Marcel Janssen: Ik wil echt iets van mijn leven maken

‘Kiezen voor zekerheid? Geen optie meer!’ Marcel Janssen werkt bijna 25 jaar bij ABN AMRO als hij twee jaar geleden boventallig wordt. Via een nieuw project zou een kans aanwezig zijn om weer in vaste dienst te komen. Maar hij wist het: ‘als ik daarvoor kies, dan werk ik weer 20 jaar voor de bank. Ik wil verder kijken. Ik wil ècht iets van mijn leven maken.’

Ziel

Opeens zit Marcel hele dagen thuis. Fijn. Maar dan valt het flink tegen. Hij loopt met zijn ziel onder zijn arm. Dan maar naar buiten, denkt hij. Als hij met zijn onrust en onzekerheid wandelt komt hij uiteindelijk tot zichzelf. ‘Ik vond rust en kreeg ruimte in mijn hoofd.’

Hij reflecteert op de rode draad in de functies die hij had binnen het bankbedrijf. En hij ziet dat hij als leidinggevende en collega veel mensen naar betere situaties heeft begeleid. Dát geeft echt voldoening. Wil hij coach worden? Nou, niet meteen.
Een coachopleiding die hij via de bank volgt brengt niet wat Marcel ervan verwacht.

Marcel:

Toen keek ik zelf eens verder en het werd me snel duidelijk dat er véél meer te kiezen valt. Ik vond de website van de Wandelcoach Opleiding. Het buiten-zijn had mijzelf immers rust en tijd voor reflectie gegeven. Na een telefonisch gesprek was ik om en schreef me in. Het werd een bijzondere tijd.

Diepenveen horizon

Open blik

Buiten-zijn gecombineerd met de open blik in de opleiding spreken me erg aan en betekenen ook veel voor mijn eigen ontwikkeling. Het inzetten van de natuur om bij je eigen drijfveren en motivatie te komen en je daarvan bewust leren zijn, èn hoe je daarin anderen begeleidt, daarin zit voor mij de meerwaarde van de Wandelcoach Opleiding.’

Niche

Marcel kwam er gedurende de opleiding pas goed achter waar hij enthousiast van wordt. Hij past het geleerde en zijn begeestering sindsdien op een hele bijzonder manier toe.
‘Die niche, dat was een zoektocht. Gelukkig gingen we daar meteen de eerste opleidingsdag mee aan de slag. Welke problemen boeien mij eigenlijk? Als je een bedrijf wilt bouwen en klanten wilt bereiken dan is het goed om je niche nauwkeurig te bepalen, omdat je deze aan kunt spreken op haar specifieke problemen.

Ik dacht dat het me niet uit maakte, ik wilde vooral mensen helpen. Maar toen ik alle opdrachten deed en aan het wandelcoachen was kwam ik er langzaam achter dat bepaalde problemen me meer aanspreken dan andere. Daar heb ik dus mijn niche van kunnen maken. Het verraste mezelf ook wel.

Spring over je obstakel

Tijdens de opleiding lag mijn focus in eerste instantie vooral op mensen die min of meer hetzelfde hadden meegemaakt als ik: het moeten presteren onder druk en last hebben van alle mogelijke verwachtingen van collega’s en leidinggevenden in een omgeving die niet zo inspirerend meer is. Maar in de mastermindwandeling, een moment van intervisie van de opleiding, sprak ik een mede-student over haar grote hindernis: het bouwen van een website. Ik zie het nog voor me. Terwijl ik haar begeleidde in de wandelcoach-oefening ‘Spring over je obstakel’ sprong bij mij het licht op groen!

Suggestie

Ik hád al enkele websites gebouwd, voor mijn vrouw, mezelf en een vriend. Dat vond ik superleuk en het ging me gemakkelijk af. Het was helemaal niet moeilijk voor mij om in korte tijd een mooi resultaat neer te zetten.
Mijn mede-student draalde bij de omgevallen boom. Niet links om, niet rechts om. Ze wilde de website niet zelf maken maar de tarieven van website-makers vond ze veel te hoog en zelf maken bleek toch veel lastiger dan ze had verwacht. Mag ik een suggestie doen….?, vroeg ik haar.

Ik bouwde haar website in korte tijd. Ze was heel tevreden en opgetogen. Ik voelde me glunderen. Tijdens een coachwandeling met Hilde spraken we erover. ‘Je klinkt heel gepassioneerd’ en dat was ik natuurlijk ook. Maar het was ook raar, want ik deed toch een opleiding tot wandelcoach? Toen ontdekte ik dat ik het wandelcoachen kon integreren in het ontwikkelen van websites. Dat bleek heel goed dicht bij elkaar te brengen.

Wandelende website-coach

Inmiddels coach ik andere coaches en dienstverleners op hun weg naar een eigen website. Ik heb veel contact via mail en telefoon met mijn klanten, maar tijdens de eerste afspraak wandelen we anderhalf à twee uur.

Diepenveen weiland

Eerst tot rust komen

Ik start altijd met een paar minuten waarin de klant en ikzelf even de tijd nemen om lichamelijk en geestelijk tot rust te komen. In de opleiding heet dat de Basiswandeling.
Dat doe ik op verschillende manieren: de ene keer begeleid ik de klant bij het bewust worden van zichzelf, van het lichaam, de ademhaling en uiteindelijk ook van de omgeving. Gewoon door te luisteren en te voelen. Maar er zijn ook mensen die het zonder begeleiding kunnen en dan begin ik de wandeling gewoon met vijf à tien minuten stilte om even de rust van de natuur te ervaren.

Dan in gesprek gaan

Langzamerhand gaat de stilte over in een gesprek. Nog elke keer is het een verrassing: mensen zijn zo open en kunnen zo vrij en gemakkelijk iets over zichzelf vertellen als ze lekker door het bos of door de weilanden lopen. Het gaat eigenlijk helemaal vanzelf. Ze vertellen me over waar ze mee zitten, waar ze nu staan, over hun praktijk.
Ik stel ze vragen over hun klanten, waarom dat nu juist klanten zijn die bij hen terechtkomen en wat de specifieke kenmerken van deze klanten zijn. Hier ontstaat al beeld, kleur en begrip bij.

Diepenveen water

De natuur geeft antwoorden

Een van mijn klanten was onzeker over haar praktijk. Ze twijfelde over een website. Ik heb haar toen gevraagd om twee bomen uit te kiezen. De eerste boom die ze uitkoos was een vrij kale boom, daar zat niet zoveel leven in. Deze boom stond voor de start van haar bedrijf. De andere boom was er één in volle glorie. Een boom vol in het blad en met veel vertakkingen. Ze ontdekte dat ze in feite al ver in de fase van die volgroeide groene boom terecht was. En hoe? Dat gaf haar zelfvertrouwen een flinke boost. En ja, toen ging het snel met die website. Haha.

Tussendoor stel ik mijn klanten natuurlijk ook vragen over kleuren en beelden, zodat ik daar gevoel bij krijg. De natuur helpt ook bij het duidelijk krijgen van sfeer. Is dat het groen van de bomen of het blauw van de lucht? Het gaat heel natuurlijk.

Het is perfect om het wandelcoachen te combineren met het bouwen van websites. Ik maak verbinding en contact om mijn klanten te leren kennen. Met hun verhaal achter hun praktijk en hun bezieling en ervaringen heb ik precies dat wat nodig is om een passende website voor hen te maken.

Wandelcoach en websitebouwer Marcel Janssen werkt vanuit zijn praktijk in Diepenveen, vlakbij Deventer, te midden van de bossen en weilanden.
Wil je ook in korte tijd een bij jou passende website voor een aantrekkelijk tarief?
Kijk op www.coach4website.nl
PS: Marcel helpt je met nog meer praktische en technische zaken in je bedrijf.

©2016 Het Coach Bureau Hilde Backus


Logo WandelcoachOpleiding - 200

Is het vak van professionele Wandelcoach iets voor jou?
Wil je vervullende en zingevende resultaten bij mensen bereiken in de natuur? Lees alles over de erkende Post HBO-Wandelcoach Opleiding en de bouw van je Wandelcoach Bedrijf.

Meld je aan voor de opleiding. Kijk of er nog plek is in de groepen in januari 2017!

Landhuis Bunnik 560

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau