Mariska-van-der-Gang-Een-baan-als-wandelcoach-dat-kan-ook

Mariska van der Gang: ‘Ik ontdekte dat aansluiten bij de ander de basis is. Letterlijk en figuurlijk met oprechte nieuwsgierigheid en compassie naast iemand lopen. Niet vóór iemand, maar ook niet achter iemand gaan staan. Je gaat mee, waar die ander ook heen wil. Dat vind ik de kracht van de Wandelcoach Opleiding.’

Na een relatiebreuk, gezondheidsproblemen en een arbeidsconflict was het welletjes. Mariska van der Gang koos voor zichzelf. En nu écht. Ze volgde de Wandelcoach Opleiding, vervolgde die met de Opleiding tot Register Wandelcoach® en kreeg al tijdens de opleiding een baan als Wandelcoach.

Mariska wilde na haar opleiding tot maatschappelijk werker eerst werk- en levenservaring op doen. Wat heb je te bieden als begin twintiger? Ze ontwikkelde zich via verschillende banen naar HRM-adviseur. De opleiding Hbo Personeel & Organisatie bleek toen een waardevolle aanvulling. Zo kwam ze bij een zorginstelling waar cliënten met een verstandelijke beperking en ggz-cliënten begeleid werden. ‘Dat vond ik erg leuk werk, ik heb het een hele tijd gedaan!’

Een stapje terug

‘Goed voor een ander zorgen ging me goed af maar voor mijzelf zorgen bleek een stuk lastiger. Mijn lichaam gaf me wel signalen, maar ik nam ze niet serieus. Tijdens een moeilijke periode ontwikkelde ik burn-outklachten. Toen ik ook deze niet serieus nam besloot mijn lijf tot drastische maatregelen en werd ik ernstig ziek. Mijn borstkanker bleek de sleutel tot zelfzorg en een gezonde leef- en werkstijl. Ik ging meer wandelen, knapte op en besloot een stapje terug te doen en werd praktijkopleider bij dezelfde werkgever.’

De ideale functie

Mariska van der Gang werkte vier jaar als Praktijkopleider. ‘Dat kon ik meer vanuit rust en routine doen.’ Het begon toch weer te kriebelen. Er werd een project opgestart waarmee ze binnen de organisatie een kanteling wilden bewerkstelligen van top-down naar bottom-up: de cliënten en verwanten meer centraal stellen en een stem geven. ‘Het leek de ideale functie. Ik bracht mijn persoonlijke ervaringen mee en de ervaring als mantelzorger van mijn manisch depressieve vader die al 25 jaar binnen een ggz-instelling woonde en waar ik zoveel schrijnende zaken zag.’

‘Maar na een half jaar bleek dat het ideaal dat ik voor ogen had in de praktijk nauwelijks uit de verf kwam. Het voelde alsof ik mensen een mooi plaatje voor hield en ze uiteindelijk moest teleurstellen omdat de organisatie nog niet klaar was voor deze transitie. Ik was mezelf aan het kwijtraken, in plaats van dichter bij mezelf te komen. Uiteindelijk heb ik bij mijn werkgever aangegeven dat het niet was wat ik ervan verwacht had. Tot mijn grote verbazing mondde het uit in een arbeidsconflict.’ En opeens zat Mariska, voor het eerst van haar leven, thuis.

Een baan als Wandelcoach Mariska van der Gang

Cadeau aan mezelf

De vraag die ze zichzelf stelde was: als ik nu eens écht voor mezelf kies, wat ga ik dan doen?
‘Ik wilde niet meer binnen vier muren werken en ook niet meer voor een grote organisatie. Ik had ondertussen ervaren hoe helend wandelen in de natuur voor mij was. Toen vond ik de Wandelcoach Opleiding. Mijn eerste gedachte was: wat er verder ook gebeurt en hoe het ook allemaal uitpakt, dít is een cadeau aan mezelf.‘

‘Toen de opleiding van start ging merkte ik het: dit is wat ik wil, dit is wat ik kan. Ik geloof hier in! Alleen het idee om als zelfstandige wandelcoach aan de slag te gaan bleef spannend. Op de terugweg van een opleidingsdag bedacht ik dat ik een tussenstap wilde maken. Proberen een baan voor een aantal uur te vinden en daarnaast m’n eigen wandelcoachpraktijk starten.’

Een ander perspectief

Nog diezelfde avond zag Mariska een vacature van Personal Care for You voor een parttime maatschappelijk werker. ‘Ik reageerde direct. De volgende ochtend belde de eigenaar en er was meteen een klik. Dat was heel bijzonder. Ik vertelde dat ik met de Wandelcoach Opleiding bezig was en zij werd zo enthousiast, ze nodigde me uit voor een gesprek. We waren er allebei een beetje overdonderd van.
Ze nam me aan als wandelcoach/maatschappelijk werker. Terwijl ik mijn officiële ontslag nog moest krijgen had ik alweer perspectief. Toen gaf ik aan bij Hilde dat ik verder wilde met de Opleiding tot Register Wandelcoach®. Als ik iets doe wil ik het goed doen en kwaliteit bieden.’

Verdieping

‘De Wandelcoach Opleiding was leerzaam, maakte me bewust en nieuwsgierig en gaf me handvatten. Ik wilde meer verdieping: wat gebeurt er bij de klant en bij mezelf? Wat zijn de onderliggende emoties? Hoe ga ik daarmee om, buiten in de natuur? Mijn nieuwe werkgever begreep mijn wens en haakte aan. Ze bekostigde de helft, wat een fantastische blijk van vertrouwen was.’

Een baan als Wandelcoach Dat kan ook verdieping

Een wandelend maatschappelijk werker of een wandelcoach?

‘Het is een zoektocht geweest: ben ik een wandelende maatschappelijk werker of een wandelcoach? Op de opleiding Maatschappelijk Werk leerden we dat wij de deskundigheid in pacht hadden. In feite is dat waar ik in de zorg nog steeds tegen aanloop, die hiërarchie: wij als hulpverleners weten wat goed voor jou is en wij helpen jou wel verder.’

Naast iemand lopen

‘Het heeft mij heel geholpen om compassievol te werken, om uit te gaan van het vermogen van de ander. Niemand anders weet wat goed voor je is, iedereen heeft zijn unieke antwoorden. Voor mij is aansluiten bij de ander de basis en oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd zijn. Letterlijk en figuurlijk met compassie naast iemand lopen, open luisteren, en de ander uit te dagen en te spiegelen zijn eigen antwoorden te vinden. Dat vind ik de kracht van de Wandelcoach Opleiding. De Opleiding tot Register Wandelcoach® gaf me echt vertrouwen. Toen durfde ik me als wandelcoach in de markt te zetten.’

Avontuur

‘Het is een avontuur. In het Noorden is wandelcoaching nog niet zo bekend. Ik merk aan mijn klanten en aan onze contacten, zoals huisartsen, Wmo-consulenten, Poh-ggz medewerkers dat het enorm positief ontvangen wordt. Ik ben trots dat ik bij kan dragen aan de verdere ontwikkeling en het uitdragen van het wandelcoachen!’

Vertrouwen

‘Een psychiater belde ons over een jongen, gameverslaafd. Hij dacht dat het goed is als hij naar buiten ging, de natuur in. Die jongen wilde uit dat kantoortje met de psychiater. Samen op pad, hij hoeft me niet aan te kijken, we kunnen stil zijn, gaf blijkbaar zoveel vertrouwen. Mooi hè. Hij zegt nooit af en merkt dat buitenlucht bevrijdend en ontspannen werkt. Er ontstaat weer ruimte in zijn hoofd om met de toekomst bezig te zijn met de realiteit in plaats van een fantasieleven in de games. Hij pakt zijn studie weer op en gamen kan weer bijzaak worden in plaats van zijn leven.’

Een baan als Wandelcoach Dat kan ook Mariska van der Gang

Gaan we alsjeblieft naar buiten?

‘Dat ik de natuur er nu bij kan betrekken maakt het krachtig. Er is ruimte om ergens letterlijk bij stil te staan. Het onderscheidt me wezenlijk van reguliere hulpverleners.
Ik merk dat klanten na een aantal keer vanzelf zeggen: gaan we weer wandelen? Gaan we alsjeblieft naar buiten? Ze merken uit hun ervaring dat het meer oplevert.’

Improviseren

‘Mijn werk start in principe bij mensen thuis. In het intakegesprek vraag ik of er in de buurt een gebied is waar zij zich fijn voelen, waar ze zich prettig bewegen. Dat wordt de wandelplek. Voor mij is het vaak onbekend terrein, maar voor hen bekend. We maken gebruik van wat er op dat moment op ons pad komt. Het is improviseren. En altijd raak. Prachtig.’

Nieuwe uitdaging

Binnen Personal Care for You gaan we, naast onze cliënten vanuit de Wmo of via de aanvullende verzekering, ons aanbod uitbreiden naar de zakelijke markt, gericht op burn-out preventie en -reïntegratie. Met M-powerment bieden we een combinatie van mindfulness, yoga, bewegen en wandelcoaching. Het zijn prachtige, complete pakketten, op maat gemaakt, om gezond en ontspannen aan het werk te zijn en te blijven.

Daartoe volg ik in januari de training ‘Wandelcoaching bij stress en burn-out’. Hiermee ontwikkel ik me weer verder als wandelcoach. Daarnaast blijft het een cadeau aan mezelf om bij Het Coach Bureau opleidingen te volgen.

Ik kan het!

‘Die examens van de Opleiding tot Register Wandelcoach® gaven wel stress hoor. Maar ik ben geslaagd met vlag en wimpel en ik ben enorm blij met mijn Post-hbo-diploma. Het is fantastisch dat mijn leven zo’n wending nam. Wandelcoachen is de bodem onder mijn baan en met de methodiek en de natuur coach ik mensen stapjes verder op weg naar inzicht en kracht.

Mariska van der Gang werkt bij www.personalcareforyou.nl

Wandelcoach worden? Of RegisterWandelcoach®, is het iets voor jou? Stel hier je vraag, of meld je meteen aan! Welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau