Jade Stultjens Psycholoog in GGZ

Jade Stultjens (28) is een enthousiaste en ambitieuze jonge vrouw. Ze is als psycholoog, werkzaam in de Kind & Jeugd GGZ en doet de GZ-opleiding. In 2021 volgde ze de Wandelcoach Opleiding en startte meteen daarna haar eigen wandelcoachpraktijk Flow Wandelcoaching.

Jade: ‘Nu neem ik ook mensen mee naar buiten in mijn werk als psycholoog. Daarnaast leer je in de Wandelcoach Opleiding ook hoe je een eigen praktijk kunt starten. Dat ondernemen, echt iets voor jezelf beginnen, dat sprak me enorm aan. Na de opleiding ben ik dan ook vrijwel meteen gestart met mijn eigen praktijk Flow Wandelcoaching.’

Wandelcoachen doet ze dus in haar werk en naast de GZ-opleiding. ‘Doordeweeks ben ik erg druk. Wandelcoachen in mijn eigen bedrijf doe ik meestal op vrijdag, en soms ook in het weekend. Het voelt helemaal niet als werken. Ik vind het zo leuk: schoenen aan en naar buiten. Lekker het bos in!’ Jade is erg enthousiast over de opleiding. ‘Het beeld wat ik heb bij opleidingen is veel zitten en schrijven en een gaar en vol hoofd. Maar ik kreeg juist energie van de Wandelcoach Opleidingsdagen. Veel naar buiten en veel doen. Het viel me 100% mee’, lacht ze.

Psycholoog in GGZ wandelt

De jonge generatie struggelt

Jade coacht mensen van haar eigen generatie. ‘Ze zijn eind twintig, begin dertig en zitten in de fase van settelen, een vaste baan. Ik begrijp hun struggles. Ze worstelen met vragen als: Wil ik switchen van baan? Wil ik nog een opleiding doen? Wil ik kinderen? Wil ik reizen? Of ze zijn helemaal gesetteld, hebben jonge kinderen en vragen zich af ‘Is dit het nou?’. Het zijn heel uiteenlopende vragen.

‘Het is een generatie die veel wil, en dat ervaar ik zelf ook’, vertelt Jade. ‘Maar dat kan niet allemaal. Dat moet je soms verdragen en accepteren. En dat kan heel frustrerend zijn en stress geven. Ook moet je jezelf durven afvragen of je iets wilt omdat het bij ‘het plaatje’ hoort of dat je het écht zelf wil. Daar liep ik ook tegenaan bij mijn GZ-opleiding: wilde ik dat omdat iedereen als basispsycholoog solliciteert op die opleiding? Of omdat ik het zelf wil? Ik ga dan met mijn hond naar het bos en stel mezelf die vragen.’

Een jonge moeder, twee bomen en kippenvel

‘Ik vind het belangrijk om openheid te creëren. Ik heb geleerd dat het heel helpend kan zijn om je kwetsbaar op te stellen. Om te zeggen: ‘Ik weet het niet’, of ‘Het gaat even niet zo lekker’. Dat inzicht neem ik mee in mijn wandelcoaching en deel ik graag. Je mag verwachtingen loslaten. En er open zijn wanneer het even niet zo goed gaat of niet lukt.’

Kippenvel

Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van een jonge moeder die Jade coachte. ‘Als werkende jonge moeder hield ze veel ballen omhoog. Ze liep op haar tenen en merkte dat ze vaak kortaf en chagrijnig was. Ook naar haar partner en kinderen. Zo kende ze zichzelf niet. Ik vroeg haar om te vertellen wat er bij haar gebeurt en waar dat terugkwam in de natuur. Ik liet haar bomen kiezen die stonden voor haar partner, haar kinderen en haar zelf. Ze zag dat ze veel afstand had tot haar partner, terwijl ze die juist hard nodig had.

Zij had twee bomen naast elkaar gekozen; een voor zichzelf en een voor haar dochter. Ze vertelde dat haar dochter soms als een blok aan haar been voelde, dat ze haar enorm vertraagde. Het tempo van mijn coachee lag juist heel hoog. Ze is een aanpakker en houdt van feestjes en veel prikkels. Haar dochter was zo anders. Ze stond bij die twee bomen en brak. Ze zei: ‘Mijn dochter spiegelt mij; mam, doe eens even rustig. Sta eens even stil.’ Dat vond ik zo mooi, ik kreeg er nog kippenvel van.’

Psycholoog in GGZ Jade Stultjens wandelt

Durf de stap te zetten

Een wandelend gesprek kan zoveel betekenen. Het kan voorkómen dat je echt vastloopt, een burn-out krijgt of depressieve gevoelens ontwikkelt. Ik ken natuurlijk die andere kant, ik weet hoe de GGZ werkt. En dat er lange wachttijden zijn. Als je heel ver van huis bent en je wilt hulp, dan is dat niet zomaar geregeld. Ik gun iedereen om dat voor te zijn. En daarom pleit ik voor openheid en het loslaten van schaamte. Durf die stap naar een wandelcoach te zetten.’

Dat je erger kunt voorkomen door tijdig aan de bel te trekken, zag Jade onlangs van dichtbij. ‘Een meisje dat ik coachte, appte mij dat haar zusje er helemaal doorheen zat. Ze was al uitgevallen op het werk en stevende af op een burn-out. Ik ben diezelfde week nog met haar gaan wandelen. Dit was typisch iemand die anders naar een huisarts was gegaan en daar te horen had gekregen dat ze over een maand of vier pas terecht kon bij een psycholoog. Ik heb vier maanden met haar gewandeld. Ze heeft alles omgegooid: ze volgde een opleiding tot masseur en is massages gaan geven. Ik zie haar regelmatig voorbij komen op Instagram. Geweldig hoe ze dat allemaal heeft gedaan!’ Jade glundert van trots.

Flow Wandelcoaching

Vind je het moeilijk om een balans te vinden tussen geven en nemen, voor jezelf kiezen of iets betekenen voor een ander? Wil je meer ruimte voor rust en ontspanning en daarbij aandacht hebben voor jouw eigen behoeften en verlangens? Kijk op flowwandelcoaching.nl of volg Jade op Instagram @flow.wandelcoaching.

—–

En jij? Wil je ook een vliegende start maken als wandelcoach?

Je leert het in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding. En je leert nog veel meer.
Want misschien wil jij zelf wel weer eens gaan vliegen (en dan niet in een vliegtuig).

Wat je leert in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding:

 • Heldere stappen! Je leert de structuur van een wandelcoachtraject. Veel studenten ervaren onze aanpak als vernieuwend en verfrissend. Elke opleidingsdag nemen we je mee in de volgende stap, die jij ook gaat nemen met je oefencoachees.
 • Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap en je maakt kennis met heldere theorie die we praktisch vertalen.
 • Je ontdekt hoe belangrijk verlangen is, hoe je coachee hier contact mee krijgt en hoe dit energie en koers geeft.
 • Je leert hoe je mensen zelf kan laten zoeken, zonder jouw interpretatie, advies, of suggesties. En je leert de vragen stellen die de ander helpen in zijn of haar eigen proces. Dat blijkt soms best moeilijk, maar het werkt heerlijk. Je geeft je vertrouwen aan de ander. En die gaat dat voelen.
 • Je begeleidt je coachee naar concrete gedragsstappen. Dan gaat er echt wat veranderen.
 • Je leert hoe je kunt begeleiden bij ingrijpende en lastige emoties. En ook hier kan de natuur verzachten en troosten.
 • Met onze leuke en ervaren ondernemerscoach leer je de basis van ondernemen. Zij is ook heel leerzaam voor als je wandelcoaching op je werk wil introduceren.
 • Met de aimabele boswachter ga je op pad en krijg je meer kennis van de natuur en leer je wat dat kan betekenen in je coaching.
 • Natuurlijk ontvang je:
  – Heldere hand-outs,
  – De Tookit met ruim 30 wandelcoach-oefeningen waarbij de natuur betekenisvol wordt en het lichaam ontspant.
  – Een uitgebreide marketing wegwijzer.
  – Mijn succesvolle wandelcoachboek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (2021, uitgeverij BOOM).
  – Mijn boek ‘Op weg naar plezier in je werk’ (2012, uitgeverij Forte).
  – Onze WandelcoachWaaier ‘Zo geef je bomen betekenis in je coaching’ die ik samen maakte met boswachter Norbert Kwint en natuurtekenaar Jasper de Ruiter. Een leuk en onmisbaar tool (past in je achterzak).

Hoe kun je aan de slag?

 • Bunnik (bij Utrecht): 2 februari, 15 maart, 12 april, 26 april, 17 mei, 7 juni, 21 juni  Meld je hier aan
 • Diepenveen (bij Deventer): 9 februari, 1 maart, 22 maart, 19 april, 17 mei, 14 juni, 28 juni  Meld je hier aan

Logo EMCC Practitioner Post-Hbo Wandelcoach Opleiding

Wil je de Wandelcoach Opleiding met NOBCO-variant?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Je volgt dan dezelfde opleiding maar met enkele aanpassingen en zo volg je een erkende NOBCO-opleiding die opleidt tot Wandelcoach op Practitionerslevel. Je hebt de Europese en stevige erkenning van het EMCC en je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO. Lees hier meer en maak meteen een belafspraak via . We geven graag meer info.

Wij zijn blij met het oordeel van de assessoren

The organization deserves compliments for its elaboration of the trainer material, the course material and the exam. This creates an image of the program that knows very well what it is doing, works systematically and pays attention to both the input and the output of the program. In short, the training can be classified as clear, compact, targeted and of high quality.

Lees meer over de Wandelcoach Opleiding en meld je hier aan.

Heb je vragen? Mail naar en als je wilt spreken we elkaar.
Je bent welkom.

Hartelijke groet, Hilde Backus

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau