. Misschien had jij dat ook wel.

Metaforen in de natuur kunnen werken als een spiegel. Ze maken iets wakker dat al in je leeft en vergroot je zelfinzicht. Ze verschaffen coachees die voor een moeilijke beslissing staan, zoekend zijn, worstelen met lastige gevoelens: mildheid, een frisse blik en helderheid. Metaforen geven ook bewustzijn over een passende volgende stap.

Metaforen, verwijlen in de mist

In mijn coachwandelingen van vorige week hadden mijn coachees mooie ervaringen met de natuur, die in de mist hing. Het gaf hen helderheid.

 • De verre blik van een rij bomen in de mist gaf een zachte indruk. Coachee voelde zich mild stemmen in zijn zoektocht. Hij durfde zijn verlangen waar te laten zijn en zonder gêne in actie te komen. Zijn buitenland-plan kreeg handen en voeten en nog dezelfde dag vond ik zijn geboekte treinticket in mijn app, als een trofee. Geen getwijfel, geen gedraal, actie voor wat hij het liefste wil.
 • De mist in de verte van een pad ervoer een coachee als mysterieus. Dat maakte haar verwachtingsvol en ze voelde sinds lang een sprankje energie, terwijl ze zo moe was. Ze ontdekte dat voelen of iets energie geeft of kost, nu prioriteit heeft. Het was de ingang voor dagelijkse activiteiten die haar goed doen. Nu kiest ze er echt voor.
 • De mist zorgde voor verstilling, sereniteit. In de stilte ontstond een rustmoment, waarbij een coachee eerst mijmerde en iets kon laten bezinken. En daarna was ze superenthousiast over haar bijzondere combinatie aan talent. Daar kon ze verder mee. Leuk hoor.

De natuur helpt reflecteren en het wordt makkelijker om inzicht te krijgen en er gerichte gedragsacties aan te verbinden. Ruis vervalt.

Wandelcoach Opleiding Deventer in mist

Metaforen betekenisvol maken

De natuur is een krachtig instrument, blijkt uit stapels onderzoek. Natuur helpt je te ontspannen, te herstellen van stress, milder naar jezelf te kijken, steviger in je schoenen te staan, helderder en creatiever te denken.

Wandelend door het bos, langs het strand, in de duinen of op de heide voel je je gezonder en daadkrachtiger. Mensen voelen zich echt meer ontspannen en ondervinden dat ze helemaal tot rust komen in de natuur.

En die effecten kunnen al heel snel optreden. Als wandelcoach krijg je dit er zomaar cadeau bij. Geweldig.

Maar het gaat erom dat je de associaties, betekenisvolle metaforen maakt in je coaching. Hoe doe je dat? Ja, dat leer je natuurlijk in de Post Hbo Wandelcoach Opleiding.

De Post Hbo Wandelcoach Opleiding, zekerheid van kwaliteit

Wil je leren hoe je natuur zinvol van betekenis maakt in je coaching? En wil je een verfrissend nieuwe aanpak ontdekken die je zekerheid, rust, houvast en richting geeft in je coachwandeling?

Waarbij je leert hoe natuur betekenisvol wordt voor je coachees, zonder dat het vaag of zweverig wordt? En waarbij ontdekt wat je nog meer kunt doen dan alleen wandelen (met het fysieke lichaam)? Op weg naar resultaat waar je coachee echt mee geholpen is. Je leert ook hoe je op weg kunt naar klanten in de Post Hbo-Wandelcoach Opleiding.

Of je nu kiest voor de certificering van de NOBCO tot PractitionerWandelcoach of dat je de lichtere versie doet van de Wandelcoach Opleiding: in beide gevallen volg je een erkende Wandelcoach Opleiding op practitionerslevel. De NOBCO beoordeelde de opleiding als: clear, compact and of high quality!

Wat leer je?

 • Heldere stappen! Je leert de structuur van een wandelcoachtraject, de coachwandelingen, de wandelcoachoefeningen. We sturen je wel het bos in, maar je verdwaalt niet
 • Een goedwerkende, compassievolle en heerlijke manier van coachen waarbij je de natuur inzet én ‘t fysieke lichaam en waardevolle resultaten bereikt
 • Hoe je zinvol werkt met metaforen
 • Een (intake)gesprek waarbij mensen hoop en zin krijgen en niet kunnen wachten om klant te worden
 • Hoe je coacht naar verlangen en waarom dat zo belangrijk is
 • Met welke vragen coachees (eindelijk) in actie komen
 • Begeleiden naar emotieregulatie, waarom dat belangrijk is en hoe natuur helpt en het lichaam ook.
 • Begeleiden naar nieuw gedrag, want dan gaat er echt wat veranderen
 • Ontdekken wat jouw uniciteit is, je eigen stijl als Wandelcoach
 • Integere en effectieve marketing op weg naar klanten die passen bij jou
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je leert in een sfeer van veiligheid en plezier. Voor veel mensen is de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding een keerpunt in hun leven.
 • Evt. verwerf je de NOBCO accreditatie tot Practitioner Wandelcoach. Wil je dat? Maak een tel afspraak via

Wanneer en waar?

De groepen lopen al weer snel vol. Meld je op tijd aan.

 • Vrijdagen; Bunnik, Utrecht
  2 februari, 15 maart, 12 april, 26 april, 17 mei, 7 juni, 21 juni VOL
 • Vrijdagen; Deventer
  9 februari, 1 maart, 22 maart, 19 april, 17 mei, 14 juni, 28 juni VOL

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Wil je de Wandelcoach Opleiding volgen naar NOBCO-certificering (EQA/EIA)?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Dat kan in Bunnik. Je volgt dan opleiding met enkele aanpassingen.

Je hebt de Europese en stevige erkenning van het EMCC en je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO. Lees hier meer over Wandelcoach Opleiding NOBCO (EQA/EIA) en maak meteen een belafspraak via 

In een persoonlijk gesprek kijken we of dit een passende stap is. Mail naar  en we maken een telefonische afspraak. Welkom!

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau