‘Ik ben toch een ander mens geworden’, zegt ze. Ruth klinkt rustig, haar ogen staan zacht. Het is nu 3,5 jaar geleden dat haar man overleed. Hij was herstellende van een operatie en kwetsbaar. Hij overleed. Haar leven stortte in.
Ze praatte er veel over, dat hielp. Wandelen in de natuur was enorm troostrijk. ‘De natuur omarmde me, nodigde me uit om mijn verdriet door me heen te laten zinderen, de seizoenen verwonderden me, er was altijd leven en dood. Ik wandelde elke dag. Zin of geen zin.
Ik voelde me langzaam los komen van mijn zware verdriet dat huisde in mijn lichaam. Het was alsof ik uit een te klein lichaam stapte en nieuw tevoorschijn kwam. Ik voelde me verend en het leven werd weer van mij.
Nu ga ik switchen. Een nieuwe carrière. Ik wilde iets doen met dat wandelen en wat het doet bij rouw. Ik volgde de Wandelcoach Opleiding en verdiep me nu verder in rouw en verlies. Er is veel verlies en ik wil daar mensen in helpen. Ondertussen begeleidde ik twee collega’s en een aantal mensen via via. Het wandelcoachen doet hen goed.’
Wat is er nodig om iemand met een verlieservaring te begeleiden?
Ruth vraagt het zich ook af. Kan ik als wandelcoach iemand professioneel begeleiden bij een verlieservaring? Nu ik meer coachervaring heb, heb ik er meer vertrouwen in. Maar je moet natuurlijk ooit beginnen met coachen. Wanneer kan je gaan coachen? Hoe kan je mensen helpen? Dat zijn heel goede vragen. Want we kennen allemaal de berichten dat iedereen zich zo maar coach kan noemen en dat ze louter op gevoel aan de slag gaan.
Volg de training van de ervaren specialist
Onze trainer Eveline Vermeeren heeft zeer ruime ervaring in het ondersteunen van mensen van alle leeftijden bij verschillende soorten verliezen. Ze is psycholoog en wandelcoach en volgde gespecialiseerde opleidingen in rouw en verlies. De training is ontwikkeld met haar ervaring in combinatie met grondig literatuuronderzoek over het verloop van het verwerken van verlies. In de training ontvang je een uitgebreide reader en een literatuurlijst mocht je je nog verder wilt verdiepen. En Eveline neemt een heleboel boeken mee. Ter inspiratie.
Wat voeg je toe?
Wat moet je weten, kunnen en doen in de begeleiding van een coachee die worstelt met een verlieservaring? Denk bij een verlieservaring aan overlijden van een dierbare, verlies van gezondheid, scheiding en liefdesverdriet, verlies van een baan door ontslag, verlies van je huis door een brand, enz.
Je vraagt je misschien af:
- Hoe kun je je ondersteuning vruchtbaar opstarten? Hoe begin je? En wanneer?
- Hoe sta je stil bij het verlies dat je coachee heeft meegemaakt? Hoe doe je dat?
- Hoe ga je om met heftige gevoelens waar je coachee doorheen gaat? Zonder dat je coachee overspoeld wordt (of jij).
- Hoe kun je je coachee daadwerkelijk ondersteunen in het oppakken van het veranderde leven met het verlies?
- Hoe ga je om met de grillige dynamiek tussen verdriet enerzijds en herstel anderzijds?
Wat leer je?
In de tweedaagse training Wandelcoaching bij rouw en verlies ontdek je hoe je op professionele wijze je coachee kunt begeleiden in het omgaan met zijn of haar rouw en verlies en het vinden van het nieuwe pad in het veranderde leven, met het gemis en de herinneringen.
- Je leert werken met twee verhelderende theoretische modellen in rouwverwerking
Ze bieden je een handvat en je leert hoe je ze zinvol kunt toepassen in de wandelcoaching. - Je leert jezelf kennen in je eigen ervaringen in omgaan met rouw en verlies
Door stil te staan bij jouw relatie met het thema verlies, krijg je zicht krijgt op jouw proces hierin. Deze zelfreflectie is een voorwaarde zodat het je niet hindert en je je coachee open en oordeelvrij kan begeleiden. - Je gaat praktisch en ervaringsgericht oefenen met werkvormen
Deze werkvormen en wandelcoachoefeningen in de natuur dragen bij aan de verwerking bij rouw en verlies. Zo kun je je coachee echt helpen. - Een stevig fundament van wetenschappelijke theorie en ruime praktijkervaring
Je doet dit op basis van wetenschappelijke theorieën en inzichten en op basis van de zeer ruime ervaring van de trainer/psycholoog/wandelcoach Eveline Vermeeren in het begeleiden bij ingrijpend rouw en verlies.
Natuur en wandelen
Wandelen in de natuur is troostrijk. Het maakt kalmer en rustiger. Door te gaan wandelcoachen help je je coachee om thuis ook te gaan wandelen. Je coachee wordt ontvankelijker voor de natuur. De natuur oordeelt niet, maar inspireert. Er komt ruimte voor nieuwe gedachtes, open aandacht voor gevoelens, nieuwe stappen. Je coachee voelt weer levenslust en kan opbloeien.
Wat vraagt het van jou?
- Een afgeronde coachopleiding,
- Ervaring in het begeleiden van mensen,
- Bij voorkeur persoonlijke ervaring met verlies. Waarbij je beseft dat je eigen ervaring zeker kan helpen in het begrijpen van de ander, maar je niet in kunt zetten om de ander te adviseren. Ieder loopt bij rouw en verlies zijn eigen pad (doolhof).
In een goede coachopleiding leer je coachtechnieken, achterliggende theorieën, oefen je veel en zichtbaar, en reflecteer je op eigen handelen. In de Wandelcoach Opleiding leer je dat. En veel meer natuurlijk.
Doe je mee op 12 en 13 juni? Welkom!
De tweedaagse training Wandelcoaching bij rouw en verlies is een verdiepende training. Doe je mee? Je bent van harte welkom.
Volg, volgde je de Wandelcoach Opleiding? Dan ontvang je een aantrekkelijke korting.
Wil je meedoen op 12 en 13 juni? Welkom! Lees hier meer en meld je aan. Heb je vragen? Mail naar
Je bent van harte welkom!
Hilde Backus
©Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau
Geef een reactie